Símbols nacionals de la Xina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és la llista a febrer de 2023 dels símbols nacionals de la Xina. La República Popular de la Xina (RPC) controla tota la Xina continental, mentre que la República de la Xina (ROC) controla Taiwan i les illes properes. Vegeu també l'entrada Símbols nacionals de Taiwan. Tots dos països solien afirmar ser el govern legítim de tota la Xina, però Taiwan va abandonar informalment les reivindicacions territorials a principis dels 1990s.

L'emblema nacional significa "escut nacional i disseny de logotip", que representa la imatge i la dignitat del poder polític i la gent del país. És un dels símbols del poder polític d'un país. La definició de l'emblema nacional de la Xina s'explica a l'article 3 de la llei de l'emblema nacional de la República Popular de la Xina: "l'emblema nacional de la República Popular de la Xina és el símbol de la República Popular de la Xina".

L'emblema nacional i la bandera nacional són símbols d'un país. En essència, són la identificació d'un poder estatal i la representació simbòlica d'un poder estatal. Tanmateix, en la llarga evolució històrica i l'aplicació pràctica de les banderes, s'ha passat d'uns senyals fortament reconeixibles al camp de batalla a uns senyals més adaptats a la transmissió gràfica del símbol d'un país.[1]

Els diferents emblemes nacionals que apareixen a la Xina en temps moderns es van dissenyar basant-se en l'heràldica europea. Però, de fet, el desenvolupament del disseny de l'emblema nacional a la Xina també té un llarg procés, malgrat no tenir aquesta tradició, basat en el culte als tòtems. Per exemple, no hi havia cap emblema nacional oficial a la dinastia Qing, però el tòtem "drac" a la "bandera del drac groc" va ser àmpliament utilitzat com a emblema nacional principal en els dissenys oficials del govern, com ara monedes de plata i passaports.[1]

En els primers temps de la República Popular de la Xina, també hi havia el disseny del segell nacional amb caràcter d'emblema nacional. A l'antiga Xina, el segell nacional era el certificat dels emperadors de les dinasties ortodoxes en dinasties anteriors. El seu poder simbòlic i l'efecte d'estampació eren similars al de l'emblema nacional modern. Quan es va establir la República Popular de la Xina, també va prendre el segell tradicional, dissenyat basant-se en el segell tradicional com a símbol oficial (per exemple, el segell nacional " segell del Govern Popular Central de la República Popular de la Xina " al Museu Nacional de la Xina), però més tard va ser oficialment canviat pel segell rodó de disseny tipus europeu.[1]

Símbols de la República Popular de la Xina[modifica]

Símbol Imatge Descripció
Bandera de la República Popular de la Xina La bandera nacional de la República Popular de la Xina va ser dissenyada per Zeng Liansong. Té un camp vermell carregat de cinc estrelles daurades al cantó. El color vermell representa la Revolució comunista xinesa, les quatre estrelles més petites representen les quatre classes socials de la societat xinesa i l'estrella més gran representa la unitat xinesa sota el lideratge del Partit Comunista Xinès (PCC). Una cantonada de cadascuna de les quatre estrelles més petites apunta cap al centre de l'estrella més gran, que representa el principi que la unitat hauria d'anar al voltant del centre. Aquesta bandera oneja al continent, Hong Kong i Macau.
Escut de la República Popular de la Xina L'Emblema Nacional de la Xina inclou la Porta de Tiananmen, on Mao va declarar la fundació de la República Popular de la Xina, en un cercle vermell. A sobre de la Porta hi ha cinc estrelles; la més gran representa el PCC, mentre que les quatre estrelles més petites representen les quatre classes socials. La vora exterior de l'emblema conté garbes de blat i arròs, que representen els treballadors agrícoles xinesos. A la part inferior central hi ha una roda dentada, que representa els treballadors industrials xinesos. El llaç vermell representa la unificació del poble xinès.
Himne nacional "Marxa dels voluntaris" L'himne nacional de la Xina és la "Marxa dels Voluntaris". La seva lletra va ser composta pel poeta i dramaturg Tian Han i la seva música va ser composta per Nie Er.
Fundadors Mao Zedong Mao Zedong (1893–1976) va establir la RPC l'1 d'octubre de 1949, que continua sent una festa nacional. El seu retrat es mostra a l'entrada de Plaça de Tian'anmen, lloc des d'on va declarar la república popular.
Qin Shi Huangdi Qin Shi-huang (literalment, "Primer emperador de Qin") (259 aC - 210 aC) va ser el fundador de la Dinastia Qin després que els Qin conquerissin els altres Estats en guerra, unificaren la Xina.[2] Se'l considera àmpliament el fundador de la Xina com a país.
Moneda nacional Renminbi El renminbi és la moneda oficial de la República Popular de la Xina. El yuan és la seva unitat bàsica.
Animal símbol del país Panda gegant

