Història de la medicina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La història de la medicina és la branca de la història dedicada a l'estudi dels coneixements i pràctiques mèdiques al llarg del temps. Des dels seus orígens, els humans han intentat explicar la realitat i els esdeveniments transcendentals que s'hi produeixen, com la vida, la mort o la malaltia. Les primeres civilitzacions i cultures humanes basaren la seva pràctica mèdica en dos pilars aparentment oposats: un empirisme primitiu i de caràcter pragmàtic (aplicat fonamentalment a l'ús d'herbes o remeis obtinguts de la natura) i una medicina magicoreligiosa, que recorria als déus per a intentar comprendre l'inexplicable. Amb Alcmeó de Crotona, l'any 500 aC, començà una nova etapa basada en la techné ("tècnica"), definida per la convicció que la malaltia es produïa per una sèrie de fenòmens naturals susceptibles de ser modificats o revertits. Aquesta fou la llavor de la medicina moderna, tot i que al llarg dels dos mil·lennis següents sorgiren molts altres corrents (mecanicisme, vitalisme, etc.) i s'incorporaren models mèdics procedents d'altres cultures amb una llarga tradició mèdica, com ara la xinesa. A finals del segle XIX, els metges francesos Bérard i Gubler resumiren el paper de la medicina fins aquell moment: "Curar poques vegades, alleujar sovint, consolar sempre."

El caduceu, símbol de la medicina i d'Hermes.

La medicina del segle XX, impulsada pel desenvolupament científic i tècnic, s'anà consolidant com una disciplina més resolutiva, però sense deixar de ser el fruit sinèrgic de les pràctiques mèdiques experimentades fins aleshores. La medicina científica, la basada en proves, es basa en un paradigma fonamentalment biologicista, però admet i proposa un model de salut-malaltia determinat per factors biològics, psicològics i socioculturals.[1]

Orígens de la medicina[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina de la prehistòria
Crani datat del neolític, amb un gran orifici de trepà, descobert a Nogent-les-Vierges (Sena i Oise, França). Conservat al Museu de l'Home de París.

Per parlar dels orígens de la medicina, abans cal parlar de les traces deixades per les malalties en les restes humanes més antigues conegudes i, en la mesura del possible, de les petges que l'activitat mèdica hauria pogut deixar en elles. Mark Armand Ruffer (1859-1917), metge i arqueòleg britànic, definí la paleopatologia com la ciència de les malalties que es poden observar en restes humanes de gran antiguitat. Entre les patologies diagnosticades en restes d'éssers humans datats del neolític hi ha anomalies congènites com l'acondroplàsia, malalties endocrines (gegantisme, nanisme, acromegàlia, gota), malalties degeneratives (artritis, espondilosi) i fins i tot alguns tumors (osteosarcomes, identificats principalment a restes òssies).

Entre els vestigis arqueològics dels primers Homo sapiens són rars els individus de més de cinquanta anys d'edat, de manera que són escasses les proves de malalties degeneratives o relacionades amb l'edat. En canvi, són abundants les troballes relacionades amb malalties o processos traumàtics, fruit d'una vida a l'aire lliure i en un entorn poc domesticat.

L'excepció d'aquesta norma és la tuberculosi, considerada per diversos autors com la malaltia humana més antiga coneguda. Una de les hipòtesis més acceptades sobre el sorgiment del micobacteri (el bacteri causant d'aquesta malaltia) postula que un avantpassat comú denominat Mycobacterium archaicum, un bacteri lliure, hauria donat origen als micobacteris moderns, incloent-hi Mycobacterium tuberculosis.[2] La mutació s'hauria produït durant el neolític, en relació amb la domesticació de bòvids a Àfrica. Les primeres proves de tuberculosi en humans han estat trobades en restes òssies del neolític, en un cementiri proper a Heidelberg, suposadament pertanyents a un adult jove, i datades a aproximadament l'any 5000 aC.[3] També s'han trobat indicis de tuberculosi en mòmies egípcies datades a entre els anys 3000 i 2400 aC.[4]

Xaman esquimal fotografiat a Nushagak (Alaska) el 1890 per Frank G. Carpenter.

Quant als primers tractaments mèdics dels quals es té constància, cal destacar la pràctica de la trepanació (perforació dels ossos del cap per a accedir a l'encèfal). S'han fet troballes arqueològiques de cranis amb signes evidents de trepanació datats a aproximadament l'any 3000 aC, en què es postula la supervivència del pacient després de la intervenció. Les més antigues han estat descobertes a la conca del Danubi, però hi ha hagut troballes similars en excavacions de Dinamarca, Polònia, França, el Regne Unit, Suècia, Espanya o el Perú.

L'etnologia, d'altra banda, extrapola els descobriments realitzats en cultures i civilitzacions preindustrials que han aconseguit sobreviure fins a l'actualitat per a comprendre o deduir els models culturals i conductuals de les primeres societats humanes. En general, les societats nòmades, recol·lectores i caçadores no tenen la figura especialitzada del sanador i qualsevol membre del grup pot exercir aquesta funció, de manera principalment empírica. En canvi, les societats establertes, que han abandonat patrons transhumants i que comencen a aprofitar i modificar l'entorn en favor seu, tendeixen a especialitzar un membre del grup en funcions de bruixot, xaman o sanador, sovint revestit d'algun poder o influència divina.

Aquests sanadors solen ocupar una posició social privilegiada i en molts casos se "subespecialitzen" per a tractar diferents malalties, com en els asteques, que tenien un metge xaman (ticitl) més versat en procediments màgics, el teomiquetzan, expert sobretot en ferides i traumatismes produïts en combat, i la tlamatlquiticitl, llevadora encarregada de supervisar els embarassos.

D'altra banda, les societats primitives solen considerar el malalt com un "impur", especialment davant de processos patològics incomprenibles, buscant una explicació divina com a causa d'aquests processos. El malalt ho és perquè ha transgredit algun tabú que ha molestat alguna deïtat, patint el "càstig" corresponent en forma de malaltia.[5]

L'evolució de la medicina en aquestes societats arcaiques troba la seva màxima expressió en les primeres civilitzacions humanes: Mesopotàmia, l'Antic Egipte, l'Amèrica precolombina, l'Índia i la Xina. En aquestes cultures s'expressava aquest doble vessant, empíric i màgic, característic de la medicina primitiva.

Mesopotàmia[modifica | modifica el codi]

Codi de Hammurabi, text escrit en cuneïforme en què es recullen per escrit els principals aspectes legals de la civilització sumèria.

La "terra entre dos rius" albergà des del neolític algunes de les primeres i més importants civilitzacions humanes (sumèria, acàdia, assíria i babilònia). A voltants del 4000 aC les primeres ciutats sumèries s'establiren en aquest territori, i durant més de tres mil anys prosperaren aquestes quatre cultures, caracteritzades per l'ús d'un llenguatge escrit (cuneïforme) que s'ha conservat fins a l'actualitat en nombroses plaquetes i gravats. És precisament aquesta capacitat de transmissió de la informació científica, social i administrativa per mitjà d'un sistema perdurable la que determinà el desenvolupament cultural dels primers assentaments sumeris, i permeté als historiadors posteriors reconstruir-ne el llegat.

