Premi Turing

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremi Turing
Map
 40° 42′ N, 74° 00′ O / 40.7°N,74°O / 40.7; -74
Nom en la llengua original(en) ACM A. M. Turing Award Modifica el valor a Wikidata
Tipuspremi científic de ciències de la computació Modifica el valor a Wikidata
EpònimAlan Turing Modifica el valor a Wikidata
Vigència1966 Modifica el valor a Wikidata - 
Freqüènciaanual Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióNova York Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Conferit perAssociation for Computing Machinery Modifica el valor a Wikidata

Lloc webamturing.acm.org Modifica el valor a Wikidata

El Premi Turing és considerat per molts com el Premi Nobel de la Informàtica. És atorgat anualment per l'Associació per a la Maquinària Computacional (ACM) a qui hagi contribuït de manera transcendental al camp de les ciències computacionals. El guardó rendeix tribut a Alan Mathison Turing. Després de 40 anys d'existència, el 2006 es va atorgar el guardó a la primera dona, Frances Allen.

Entre 2007 i 2013, el guanyador era recompensat amb 250.000 dòlars, co-patrocinat per Intel i Google.[1] A partir de 2014, amb el patrocini de Google, el premi ha arribat al milió de dòlars.[2]

Guardonats[modifica]

Guardonats amb el Premi Turing
Any Nom Motiu
1966 Estats Units Alan Perlis Per la seva influència en les àrees de tècniques de programació avançades i construcció de compiladors.
1967 Britànic Maurice V. Wilkes Pel disseny i construcció d'EDSAC, el primer ordinador de programa emmagatzemament en memòria interna.
1968 Estats Units Richard Hamming Per la seva feina en mètodes numèrics, sistemes de codificació automàtics, i pel desenvolupament de codis de detecció i correcció d'errors.
1969 Estats Units Marvin Minsky Per les seves aportacions a intel·ligència artificial.
1970 Britànic JH Wilkinson Per les seves investigacions en anàlisi numèrica per facilitar l'ús de computadors digitals d'alta velocitat.
1971 Estats Units John McCarthy Per les seves aportacions al camp de la intel·ligència artificial.
1972 Holandès Edsger Dijkstra Per les seves contribució a la "ciència i art" dels llenguatges de programació.
1973 Estats Units Charles W. Bachman Per les seves aportacions a la tecnologia de bases de dades.
1974 Estats Units Donald Erwin Knuth Per les seves contribucions a anàlisi d'algorismes i el disseny de llenguatges de programació.
1975 Estats Units Allen Newell

Estats Units Herbert A. Simon

Per les seves aportacions a intel·ligència artificial, la psicologia de la percepció humana i processament de llistes.
1976 Alemany Michael O. Rabin

Estats Units Dana S. Scott

Pel seu treball en autòmats finits, introduint la idea de màquines no deterministes.
1977 Estats Units John Backus Per les seves contribucions al disseny de sistemes de programació d'alt nivell i per la publicació de procediments formals per a l'especificació de llenguatges de programació.
1978 Estats Units Robert W. Floyd Per la seva influència en metodologies per a la creació de programari eficient i fiable, i per les seves aportacions en els següents camps: teoria d'anàlisi sintàctica, semàntica en llenguatges de programació, verificació automàtica de programes, síntesi automàtica de programes i anàlisi d'algorismes.
1979 Canadenca Kenneth E. Iverson Per les seves pioners esforços en llenguatges de programació i notació matemàtica, donant com a resultat APL.
1980 Britànic C. Antony R. Hoare Per les seves importants contribucions a la definició i disseny de llenguatges de programació.
1981 Britànic Edgar F. Codd Per les seves contínues i importants aportacions a la teoria i pràctica dels sistemes de gestió de bases de dades, ideant l'enfocament relacional de la gestió de bases de dades.
1982 Estats Units Stephen A. Cook Per les seves aportacions en el camp de la complexitat computacional. Va idear els fonaments de la teoria de NP-completesa.
1983 Estats Units Kenneth L. Thompson

