Sacred

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sacred
Modifica el valor a Wikidata

Publicació2004
Versions
1.8.26 Modifica el valor a Wikidata
GènereAcció-RPG
Disponible en
Característiques tècniques
PlataformaLinux i Windows Modifica el valor a Wikidata
ModesUn jugador i multijugador (en línia)
FormatCD-ROM / DVD-ROM
Dispositiu d'entradaratolí Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Ascaron Entertainment
EditorEncore, Inc. (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuidorSteam, GOG.com i Humble Store Modifica el valor a Wikidata
Qualificacions
ESRB
PEGI
USK

Més informació
MobyGamessacred Modifica el valor a Wikidata
Steam12320 Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0423108 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Sacred (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Imatges externes
Portada

El Sacred és un videojoc d'Acció-RPG per PC, llançat el 2004, que pren de lloc el màgic continent d'Ancària, amb personatges de diverses races (elfs foscos, elfs dels boscos, vampiresses, etc.) la qual, cadascú té les seves pròpies missions. Més d'1,8 milions de còpies del joc s'han venut a tot el món.[1] El 2008, Linux Game Publishing va anunciar que versionaria el videojoc al sistema operatiu Linux.[2]

Ha estat desenvolupat per Studio II Software i Ascaron Entertainment, publicat a Europa el 2005 per FX Interactive. Pel que fa als Estats Units, va ser llançat el 2004 per Encore USA. El Sacred és famós per les seves característiques de l'estructura de joc i aspectes gràfics. Aquest joc es considera molt similar a l'estil de la saga Diablo de Blizzard Entertainment.[3][4]

Argument[modifica]

Ancària està en una profunda crisi. Els humans lluiten contra les hordes d'orcs que venen del sud, destrossant les ciutats i massacrant als habitants que troben en el seu pas. Els soldats del rei, al comandament del Príncep Vorian, intenten aguantar la invasió orca. Però aquests orcs al seu torn, no estan intentant envair sinó fugen d'alguna cosa que no hi havia passat mai en el món, els morts s'aixequen de les seves tombes amb mirades hostils. No solament conformi amb això un nigromant exiliat per elfs i humans, ha trobat el llibre dels dimonis, i pensa venjar-se del seu exili, per a això, invoca al més perillós dels dimonis, però una fallada en la invocació, fa que el dimoni no obeeixi les ordres del nigromant i aquest es rebel·li contra el seu amo. Lluny de tot això, un heroe es recluta en les forces del regne per a lluitar contra la invasió orca. El nigromant Shaddar, en alliberar aquesta bèstia, ha deslligat un caos que mai el món ha vist. Solament en el monestir dels Serafins hi ha informació suficient per a obtenir un punt feble del dimoni, però el monestir aquesta en el nord Ancària envoltat de perillosos gegants i altres criatures de gel. En arribar al monestir obtenir la informació, es veu que ha estat assaltat no fa molt pels gegants, però mantens les teves esperances que encara quedi alguna Serafina viva. En la porta hi ha una Sacerdotessa que està intentant fugir de la massacri, ella et conta alguna cosa sobre els Dimonis, però no és suficient per a vèncer al Dimoni Sakkara, així que entres en el monestir dirigint-se als passos a la biblioteca. En ella trobes un holograma d'una Serafina que et dona més informació sobre els dimonis i una forma de vèncer al Dimoni Sakkara, aconseguint el Cor d'Ancària, al parlar un altre cop amb la Sacerdotessa, et diu que sap com obtenir el Cor d'Ancària, una arma feta amb els elements (aire, foc, aigua i terra). En saber això, l'heroi parteix a la recerca de les peces...[5][4]

Argument de Sacred Underworld[modifica]

« El sacrifici del Príncep Vorian, va retornar la pau al regne d'Ancaria. Però la seva mort va sumir a la baronessa Vilya, la seva promesa, en la desesperació. El mal, sempre a l'aguait, es nodreix del nostre sofriment i el cor ferit d'un ésser humà és tan vulnerable, que les forces de l'inframon troben en ell, el refugi perfecte per llançar el seu atac. Quan els sentiments més profunds són utilitzats per manipular-nos, el nostre pitjor enemic podem ser; nosaltres mateixos. »

Shaddar i el dimoni de Sakkara havien estat derrotats. Però aquesta vegada, el malvat Handukar, s'amaga en l'inframon per llançar el seu atac contra Ancaria. Handukar promet a Vilya que ressuscitarà a Vorian, i per a això ha d'assegurar-se que ell no mori. Però en realitat, es tracta d'un estratagema que acaba amb la vida de Vilya.