El principal testimoni de la forma de vida de les civilitzacions mesopotàmiques es troba al codi de Hammurabi, una recopilació de lleis i normes administratives recollides pel rei babiloni Hammurabi, tallada en un bloc de diorita d'uns 250 cm d'alçada per 190 cm de base i col·locada al temple de Sippar.[6] En aquest codi es determinen al llarg de tretze articles les responsabilitat en què incorren els metges en l'exercici de la seva professió, així com els càstigs fixats en cas de mala praxi.

Gràcies a aquest text i a un conjunt d'unes 30.000 plaquetes recopilades per Assurbanipal (669-626 aC) procedents de la biblioteca descoberta a Nínive per Henry Layarde el 1841, s'ha pogut intuir la concepció de la salut i la malaltia en aquest període, així com les tècniques mèdiques emprades pels seus professionals de la salut. De totes aquestes plaquetes, unes 800 estan dedicades específicament a la medicina, i entre elles es troba la descripció de la primera recepta coneguda.[7] El més destacat és la intricada organització social al voltant de tabúsi obligacions religioses i morals, que determinaven el destí de l'individu. Prevalia una concepció sobrenatural de la malaltia, que era considerada un càstig diví imposat per diferents dimonis per haver trencat algun tabú. Així doncs, el primer que havia de fer el metge era identificar quin dels aproximadament 6.000 possibles dimonis era la causa del problema. Per a fer-ho, utilitzaven tècniques endevinatòries basades en l'estudi del vol de les aus, de la posició dels astres o del fetge d'alguns animals.[8] La malaltia era denominada shêrtu, un mot assiri que també significava "pecat", "impuresa moral", "ira divina" i "càstig".

Qualsevol déu podia provocar la malaltia mitjançant la intervenció directa, l'abandonament de l'home a la seva sort, o a través d'encanteris realitzats per fetillers. Durant la curació, tots aquests déus podien ser invocats i requerits per mitjà d'oracions i sacrificis perquè retiressin la seva influència nociva i permetessin la curació del malalt. D'entre tot el panteó de déus, Ninazu era conegut com "el senyor de la medicina" per la seva especial relació amb la salut.

El diagnòstic incloïa, doncs, una sèrie de preguntes rituals per a determinar l'origen del mal:

« Has enemistat el pare contra el fill? O el fill contra el pare? Has mentit? Has enganyat en el pes de la balança? »

Els tractaments no escapaven a aquest patró cultural: exorcismes, pregàries i ofrenes eren rituals de curació freqüents que intentaven congraciar el pacient amb la divinitat o alliberar-lo del dimoni que l'assetjava. Tanmateix, també cal destacar un important arsenal herbari recollit en diverses plaquetes: unes dues-centes cinquanta plantes curatives hi són llistades, així com l'ús d'alguns minerals i de diverses substàncies d'origen animal.[9]

El nom genèric del metge era asû, però se'n poden trobar algunes variants, com el bârû, o endevinaire encarregat de l'interrogatori ritual; l'âshipu, especialitzat en exorcismes; o el gallubu, cirurgià-barber de casta inferior que anticipa la figura del barber medieval europeu, i que té homòlegs en altres cultures (com el tepatl asteca). Aquest metge s'encarregava de senzilles operacions quirúrgiques (extracció de dents, drenatge d'abscessos, flebotomies, etc.).

Al museu del Louvre es pot contemplar un segell babiloni d'alabastre de més de 4.000 anys d'antiguitat amb una llegenda en què es menciona el primer nom conegut d'un metge: Oh, Edinmungi, servidor del déu Girra, protector de les parteres, Ur-Lugal-edin-na, el metge, és el teu servidor![10] Aquest segell, emprat per a signar documents i receptes, representa dos ganivets envoltats de plantes medicinals.

La invasió persa de l'any 539 aC marcà la fi de l'Imperi Babiloni, però hi hagué una altra gran civilització del Pròxim Orient antic amb un llenguatge escrit i una cultura mèdica notablements avançats: l'egípcia.

Antic Egipte[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina en l'antic Egipte
Tractament de la migranya recollit en un papir egipci, a base d'un emplastre d'herbes i un cocodril d'argila.

Durant els tres mil·lennis llargs d'història de l'antic Egipte es desenvolupà una llarga, variada i fructífera tradició mèdica. Heròdot arribà a denominar els egipcis com el poble dels "saníssims", a causa del notable sistema sanitari públic que tenien i a l'existència "d'un metge per cada malaltia" (primera referència a l'especialització en camps mèdics). A l'Odissea d'Homer es diu d'Egipte que és un país "la terra fèrtil del qual produeix moltíssims fàrmacs" i on "tots els homes són metges".[11] La medicina egípcia mantenia en bona mesura una concepció màgica de la malaltia, però començà a desenvolupar un interès pràctic per camps com l'anatomia, la salut pública o el diagnòstic clínic, que suposaren un avenç important en la manera de comprendre les malalties.

El clima egipci ha afavorit la conservació de nombrosos papirs amb referències mèdiques, redactats amb escriptura jeroglífica (hierós, "sagrat"; i glypho "gravar", és a dir, "les paraules sagrades") o hieràtica:

 • Els papirs de Ramesseum (1900 aC), en què es descriuen receptes i fórmules màgiques.
 • El papir de Kahun (1850 aC), que tracta de matèries tan diverses com l'obstetrícia, la veterinària o l'aritmètica.
 • El papir Ebers (1550 aC), un dels més importants i més llargus documents escrits trobats a l'antic Egipte; mesura més de vint metres de llargada i uns trenta centímetres d'alt, i conté 877 apartats que descriuen nombroses malalties en diversos camps de la medicina, com l'oftalmologia, la ginecologia, la gastroenterologia, etc., i les seves prescripcions corresponents. Aquest papir inclou la primera referència escrita als tumors.
 • El papir Edwin Smith (1650 aC), de contingut fonamentalment quirúrgic. La informació mèdica continguda al papir Edwin Smith inclou l'examen, el diagnòstic, el tractament i el pronòstic de nombroses patologies, amb una especial atenció a diverses tècniques quirúrgiques i descripcions anatòmiques, obtingudes durant els processos d'embalsamament i momificació dels cadàvers.
 • El papir Hearst (1550 aC), que conté descripcions mèdiques, quirúrgiques i algunes fórmules magistrals.
 • El papir de Londres (1350 aC), on es barregen receptes i rituals màgics.
 • Els papirs de Berlín (el "llibre del cor") (1300 aC), que detallen amb bastant exactitud algunes patologies cardíaques.
 • El papir mèdic Chester Beatty (1300 aC), un receptari variat.[12]
 • El papir Carlsberg (1200 aC), de temàtica obstètrica i oftalmològica.

