Robert Floyd

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Robert W. Floyd)
Infotaula de personaRobert W. Floyd
Nom original(en) Robert W Floyd Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 juny 1936 Modifica el valor a Wikidata
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Mort25 setembre 2001 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Stanford (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAmericà
FormacióUniversitat de Chicago
Es coneix perAlgorisme de Floyd-Warshall
Algorisme de Floyd-Steinberg
Algorisme de Floyd per trobar cicles
Activitat
Camp de treballCiències de la computació Modifica el valor a Wikidata
OcupacióInformàtica
OrganitzacióCarnegie Mellon
Stanford
Illinois Institute of Technology
Membre de
Obra
Estudiant doctoralRon Rivest
Família
CònjugeChristiane Floyd Modifica el valor a Wikidata
ParellaChristiane
Premis
Premi Turing (1978)
Premi Pioner de la Informàtica (1991)

Robert W (Bob) Floyd[1] (8 de juny de 1936 – 25 de setembre de 2001) fou un pioner de la informàtica.

Entre les seves contribucions es troben el disseny de l'algorisme Floyd-Warshall (desenvolupador independentment de Stephen Warshall), que troba de forma eficient tots els camins més curts en un graf, l'algorisme de Floyd per trobar cicles en una seqüència, i la seva feina en anàlisi sintàctica. En un sol article va introduir el concepte important de difusió d'errors en el renderitzat d'imatges, anomenat també algorisme de Floyd-Steinberg. Una altra fita destacada fou la seva feina pionera en el camp de la verificació formal de programes amb assercions lògiques amb l'article de 1967 Assigning Meanings to Programs. Això va ser una contribució important al que es va acabar anomenant lògica de Hoare.

Biografia[modifica]

Nascut a Nova York, Floyd va acabar l'escola als 14 anys. A la Universitat de Chicago, va obtenir la llicenciatura en arts liberals el 1953 (amb només 17 anys) i una segona llicenciatura en Física el 1958. A la universitat, Floyd va ser company d'habitació de Carl Sagan.[2]

Floyd va començar a treballar a l'Armour Research Foundation (ara IIT Research Institute) a l'Illinois Institute of Technology els anys 50. Va passar a fer d'operador informàtic a principis dels anys 60, i va començar a publicar molts articles notables, sobretot en el camp de l'anàlisi sintàctica. Fou pioner de les gramàtiques amb precedència d'operadors, i se'l considera el creador del camp de la semàntica de llenguatges de programació amb un seu article: Floyd (1967). El van nomenar professor associat a Carnegie Mellon als 27 anys i sis anys més tard va arribar a professor titular a Stanford. Va aconseguir el lloc sense tenir el doctorat.

L'any 1978 va aconseguir el Premi Turing "per tenir una influència clara en metodologies per a la creació de programari eficient i fiable, i per ajudar a la fundació de les següents branques importants de la informàtica: la teoria de l'anàlisi sintàctica, la semàntica de llenguatges de programació, la verificació automàtica de programes, la síntesi automàtica de programes, i l'anàlisi d'algorismes".

Floyd va col·laborar molt amb Donald Knuth, va ser el corrector principal del seu llibre crucial The Art of Computer Programming, i és la persona que s'hi cita més vegades. Floyd va dirigir 7 tesis doctorals.[3]

Floyd es va casar i divorciar dos cops, un d'ells amb la també informàtica Christiane Floyd, i va tenir quatre fills. Els últims anys, va patir una malaltia neurodegenerativa, la malaltia de Pick i es va retirar anticipadament el 1994 (als 58 anys). Era aficionat a fer excursions i al backgammon.

Selecció de publicacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Floyd es va fer canviar legalment el seu nom del mig de "Willoughby" a "W" però sempre l'abreviava com a "W." (Knuth 2003) (DOD form DD 48-1, personal papers, Stanford University Archive catalog SC 625 box 4)
  2. Stanford University Archives, Catalog SC 625, box 7
  3. «Tree of Robert Floyd's students for the Computer History Exhibits». Stanford Computer History. Stanford University.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Robert Floyd