Durant l'aventura, tu prendràs el paper d'un heroi per aconseguir salvar a Vilya de les arpes d'Handukar. Però no resultarà fàcil, ja que la baronessa farà el que sigui perquè Handukar segueixi viu, i aconsegueixi ressuscitar al seu marit.[4]

Els Herois[modifica]

  • Gladiador: El Gladiador és l'únic guerrer amb l'habilitat i l'entrenament necessaris per emprar la majoria de les armes. Utilitza la força bruta per lluitar i és sorprenentment àgil. No dubta a fer gala de la seva superioritat a la menor ocasió. Una bona idea seria utilitzar les armes de tipus espasada, ja que les utilitza bastant més ràpid que els altres personatges i són, sense explicar les destrals de dues mans, les més fortes d'Ancaria.
  • Mag: El Mag és tan poderós amb els seus encanteris com a destre amb l'espasa. Mai defuig l'enfrontament cos a cos; no obstant això, la seva arma més mortífera és la màgia elemental, que és capaç de sacsejar els mateixos fonaments de la Terra.
  • Seraphín: La Seraphín descendeix d'una estirp d'àngels. Antigues llegendes situen el seu origen en una era anterior a la presència d'elfs i homes en Ancaria. La Seraphín combina màgia celestial amb poderosos i àgils moviments de combat.
  • Vampiressa: La Vampiressa és una combinació de guerrer expert en el combat cos a cos i vampir. Versada en la màgia de la sang i de les art fosques, pel dia derrota als seus adversaris amb l'espasa i a la nit es transforma en una diabòlica bèstia de presa.
  • Elfa del Bosc: L'Elfa del Bosc és una experta caçadora i exploradora. Perfectament integrada al món que l'envolta, la seva màgia té una fi protectora. Usa l'arc i la fletxa amb poder i precisió i només s'enfronta cos a cos si no té una altra sortida.
  • Elf Fosc: L'Elfo Fosc procedeix d'una estirp sanguinària que es va escindir de la pura i noble raça dels elfs. L'Elfo Fosc posseeix terribles habilitats guerreres i és un implacable lluitador de les ombres. Prefereix les espases enverinades i el combat cos a cos.

En l'expansió de Sacred (cridada Underworld) apareixen dos herois més:

  • Nan: El Nan és l'última baula d'una raça antany dominant. Molt hàbil en la lluita cos a cos, aprofita els coneixements de la tecnologia dels seus avantpassats per fer ús d'un armament tan sofisticat com poderós.
  • Diablessa: La diablessa procedeix del plànol demoníac, d'on va ser injustament expulsada. La seva destresa en el combat cos a cos es complementa amb el domini de la màgia negra, una combinació que fa d'ella un terrible oponent.

Gràfics[modifica]

El joc es mou entre les 2D i 3D mitjançant una perspectiva isomètrica amb fons en 2D plens de detalls, i els modelatges dels personatges, criatures i armes en 3D.

Objectes[modifica]

Sacred compta amb una àmplia gamma d'objectes (armes, armadures, escuts, grebas, cinturons, cascos, anells, etc.) que poden obtenir-se en les tendes, contenidors (caixes, barrils, tombes ...), monstres morts o amagatalls màgics en moltes de les roques i arbustos en tot Ancaria, que s'indiquen per una lluentor groga. Molts dels objectes només pot ser equipat per un tipus de personatge, com les ales, que només poden ser equipades per la serafí. També hi ha diversos tipus de pocions:

  • Poció de curació: en prendre-la regenera una determinada quantitat de salut que depèn de la grandària de la poció i del nivell de dificultat.
  • Poció dels no morts: impedeix que els no morts (esquelets) revisquin una vegada que se'ls mata.
  • Poció de concentració: regenera els combos de manera que pot utilitzar amb major rapidesa.
  • Poció del mentor: ganes més experiència en matar els monstres durant el temps que duri la poció.
  • Antídot: guareix els efectes d'un enverinament.

En sacred els noms dels objectes i les seves qualitats es generen aleatòriament, per la qual cosa és difícil veure objectes repetits, encara que també hi ha uns objectes de set i alguns objectes únics que són més difícils de trobar que no són generats aleatòriament i tenen propietats fixes. Segons el color en el qual estigui escrit el nom de l'objecte sabrem que tipus és:

  • Blanc: objecte bàsic
  • Blau: objecte màgic
  • Groc: objecte rar
  • Daurat: objecte únic
  • Verd: objecte de set

Alguns objectes tenen algunes ranures que es poden millorar amb tècniques del ferrer, anells, amulets o runas.

Secrets[modifica]

En el joc hi ha ocults diversos secrets.