Entre les nombroses descripcions anatòmiques que ofereixen els textos egipcis cal destacar les que concerneixen el cor i el sistema circulatori, recollides al tractat El secret del metge: coneixement del cor, inclòs al papir Edwin Smith:

« El cor és una massa de carn, origen de la vida i centre del sistema vascular (...) A través del pols, el cor parla pels vasos a tots els membres del cos. »
El papir Ebers.

Les primeres referències pertanyen a l'època monàrquica primerenca (2700 aC). Segons Manethó, sacerdot i historiador egipci, Atotis o Aha, faraó de la primera dinastia, practicà l'art de la medicina, i escrigué tractats sobre la tècnica d'obrir els cossos. També daten d'aquesta època els escrits d'Imhotep, visir del faraó Djoser, sacerdot, astrònom, metge i primer arquitecte de qui es té notícia.[13] Tal fou la seva fama com a sanador que acabà sent deïficat, sent considerat el déu egipci de la medicina. Altres metges cèlebres de l'imperi antic (del 2500 al 2100 aC) foren Sachmet (metge del faraó Sahure, o Nesmenau, director d'una de les "cases de la vida", temples dedicats a la protecció esperitual del faraó però també protohospitals en què s'ensenyava als alumnes de medicina mentre es parava atenció als malalts.

Diversos déus vetllen per l'exercici de la medicina: Thoth, déu de la saviesa; Sekhmet, deessa de la misericòrdia i la salut; Duau i Horus, protectors dels especialistes en medicina ocular; Toeris, Heget i Neith, protectores de les embarassades al moment del part, o el mateix Imhotep després de ser divinitzat.

El papir Ebers descriu tres tipus de metges a la societat egípcia: els sacerdots de Sekhment, mediadors amb la divinitat i coneixedors d'una ampla varietat de drogues, els metges civils (sun-nu) i els mags, capaços de realitzar curacions màgiques. Una classe d'ajudant denominats ut, que no eren considerats sanadors, assistien en gran nombre la casta mèdica, representant una forma primerenca d'infermeria.

Existeix constància d'institucions mèdiques a l'antic Egipte com a mínim a partir de la primera dinastia. En aquestes institucions, ja a la dinovena dinastia, els seus empleats disposaven de certs avantatges (assegurança mèdica, pensions i llicència per malaltia), i el seu horari laboral era de vuit hores.[14]

També fou egípcia la primera metgessa coneguda, Peseshet, que exercí la seva activitat durant la quarta dinastia d'Egipte; a més del seu rol de supervisió, Peseshet avaluava llevadores a una escola mèdica de Sais.[15]

Medicina hebrea[modifica | modifica el codi]

La major part del coneixement que es té de la medicina hebrea durant el mil·lenni I aC. prové de l'Antic Testament de la Bíblia.

S'hi citen diverses lleis i rituals relacionats amb la salut, com ara l'aïllament de persones infectades

« El qui està malalt de lepra anirà amb la roba esquinçada, la cabellera deslligada, un tapaboques a la cara i cridarà: "Impur, impur!" Mentre li duri el mal, serà ritualment impur. Com a impur, viurà aïllat fora del campament. [Lv 13:45-46] »

rentar-se després de manipular cossos difunts

« Qui toqui un cadàver humà, quedarà ritualment impur durant set dies. Els dies tercer i setè es purificarà amb aquella aigua, i el setè dia quedarà pur; però si no compleix aquest ritu els dies tercer i setè, restarà en estat d'impuresa ritual.[Nm 19:11-12] »

i l'enterrament dels excrements lluny dels habitatges[16]

« Tingues fora del campament un indret per a fer-hi les teves necessitats. Porta una paleta en el teu equip. Quan surtis a fer les teves necessitats, obre un clot i després cobreix amb terra els excrements.[Dt 23:13-14] »

Els mandats inclouen profilaxi i supressió d'epidèmies, supressió de malalties venèries i prostitució, cura de la pell, banys, alimentació, habitatge i robes, regulació del treball, sexualitat, disciplina, etc.[17]

Molts d'aquests mandats tenen una base més o menys irracional, com ara la circumcisió, la suposada impuresa de les parteres o la impuresa de la dona durant la menstruació,

« Quan una dona doni a llum un nen, quedarà ritualment impura durant set dies, igual que si tingués la regla. En complir-se el dia vuitè, circumcidaran el nen. La partera es quedarà encara trenta-tres dies a casa esperant el temps de purificar-se de la sang. No podrà tocar cap cosa sagrada ni entrarà al santuari, fins que es compleixin els dies de la seva purificació.[Lv 12:2-43] »

les lleis relatives a l'alimentació (prohibició de la sang i del porc),

« A tot arreu on habitareu, no heu de menjar mai sang, ni d'ocells ni d'altres animals. 27 Perquè tothom qui mengi gens de sang serà exclòs del seu poble.[Lv 7:26-27] »
« Però, pel que fa als animals remugants i als que tenen la peülla partida, no en menjareu els següents, que heu de considerar impurs:

[...]

El porc, que té la peülla partida però no és remugant. No mengeu la carn d'aquests animals ni toqueu els seus cadàvers. Considereu-los impurs.[Lv 11:1-8]

»

el descans del Sàbat,

« Tens sis dies per a treballar, però el setè dia és dissabte, dia de repòs amb aplec sagrat. No feu cap treball. És dia de repòs dedicat al Senyor arreu on habiteu.[Lv 7:26] »

l'aïllament dels malalts de gonorrea [Lv 15:1-15] i de lepra, [Lv 13:1-23] i la higiene de la llar.[18]

El monoteisme hebreu va fer que la medicina fos teúrgica: Jahvè era el responsable tant de la salut com de la malaltia. El monoteisme en general significa un avanç: facilitar el desenvolupament de la ciència en concentrar l'home en una sola idea. Va acabar amb la noció d'un déu per a cada fenomen de la naturalesa i cada circumstància de la vida com ho postulava el politeisme. Això va permetre l'estudi i la indagació de l'origen de cada cosa.

La malaltia pot ser també una prova divina com en el cas de Job

« L'Acusador es va retirar de la presència del Senyor i va afligir Job amb una úlcera maligna que l'afectà de cap a peus.[Jb 27] »

Els hebreus van adoptar preceptes mèdics dels pobles amb els quals van tenir contacte: Mesopotàmia, Egipte i Grècia.

En el Talmud es parla del nombre total d'ossos de l'home. Els hebreus van notar que en l'home faltava el bàcul (l'os intern del penis) típic en tots els animals mascles. [19]

El metge era anomenat rophe, i el circumcidador era l'Uman.

Índia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina ayurvèdica
Dhanvantari., déu de la medicina, amb quatre braços i atributs que l'igualen al déu Vixnu.