Estats Units Dennis M. Ritchie

Per les seves contribucions al desenvolupament de sistemes operatius en general i la creació de Unix en particular.
1984 Suís Niklaus Wirth Pel desenvolupament d'una sèrie d'innovadors llenguatges de programació com EULER, ALGOL-O, MODULA i PASCAL.
1985 Estats Units Richard M. Karp Per les seves contribucions a la teoria d'algorismes, la identificació de problemes computables en temps polinomial i a la teoria de NP-completesa.
1986 Estats Units John Hopcroft

Estats Units Robert Tarjan

Pels seus èxits en l'anàlisi i disseny d'algorismes i estructures de dades.
1987 Estats Units John Cocke Per la seva aportació a la teoria de compiladors, arquitectura de grans sistemes i el desenvolupament de joc d'instruccions reduït RISC.
1988 Estats Units Ivan Sutherland Per les seves aportacions a la computació gràfica.
1989 Canadenca William Kahan Per les seves contribucions a l'anàlisi numèrica, particularment en computació en coma flotant.
1990 Estats Units Fernando J. Corbató Per la seva feina liderant el desenvolupament de CTSS i Multics.
1991 Britànic Robin Milner Per tres èxits:
  • Desenvolupament del sistema LCF, probablement la primera eina de demostració automàtica de teoremes.
  • Desenvolupament del llenguatge ML, metallenguatge per escriure estratègies i tàctiques en LCF. Primer llenguatge en tenir un sistema polimòrfic de tipus amb inferència automatitzada i maneig d'excepcions segur des del punt de vista de tipus.
  • Desenvolupament d'un marc teòric per a l'anàlisi de sistemes concurrents, el càlcul de sistemes comunicants (CCS) i el seu successor, el càlcul-π.
1992 Estats Units Butler W. Lampson Per les seves contribucions al desenvolupament d'entorns distribuïts i la tecnologia per a la seva implementació: estacions de treball, xarxes, sistemes operatius, sistemes de programació, monitors, publicació de documents i seguretat.
1993 Estats Units Juris Hartmanis

Estats Units Richard E. Stearns

Per establir els fonaments del camp de la teoria de complexitat computacional.
1994 Estats Units Edward Feigenbaum

Estats Units Raj Reddy

Pel disseny i construcció de grans sistemes d'intel·ligència artificial.
1995 Veneçolà Manuel Blum En reconeixement per les seves aportacions als fonaments de la teoria de complexitat computacional i la seva aplicabilitat a la criptografia.
1996 Israelià Amir Pnueli Per la seva feina introduint la lògica temporal en informàtica i per les seves importants aportacions a la verificació de programes i sistemes.
1997 Estats Units Douglas Engelbart Per la seva feina en computació interactiva.
1998 Estats Units Jim Gray Per les seves contribucions en bases de dades, investigació en el processament de transaccions i implementació de sistemes.
1999 Estats Units Frederick P. Brooks, Jr Per les seves contribucions a arquitectura de computadors, sistemes operatius i enginyeria del programari.
2000 Xinès Andrew Chi-Chih Yao En reconeixement de les seves importants aportacions a la teoria de la computació, criptografia.
2001 Noruec Ole-Johan Dahl

Noruec Kristen Nygaard

Per la seva feina en els llenguatges de programació Simula I i Simula67, que van permetre l'aparició de la programació orientada a objectes.
2002 Estats Units Ronald Rivest

Israelià Adi Shamir
Estats Units Leonard Adleman

Importants aportacions a la criptografia, en particular l'algoritme RSA.
2003 Estats Units Alan Kay Pioner de la programació orientada a objectes i pare del llenguatge Smalltalk.
2004 Estats Units Vinton G. Cerf

Estats Units Robert E. Kahn

Pel protocol TCP/IP.
2005 Danès Peter Naur Per les seves contribucions fonamentals en el desenvolupament i definició de l'Algol 60, el seu disseny del compilador i l'art en la pràctica de la programació.
2006 Estats Units Frances Allen Per les seves contribucions que van millorar fonamentalment el rendiment dels programes d'ordinador i accelerar l'ús de sistemes de computació d'alt rendiment.
2007 Estats Units Edmund M. Clarke

