Shelley Long

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaShelley Long

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Shelley Lee Long Modifica el valor a Wikidata
23 agost 1949 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Fort Wayne (Indiana) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióNorthwestern University School of Communication
South Side High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de cinema, productora de cinema, actriu de televisió, model, actriu de teatre Modifica el valor a Wikidata
Activitat1975 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeBruce Tyson (1981–2004), divorci Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0001480 Allocine: 22416 Allmovie: p43119 TCM: 115936 TV.com: people/shelley-long TMDB.org: 56881
Discogs: 3645789 Modifica el valor a Wikidata

Shelley Lee Long, actriu estatunidenca nascuda el 23 d'agost del 1949 a Fort Wayne, Indiana. Famosa pel seu paper de Diana a la sèrie televisiva Cheers, i per protagonitzar, juntament amb Tom Hanks, la comèdia The Money Pit.

Trajectòria[modifica]

Comença la seva carrera a finals dels setanta, quan ja frega la trentena; treballa en algunes de les sèries més importants d'aquesta època com Vacances al mar o M*A*S*H. Participa també en la pel·lícula cavernícola juntament amb l'ex beatle Ringo Starr, a més de protagonitzar alguna pel·lícula per a la televisió. El 1982, comença a protagonitzar la sèrie Cheers, que es convertirà en una de les sèries més reeixides de la televisió nord-americana i va a reportar gran popularitat a Long, el que la portarà a protagonitzar pel·lícules a la pantalla gran.

El 1984 és la companya del repartiment de Ryan O'Neal en la comèdia Diferències irreconciliables, on també treballen futures estrelles com Drew Barrymore o Sharon stone. El 1986 protagonitza la seva pel·lícula més recordada: The Money Pit, del director Richard Benjamin i amb Tom Hanks com a company d'interpretació (amb qui ja havia treballat a Losin' It, el 1983). En aquests moments Long viu els seus millors anys en el cinema. L'any següent protagonitza la comèdia Outrageous Fortune juntament amb Bette Midler, el 1987 Hello Again, on interpreta un fantasma, i el 1989 Troop Beverly Hills. Tot i que cap pel·lícula és un títol massa important, sí que permeten que creixi la popularitat de l'actriu que es va consolidant en el cinema, i abandona la sèrie que li ha donat la fama i li ha fet guanyar un Emmy. El 1990 protagonitza No li parlis a ella de mi, juntament amb Steve Guttenberg, popular en aquests moments per protagonitzar Boja Acadèmia de Policia. Però a principis dels noranta torna a les pel·lícules per a televisió, i fins i tot el 1993 torna a Cheers. Tornarà al cinema per a participar en la versió cinematogràfica de La tribu dels Brady. Tot i que des de llavors la majoria de les seves aparicions han estat al mitjà televisiu, tornant a interpretar ocasionalment el paper de Diana, que li va donar fama a Cheers, al spin off d'aquesta, Frasier.

Filmografia[modifica]

Intervencions petites:

  • The Key (1977) (veu)

Televisió[modifica]