Cap a l'any 2000 aC a la ciutat de Mohenjo-Daro (en l'actual Pakistan), totes les cases disposaven de bany i moltes d'elles també posseïen latrines. Aquesta ciutat és considerada la més avançada de l'Antiguitat pel que fa a la qüestió de la higiene. Aquesta cultura de la vall de l'Indus (Pakistan) va desaparèixer sense deixar herència a les cultures posteriors de l'Índia.

El període vèdic (entre el segle XVI aC i el segle VII aC) fou una era de migracions i guerres, que va deixar textos com el Rig-veda (el text més antic de l'Índia, datat a mitjans del mil·lenni II aC), però demostra l'absència completa de coneixement mèdic.

En el període brahmànic (segle VI aC a segle X dC) es van formular les bases d'un sistema mèdic. Les malalties eren enteses pels hinduistes com a karma, un càstig dels déus per les activitats de la persona. Però, malgrat el seu component màgic-religiós, la medicina hinduista ayurvèdica va realitzar algunes aportacions a la medicina en general, com per exemple, el descobriment que l'orina dels pacients diabètics és més dolça que la dels pacients que no pateixen aquesta patologia.

Per poder diagnosticar una malaltia, els metges ayurvedes realitzaven una exploració minuciosa als pacients, en la qual s'incloïa la palpació i l'auscultació. Un cop emès el diagnòstic, el metge donava una sèrie d'indicacions dietètiques.

Els dos textos més famosos de la medicina tradicional índia (ayurveda) són el Caraka Saṃhitā (segle II aC) I el Suśruta Saṃhitā (segle III dC).

La primera escola, Caraka, es basa en la mitologia, ja que diu que una divinitat va baixar a la terra i en trobar-se amb tantes malalties va deixar un escrit sobre com prevenir-les i tractar-les. Més endavant aquesta escola es basaria en la creença que ni la salut ni la malaltia són part del que les persones han de viure i que amb esforç la vida es pot allargar. Aquesta escola és semblant a la medicina moderna en l'àmbit de tractar les malalties cròniques. Un dels majors esforços d'aquesta escola era mantenir la salut del cos i la ment ja que, segons les seves creences, es trobaven en constants comunicació.

Segons Caraka, ni la salut ni la malaltia estan predeterminades (la qual cosa contradeia la doctrina del karma predominant en l'hinduisme de l'època), i la vida pot ser allargada amb una mica d'esforç.

La segona escola, Suśruta, va basar els seus coneixements en especialitats, tècniques conformades per guarir, millorar i allargar la vida de les persones.

L'ayurveda comprèn vuit disciplines diferents:

A més de l'aprenentatge d'aquestes vuit disciplines, l'Ayurveda exigia el coneixement de deu arts indispensables per a la preparació i aplicació de les medicines. Aquestes eren:

Els ensenyaments de determinades matèries es realitzaven durant la instrucció de les matèries clíniques més importants. Per exemple, l'ensenyament d'anatomia era part de l'ensenyament de cirurgia, l'aprenentatge d'embriologia era part de l'entrenament en pediatria i obstetrícia, i el coneixement de fisiologia i patologia es derivava de l'ensenyament de les assignatures clíniques.

En finalitzar la iniciació, el guru es dirigia en un to solemne als seus estudiants per encaminar-los cap a una vida de castedat, honestedat i en el vegetarianisme. Amb uns preceptes molt semblants als del Jurament Hipocràtic. S'esperava de l'estudiant que:

 • Es dediqués en cos i ànima als malalts.
 • No traís cap pacient en benefici propi.
 • Es vestís de forma modesta i que evités donar-se la beguda.
 • Tingués autocontrol i que moderés les seves paraules.
 • Constantment s'esforcés a millorar el seu coneixement i les seves habilitats tècniques.
 • Fos amable i modest a casa del malalt, prestant la màxima dedicació al pacient.
 • No difongués dades sobre el malalt o la seva família.
 • Si no preveia la curació, que s'ho guardés per a si mateix per no causar mal als parents pròxims.

La durada de la formació es creu que era de set anys. Abans de la graduació, l'estudiant havia de passar un examen i posteriorment el metge no deixava de formar-se gràcies als textos, a les observacions directes (pratyaksha) i a la inferència (anumana). A més, els vaidyas concertaven reunions on s'intercanviaven les seves pròpies experiències. Tot això sense deixar de valorar altres remeis atípics com aquells que provenien de la gent de les muntanyes i dels boscos, o dels pastors.

L'any 2001 un grup d'arqueòlegs va descobrir restes de la civilització de la vall de l'Indus, a Mehrgarh (Pakistan), aproximadament de l'any 3300 aC. En ells es van trobar indicis de coneixements de medicina i d'odontologia.

Xina[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina tradicional xinesa

La Xina també ha desenvolupat un gran corpus de medicina tradicional. Gran part de la filosofia de la medicina tradicional xinesa deriva d'observacions empíriques de la malaltia feta per metges taoistes i reflecteix la creença xinesa clàssica que les experiències humanes individuals expressen principis causals eficaços en l'entorn en totes les escales. Aquests principis causals, ja siguin materials, essencials, o místics, es correlacionen com l'expressió de l'ordre natural de l'univers.

El text fundacional de la medicina xinesa és el Huangdi Neijing (Cànon intern de l'Emperador Groc), escrit entre els segles V i III aC[20]Prop de la fi del segle II, durant la dinastia Han, Zhang Zhongjing, va escriure un Tractat sobre els danys pel fred, que conté la primera referència coneguda al Huangdi Neijing. La Dinastia Jin fou practicant i defensora de l'acupuntura i la moxa; Huangfu Mi (215-282) també cita l'Emperador Groc en el seu Jiayi jing, c. 265. Durant la dinastia Tang, la Suwen fou ampliada i revisada, i ara és la millor representació existent de les arrels fundacionals de la medicina tradicional xinesa. La medicina tradicional xinesa que es basa en l'ús de les herbes medicinals, acupuntura, massatges i altres formes de teràpia s'ha practicat a la Xina durant milers d'anys.

Al segle XVIII, durant la dinastia Qing, hi va haver una proliferació de llibres de divulgació, així com enciclopèdies més avançats en la medicina tradicional. Els missioners jesuïtes van introduir la ciència i la medicina occidental a la cort reial, però els metges xinesos no els van fer cas.[21]

Finalment, al segle XIX, la medicina occidental es va introduir en l'àmbit local per part dels metges missioners cristians de la Societat Missionera de Londres (Gran Bretanya), l'església metodista (Gran Bretanya) i l'Església Presbiteriana (EUA). Benjamin Hobson (1816-1873) el 1839, va establir una exitosa clínica Wai Ai a Guangzhou, Xina.[22]La Facultat de Medicina per la Xina de Hong Kong va ser fundada el 1887 per la Societat Missionera de Londres, i el seu primer graduat (en 1892) fou Sun Yat-sen, que més tard va dirigir la Revolució Xinhai. La Facultat de Medicina per la Xina de Hong Kong fou la precursora de l'Escola de Medicina de la Universitat de Hong Kong, que va començar el 1911.

