Superpoblació humana

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Superpoblació)
Mapa de la densitat de població per països.
Zones del planeta densament poblades el 1994, dades de la NASA.

La superpoblació humana és una condició en què la densitat de població humana s'amplia a un límit que provoca un empitjorament de l'entorn i una disminució en la qualitat de vida.

La superpoblació no només depèn de la mida o densitat de la mateixa població, sinó també de la relació d'aquesta amb els recursos de l'entorn.[1] També depèn de la capacitat per utilitzar i distribuir aquests recursos per tota la població. Una suposada població de 10 individus on hi hagués menjar i beguda prou únicament per a 9 i que no tingués possibilitats de comerç seria un entorn superpoblat. Si la població fos de 100 persones, però hi hagués prou aliment, refugi i aigua per a més, llavors no hi hauria superpoblació.

La superpoblació pot ser la conseqüència d'un augment de la taxa de natalitat, una disminució de la mortalitat a causa dels avenços mèdics, un augment de la immigració o per un bioma insostenible i esgotament de recursos. És possible que en àrees d'escassa densitat de població es doni la superpoblació perquè l'àrea en qüestió no pugui sostenir la vida humana.

Origen de la nostra espècie[modifica]

La nostra espècie és la Homo Sapiens i va sorgir fa 100.000 anys. Tot i això els avantpassats més antics al Homo Sapiens, van sorgir fa uns 4 milions d'anys. Si comparem la vida de la nostra espècie amb la vida de la Terra comprovarem que és molt curta. Per a entendre això emprarem una analogia: suposarem que la història de la Terra s'hagi concentrat en 24 hores.

-Així, si es formés la Terra a les 0:00, les primeres evidències de vida apareixerien en el mar a les 5:15.

-A les 21:30, el mar estaria ple de vida i començaria la vida terrestre.

-A les 23:00 apareixerien els dinosaures i s'extingirien a les 23:42.

-Just un minut abans de mitjanit, sorgirien els primers avantpassats de l'espècie humana y per últim, 1,7 segons abans de les 24:00, apareixeria la nostra espècie.[2]

El ser humà com a mamífer que progressa[modifica]

L'ésser humà està classificat com a mamífer. Dins d'aquest grup pertanyem al grup de primats on també trobem la resta de micos. Els animals que més s'assemblen a les persones són els grans simis, com els ximpanzés, goril·les o orangutans, però hi ha unes grans característiques que ens diferencien de la resta de simis:

-Les persones som bípedes, que vol dir que caminem només amb dues de les nostres extremitats, les cames, a diferència dels simis que també necessiten les mans, encara que tot i això poden ficar-se de peu i caminar alguns passos.

-La mà humana és més apropiada per a agafar objecte amb precisió.

-Finalment, les persones tenim al capacitat per a pensar i progressar.[3]

El creixement de la població[modifica]

L'estiu de 2016, l'ONU va advertir en l'informe 'Revisió de les Perspectives de Població Mundial' que en les pròximes dècades es dispararà la població mundial per sobre dels 10.000 milions. El planeta Terra, que actualment compta amb uns 7.300 milions d'habitants, arribarà als 8.500 milions el 2030 i els 9.700 milions el 2050, segons els càlculs de l'organització mundial. Per a l'any 2100, la població mundial serà de 11.200 milions de persones, a causa principalment del creixement demogràfic en els països en vies de desenvolupament, especialment a l'Àfrica. El major increment es registrarà en ciutats d'Àfrica i Àsia, a causa del augment de naixements i de la migració interna del camp a les ciutats.

Aquest creixement desmesurat anuncia problemes importants per a la humanitat, segons el director de Població del Departament d'Assumptes Econòmics i Socials de l'ONU, John Wilmoth: "La concentració del creixement de la població en els països més pobres presenta el seu propi conjunt de desafiaments, fent més difícil erradicar la pobresa i la desigualtat, combatre la fam i la malnutrició i ampliar l'accés a l'educació i els sistemes de salut ", va explicar en la presentació de l'informe.[4]

Causes i problemes de la superpoblació[modifica]

L'excés de població humana és un problema molt greu, sobretot per als països en desenvolupament. Els recursos necessaris per al desenvolupament s'han de destinar a alimentar una població cada vegada més gran, i la conseqüència és l'augment de la pobresa i els conflictes humans.[5]

Encara que els aliments es produeixen en zones rurals, el 45% de la població mundial viu a les ciutats, tot i que en elles hi ha grans bosses de pobresa.

D'aquesta manera, l'augment de la població humana ens porta conseqüències tant als humans com als animals. Per exemple, el creixement de la població necessita el creixement del territori de les ciutats qual cosa porta a la desforestació d'hàbitats naturals d'espècies que d'aquesta forma són desplaçades a llocs nous on poden extingir-se. A més, amb més població la demanda de recursos també augmenta d'aquesta manera la necessitat d'obtenció dels recursos poden dur a conflictes entre nosaltres. Així mateix, anualment moren prop de cinc milions persones per malalties de deixalles orgàniques creats per la superpoblació humana en ciutats. Tot això junt és un dels factors que causa l'escalfament global.[6]

A l'Àfrica aquest creixement vé acompanyat d'una quantitat de refugiats que hi ha pels diferents conflictes, i per una sèrie de problemes com són l'abús de la riquesa natural, desertització, escassetat i contaminació de les aigües, destrucció de la vida salvatge, etcètera.

Una altra causa de la superpoblació és l'augment de l'esperança de vida mitjana al món, 66,7 anys (2005), encara que també en això observem diferències. Als països desenvolupats és major que en els països en desenvolupament: per exemple, a Europa és de 73,7 anys mentre que a Àfrica és de 49,1 anys.[7]

Crítiques[modifica]

L'economista Jacqueline R. Kasun criticà la creença de l'existència de la superpoblació humana.[8]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Superpoblació humana
  1. Global food crisis looms as climate change and population growth strip fertile land, The Guardian, 31 d'agost del 2007 (anglès)
  2. La Enciclopedia del Estudiante, Ecologia (en castellà). España: Santillana, 2005, p. 357. ISBN 84-9815-194-5. 
  3. La Enciclopedia del Estudiante (Ecologia) (en castellà). España: Santillana, 205, p. 357. ISBN 84-9815-194-5. 
  4. «El mapa que muestra cómo se ha acelerado el crecimiento de la población mundial». La Vanguardia.
  5. «Population Growth Is Still The Biggest Problem Facing Humanity». Business Insider, 04-07-2010 [Consulta: 19 maig 2018].
  6. «SOBREPOBLACION» (en anglès). SOBREPOBLACION. [Consulta: 28 desembre 2016].
  7. «1.2. Consecuencias de la superpoblación». e-ducativa.catedu.es. [Consulta: 28 desembre 2016].
  8. Kasun, Jacqueline. The war against population : the economics and ideology of world population control. San Francisco: Ignatius Press, 1988. ISBN 9780898701913. 

Vegeu també[modifica]