Història de la medicina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La història de la medicina és la branca de la història dedicada a l'estudi dels coneixements i pràctiques mèdiques al llarg del temps. Des dels seus orígens, els humans han intentat explicar la realitat i els esdeveniments transcendentals que s'hi produeixen, com la vida, la mort o la malaltia. Les primeres civilitzacions i cultures humanes basaren la seva pràctica mèdica en dos pilars aparentment oposats: un empirisme primitiu i de caràcter pragmàtic (aplicat fonamentalment a l'ús d'herbes o remeis obtinguts de la natura) i una medicina magicoreligiosa, que recorria als déus per a intentar comprendre l'inexplicable. Amb Alcmeó de Crotona, l'any 500 aC, començà una nova etapa basada en la techné ("tècnica"), definida per la convicció que la malaltia es produïa per una sèrie de fenòmens naturals susceptibles de ser modificats o revertits. Aquesta fou la llavor de la medicina moderna, tot i que al llarg dels dos mil·lennis següents sorgiren molts altres corrents (mecanicisme, vitalisme, etc.) i s'incorporaren models mèdics procedents d'altres cultures amb una llarga tradició mèdica, com ara la xinesa. A finals del segle XIX, els metges francesos Bérard i Gubler resumiren el paper de la medicina fins aquell moment: "Curar poques vegades, alleujar sovint, consolar sempre."

El caduceu, símbol de la medicina i d'Hermes.

La medicina del segle XX, impulsada pel desenvolupament científic i tècnic, s'anà consolidant com una disciplina més resolutiva, però sense deixar de ser el fruit sinèrgic de les pràctiques mèdiques experimentades fins aleshores. La medicina científica, la basada en proves, es basa en un paradigma fonamentalment biologicista, però admet i proposa un model de salut-malaltia determinat per factors biològics, psicològics i socioculturals.[1]

Orígens de la medicina[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina de la prehistòria
Crani datat del neolític, amb un gran orifici de trepà, descobert a Nogent-les-Vierges (Sena i Oise, França). Conservat al Museu de l'Home de París.

Per parlar dels orígens de la medicina, abans cal parlar de les traces deixades per les malalties en les restes humanes més antigues conegudes i, en la mesura del possible, de les petges que l'activitat mèdica hauria pogut deixar en elles. Mark Armand Ruffer (1859-1917), metge i arqueòleg britànic, definí la paleopatologia com la ciència de les malalties que es poden observar en restes humanes de gran antiguitat. Entre les patologies diagnosticades en restes d'éssers humans datats del neolític hi ha anomalies congènites com l'acondroplàsia, malalties endocrines (gegantisme, nanisme, acromegàlia, gota), malalties degeneratives (artritis, espondilosi) i fins i tot alguns tumors (osteosarcomes, identificats principalment a restes òssies).

Entre els vestigis arqueològics dels primers Homo sapiens són rars els individus de més de cinquanta anys d'edat, de manera que són escasses les proves de malalties degeneratives o relacionades amb l'edat. En canvi, són abundants les troballes relacionades amb malalties o processos traumàtics, fruit d'una vida a l'aire lliure i en un entorn poc domesticat.

L'excepció d'aquesta norma és la tuberculosi, considerada per diversos autors com la malaltia humana més antiga coneguda. Una de les hipòtesis més acceptades sobre el sorgiment del micobacteri (el bacteri causant d'aquesta malaltia) postula que un avantpassat comú denominat Mycobacterium archaicum, un bacteri lliure, hauria donat origen als micobacteris moderns, incloent-hi Mycobacterium tuberculosis.[2] La mutació s'hauria produït durant el neolític, en relació amb la domesticació de bòvids a Àfrica. Les primeres proves de tuberculosi en humans han estat trobades en restes òssies del neolític, en un cementiri proper a Heidelberg, suposadament pertanyents a un adult jove, i datades a aproximadament l'any 5000 aC.[3] També s'han trobat indicis de tuberculosi en mòmies egípcies datades a entre els anys 3000 i 2400 aC.[4]

Xaman esquimal fotografiat a Nushagak (Alaska) el 1890 per Frank G. Carpenter.