A causa del costum social que els homes i les dones no havien d'estar a prop l'un a l'altre, les dones de la Xina van ser reticents a ser tractades per metges homes. Els missioners enviaren metgesses com la doctora Mary Hannah Fulton (1854-1927). Amb el suport de la Junta de Missions Estrangeres de l'Església Presbiteriana (EUA)el 1902 va fundar la primera escola de medicina per a les dones a la Xina, el Col·legi Mèdic Hackett per a la Dona, a Guangzhou.[23]

Grècia[modifica | modifica el codi]

Al voltant de 800 aC Homer a La Ilíada dóna descripcions de tractament de ferides pels dos fills d'Asclepi, els admirables metges Podaliri i Macàon i un metge en funcions, Pàtrocle. A causa de Macàon està ferit i Podaliri està en combat Eurípil demana a Pàtrocle de tallar aquesta fletxa de la meva cuixa, rentar la sang amb aigua tèbia i estendre ungüent calmant en la ferida. Asclepi, com Imhotep, es converteix en déu de la curació a través del temps. Els temples dedicats al déu sanador - Asclepi, conegut com a Asclepieia (grec antic Ἀσκληπιεῖα, sing. Ἀσκληπιεῖον, Asclepieion), funcionaven com a centres d'atenció mèdica, prognosi curació.[24] En aquests santuaris, els pacients podrien entrar en un estat de somni del somni induït conegut com a enkoimesis (ἐγκοίμησις) no molt diferent de l'anestèsia, en el qual qualsevol dels dos rebia l'orientació de la deïtat en un somni o es curava amb cirurgia.[25]Asclepeia proporcionat espais acuradament controlats que conduïen a la curació i acomplien diversos dels requisits de les institucions creades per a la curació.[24]A l'Asclepieion d'Epidaure, tres plaques de marbre grans, datades al 350 aC, preserven els noms, les històries de casos, les queixes i les cures d'uns 70 pacients que van acudir al temple amb un problema i el van vessar allà. Algunes de les cures quirúrgiques enumerades, com ara l'obertura d'un abscés abdominal o l'extracció de material estrany traumàtic, són versemblants i poden haver passat realment, però amb el pacient en un estat d'enkoimesis induïda amb l'ajuda de substàncies soporíferes com l'opi.[25]

La primera escola de medicina grega coneguda va obrir les seves portes a Cnidos el 700 abans de Crist. Alcmeó, autor de la primera obra anatòmica, va treballar en aquesta escola, i va ser aquí on es va establir la pràctica d'observació dels pacients. Com va ser el cas d'altres indrets, els antics grecs van desenvolupar un sistema de medicina humoral on el tractament tractava de restablir l'equilibri dels humors dins del cos.

Hipòcrates[modifica | modifica el codi]

Una figura destacada en la història de la medicina fou el metge Hipòcrates de Kos (c. 460 – c. 370 aC), considerat el "pare de la medicina occidental".[26][27] El Corpus hipocràtic és una col·lecció de prop de setanta treballs mèdics primerencs de l'antiga Grècia fortament associats amb Hipòcrates i els seus estudiants. Hipòcrates va inventar també el jurament hipocràtic per als metges, que segueix sent rellevant i en ús avui en dia.

Hipòcrates i els seus seguidors van ser els primers a descriure moltes malalties i condicions mèdiques. Se li atribueix la primera descripció de l'acropàquia dels dits, un signe diagnòstic important en la malaltia pulmonar supurativa crònica, el càncer de pulmó i la cardiopatia cianòtica. Per aquesta raó aquesta patologia també es coneix de vegades com a hipocratisme digital. Hipòcrates també va ser el primer metge a descriure el rostre hipocràtic a Prognosi. Shakespeare famosament al·ludeix a aquesta descripció en escriure de la mort de Falstaff a l'acte II, escena III. d'Enric V.

Hipòcrates va començar a classificar les malalties com a agudes, cròniques, endèmiques i epidèmiques, i a utilitzar termes com "exacerbació, recaiguda, resolució de crisi, paroxisme, pic, i convalescència."[28][29][30] Una altra de les principals contribucions d'Hipòcrates es pot trobar en les seves descripcions de la simptomatologia, els signes físics, el tractament quirúrgic i el pronòstic de l'empiema toràcic, és a dir la supuració de la mucosa de la cavitat toràcica. Els seus ensenyaments segueixen sent rellevants per als actuals estudiants de medicina pulmonar i cirurgia. Hipòcrates va ser el primer a documentar la cirurgia toràcica i les seves conclusions segueixen sent vàlides.

Vista de l'ascleipion de Kos, l'exemple millor preservat d'un asclepeion.
El Plinthios Brokhos com es descriu pel metge grec Heraclàs, un cabestrell per a la unió d'una fractura de mandíbula. Aquests escrits van ser preservats en una de les col·leccions d'Oribasi.[31]

Algunes de les tècniques i teories desenvolupades per Hipòcrates ara es duen a la pràctica pels camps de la medicina ambiental i integrativa. Aquestes inclouen el reconeixement de la importància de tenir una història completa que inclogui exposicions ambientals, així com els aliments consumits pel pacient, que podrien tenir un paper en la seva malaltia.

Cels i Alexandria[modifica | modifica el codi]

Two great Alexandrians laid the foundations for the scientific study of anatomy and physiology, Heròfil de Calcedònia and Erasístrat.[32] Other Alexandrian surgeons gave us; ligature (hemostasis), lithotomy, hernia operations, ophthalmic surgery, plastic surgery, methods of reduction of dislocations and fractures,tracheotomy, and mandrake as anesthesia. Rarly of what we know of them comes from Celsus and Galen of Pergamum (Greek: Γαληνός)[33]

Herophilus of Chalcedon, working at the medical school of Alexandria placed intelligence in the brain, and connected the nervous system to motion and sensation. Herophilus also distinguished between veins and arteries, noting that the latter pulse while the former do not. He and his contemporary, Erasistratus of Chios, researched the role of veins and nerves, mapping their courses across the body. Erasistratus connected the increased complexity of the surface of the human brain compared to other animals to its superior intelligence. He sometimes employed experiments to further his research, at one time repeatedly weighing a caged bird, and noting its weight loss between feeding times. In Erasistratus' physiology, air enters the body, is then drawn by the lungs into the heart, where it is transformed into vital spirit, and is then pumped by the arteries throughout the body. Some of this vital spirit reaches the brain, where it is transformed into animal spirit, which is then distributed by the nerves.[34]

Galè[modifica | modifica el codi]

El grec Galè fou un dels més grans cirurgians del món antic i realitzat moltes operacions, incloent audaços cervell i els ulls cirurgies - que no van ser jutjats de nou per gairebé dos mil·lennis. Més tard, a l'Europa medieval, els escrits de Galè sobre l'anatomia es va convertir en el pilar del currículum universitari del metge medieval al llarg; però van sofrir molt de la estasi i l'estancament intel·lectual. En la dècada de 1530, però, anatomista belga i metge Andreas Vesalius van portar en un projecte de traduir molts dels textos grecs de Galè al llatí. L'obra més famosa de Vesalio, De humani corporis fabrica , va ser molt influenciat per l'escriptura i la forma galènica.[35]Les obres de Galè eren considerats com a autoritat fins ben entrada l'Edat Mitjana.

