Rathfarnham

Plantilla:Infotaula geografia políticaRathfarnham

Localització
Map
 53° 17′ 56″ N, 6° 17′ 08″ O / 53.298778°N,6.285447°O / 53.298778; -6.285447
EstatIrlanda
ProvínciaLeinster
Local government county in Ireland (en) TradueixSouth Dublin Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud54 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Lloc webrathfarnham.com Modifica el valor a Wikidata

Rathfarnham (gaèlic irlandès Ráth Fearnáin que vol dir "ringfort de Fearnán") és un barri de Dublín, República d'Irlanda. Es troba al sud de Terenure, a l'est de Templeogue, i als districtes postals de Dublín 14 i 16. Es troba a les àrees administratives de Dún Laoghaire-Rathdown i Dublín Sud.

L'àrea de Rathfarnham inclou Whitechurch, Nutgrove, Ballyboden i Ballyroan. Llocs històrics al townland de Rathfarnham inclou: Kilmashogue, Mount Venus, Tibradden i Taylors Grange.

Població[modifica]

Segons el cens de 2006, Rathfarnham tenia una població de 17.333 – una caiguda del 2,1% des de 2002. La població ha caigut gradualment durant els anys de 17.760 en 1996 a 17.717 en 2002.

El nombre de persones que viuen als veïnats de Ballyroan i St. E ndas ha caigut notablement en un 8% i un 7% respectivament. D'altra banda, hi ha increments mínims a les àrees de Butterfield i Hermitage.

Una cosa que es desprèn de les estadístiques és que Rathfarnham està envellint, amb la jubilació i la marxa de les parelles joves que es traslladen a la zona en la dècada de 1960. Hi ha una manca d'habitatges adequats i assequibles per als joves en Rathfarnham i en conseqüència estan acudint en massa als suburbis veïns de Templeogue, Tallaght i Firhouse.

Característiques[modifica]

Rathfarnham és llar de nombrosos edificis històrics, incloent el castell de Rathfarnham i Loreto Abbey, quatre parcs: Marlay Park, Dodder Park, St. Enda's i Bushy Park. Padraig Pearse establí l'escola St Enda's School per a nois, que actualment és un museu en honor seu situat a Saint Enda's Park.

Història[modifica]

El nom de l'indret suggereix que hi havia una fortificació en temps prehistòrics, però la història de Rathfarnham comença amb la invasió normanda d'Irlanda. En 1199 les terres foren concedides a Milo Le Bret, qui hi va fer construir un castell de mota i pati. Sovint fou atacada pel clan O'Toole de les muntanyes de Wicklow, i cap al segle xiv s'hi construí el castell de Rathfarnham, que pertanyia als Eustace de Baltinglass i que formaria part de les defenses de la Palissada. El castell fou confiscat per la participació dels Eustace en la Segona Rebel·lió Desmond (1579-1583) i concedit als Loftus, que van estar en el centre de les Guerres Confederades d'Irlanda i en la rebel·lió irlandesa de 1641. Fou assetjat pels reialistes després de la batalla de Rathmines i es diu que Oliver Cromwell hi sojornà de camí al setge de Wexford.

Durant el segle xviii es van construir alguns molins per a indústria tèxtil al costat dels rius Owendoher i Dodder. Després de la rebel·lió irlandesa de 1798 formà part del recorregut de la carretera militar, la construcció de la qual s'inicià en 1800. La tradició associa el lloc a Robert Emmet i la seva promesa Sarah Curran. Cap al 1900 Patrick Pearse escollí l'edifici The Hermitage com a seu de la Scoil Éanna.

Personatges nascuts a Rathfarnham[modifica]

Galeria d'imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rathfarnham