Sketchpad

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sketchpad
Versió inicial 1963
Modifica dades a Wikidata

Sketchpad va ser el primer programa informàtic que permetia la manipulació directa d'objectes gràfics, o sigui el primer programa de dibuix per ordinador.

Es tractava d'un sistema gràfic, creat molt abans que el terme interfície gràfica fos concebut. Ivan Sutherland va ser un pioner de la investigació dels gràfics per ordinador, i el seu treball va ajudar a establir les bases del desenvolupament de la interfície gràfica d'usuari tal com la coneixem ara, a principis del segle XXI .

La primera experiència de Sutherland amb un ordinador va ser amb SIMON, una màquina basada en un motor mecànic amb únicament capacitat de sumar. Sutherland, durant la seva època a l'institut, va dissenyar el programa més llarg que ningú escriuria mai per aquest sistema; 8 pàgines de codi d'algorismes que permetien a SIMON, a més de sumar, la capacitat de dividir. A la universitat tingué accés a la TX-2, una de les primeres computadores que va disposar d'un perifèric precursor de les interfícies gràfiques. La TX-2 utilitzava un llapis òptic, inventat l'any anterior, per introduir formes a l'ordinador que, juntament amb la pantalla i una sèrie d'interruptors, conformaven la interfície sobre el qual Ivan Sutherland va basar el primer sistema de gràfics interactius per ordinador.

Va desenvolupar "Sketchpad: A Man-Machine Graphical Communications System" el 1963 per la seva tesi doctoral en el MIT.[1] Va dissenyar un sistema que permetia als usuaris dibuixar punts, segments de línies i arcs circulars directament sobre la pantalla mitjançant el llapis de llum. No es tractava només del primer programa de dibuix desenvolupat en la història de la informàtica, sinó també, d'un programa absolutament avançat al seu temps.

Es pot considerar que Sutherland, juntament amb el seu estudiant d'aquest moment, Bob Sproull, va ser el primer que va implementar un sistema de realitat virtual quan, el 1966, exercint com a professor a Harvard, va dissenyar un sistema a través del qual els usuaris, amb l'ajuda d'un casc, podien penetrar virtualment en una habitació i mirar en totes direccions un cop dins.

Sketchpad seria una de les primeres aplicacions informàtiques que van demostrar les possibilitats de l'ordinador com a extensió de la ment humana.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Sutherland, Ivan Edward. Sketchpad: A man-machine Graphical communication system (courtesy Computer Laboratory, University of Cambridge UCAM-CL-TR-574 September 2003). Massachusetts Institute of Technology, January 1963 [Consulta: 3 agost 2010]. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]