El romans va inventar nombrosos instruments quirúrgics [[]], incloent-hi els primers instruments exclusius de les dones, [36], així com els usos quirúrgics de fòrceps, [[bisturí] ] s, cauteri, tisores creu pales, el agulla quirúrgica, el so i espèculums.[37][38] Romans també van realitzar cirurgia de cataractes.[39]

Islam[modifica | modifica el codi]

Anatomia. Representació persa del segle XVII.

El món islàmic va assolir l'hegemonia medieval en el terreny de les ciències mèdiques gràcies a savis com Ar-Razí (865 - 925), Ibn Sina (980 - 1037) i Ibn an-Nafís (1210 - 1288).

La primera generació de metges perses d'excel·lent reputació va sorgir de l'Acadèmia de Gundishapur, on també va néixer el primer hospital-escola. Va ser allà on l'iranià Al-Razí (o Razés) va començar a utilitzar l'etanol de forma sistemàtica en la seva pràctica mèdica.

En aquesta època apareix l'enciclopèdica Kitab al-Hawí fi al-Tibb d'Ar-Razí. En ella, el metge iranià va registrar els casos clínics que va tractar, la qual cosa va fer del llibre una font molt valuosa d'informació mèdica. Una altra de les seves obres, Kitab fi al-jadarí wa-en-hasbah, conté una introducció al xarampió i la verola de gran influència sobre l'Europa contemporània.

Una altra de les figures representatives de l'època va ser Ibn Sina, o Avicenna. L'obra d'aquest filòsof titulada Al-qanun fi al-tibb (Cànon de la Medicina) sol ser considerada com una de les més importants de la història de la medicina, ja que va constituir la referència per antonomàsia a tota Europa fins a l'arribada de la Il·lustració i en la tradició islàmica fins a la seva renovació amb conceptes de la nova de medicina científica.

Maimònides (1135 - 1204), jueu andalusí, va contribuir de forma important a la medicina àrab durant el segle XII. Va escriure un bon nombre de tractats entre el que es pot destacar el Tractat sobre els verins i llurs antídots (1199), la Guia de la bona salut (1198) i Explicació de les alteracions (1200).

Ibn an-Nafís va contribuir a la descripció de la sistema cardiovascular. Les seves teories serien redescobertes el 1628 per William Harvey, a qui sol atribuir-se l'esmentada troballa. De la mateixa forma, moltes altres aportacions mèdiques i astronòmiques atribuïdes a europeus van prendre com a punt de partida els descobriments originals d'autors àrabs o perses.

Europa medieval del 400 al 1400 AD[modifica | modifica el codi]

A miniature depicting the Schola Medica Salernitana

After 400 A.D., the study and practice of medicine in the Western Roman Empire went into deep decline. Medical services were provided, especially for the poor, in the thousands of monastic hospitals that sprang up across Europe, but the care was rudimentary and mainly palliative.[40] Most of the writings of Galen and Hippocrates were lost to the West, with the summaries and compendia of St. Isidore of Seville being the primary channel for transmitting Greek medical ideas.[41] The Carolingian renaissance brought increased contact with Byzantium and a greater awareness of ancient medicine,[42] but only with the twelfth century renaissance and the new translations coming from Muslim and Jewish sources in Spain, and the fifteenth century flood of resources after the fall of Constantinople did the West fully recover its acquaintance with classical antiquity.

Wallis identifies a prestige hierarchy with university educated physicians on top, followed by learned surgeons; craft-trained surgeons; barber surgeons; itinerant specialists such as dentist and oculists; empirics; and midwives.[43]

Escoles[modifica | modifica el codi]

The first medical schools were opened, most notably the Schola Medica Salernitana at Salerno in southern Italy. The cosmopolitan influences from Greek, Latin, Arabic, and Hebrew sources gave it an international reputation as the Hippocratic City. Students from wealthy families came for three years of preliminary studies and five of medical studies. By the thirteenth century the medical school at Montpellier began to eclipse the Salernitan school. In the 12th century universities were founded in Italy, France and England which soon developed schools of medicine. The University of Montpellier in France and Italy's University of Padua and University of Bologna were leading schools. Nearly all the learning was from lectures and readings in Hippocrates, Galen, Avicenna and Aristotle. There was little clinical work or dissection.

Humors[modifica | modifica el codi]

13th century illustration showing the veins.

The underlying principle of most medieval medicine was Galen's theory of humours. This was derived from the ancient medical works, and dominated all western medicine until the 19th century. The theory stated that within every individual there were four humours, or principal fluids - black bile, yellow bile, phlegm, and blood, these were produced by various organs in the body, and they had to be in balance for a person to remain healthy. Too much phlegm in the body, for example, caused lung problems; and the body tried to cough up the phlegm to restore a balance. The balance of humours in humans could be achieved by diet, medicines, and by blood-letting, using leeches. The four humours were also associated with the four seasons, black bile-autumn, yellow bile-summer, phlegm-winter and blood-spring.[44]

Healing included both physical and spiritual therapeutics, such as the right herbs, a suitable diet, clean bedding, and the sense that care was always at hand. Other procedures used to help patients included the Mass, prayers, relics of saints, and music used to calm a troubled mind or quickened pulse.[45]

Medicina renaixentista[modifica | modifica el codi]

Diverses plagues van assolar la població europea fins al final de l'Edat Mitjana i ben entrat el Renaixement: la pesta, la lepra o la tuberculosi són els exemples més coneguts, però hi va haver moltes altres epidèmies : sífilis, sarna, carboncle, tifus ... Durant l'epidèmia de pesta de 1656, a Roma, els metges creien que aquesta vestimenta protegia del contagi: unes estovalles encerat, màscara i guants. En el bec es col·locaven substàncies aromàtiques.

Dos fets històrics van marcar la manera d'exercir la medicina, i fins i tot d'emmalaltir, a partir del Renaixement.

D'una banda, les grans plagues que van assolar i van protagonitzar el final de l'Edat Mitjana. Durant el segle XIV fa la seva aparició a Europa la Pesta Negra, causa de la mort, per si sola, d'uns 20 o 25 milions d'europeus.[46] De l'altra, els segles XV (el Quattrocento) i XVI (el Cinquecento) van tenir en Itàlia l'origen d'unes filosofies de la ciència i de la societat basades en la tradició romana de l'humanisme. El sorgiment d'universitats a Itàlia a l'empara de les noves classes mercantils va suposar el motor intel·lectual del que es va derivar el progrés científic que va caracteritzar aquest període. Aquesta "nova era" va recalar amb especial intensitat en les ciències naturals i la medicina, sota el principi general del "revisionisme crític". L'univers començava a contemplar sota una òptica mecanicista.