La taverna d'Ascaron[modifica]

Si en comptes de fer clic al principi del joc veiem els videos i les presentacions podem apreciar que en una d'aquestes apareix el nom Ascaron amb un drac vermell darrere, Askaron és uns dels responsables de la creació del joc. Doncs bé, si anem cap a la capital d'Ancaria, Braverock (en el centre del mapa representat per un castell entre boira)veurem que en una missió (principal) hem d'entrar en una taverna i colar-nos per uns conductes per parlar i demanar instruccions al príncep Vorian, que es troba aquí, aquesta taverna es diu "La trucada d'Ascaron"

Ulleres de sol[modifica]

Per aconseguir les Ulleres de Sol viatja fins a l'oasi d'Ahil-Tar, última guarnició militar dels Homes en el sud. Continua després en adreça Aquest, fins a la riba d'un torrent sec que travessa el desert de Nord a Sud.

Segueix-ho cap al Sud fins a la riba del mar. Una vegada allí, continua cap a l'Est fins a topar amb unes palmeres i un petit oasi. En ell, hi ha dos perdis molt juntes, que semblen bloquejar el camí, però en realitat mantenen un buit entre elles, per la qual cosa pots passar.

Lliura't dels enemics que merodean per la zona i continua avançant fins que arribis a un petit embarcador. Puja a bord del pot que està amarrat i automàticament, arribaràs a l'illa de Mal-Orc-A. Al costat de la riba hi ha un orc, el governador. Parla amb ell i et demanarà que li ajudis a tirar a uns orcs que li estan causant problemes.

Dirigeix-te llavors a la riba oposada, on estan col·locades les tovalloles dels indesitjables turistes, i trepitja-les; immediatament, aniran a buscar-te a tu furiosos. Desfés-te d'ells i després parla de nou amb el governador. Et regalarà les ulleres de sol com recompensa. Acorda't també de demanar una pedra màgica a l'orc que està en la cabanya (això últim només en el nivell oro).

Espasa de Llum[modifica]

Nota: Només es pot aconseguir si jugues amb la Seraphín, si no, posa-li al teu personatge l'opció desarmar i veu les planes de Tyr Hadar, on es troben els elfs del gel, les armes del qual són sabres làser i fuets de llum.

Per aconseguir l'Espasa de Luz (només en nivell oror) has d'entrar en una cova situada a l'est de Bellevue (es distingeix fàcilment en el mapa). Allí, mata al sacerdot que manté a una Seraphín captiva i l'encanteri es trencarà. Aquesta et recompensarà amb un conjur.

A continuació, cerca al sud-est d'Aish-Jadar una casa en ruïnes, segurament arrasada per un incendi. En ella, es troba la Seraphín que vas rescatar.

Aniquila a tots els dimonis i sacerdots que la custodien (cuidat doncs estan en manera campió), i ella et donarà dos nous regals, un llibre i l'espasa. El llibre és una petita enciclopèdia sobre els Seraphines i l'Espasa de Luz augmenta el seu dany a mesura que vagis ascendint de nivell.

Màscara i matxet de "Jason"[modifica]

En el poblat de Drakenden has de marxar des de l'extrem nord-oest fins al bosc; aquí notaràs de sobte que pots moure't a través dels arbres. Segueix avanci fins a arribar a un petit llac, al costat del qual està escrita amb pedres la paraula "Jason". El matxet i la màscara estan a prop. Només els pot usar el Gladiador; si no ets ell, no apareixeran, encara que es podrà entrar igualment.

Tombes[modifica]

Per norma general, els epitafis de les tombes són frases trivials ideades com a element de farcit; no obstant això, en Sacred algunes làpides contenen frases enginyoses. I centenars de coses per l'estil. Val la pena visitar els cementiris, però amb cura, moltes alliberen esquelets o zombis en obrir-se. Porteu molts antídots i pocions dels No Morts.

Celebritats i famosos[modifica]

Videojocs, cinema i televisió[modifica]

Bromes dels dissenyadors del joc[modifica]

  • "El joc lamenta el fet de no haver pogut col·locar un monstre aquí. El mercat de treball de PNJ es troba en aquests moment sota crisi."
  • "Qualsevol que llegeixi això desencadenarà les forces de la foscor".
  • "En memòria de tots els monstres que hem matat pels seus punts d'experiència".
  • "El nombre marcat no existeix".
  • "Markus 'No sense el meu GeForce' Reiser".
  • "Tomba, l'última frontera".
  • "I va gravar 'Vaig estar aquí' en el Golem".
  • "El Chupacabra, es podreixi en pau".
  • "Infern, 5km".
  • "Prem CTRL + ALT + DELETE per la superespassa màgica". (Si el jugador ho fa sortirà del joc, i si no ha guardat la partida perdrà els canvis)
  • "Error 14323: els cavalls semblen porcs".
  • "Error 43212: el personatge no causa cap dany".
  • "Famoses últimes paraules: 'Error d'execució C++'".
  • "Fossa comuna per a tots els personatges esborrats pels Beta testers ".

