Retrat d'Elisa Casas

De Viquipèdia
Infotaula d'obra artísticaRetrat d'Elisa Casas
Retrat d'Elisa Casas.jpg
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorRamon Casas
Creacióanterior a 1889
Mètode de fabricacióoli sobre tela
Gènereretrat Modifica el valor a Wikidata
Movimentmodernisme Modifica el valor a Wikidata
Dimensions200 (Alçada) × 100 (Amplada) cm
Col·leccióCol·lecció privada
Història
DataHistorial d'exposicions
Saló de París, Salon Carré
1889 Sala Parés
1900 exposició universal Modifica el valor a Wikidata

Retrat d'Elisa Casas és una pintura a l'oli realitzada per Ramon Casas el 1889, i actualment pertany a una col·lecció privada.

Retrat d'Elisa Casas és una obra que l'artista va donar a conèixer en una exposició de la Sala Parés el desembre de 1889 i que un any després va seleccionar per figurar en el Salon de París, on havia exposat anteriorment dues teles tan destacades com Autoretrat i Entrada a la plaça de braus de Madrid. Com és lògic, Casas participava en les grans exposicions amb les seves millors obres; per aquesta mateixa raó, va tornar a exposar aquesta obra a París en l'Exposició Universal de 1900. El quadre va merèixer elogis dels crítics d'art que valoraven els estudis del natural i reconeixien que Casas havia perfeccionat el seu estil. No van faltar algunes veus discrepants que criticaven la utilització de gammes de colors freds, que consideraven més pròpies dels pintors nòrdics. Aquesta obra pot considerar-se una de les millors obres del primer període de la seva carrera i, en definitiva, del conjunt de la seva producció.

Un any després de pintar el retrat de cos sencer de Montserrat, la seva germana més gran, Casas va fer, pràcticament amb el mateix format, aquest quadre en el qual representa la seva germana Elisa. A diferència de l'altre, en el qual la figura es retalla sobre un fons negre, en aquest el pintor va situar a la seva germana al pati posterior de la casa familiar del carrer Nou de sant Francesc de Barcelona, que va servir també d'escenari a obres posteriors. Encara que va pintar Elisa en diferents ocasions, destaquen principalment els tres magnífics retrats de dimensions similars que corresponen a tres moments de la vida de la retratada: el que ens ocupa, quan Elisa era encara soltera, el que va pintar sis anys després, ja casada amb Josep Codina i, finalment, el que va realitzar el 1903, poc temps després de la mort del seu marit, en el qual la retratada vesteix de dol rigorós.

D'aquestes tres teles, la que comentem és l'única pintada a l'aire lliure. Per realitzar aquesta obra, Casas va pintar prèviament uns estudis preparatoris: un oli de petites dimensions (24 × 14,5 cm), en el qual tant la figura com els elements del fons apareixen molt esbossats i un dibuix al carbó molt més elaborat. També poden considerar-se estudis per a aquesta obra les pintures realitzades en aquesta mateixa època en les quals representa alguns racons de la terrassa de casa seva, on apareixen els grans tests que serveixen de fons a aquesta obra.

Referències[modifica]