És l'època dels grans anatomistes: l'evidència experimental acaba amb els errors anatòmics i fisiològics de Galeno i les propostes avançades de Roger Bacon aconsegueixen a totes les disciplines científiques: Copèrnic publica la seva teoria heliocèntrica el mateix any en què Andreas Vesal, el principal anatomista d'aquest període, publica De humani corporis fabrica , la seva obra més rellevant i manual imprescindible per als estudiants de medicina dels següents quatre segles. Vesal es doctora a la Universitat de Pàdua, després de formar a París, i és nomenat " explicator chirurgiae " (professor de cirurgia) d'aquesta universitat italiana. Durant els seus anys com a professor redactarà la seva gran obra, acabant la seva carrera professional com a metge personal de Carles I i, posteriorment, de Felip II. Va peregrinar a Jerusalem, segons es revela en una carta de 1563, després de ser-li commutada pel rei la pena de mort per la penitència de la peregrinació. El motiu de la condemna és la dissecció que va realitzar a un jove noble espanyol després de la seva mort i el descobriment, en obrir-li el pit, que el cor encara bategava.

Mondino, Anathomia, 1541

Però Vesal és el resultat d'un procés que es va desenvolupar lentament des de ben entrat el segle XIV. En 1316 Mondino de Luzzi, medieval per naixement però renaixentista per dret, va publicar a l'Escola de Bolonya la seva Anathomia , el primer a fer una descripció anatòmica sobre una dissecció pública, donant pas a una successió de tractats anatòmics i quirúrgics en què la medicina ha de reinventar-se com a disciplina empírica i protocientífica. El mateix Leonardo da Vinci va publicar un innombrable catàleg d'il·lustracions, a cavall entre l'anatomia i l'art, basats en disseccions de, almenys, vint cadàvers, i es publica la primera classificació de les malalties mentals

De humani corporis fabrica, xilografia 164. Edició de 1543.

L'obra de Vesal va veure dues edicions en vida de l'autor, i va suposar una concepció de l'anatomia radicalment diferent a les anteriors: es tracta d'una anatomia funcional, més que macroscòpica, albirant, en la descripció de les cavitats del cor, el que serà el gran descobriment anatòmic i fisiològic de l'època: la circulació pulmonar o menor, que formularan de manera més completa dos grans metges renaixentistes: Miquel Servet (a Christianismi restitutio de 1553) i Realdo Colombo (a De re anatomica, 1559), i la paternitat s'ha atribuït clàssicament al metge anglès del segle XVII William Harvey. [47]

A causa de la seva enorme influència han quedat amb el nom de Vesal alguns epònims en estructures anatòmiques del cos humà, com el "forat de Vesal" (orifici de l'os esfenoide), la "vena de Vesal" (emissària que passa per el forat de Vesal), o el "lligament de Vesal" o de Poupart (en la vora inferior de l'aponeurosis del múscul oblic major). També es van convertir en epònims anatòmics els noms d'alguns dels seus deixebles o contemporanis, com Gabriele Falloppio (1523 - 1562) o Bartolomeo Eustachi (1524 - 1574).

A més de anatomistes en el Renaixement, també van sorgir algunes figures mèdiques d'interès, com Ambroise Paré, pare de la cirurgia moderna, Girolamo Fracastoro i Paracels.

Paré representa a la perfecció el model renaixentista de mèdic fet a si mateix i reinventor del paper de la medicina. Era de família humil però va aconseguir tal fama que va acabar sent el metge de tall de cinc reis. La seva formació es va iniciar en el gremi dels barbers i arrencaqueixals, però va compaginar el seu treball amb l'assistència al Hôtel-Dieu de París. Va sofrir un cert rebuig de la comunitat mèdica, ja que la seva extracció humil i el seu desconeixement del llatí i el grec van portar a escriure tota la seva obra en francès. Des dels seus inicis va ser considerat un "renovador", cosa que no sempre li va beneficiar, encara que la seva reputació va ser fins al final el seu principal aval. Bona part de la seva obra és un compendi d'anàlisi i refutació de costums, tradicions o supersticions mèdiques, sense fonament científic ni utilitat real. [48]

Estudi anatòmic de Leonardo da Vinci: Els òrgans principals i els sistemes vasculars i urogenitals d'una dona , 1507.

Del segon hauria poc a destacar, de no ser per una obra menor escrita en 1546 que no aconseguiria repercussió fins a diversos segles més tard: De contagione et contagiosis morbis . En ella Fracastoro va introduir el concepte de "Seminaria morbis" (llavor de malaltia), una bestreta rudimentari de la teoria microbiana.

I, pel que fa a Paracels (Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim), la seva controvertida personalitat (el sobrenom autoproclamat de Paracelso ho va prendre per considerar-se "superior a Celso", el metge romà) ho ha col·locat en un lloc potser immerescut de la història : més pròxim a la alquímia ia la màgia que a la medicina. Cal destacar, però, el seu estudi crític de la teoria hipocràtica dels humors, els seus estudis sobre el líquid sinovial, o la seva oposició a la influència de l'escolàstica i la seva predilecció per l'experimentació enfront de l'especulació. En 1527 proclama a Basilea:

« No anem a seguir els ensenyaments dels vells mestres, sinó l'observació de la naturalesa, confirmada per una llarga pràctica i experiència. Qui ignora que la major part dels metges donen falsos passos en perjudici dels seus malalts? I això només per atenir-se a les paraules d'Hipòcrates, Galè, Avicenna i altres. El que el metge necessita és el coneixement de la naturalesa i dels seus secrets. »

Aquesta posició obertament enfrontada amb la medicina més ortodoxa, així com els seus estudis herborísticos, li van valer el rebuig dels metges alemanys i, en general, de la historiografia mèdica oficial.

També van destacar alguns clínics, com el francès Jean Fernel, autor d'Universa Medicina, 1554, al qual es deu el terme veneri: A la fi del segle XV es va produir a Europa una pandèmia de sífilis. La màxima extensió d'aquesta epidèmia (a 1495) es va donar durant el setge de Nàpols, defensat per italians i espanyols i assetjat per l'exèrcit francès al servei de Carles VIII. Durant el setge les prostitutes franceses van propagar la malaltia entre els exèrcits mercenaris i els soldats espanyols, batejant a la misteriosa plaga amb el nom de morbo gallico (malaltia dels francesos), i més tard com " malaltia de l'amor ".