Referències a l'equip de desenvolupament del joc[modifica]

(Que pot veure's complet aquí Arxivat 2008-05-21 a Wayback Machine.)

  • "Aquí jeu Lars, va esborrar tots els personatges dels beta testers".
  • "Aquí jeu Ingo el Taladrador, finalment trepat fins a la mort".
  • "Lars 'Això no estava en el Disseny' Berenbrinker".
  • "Aquí descansa James Shipley, qui va fer als herois seguint els seus passos".
  • "Mario Endlich, creador de mons"
  • "Mario Endlich, arquitecte diví dels mons" (En una altra versió)
  • "Alan 'No vaig afegir això a la meva pila de coses per fer...' Wild".
  • "Ingo Bertram".
  • "Ralph Roder".
  • "Peter Wild, jeu dormit, "!Aquesta no és el meu llit, és massa profunda!"

Un homenatge a un familiar mort[modifica]

  • "En record de Ralf Heinrich Oberhäuser * 27.02.1962 + 09.11.2003".

Frases gracioses[modifica]

  • "I ella va dir; llança'm aquesta llança"
  • "I ella va dir: A AIXÒ LI DIU GANIVET?"
  • "Ell li va dir al minotaure; la violència és una solució"
  • "Les seves últimes paraules van ser: deixeu-me a mi, semblen inofensius"
  • "Els gats sempre cauen dempeus. Les torrades sempre cauen pel costat de la mantega. Què passa si lliguem una torrada a l'esquena d'un gat i ho tirem des d'un cinquè pis?"
  • "Per aguantar-me un peó, aquí em veig"

Obres de Tolkien[modifica]

  • "G1ml1 50n 0f GL01n" (Gimli, fill de Glóin), personatge del Senyor dels Anells.

Els Marx[modifica]

Prop del cementiri que hi ha al nord de Silver Creek és possible que trobis un minotaure anomenat Tarek i tres soldats que lluiten contra ell. Si prems la tecla Alt, apareixeran els seus noms, que són Groucho, Chico i Harpo.

L'arma llegendària[modifica]

En una zona de l'Inframon (Underworld), hi ha una missió que consisteix a recollir herbes; en el mateix lloc t'explicaran tot el relacionat amb l'Arma Sagrada.

En el primer lliurament, l'arma sagrada és el cor d'Ancaria. T'ho donarà una sacerdotessa i et dirà què fer amb ell.

El menja cocos[modifica]

Al Sud-oest de la Cruïlla de les Fades, prop de la missió en la qual has de salvar a una noia del seu suposat oncle i dels dimonis Rufus i Shaitan, hi ha una estranya cova que amaga un comecocos; es tracta d'una espècie de laberint replet de boles grogues i estranys fantasmes.

Si camines al costat de les boles grogues aquestes desapareixen, atorgant-te deu punts d'experiència, però els fantasmes et llevaran més de cinc-cents punts de vida, a part que poden enverinar-te fàcilment.

(Només en la versió golden pack)

Arogarn el montaraz i el passadís secret[modifica]

Al Sud de Bellevue hi ha un petit bosc; per arribar a ell has de creuar el pont de fusta sobre el riu i seguir el camí. Quan arribis al bosc busca una entrada a la teva esquerra. De seguida arribaràs a la cabanya d'un home anomenat "Granger Agitat". Si parles amb ell, et demanarà que li portis una carta a Arogarn, el montaraz. Per a això, torna a Bellevue i busca la taverna del Seraphín danzante, (la que té una estàtua a l'entrada); allí es troba Arogarn. Després que li lliuris la carta no se li torna a veure més. El Granger Agitat t'explica que es va internar en el bosc i va desaparèixer.

Per trobar el passadís secret has d'arribar al poble d'Hedgenton, al sud-est del castell de Braverock. Si vas cap a l'est del poble, trobaràs un precipici. Segueix per la vora cap al sud fins a trobar un arc en la pedra que dona pas a una cova. Travessa aquesta i et trobaràs en un clar amb un petit llac. A la vora del llac es troba Arogarn el montaraz. Si parles amb ell, t'explicarà que va perdre la seva espasa lluitant amb els fantasmes. Elimina als fantasmes i retorna-li l'arma. Llavors et revelarà els motius del seu viatge. Al nord del clar hi ha una altra cova; travessa-la també i apareixeràs a les terres situades al nord de Drakenden i el Castell de la Boira. És un camí més curt que el del nord, que discorre pel país dels Elfos Foscos.