Quant als primers tractaments mèdics dels quals es té constància, cal destacar la pràctica de la trepanació (perforació dels ossos del cap per a accedir a l'encèfal). S'han fet troballes arqueològiques de cranis amb signes evidents de trepanació datats a aproximadament l'any 3000 aC, en què es postula la supervivència del pacient després de la intervenció. Les més antigues han estat descobertes a la conca del Danubi, però hi ha hagut troballes similars en excavacions de Dinamarca, Polònia, França, el Regne Unit, Suècia, Espanya o el Perú.

L'etnologia, d'altra banda, extrapola els descobriments realitzats en cultures i civilitzacions preindustrials que han aconseguit sobreviure fins a l'actualitat per a comprendre o deduir els models culturals i conductuals de les primeres societats humanes. En general, les societats nòmades, recol·lectores i caçadores no tenen la figura especialitzada del sanador i qualsevol membre del grup pot exercir aquesta funció, de manera principalment empírica. En canvi, les societats establertes, que han abandonat patrons transhumants i que comencen a aprofitar i modificar l'entorn en favor seu, tendeixen a especialitzar un membre del grup en funcions de bruixot, xaman o sanador, sovint revestit d'algun poder o influència divina.

Aquests sanadors solen ocupar una posició social privilegiada i en molts casos se "subespecialitzen" per a tractar diferents malalties, com en els asteques, que tenien un metge xaman (ticitl) més versat en procediments màgics, el teomiquetzan, expert sobretot en ferides i traumatismes produïts en combat, i la tlamatlquiticitl, llevadora encarregada de supervisar els embarassos.

D'altra banda, les societats primitives solen considerar el malalt com un "impur", especialment davant de processos patològics incomprenibles, buscant una explicació divina com a causa d'aquests processos. El malalt ho és perquè ha transgredit algun tabú que ha molestat alguna deïtat, patint el "càstig" corresponent en forma de malaltia.[5]

L'evolució de la medicina en aquestes societats arcaiques troba la seva màxima expressió en les primeres civilitzacions humanes: Mesopotàmia, l'Antic Egipte, l'Amèrica precolombina, l'Índia i la Xina. En aquestes cultures s'expressava aquest doble vessant, empíric i màgic, característic de la medicina primitiva.

Mesopotàmia[modifica | modifica el codi]

Codi de Hammurabi, text escrit en cuneïforme en què es recullen per escrit els principals aspectes legals de la civilització sumèria.

La "terra entre dos rius" albergà des del neolític algunes de les primeres i més importants civilitzacions humanes (sumèria, acàdia, assíria i babilònia). A voltants del 4000 aC les primeres ciutats sumèries s'establiren en aquest territori, i durant més de tres mil anys prosperaren aquestes quatre cultures, caracteritzades per l'ús d'un llenguatge escrit (cuneïforme) que s'ha conservat fins a l'actualitat en nombroses plaquetes i gravats. És precisament aquesta capacitat de transmissió de la informació científica, social i administrativa per mitjà d'un sistema perdurable la que determinà el desenvolupament cultural dels primers assentaments sumeris, i permeté als historiadors posteriors reconstruir-ne el llegat.

El principal testimoni de la forma de vida de les civilitzacions mesopotàmiques es troba al codi de Hammurabi, una recopilació de lleis i normes administratives recollides pel rei babiloni Hammurabi, tallada en un bloc de diorita d'uns 250 cm d'alçada per 190 cm de base i col·locada al temple de Sippar.[6] En aquest codi es determinen al llarg de tretze articles les responsabilitat en què incorren els metges en l'exercici de la seva professió, així com els càstigs fixats en cas de mala praxi.

Gràcies a aquest text i a un conjunt d'unes 30.000 plaquetes recopilades per Assurbanipal (669-626 aC) procedents de la biblioteca descoberta a Nínive per Henry Layarde el 1841, s'ha pogut intuir la concepció de la salut i la malaltia en aquest període, així com les tècniques mèdiques emprades pels seus professionals de la salut. De totes aquestes plaquetes, unes 800 estan dedicades específicament a la medicina, i entre elles es troba la descripció de la primera recepta coneguda.[7] El més destacat és la intricada organització social al voltant de tabúsi obligacions religioses i morals, que determinaven el destí de l'individu. Prevalia una concepció sobrenatural de la malaltia, que era considerada un càstig diví imposat per diferents dimonis per haver trencat algun tabú. Així doncs, el primer que havia de fer el metge era identificar quin dels aproximadament 6.000 possibles dimonis era la causa del problema. Per a fer-ho, utilitzaven tècniques endevinatòries basades en l'estudi del vol de les aus, de la posició dels astres o del fetge d'alguns animals.[8] La malaltia era denominada shêrtu, un mot assiri que també significava "pecat", "impuresa moral", "ira divina" i "càstig".