El Renaixement també és l'època d'enlairament de la psicologia, amb Joan Lluís Vives, de la bioquímica amb Jan Baptist van Helmont, o de l'anatomia patològica: Antonio Benivieni recopilar en la seva obra De abditis morborum causis (De les causes ocultes de les malalties, 1507) els resultats de les autòpsies de molts dels seus pacients, comparant-los amb els símptomes previs a la mort, a la manera de l'empirisme científic modern. La gran figura de l'anatomia patològica, però, pertany al següent segle: Giovanni Battista Morgagni.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. L'Organització Mundial de la Salut definí el 1948 la salut com "un estat comple de benestar físic, mental i social, i no únicament l'absència de malaltia".
 2. Mirko GRMECK, 1983. Altres hipòtesis a A. Cockburn (1963), o R. Hare (1967)
 3. Paul BARTELS (1967)
 4. Zink A., Sola C., Reischl U., Grabner W., Rastogi N., Wolf H., Nerlich A., "Characterization of Mycobacterium tuberculosis complex DNAs from Egyptian mummies by spoligotyping", J Clin Microbiol, volum 41, pgs. 359-67, 2003.
 5. Pedro LAÍN ENTRALGO: Historia de la medicina, Masson, pg. 9 (1978)
 6. Codi de Hammurabi
 7. "Moleu fins a fer pols de la fusta de perera i la flor-r (arrel?) de la planta de la lluna, dissoleu-ho tot en vi i doneu-ho al pacient perquè s'ho begui." Traducció de Samuel Noah Kramer.
 8. Samuel Noah Kramer, La historia empieza en Sumer, Círculo de Lectores, 1975.
 9. R. Campbell Thompson, A Dictionary of Assyrian Chemistry and Geology (1936)
 10. José Ignacio de Arana, Historias curiosas de la medicina, Espasa Calpe (1994) p. 25
 11. Homer, Odissea, IV, 229
 12. No s'ha de confondre amb el papir bíblic Chester Beatty, molt posterior i que conté textos bíblics.
 13. Fou l'arquitecte de la piràmide esglaonada de Saqqara.
 14. Medicine in Ancient Egypt 3
 15. Medicine In Ancient Egypt, pàgina 3
 16. Max Neuburger:History of Medicine. Oxford University Press, 1910.
 17. Medicine in the Bible and the Talmud: Selections from Classical Jewish sources. Hoboken, Nova Jersey, EE. UU.: KTAV Publishing House, 1995. 
 18. Max Neuburger: History of Medicine . Oxford University Press, vol. 1, pàg. & Nbsp; 38; 1910.
 19. [Per això en el Gènesi es diu que la dona va ser feta amb l'os que li faltava a l'home. Els hebreus, quan veien esquelets d'homes humans, notaven que no faltava cap costella, però sí faltava el bàcul.
 20. Unschuld (2003), 1
 21. Frank Dikotter, "China" in Roy Porter, ed, The Cambridge History of Science: Volum 4: 18th-century Science (2003) pp 695–7
 22. TJ Hinrichs et al.. Chinese Medicine and Healing: An Illustrated History. Harvard University Press, 2012, p. 197. 
 23. Edward T. James et al. eds. Notable American Women, 1607–1950: A Biographical Dictionary. Harvard U.P., 1971, p. 685–86 vol 2. 
 24. 24,0 24,1 Risse, G. B.. Mending bodies, saving souls: a history of hospitals. Oxford University Press, 1990, p. 56. 
 25. 25,0 25,1 Askitopoulou, H., Konsolaki, E., Ramoutsaki, I., Anastassaki, E.. «Surgical cures by sleep induction as the Asclepieion of Epidaurus.». The history of anesthesia: proceedings of the Fifth International Symposium, by José Carlos Diz, Avelino Franco, Douglas R. Bacon, J. Rupreht, Julián Alvarez. Elsevier Science B.V., International Congress Series 1242 p. 11–17, 2002.
 26. Hippocrates: The "Greek Miracle" in Medicine
 27. «The Father of Modern Medicine: Hippocrates». Web.archive.org, 28-02-2008. Arxivat de l'original el 28-02-2008. [Consulta: 21 abril 2012].
 28. Silverberg, Robert. The dawn of medicine. Putnam, 1967 [Consulta: 16 de gener del 2013]. 
 29. Loudon, Irvine. Western Medicine: An Illustrated History. Oxford University Press, 07-03-2002. ISBN 978-0-19-924813-1 [Consulta: 16 de gener del 2013]. 
 30. Nutton, Vivian. Ancient Medicine. Routledge, 20-12-2012. ISBN 978-0-415-52094-2 [Consulta: 16 de gener del 2013]. 
 31. Day, Cyrus L. Quipus and Witches' Knots. Lawrence, Kansas: University of Kansas Press, 1967, p. 86–89, 124–126. 
 32. Longrigg, James. Greek Rational Medicine: Philosophy and Medicine from Alcmaeon to the Alexandrians. Psychology Press, 1993. ISBN 978-0-415-02594-2 [Consulta: 16 gener 2013]. 
 33. Galen, On the Natural Faculties, Books I, II, and III, Loeb Classical Library, Harvard, 2000
 34. Mason, A History of the Sciences, p 57
 35. Dear, Peter. Revolutionizing the Sciences: European Knowledge and Its Ambitions, 1500–1700. Princeton, NJ: Princeton University Press (2001), 37-39.
 36. «Surgical Instruments from Ancient Rome». Healthsystem.virginia.edu. [Consulta: 21 abril 2012].
 37. «Roman period surgery set on show». BBC.
 38. William Alexander Greenhill, Chirurgia
 39. The Romans carried out cataract ops, BBC
 40. Roy Porter, The Greatest Benefit to Mankind. A medical history of humanity (1997) pp 106–34
 41. William D. Sharpe, "Isidore of Seville: The Medical Writings, An English Translation with an Introduction and Commentary" (1964).
 42. Rosamond McKitterick, "The Carolingian Renaissance of Culture and Learning" in "Charlemagne: Empire and Society" (2005).»
 43. Faith Wallis, Medieval Medicine: A Reader (2010) p 361
 44. Nicola Barber. Medieval Medicine. Heinemann-Raintree Library, 2012, p. 13. 
 45. Barbara S. Bowers, ed. The Medieval Hospital and Medical Practice (2007) p 89
 46. Lain Entralgo, P. Historia de la medicina, Masson, p. 227.
 47. En realitat, encara que de manera més imprecisa i amb algun error, aquest descobriment caldria atribuir a Ibn-al-Nafis, metge sirià del segle XIII, que va proposa un model de circulació pulmonar bastant aproximat al correcte en les seves Comentaris de l'Anatomia del Cànon d'Avicena , com es va explicar més amunt.
 48. Hamby WB, Ambroise Pare surgeon of Renaissance, St Louis, Green 1967

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Dominique Lecourt (dir.), Dictionnaire de la pensée médicale (2004), réed. PUF/Quadrige, Paris, 2004.
 • Alessandra Parodi, Storie della medicina, Edizioni di Comunità 2006
 • Roger Dachez, Histoire de la médecine de l'Antiquité au s. XX, Tallandier, 2004
 • Jean-Charles Sournia, Histoire de la médecine, La Decouverte, reed. 2004

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història de la medicina Modifica l'enllaç a Wikidata