Prop d'Arogarn (que per cert també està basat en el personatge Aragorn el Montaraz de Tolkien) hi ha una làpida sota un roure. Si l'obres trobessis el Mall de Thorwyn, una arma única (la història de Thowyn es relata en un pergamí aconseguible; com a curiositat, en el pergamí diu que el que posa en la làpida és "Thoryn no és cap nan!", mentre que el que posa realment és "als nostres pares", la descripció del lloc és el mateix)

Bàcul gegant[modifica]

ADVERTIMENT: Es necessita l'habilitat desarmar.

Es troba en la cova de Zhurag-Nar, en la mateixa en la qual es troba el tercer element (terra):

En primer lloc, hauràs de seguir el camí que et porta cap a l'element. Poc després, et toparàs amb una espècie de rajos, travessa'ls i et trobaràs amb una medusa.

La teva sorpresa serà que la medusa és portadora d'un bàcul enorme, però no et preocupis, amb l'habilitat desarmar i amb uns quants cops, aconseguiràs que la medusa deixi anar la seva arma. Una vegada en el sòl, hauràs d'agafar-la ràpidament, ja que la medusa tornarà a agafar-la quan ho vegi oportú (si passa així, no et desanimis i segueix copejant perquè ho deixi anar una altra vegada). És convenient tenir 4 espais verticals preparats en l'inventari a fi de prémer 'Recollida automàtica'. Recomanem guardar la partida just abans de la baralla, per si de cas no funciona o la mateu abans.

Aparentment, el bàcul és descomunal, però en l'inventari tan sols ocupa uns cuadrets aproximadament.

Bàcul gegant segona versió[modifica]

Existeix un altre bàcul gegant, encara que de menor grandària. Dirigeix-te a la ciutat de Gloomor, al Sud d'on es troba la cova de Zhurag-Nar. Allí, trobaràs un coliseu. Veu cap al seu interior i veuràs un home que t'ofereix una missió. La missió consisteix a lluitar en el coliseu contra diversos animals durant diversos assalts.

Accepta-la i dirigeix-te a la sorra del coliseu. De sobte, apareixeran un cuc, una gàrgola i un llangardaix alado. Derrota'ls i veu cap on l'home que et va oferir la missió. Et demanarà que repeteixis el mateix diverses vegades. Quan l'hagis fet unes quantes(mínim 5), veuràs que en la graderia, hi ha un mag que t'ofereix una altra missió.

En parlar amb ell et dirà que és el líder d'una empresa anomenada Caçatresors i Assaltatombes S.A Agencia d'herois i caçadors de monstres. Et demanarà que li paguis 100.000 d'or si desitges formar part de la seva empresa. Si acceptes, et trobaràs amb una missió que et porta fins al pantà, molt a prop de la sortida del passatge secret de "Arogarn el montaraz". Completa la missió correctament i al final t'hauràs d'enfrontar contra el déu del Bosc, que porta una arma molt semblada a la de la medusa anteriorment esmentada, encara que és més petita i verda.

Maça geganta[modifica]

En la missió abans esmentada. Després d'entrar al grup dirigeix-te al campament que està en l'Oest. Quan formin el grup fer clic en la icona del minotaure per treure-li l'objecte descomunalment gran (com el grup és molt gran no apareix la icona, per a això deixa que matin algun altre membre fins que surti, però amb cura que no matin al minotaure).

L'objecte només es pot usar en algunes versions.

Espasa lleugera[modifica]

ADVERTIMENT: És convenient anar a buscar-la quan es tingui un nivell major al 40, ja que a partir d'aquest nivell l'espasa arriba tenir gran capacitat de trobar objectes especials (38%).

Te la dona un zombi anomenat "Sir Markus d'Endlich". Per donar amb ell, has d'anar a Porto Vallum. Una vegada allí, passa per un pont prop d'un portal màgic. Segueix per aquest camí sense desviar-te. En passar a prop un poble, i després d'avançar una mica, veuràs una espècie de pisa de pedra que té una tomba, l'epitafi de la qual diu:?Goseu pertorbar la meva pau, i amb els vostres ossos vindreu aquí a donar!?. Si l'obres apareixerà el zombi.

Vés amb compte, perquè enverina molt. És millor atacar-li amb paciència a distància, ja que és molt lent i no podrà agafar-te si ets ràpid. En matar-li, apareixerà en un requadre la llegenda:? Per fi la pau! encara que jo pereixi, celebreu la meva mort sobre l'estat dels meus tresors? i et donarà la "espasa lleugera", i la runa 'Pell de pedra', per a mags.

Aquesta espasa té la probabilitat de derrocar enemics voladors i la possibilitat de trobar objectes especials (Sets), a més de diversos bonus de força, defensa, etc.

Cavall-Zombie[modifica]

En el desert, al centre, hi ha un riu sec que creua el desert de nord a sud. creua el riu, cap a la dreta, veu el nord i després a la dreta, fins a una ciutat anomenada Kahari. En ella podràs trobar, amb molta sort, un cavall zombi. No requereix molt nivell d'habilitat munta, ni tampoc és massa bo. Decoratiu sobretot. El tipus de cavall és "corcel de passeig".