L'animal nacional de la Xina és el panda gegant (Ailuropoda melanolueca), un ós originari del centre-sud de la Xina.
Drac xinès

El drac xinès, o Loong, és una de les quatre criatures llegendàries auspicioses que apareixen a la mitologia xinesa i el folklore. El drac té moltes parts del cos semblants a animals, com ara cap de llop, banyes de cérvol, ulls de llebre, orelles de bou, tors de serp, escates de carpa, extremitats de tigre i urpes d'àliga. Les teories afirmen que Loong era una combinació de tòtems de moltes tribus creades per unir-los sota un mateix símbol.
Ocell símbol del país Grua del Japó

La grua de corona vermella o grua de Manxúria (coneguda internacionalment com a Grua del Japó (Grus japonensis) és una gran grua d'Àsia Oriental i una de les grues més rares del món. Es troba a Sibèria (est de Rússia), al nord-est de la Xina i a l'àrea estrictament protegida de Mongol Daguur al nord-est de Mongòlia.
Faisà daurat (no oficial) El faisà daurat (Chrysolophus pictus) és un ocell caçador de la família dels Phasianidae. Tot i que és originària de l'oest de la Xina, s'han establert poblacions salvatges a diversos països d'Europa, Amèrica i Australàsia.
Fruita símbol del país Kiwi

El kiwi, molt conegut arreu del món a partir de la seva distribució des de Nova Zelanda (i d'aquí també el seu nom internacional), és de fet originari de la Xina, que en reivindica l'associació amb la seva imatge.
Ginjoler El Ginjoler o jujube (Ziziphus zizyphus) és la segona fruita símbol de la Xina. És unadrupa oval d'uns 1.5-3 cm semblant al dàtil i que també té un sol pinyol.
Arbre símbol de la Xina Ginkgo El Ginkgo (Ginkgo biloba) és originari de la Xina i l'única espècie que queda de la divisió Ginkgophyta.
Flor simbòlica de la Xina Albercoquer japonès

La flor d'albercoquer, malgrat ser conegut a Europa com un arbre de provinença japonesa, és un tema molt recurrent a la pintura i la poesia tradicionals xineses, com a l'Àsia oriental i Vietnam.
Instrument musical Guqin El guqin (古琴) és un instrument musical xinès de set cordes pinçades. S'ha tocat des de l'antiguitat, i tradicionalment ha estat afavorit pels estudiosos i literats com un instrument de gran subtilesa i refinament.
Esport predominant Tennis de taula

Mao va declarar el tennis de taula com esport nacional xinès.
Plat reconegut internacionalment Ànec de Pequín

La manera de rostir l'ànec pròpia de Pequín és coneguda arreu del món.
Poet símbol de la Xina Li Bai

Li Bai, també conegut com Li Bo, o pel seu nom de cortesia Taibai, i nom d'artista Qinglian Jushi, va ser un poeta xinès, aclamat des de la seva època fins a l'actualitat com una figura brillant i romàntica que va portar les formes poètiques tradicionals a noves altures.
Pensament xinès Confuci

Confuci va ser un filòsof i polític xinès del període de la primavera i la tardor que tradicionalment es considera el model dels savis xinesos. Els ensenyaments i la filosofia de Confuci han estat molt influents a la Xina i l'Àsia oriental fins avui.
Calendari (obsolet) Calendari xinès

El calendari tradicional xinès, ara obsolet, es va desenvolupar entre el 771 i el 476 aC, durant el període de primavera i tardor de la dinastia Zhou oriental.
Indumentària tradicional Cheongsam

El cheongsam i de vegades conegut com el vestit mandarí, és un vestit xinès que porten dones que s'inspira en el qizhuang, la roba ètnica del poble manxú.
Hanfu

Hanfu és l'estil tradicional de roba que porten els xinesos Han.
Licor típic Baijiu Baijiu és un licor xinès incolor que normalment té entre un 35% i un 60% d'alcohol en volum (ABV).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 肖聰榕(Xiao Congrong).探析国徽设计的历史流变(Analyze the historical changes of national emblem design[J].工业设计,2021(03):76-77.
  2. Duiker, William J. & al. World History: Volume I: To 1800, 5th ed., p. 78. Thomson Higher Education Publishing, 2006. ISBN 0-495-05053-9