Estats Units E. Allen Emerson
Estats Units Joseph Sifakis

Pel seu treball pioner en un mètode automatitzat (anomenat "model checking" en anglès) per trobar errors de disseny en programari i maquinari.
2008 Estats Units Barbara H. Liskov Per la seva contribució als fonaments teòrics i pràctics en el disseny de llenguatges de programació i sistemes, especialment relacionats amb l'abstracció de dades, tolerància a fallades i computació distribuïda.
2009 USACharles P. Thacker Pel seu disseny pioner i la realització del Xerox Alto, el primer ordinador personal modern, i les seves contribucions a Ethernet i el Tablet PC.
2010 UKLeslie G. Valiant Per les seves contribucions transformadores a la teoria de la computació, inclosa la teoria d'aprenentatge de probablement aproximadament correcte, la complexitat de l'enumeració i programació algebraica, i la teoria de programació paral·lela i distribuïda..
2011 Israel USA Judea Pearl Per contribucions fonamentals a la intel·ligència artificial mitjançant càlcul de probabilitat i raonament causal.[3]
2012 ITA Silvio Micali
USAIsrael Shafi Goldwasser
Per la seva obra transformadora que va bastir els fonaments en teoria de la complexitat de la ciència de la criptografia i, tot fent-ho, va obtenir mètodes pioners per a la verificació eficient de proves matemàtiques en teoria de la complexitat.[4]
2013 USA Leslie Lamport Per contribucions fonamentals a la teoria i la pràctica dels sistemes distribuïts i concurrents, en especial la invenció de conceptes com la causalitat i els rellotges lògics, la seguretat i la vida, màquines d'estat replicades, i consistència seqüencial.[5][6]
2014 USA Michael Stonebraker Per contribucions fonamentals als conceptes i les pràctiques que són la base dels sistemes de bases de dades moderns.[7]
2015 USA Martin E. Hellman
USA Whitfield Diffie
Per contribucions fonamentals a la criptografia moderna. L'article pioner de 1976, "New Directions in Cryptography," va presentar les idees de criptografia de clau pública i signatures digitals, que són el fonament de la majoria de protocols de seguretat que s'utilitzen normalment a Internet avui en dia.[8]
2016 Regne Unit Tim Berners-Lee Per inventar el World Wide Web, el primer navegador web, i els protocols i algorismes fonamentals que permeten que el Web escali.[9]
2017 USA John L. Hennessy
USA David Patterson
Per haver estat pioners d'una aproximació sistemàtica i quantitativa al disseny i l'avaluació d'arquitectures informàtiques, amb un impacte durador a la indústria dels microprocessadors.[10]
2018 CAN Yoshua Bengio
UK CAN Geoffrey Hinton
FRA Yann LeCun
Per descobriments conceptuals i d'enginyeria que han fet de les xarxes neuronals profundes un component crític de la informàtica.[11]
2019 USA Edwin Catmull
USA Pat Hanrahan
Per contribucions fonamentals als gràfics d'ordinador en 3-D, i l'impacte revolucionari d'aquestes tècniques en la imatge generada per ordinador (CGI) en la producció de pel·lícules i altres aplicacions.[12]
2020 Canadà Alfred Aho
USA Jeffrey Ullman
Pels algorismes i la teoria fonamentals en què es basa la implementació de llenguatges de programació, i per sintetitzar els seus resultats i els d'altres en els seus influents llibres, que han educat generacions d'informàtics.[13]
2021 USA Jack Dongarra Per les seves contribucions pioneres als algorismes i llibreries numèriques que han permès que el programari de computació d'alt rendiment estigui a l'alçada de les millores exponencials en el maquinari durant més de quatre dècades.[14]
2022 USA Robert Metcalfe Per la invenció, estandardització, i comercialització d'Ethernet.[15]

Nombre de guardons per nacionalitat[modifica]

Aquesta és la distribució dels Premis Turing des de 1966 fins a 2014. Les nacionalitats dels guardonats estan basades en el seu lloc (l'estat) de naixença, no on van desenvolupar el seu treball com investigadors.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Premi Turing