Al portal dels Camps d'Urkuk es poden trobar més cavalls no morts; encara que es cridin "corcel de passeig lleuger", són millors que l'anterior i valen la pena.

També es poden aconseguir cavalls no morts en els domadors ordinaris, que poden tenir-los molt ocasionalment, encara que les seves característiques i el tipus seran aleatòries.

Poblat zombi[modifica]

El lloc està envoltat d'aranyes gegantes (comunament cridades cabres, fora del joc o en el joc en xarxa, per aquest motiu un grup de jugadors de la manera experta formessin la comunitat La Colla De la Cabra). El més destacat d'aquest lloc és que és un homenatge a Diablo, ja que tot aquest lloc és idèntic, només difereixen algunes cases i el fet que la catedral està destruïda. Pots anar a buscar-ho pel teu compte, seguint aquest camí:

  • Veu el castell de la Boira. Aquí, cerca al venedor i compra tantes pocions curatives i antídots com puguis. El recomanable és portar 10 columnes verticals de pocions curatives, i dues o tres d'antídots.
  • Puja fins a arribar al riu.
  • No creus el riu. Quan arribis a ell, segueix cap a l'est. Segueix sempre la limiti del riu cap a l'Est. Al cap de poc arribaràs a una espècie de sortint del riu. Envolta-ho i segueix la boga del riu. En el segon sortint, hi ha un petit pont de fusta, que pot ser que fins i tot et doni dificultats per creuar-ho. N'hi ha prou amb posar-se recte respecte al pont i travessar-ho amb un parell de clics, els mínims, per no encallar-te en la barana.
  • Enhorabona. Acabes d'entrar en el poblat zombi. Si arribes i veus vilatans en comptes de zombis, parla amb ells i fes-te un volt, es transformaran en zombis.

Objectes estranys[modifica]

Videojocs, campanes, guitarres, laudes... Són inútils i no trauràs molt per ells. Són simples curiositats. S'aconsegueixen per casualitat.

Excalibur[modifica]

Excalibur està en una roca clavada prop del mercader de Belluve, el que està més prop de la guarnició del comandant Romata. El seu rètol diu: "pedra amb espasa.tornaré!.A" desgraciadament, no és molt bona, ja que és un element decoratiu.

Vaques zombies[modifica]

Les vaques zombis estan pel camí de Moorbrook fins a Gloomoor. Són regenerades en completar una missió específica de les proximitats. No fan gens, simplement passegen (tampoc poden ser atacades).

Nau de Babylon 5[modifica]

La nau de Babylon 5 només està disponible en l'expansió Sacred Underworld. Es troba en el Sud del bosc de les dríades. Es tracta d'una nau espacial amagada entre els arbres (en una zona en la qual pots passar per ells). Dins, trobaràs una cosa que llança una espècie de rajos impossibles d'esquivar i que et maten a l'impacte. Aquesta cosa, que és un Cranc de Batalla de les Ombres en la sèrie, protegeix una espasa de forma única, encara que és molt difícil d'aconseguir per culpa dels rajos.

Al costat del monstre hi ha una sala amb el sòl en part blanc i negre. Encara que costa de llegir, forma la frase "If you go to Z'Ha'Dum you will die" (Si vas a Z'Ha'Dum moriràs). Z'Ha'Dum és un planeta fictici de Babylon 5, d'on és originari el cranc.

Per aconseguir-la en Sacred Online, és recomanable que a la nau vagin 2 jugadors, així mentre aquesta cosa perd temps matant a un, l'altre agafa l'espasa. També es pot aconseguir amb la vampiressa; en crear llops i ratapinyades, aquesta cosa els atacarà primer, donant-te així temps per agafar-la. Un altre sistema per agafar-la és portar amb tu un NPC.

Els secrets de Tyr Hadar[modifica]

ADVERTIMENT: Es recomana nivell altíssim i moltes pocions de vida; la missió serà llarga i molt cruenta, així que és millor fer-la quan el teu punt de control sigui el castell de Tyr-Fasul per si et maten, perquè no hagis d'anar fins allí una altra vegada. Per aconseguir les armes fa falta l'habilitat desarmar de nivell 15 (si no la tens, poden deixar-les anar molt ocasionalment), i algun encanteri que augmenti la possibilitat, com el Cicló del Mag a nivell 15.

