Juris Hartmanis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuris Hartmanis

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 juliol 1928 Modifica el valor a Wikidata
Riga (Letònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 juliol 2022 Modifica el valor a Wikidata (94 anys)
Titular d'una càtedra en una universitat ciències de la computació
1977 – 1982
Titular d'una càtedra en una universitat ciències de la computació
1965 – 1971 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióInstitut Tecnològic de Califòrnia - matemàtiques (–1955)
Universitat de Marburg - física (–1949)
Universitat de Missouri-Kansas City - matemàtiques (–1951) Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiRobert Dilworth Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCiència computacional, ciències de la computació, time hierarchy theorem (en) Tradueix i teoria de la complexitat computacional Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat, informàtic, editor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Cornell (1965–)
General Electric, investigador (1958–1965)
Universitat Estatal d'Ohio (1957–1958)
Universitat Cornell (1955–1957) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralNeil Immerman, Allan Borodin, Clement Leo McGowan, III (en) Tradueix, Janos Simon (en) Tradueix, Dexter Kozen, Erik Meineche Schmidt (en) Tradueix, Ming Li, Edward Reingold, Richard Chang (en) Tradueix, Pankaj Rohatgi (en) Tradueix, Lane A. Hemaspaandra (en) Tradueix, Theodore Paul Baker (en) Tradueix, Forbes Downer Lewis (en) Tradueix, Jin-Yi Cai (en) Tradueix, Desh Ranjan (en) Tradueix, Stephen Ross Mahaney (en) Tradueix, Leonard Charles Berman (en) Tradueix, James Andrew Kadin (en) Tradueix, Luc Longpré (en) Tradueix i Vivian Diane Sewelson (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
PareMārtiņš Hartmanis Modifica el valor a Wikidata
GermansAstrid Ivask Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webengineering.cornell.edu… Modifica el valor a Wikidata
LinkedIn: juris-hartmanis-6606346b Goodreads author: 80168 Modifica el valor a Wikidata

Juris Hartmanis (Riga, 5 de juliol de 1928 - 29 de juliol de 2022) és un important informàtic i teòric de la computació que, juntament amb Richard E. Stearns, va rebre el premi Turing de l'ACM de 1993 "com a reconeixement pel seu article pioner que va establir els fonaments del camp de la teoria de complexitat computacional".

Hartmanis va néixer a Letònia. Era fill de Mārtiņš Hartmanis,[1] general de l'exèrcit letó. Després de l'ocupació soviètica de Letònia el 1940, Mārtiņš Hartmanis fou arrestat i va morir a la presó. Cap al final de la Segona Guerra Mundial, la dona i els fills de Mārtiņš Hartmanis van marxar de Letònia com a refugiats, preocupats per la seva seguretat si la Unió Soviètica recuperava Letònia.

Primer van anar a Alemanya, on Juris Hartmanis va estudiar l'equivalent d'un màster en Física a la Universitat de Marburg. Després va anar als Estats Units, on va rebre un màster en Matemàtica Aplicada a la Universitat de Kansas City (ara coneguda com a Universitat de Missouri-Kansas City) el 1951 i un doctorat en matemàtiques a Caltech dirigit per Robert Dilworth el 1955.

Després de fer de professor a Cornell University i Ohio State University, Hartmanis va entrar al Laboratori de Recerca de General Electric el 1958. Mentre era a General Electric, va desenvolupar molts principis de la teoria de complexitat computacional. El 1965, va passar a ser professor a Cornell. Allà, fou un dels fundadors i primer director del departament d'informàtica (que va ser un dels primers del món). Hartmanis és Fellow de l'ACM i de l'American Mathematical Society[2] i membre de les Acadèmies Nacionals d'Enginyeria i de Ciències dels Estats Units.[3]

És conegut sobretot pel seu article amb Richard Stearns, que li va valdre el premi Turing, on va introduir les classes de complexitat temporal TIME (f(n)) i va demostrar el teorema de jerarquia temporal. Un altre article de Hartmanis de 1977, amb Leonard Berman, va introduir la conjectura de Berman-Hartmanis, que encara no s'ha resolt, i que diu que tots els llenguatges NP-complets són isomorfs en temps polinòmic.

Publicacions principals[modifica]

Referències[modifica]

  1. En les llengües bàltiques, els noms propis no són constants sinó que tenen diferents formes gramaticals. Hartmanis és en realitat Hartman-is, on Hartman és l'arrel del nom propi, mentre que el sufix -is indica una forma masculina gramatical en letó. De manera similar, per exemple, el filòsof Kant es coneix com a Kantas en lituà.
  2. List of Fellows of the American Mathematical Society, retrieved 2013-01-19.
  3. National Academy of Sciences Members and Foreign Associates Elected, National Academy of Sciences, April 30, 2013.

Enllaços externs[modifica]