Solidarités International

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSolidarités International
Dades
Nom curtSI Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització no governamental Modifica el valor a Wikidata
Indústriaaltres organitzacions de membres de voluntaris Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació declarada Modifica el valor a Wikidata
Història
FundadorAlain Boinet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Àmbitmundial Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu
PresidènciaAntoine Peigney (en) Tradueix (2018–) Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totals127 M€ (2020) Modifica el valor a Wikidata

Lloc websolidarites.org… Modifica el valor a Wikidata

Solidarités International és una organització sense ànim de lucre que treballa en àrees de conflicte i catàstrofes naturals. El seu objectiu principal és donar suport ràpid i eficaç a les persones en situacions de perill vital, satisfent les seves necessitats immediates: aigua, menjar i habitatge. L'organització també té una línia d'acció enfocada a l'aigua potable i la seguretat alimentària per a les poblacions més vulnerables. Solidarités International va ser fundada l'any 1980 per Alain Boinet.[1][2] Cada any porta a terme més de 120 programes humanitaris en 18 països.

Història[modifica]

L'acció humanitària de Solidarités International es remunta al 1979 a la guerra afganosoviètica. Cinc ciutadans francesos, entre ells Patrice Franceschi, Alain Boinet i Patrick Brizay, van enviar les «caravanes de l'esperança» per ajudar la població local. Amb la col·laboració de la resistència afganesa van travessar la frontera en secret i van lliurar ajuda humanitària a la població del país.[3] Aquesta va ser la primera missió de Solidarités International.

L'objectiu de l'organització no és només donar resposta a les necessitats vitals de les poblacions enfrontades a crisis humanitàries derivades de conflictes armats o desastres naturals, sinó també donar suport als supervivents en el camí cap a l'autonomia i el creixement, especialment en els àmbits de l'aigua, la higiene, el sanejament i seguretat alimentària .

Acció d'emergència[modifica]

La resposta d'emergència segueix un pla d'acció en tres etapes:

  • Diagnòstic de la situació d'emergència: un equip d'experts realitza un diagnòstic detallat sobre el terreny per avaluar la magnitud del desastre i les necessitats de les poblacions afectades que permet preparar la resposta humanitària més adequada.
  • Resposta a les necessitats més urgents: s'informa a la ciutadania de la situació i es busca donants. Els fons recaptats permeten enviar un equip d'intervenció i recursos logístics. Un cop sobre el terreny, l'equip humanitari treballa amb la població local. La intervenció inclou el tractament i distribució d'aigua, l'establiment de sistemes de sanejament, la distribució d'equips d'higiene, productes de primera necessitat, aliments i els mitjans i suport per establir refugis temporals.
  • Estratègia de sortida: més enllà de la resposta a les necessitats urgents, Solidarités International es compromet a reforçar les capacitats de resiliència de les comunitats afectades. Els equips humanitaris estableixen condicions per a una desvinculació gradual que permeten la presa de possessió de les activitats d'emergència o la seva substitució mitjançant la implantació o reintroducció de serveis sostenibles. Així, amb l'objectiu d'anar més enllà d'una simple resposta humanitària, les accions realitzades sobre el terreny estan pensades per a ser sostenibles, col·laboratives i amb visió de futur. Els coneixements i les eines necessàries es transmeten a les poblacions afectades perquè puguin reconstruir les seves vides.

Aigua, higiene i sanejament[modifica]

Solidarités International treballa sobre el terreny amb les poblacions més vulnerables per a fer front a les malalties transmeses per l'aigua i intervé per a limitar la propagació d'aquestes malalties:

  • Millorar l'accés a l'aigua potable:[4] distribució d'aigua potable, instal·lació de pous, captació i protecció de fonts i xarxes d'abastament d'aigua potable.
  • Millorar el sanejament: instal·lació de serveis sanitaris,[5] gestió d'excrements i deixalles i lluita contra els vectors de malalties.
  • Promoure bones pràctiques d'higiene.
  • Donar suport a les comunitats en la gestió de les infraestructures: desenvolupament d'infraestructures a les zones urbanes i protecció dels recursos a les zones rurals.
  • Donar suport a les comunitats per a sostenir en el temps les seves activitats de conscienciació.

Seguretat alimentària[modifica]

L'acció de Solidarités International pretén donar resposta a les necessitats alimentàries més urgents i reforçar de manera sostenible els mitjans de vida de les poblacions:

  • En una situació d'emergència i segons el context, l'organització prioritza els programes de transferència de diners, distribució d'efectiu i programes de cupons de valor de mercat. Aquests s'intercanvien per aliments o productes de primera necessitat amb comerços locals, la qual cosa té l'efecte d'estimular l'economia local. Com a últim recurs, l'organització implementa programes de distribució directa d'aliments.
  • Paral·lelament a la resposta d'emergència, l'organització intervé per a reactivar els mitjans de subsistència de les poblacions: distribució de components agrícoles i ramaders, programes de transferència de diners, suport a microempreses i reconstrucció d'habitatges, accés a serveis essencials com vacunes i productes veterinaris.

A més, els programes de Solidarités International pretenen augmentar els rendiments i els ingressos de les explotacions familiars mitjançant la posada en marxa de projectes d'educació pública, programes específics de formació, ajuts a la inversió, activitats de suport a grups de productors, etc.

Valors[modifica]

Solidarités International actua d'acord amb els següents principis:

  • Independència
  • No discriminació i respostes adaptades a les situacions de les poblacions assistides
  • Actuació a petició de les poblacions afectades o dels seus representants
  • Respecte per la identitat cultural i la dignitat de la persona
  • Aplicació tangible dels projectes
  • Coordinació i cooperació amb les organitzacions i institucions implicades
  • Informació i sensibilització ciutadana

Referències[modifica]

  1. Solidarités International's 2019 annual report
  2. Ils coordonnent l'aide du bout du monde, Le Parisien, 27 décembre 2013
  3. Mission humanitaire, apporter de l'eau, Valeurs Vertes, 1er mai 2012
  4. La course de l'accés à l'eau potable, interview de Grégory Built, Atlantico, 2 janvier 2014
  5. Toilettes : l'invention du 21ème siècle, Terra Eco, 19 novembre 2013