En primer lloc, les planes de Tyr Hadar només estan disponibles a partir de la versió 1.7, i estan situades al nord de Mascarell. Prop del castell on has d'escortar a Vilya en la campanya, hi ha un encreuament de camins en el qual hi ha un montaraz. Fica't en el camí de l'esquerra. A continuació trobaràs enmig del camí dos elfas del bosc que t'oferiran una missió. Per seguir endavant, cal acceptar-la, ja que aquestes bloquegen el camí. Una vegada acceptada, segueix cap al nord i després de caminar una mica arribaràs a una plana.

En el centre de la plana hi ha un llogaret elfa que t'ofereix el principal: un mercader i un mestre d'arts de combat. Al Nord-oest de la plana hi ha un poblat orc en el qual hi ha un ferrer.

Si explores la plana, trobaràs dos dracs bessons, ambdós de gel. En la plana, els principals enemics són els elf del gel, i tots posseeixen fuets i sabres làser. Alguns elfs del gel tenen escuts làser que solament poden ser usats per la Seraphin.

Sarcòfags i tombes estranyes en Underworld[modifica]

En algunes zones d'Underworld, existeixen uns sarcòfags que a simple vista semblen normals. Però quan els obres, el sarcòfag deixa anar dos runas o dos sets (ambdós iguals).

Hi ha varis d'ells distribuïts en l'inframon, però els més coneguts són el de Ruïnes dels nans (es troba sota una mina en la qual un nan et demana unes paraules per poder passar) i el de Valle de les llàgrimes (en una cova al nord)

El set nadalenc[modifica]

Durant la setmana de nadal, en Sacred On-line, sol aparèixer tirat en el sòl un set nadalenc. Apareix a l'atzar en tot el territori d'Ancaria. Posseeix poca resistència.

Els símbols religiosos[modifica]

Els símbols religiosos són una col·lecció de sis estàtues, (Estàtua del drac, estàtua de la Seraphín, estàtua Real, Petxina, estàtua de l'Elf Fosc, i Grial) que una vegada reunides, et donaran el poder de deixar un pas de foc en caminar (com el del dimoni Shakkara). El foc produeix danys moderats, però de totes maneres, les estàtues són molt difícils d'aconseguir, a més del fet que el foc pot ocasionar un alentiment del joc.

La cova dels herois[modifica]

Només està disponible en Sacred Underworld. Està situada sota un temple a l'illa del volcà (una de les tres illes pirata). En la cova hi ha diverses tombes, i en obrir-les, hi ha amb personatges com el mag, l'elfa del bosc, el dimoni de Sakkara, el déu del bosc... És molt difícil derrotar-los, encara que donen molta experiència.

Escata de drac[modifica]

Es tracta d'un objecte únic que es troba en la fortalesa del drac. Per aconseguir-la és necessari acceptar una missió que t'ofereix el ferrer. Et manarà matar una serp alada per poder recollir una escata. L'escata de drac pot enfilar-se a una arma o armadura com un amulet o una runa.

Dades de l'objecte: Escata de drac (en daurat), preu: 9737, nivell:1, nivell mínim :1, resistència al foc:+53%, dany màgic:+13%, reducció de dany a canvi d'or:+3%(en daurat).

Orbus Dracus ple[modifica]

Es tracta d'un objecte màgic que et regala el Drac Loromir "defensor de l'honor". Aquest drac, totalment inofensiu es troba en Drakenden. Per aconseguir l'objecte, hauràs de realitzar totes les missions que t'ofereix.

Dades de l'objecte: Orbus Dracus, ple(en celeste), preu:701, nivell:1, nivell mínim:1, vs Dragon Danyo d'arma Foc:+60, vs Dragon Danyo d'arma Màgia:+30.

El drac ocult[modifica]

ADVERTIMENT: Cura amb els voltants: hi ha molts enemics d'un nivell molt alt, i fàcilment poden arribar a envoltar-te diverses dotzenes.

Prop del castell de la boira, hi ha un mercader ambulant que t'oferirà un ou de drac. Pots acceptar-ho, i vendre-ho al castell de la boira a Mattias de Sireman per una quantitat de diners considerables, o lliurar-li-ho al Drac Loromir "defensor de l'honor" i rebre bastant experiència, o retornar-ho a la Fortalesa del Drac i rebre les dues coses.

Però en aquest cas, ho rebutjarem. Una vegada rebutjat l'ou de drac, creua el pont per complet, i a continuació, torna on estava el mercader. T'ho trobaràs moribund, i et dirà que l'ou s'ha desclòs. Busca la cria de drac pels voltants (es troba a l'est). Quan la trobis, marxa d'aquí (deixa-la viva no la mats) i espera dos dies. Llavors veuràs que la cria de drac ha crescut i s'ha convertit en un adult (això sí, de nivell 1).

Es tracta del drac que apareixia en la caràtula del darrere de la caixa del joc abans de la seva expansió.

