Street Scene (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaStreet Scene

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióKing Vidor Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSamuel Goldwyn Modifica el valor a Wikidata
GuióElmer Rice Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlfred Newman Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGeorge Barnes i Gregg Toland Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSamuel Goldwyn Productions Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnited Artists Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1931 Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeNova York Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova York Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0022436 Filmaffinity: 960404 Allocine: 11890 Rottentomatoes: m/street_scene Letterboxd: street-scene Allmovie: v47300 TCM: 91708 TV.com: movies/street-scene AFI: 1057 Archive.org: StreetScene1931 TMDB.org: 109435 Modifica el valor a Wikidata

Street Scene és una pel·lícula dramàtica estatunidenca pre-codi del 1931 produïda per Samuel Goldwyn i dirigida per King Vidor. El guió és d'Elmer Rice adaptat de l'obra de teatre guanyadora del Premi Pulitzer Street Scene, i l'acció té lloc als carrers de la ciutat de Nova York des de la tarda fins a la tarda següent. Llevat d'una escena que es produeix dins d'un taxi, Vidor va rodar tota la pel·lícula en un sol plató que representa una meitat de bloc de façana.[1]

La pel·lícula és protagonitzada per Estelle Taylor, David Landau, Sylvia Sidney, William Collier, Jr., i Beulah Bondi (el seu debut). La banda sonora és d'Alfred Newman, la seva primera partitura completa de pel·lícula. Newman va compondre el tema homònim del títol, a l'estil de Rhapsody in Blue de George Gershwin. El tema s'ha usat en altres pel·lícules, incloses El plor de la ciutat, Kiss of Death, I Wake Up Screaming, Where the Sidewalk Ends, The Dark Corner, Gentleman's Agreement i també a l'overtura de How to Marry a Millionaire.

El febrer de 2020 fou exhibida al 70è Festival Internacional de Cinema de Berlín, com a part d'una retrospectiva dedicada a la carrera de King Vidor.[2]

Argument[modifica]

En una calorosa tarda d'estiu a la façana d'un edifici del Lower East Side, Emma Jones fa safareig amb altres veïns sobre l'afer entre la Sra. Anna Maurrant i el lleter Steve Sankey. Quan arriba el maleducat i antipàtic Mr. Frank Maurrant, canvien de tema. Mentrestant, la seva filla adolescent Rose Maurrant està sent pressionada sexualment pel seu cap casat, Mr. Bert Easter. Tanmateix, a Rose li agrada molt el seu amable veí jueu, Sam, de la que n'està enamorat.

L'endemà al matí, Frank Maurrant diu a la seva dona que viatja a Stamford per negocis. Mrs. Maurrant es troba amb el gentil Sankey al seu apartament, però per fora Frank torna a casa. S'adona que la seva dona està a la planta baixa amb Sankey i corre a dalt. Senten trets i veuen els dos homes que lluiten mentre Sankey intenta escapar per la finestra. Maurrant es queda amb una pistola. Ha assassinat Sankey i ha ferit fatalment a la seva dona.

Maurrant és capturat i conduït per la policia. Disculpa la seva filla Rose, que ara haurà de mantenir-se ella sola i del seu germà petit sense cap dels dos pares. El cap de Rose ofereix una vegada més instal·lar-se al seu propi apartament, però ella es nega. Després veu a Sam i li diu que vol sortir de la ciutat. Sam demana que la deixi anar amb ella, però li diu que serà millor que els dos tinguin un parell d'anys més abans de plantejar-se ser parella. Rose marxa del carrer sola.

Repartiment[modifica]

El repartiment es mostra aquí en l'ordre mostrat als crèdits:

Referències[modifica]

  1. THE SCREEN; When Murder Is Done., New York Times, 27 d'agost de 1931
  2. «Berlinale 2020: Retrospective "King Vidor"». Berlinale. Arxivat de l'original el 28 de febrer 2020. [Consulta: 28 febrer 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Street Scene