Steve Harris (músic)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSteve Harris

Steve Harris durant un concert a Barcelona 30 de novembre de 2006.
Biografia
NaixementStephen Percy Harris
12 març 1956 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres noms'Arry Modifica el valor a Wikidata
FormacióLeyton Sixth Form College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióBaixista, Escriptor de cançons
Activitat1974 – actualitat
Membre de
GènereHeavy metal
Influències
VeuBaix Modifica el valor a Wikidata

InstrumentBaix, teclat, veu de fons
Instrument destacatFender Precision Bass
Segell discogràficEMI
Artistes relacionatsIron Maiden
Smiler
Gypsy's Kiss
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip
West Ham United FC Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsLauren Harris (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webironmaiden.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1064240 TMDB.org: 84096
Musicbrainz: 995a37a5-17a5-4cf8-a497-88e3beb2edc1 Songkick: 31387 Discogs: 254418 Allmusic: mn0000035720 Modifica el valor a Wikidata

Steve Harris (Londres, 12 de març de 1956), és el fundador, baix i compositor principal del grup britànic de heavy metal Iron Maiden.

Biografia[modifica]

Va fundar el grup Iron Maiden quan era només un adolescent l'any 1975. Al costat de Dave Murray, és l'únic membre original de la banda que encara roman, trenta anys després.

Solia treballar com a delineant d'arquitectura a la zona de l'Est de Londres, però el va deixar per formar Iron Maiden. A mitjans els setanta era un jove futbolista del West Ham United FC. És un bon jugador, pel que molts dels seus companys de la banda afirmen que si no toqués el baix es dedicaria sens dubte al futbol professional.

Baixista autodidacte, el seu primer baix (una còpia d'una Fender Precision Bass) el va obtenir amb 15 anys pel preu de 40 lliures esterlines. Va continuar utilitzant un model "Unicorn" de la firma Costat i un Fender Precision amb cordes RotoSound. Ara usa les seves pròpies cordes RotoSound Flatwound. És sorprenent, ja que aquest tipus de cordes no donen un so reveixinant i clar. De fet, el soroll metàl·lic es produeix en rebotar les cordes sobre els trasts, donant el peculiar estil de Steve Harris. Fender amb un disseny d'un baix amb la seva firma, va ser retirat del mercat per la seva escassa acceptació.

Ha estat influït per altres baixistes com Geddy Lee de Rush, Chris Squire de Yes, John Deacon de Queen, Geezer Butler de Black Sabbath o John Entwistle de The Who, entre d'altres; però un dels baixistes preferits de sempre per Steve Harris va ser Pete Way, de UFO, de qui s'ha dit que ha influït fortament l'estil d'execució d'Harris.

Les seves anteriors bandes abans de crear la seva pròpia van ser Gypsy's Kiss i posteriorment Smiler, grup en la qual era molt més jove que la resta de membres. Encara que cap de les dues no va treure discs al mercat sent Harris el baixista.

El nom d'Iron Maiden el va idear en veure un instrument de tortura anomenat "pit i ferro " en la pel·lícula " L'home de la màscara de ferro ".

Estil[modifica]

Steve Harris comunament utilitza un baix de tan sols 4 cordes. Diu que tan sols usa 4 cordes perquè són les cordes tradicionals i perquè el so de Maiden canviaria amb més cordes.

El seu estil tocant és molt ampli i variat: des dels seus famosos galops alternant els dits índex i cor, fins a l'execució de powerchords, depenent de la cançó, a més dels riffs complicats i melòdics com el de ¨Blood on the World hands¨, ¨Powerslave¨, ¨Phanthom of the opera¨ entre d'altres i del ritme que li vulgui imprimir. Ha assegurat que mai no ha usat pua per tocar i que mai no fa exercicis d'escalfament abans de tocar. A l'hora d'escriure les lletres presa com a font d'inspiració la història, la mitologia o pel·lícules.

En resum, considerat com el guia de la banda, és indubtable que Iron Maiden ha arribat fins al més alt del panorama del Heavy Metal internacional gràcies al seu dur treball i a la seva determinació per dur a terme el seu somni d'èxit musical. Per això és considerat el millor baixista del món.

Discografia amb Iron Maiden[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Steve Harris