Objectes únics[modifica]

Aquests objectes tenen el nom en daurat, de vegades un nom curiós com "caçagoblins", solen ser rars de forma a més de tenir bastant eficàcia. Alguns objectes.

Caçagoblins, dent de foc de Porto Draco, Ballesta de l'Hades, Carabelal, trident, escut daurat dels déus, daga de les germanes raab, escut serrat de Vilad, ales antigues, rei de les orenetes, Exili del dimoni, Noqueador, el poder Chaliux, Daga de Fades, Triturador, Martell de guerra d'Hera, Amulet dels Ossos, Guants de cuir de Tadriel, Xucla sang de Raisor, Protector de Trowena, Perdición d'orcs, Punyal resplandeciente de Bini, Planes sinistres de Gorthar, Arc màgic Transparent, Bàcul dels Ssstaria, quars de la negació, Al·legat de Paternus, Peus Pestilentes, Quebrantarocas, Cercador de cors, Llança Imperial, Escut de la còlera, Escut dels bellacos, Albió, Espasa lleugera, Espasa suprema del gat...

Llibre Negre de Sakkara[modifica]

És un manual de màgia negra emprat pels mags foscos per invocar a dimonis de l'inframon i una altra classe d'encanteris. En Ancaria existia des de molt temps enrere una germanor de hechiceros i bruixotas que adoraven a un déu fosc de les profunditats. Aquest no podia ser alliberat, ja que el Llibre Negre portava segles desaparegut. Una vegada que Shaddar el Nigromante aconsegueix trobar el Llibre Negre i flama al temible dimoni, els seus seguidors s'estenen per totes les regions a la recerca de sang innocent per als seus sacrificis.

Sets[modifica]

Els "sets" són equips de batalla composts per uns components com a guants, grebas, cascos, etcètera.

Alguns són per a un sol personatge com a "somni daurat dels déus" de la seraphín, o per tots com a "insígnies reals d'Aarnum". El seu nom està en color verd fluorescent, si completes un et donen molta resistències i algun poder rar com a "dany diví" Hi ha qui recomana ajuntar els anells i amulets del "set" amb el casc o les grebas o algun lloc on puguis forjar-ho amb el ferrer. D'aquesta forma es pot aconseguir un poder secret. Tingues en compte que, per exemple, "l'ànima de blackstaff" que és un amulet d'un set del mag pot ser posat en qualsevol arma o armadura amb enfilada, i una vegada fet això qualsevol personatge pot usar-la.

Trucs[modifica]

Per a usar els trucs, mentre estiguis jugant, prem "º" i tecleja algun dels següents codis:

  • sys cheats 963 21 : Activar mode trucs
  • cheat decap 21 : Decapitar el teu personatge
  • sys cheats 369 21 : Desactivar mode trucs
  • cheat lord 21 : Mode Déu
  • cheat suïcidi 21 : Suïcidar-se
  • cheat tptt : Tele-transportació

Versions del videojoc[modifica]

  • Sacred, el joc original, va ser llançat al febrer del 2004
     
  • Sacred Plus : Paquet d'expansió gratuïta, va ser llançat a l'octubre del 2004. S'hi afegia 2 regions, monstres, missions, objectes...
     
  • Sacred Underworld : Paquet d'expansió de pagament, va ser llançat a l'abril del 2005. S'hi afegia 2 personatges per jugar (Dimoni i Dwarf), 6 regions, 2 actes de la història, molts monstres i objectes nous...
     
  • Sacred Gold : Llançat l'agost del 2005, aquesta versió és el Sacred al complet. Hi conté : Sacred(original), el paquet d'expansió anomenat Sacred Plus, i l'expansió anomenada Sacred Underworld...
     
  • Sacred: Fallen Angel : Pel 2007. Hi haurà gràfics 3D graphics i dos modes d'història totalment oposades (bo i dolent). Podeu veure el tràiler d'Ascaron a la E3 2006: Premeu aquí Arxivat 2006-11-07 a Wayback Machine..

Referències[modifica]

  1. Björn. «CDV to Publish Sacred 2 in North America». CPUGamer, 29-01-2008. Arxivat de l'original el 2016-03-06. [Consulta: 16 febrer 2012].
  2. «Details Page of Sacred: Gold». Linux Game Publishing. [Consulta: 16 febrer 2012].
  3. «Sacred» (en anglès). GameFAQs. [Consulta: 29 març 2016].
  4. 4,0 4,1 4,2 Uros "Vader" Pavlovic. «Sacred Review» (en anglès). ActionTrip.com, 2004. Arxivat de l'original el 2016-04-06. [Consulta: 29 març 2016].
  5. «Reviewed on PC / Sacred Review» (en anglès). IGN.com, Apr 2004. [Consulta: 29 març 2016].

Enllaços externs[modifica]