Qualsevol déu podia provocar la malaltia mitjançant la intervenció directa, l'abandonament de l'home a la seva sort, o a través d'encanteris realitzats per fetillers. Durant la curació, tots aquests déus podien ser invocats i requerits per mitjà d'oracions i sacrificis perquè retiressin la seva influència nociva i permetessin la curació del malalt. D'entre tot el panteó de déus, Ninazu era conegut com "el senyor de la medicina" per la seva especial relació amb la salut.

El diagnòstic incloïa, doncs, una sèrie de preguntes rituals per a determinar l'origen del mal:

« Has enemistat el pare contra el fill? O el fill contra el pare? Has mentit? Has enganyat en el pes de la balança? »

Els tractaments no escapaven a aquest patró cultural: exorcismes, pregàries i ofrenes eren rituals de curació freqüents que intentaven congraciar el pacient amb la divinitat o alliberar-lo del dimoni que l'assetjava. Tanmateix, també cal destacar un important arsenal herbari recollit en diverses plaquetes: unes dues-centes cinquanta plantes curatives hi són llistades, així com l'ús d'alguns minerals i de diverses substàncies d'origen animal.[9]

El nom genèric del metge era asû, però se'n poden trobar algunes variants, com el bârû, o endevinaire encarregat de l'interrogatori ritual; l'âshipu, especialitzat en exorcismes; o el gallubu, cirurgià-barber de casta inferior que anticipa la figura del barber medieval europeu, i que té homòlegs en altres cultures (com el tepatl asteca). Aquest metge s'encarregava de senzilles operacions quirúrgiques (extracció de dents, drenatge d'abscessos, flebotomies, etc.).

Al museu del Louvre es pot contemplar un segell babiloni d'alabastre de més de 4.000 anys d'antiguitat amb una llegenda en què es menciona el primer nom conegut d'un metge: Oh, Edinmungi, servidor del déu Girra, protector de les parteres, Ur-Lugal-edin-na, el metge, és el teu servidor![10] Aquest segell, emprat per a signar documents i receptes, representa dos ganivets envoltats de plantes medicinals.

La invasió persa de l'any 539 aC marcà la fi de l'Imperi Babiloni, però hi hagué una altra gran civilització del Pròxim Orient antic amb un llenguatge escrit i una cultura mèdica notablements avançats: l'egípcia.

Antic Egipte[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina en l'antic Egipte
Tractament de la migranya recollit en un papir egipci, a base d'un emplastre d'herbes i un cocodril d'argila.

Durant els tres mil·lennis llargs d'història de l'antic Egipte es desenvolupà una llarga, variada i fructífera tradició mèdica. Heròdot arribà a denominar els egipcis com el poble dels "saníssims", a causa del notable sistema sanitari públic que tenien i a l'existència "d'un metge per cada malaltia" (primera referència a l'especialització en camps mèdics). A l'Odissea d'Homer es diu d'Egipte que és un país "la terra fèrtil del qual produeix moltíssims fàrmacs" i on "tots els homes són metges".[11] La medicina egípcia mantenia en bona mesura una concepció màgica de la malaltia, però començà a desenvolupar un interès pràctic per camps com l'anatomia, la salut pública o el diagnòstic clínic, que suposaren un avenç important en la manera de comprendre les malalties.

El clima egipci ha afavorit la conservació de nombrosos papirs amb referències mèdiques, redactats amb escriptura jeroglífica (hierós, "sagrat"; i glypho "gravar", és a dir, "les paraules sagrades") o hieràtica:

 • Els papirs de Ramesseum (1900 aC), en què es descriuen receptes i fórmules màgiques.
 • El papir de Kahun (1850 aC), que tracta de matèries tan diverses com l'obstetrícia, la veterinària o l'aritmètica.
 • El papir Ebers (1550 aC), un dels més importants i més llargus documents escrits trobats a l'antic Egipte; mesura més de vint metres de llargada i uns trenta centímetres d'alt, i conté 877 apartats que descriuen nombroses malalties en diversos camps de la medicina, com l'oftalmologia, la ginecologia, la gastroenterologia, etc., i les seves prescripcions corresponents. Aquest papir inclou la primera referència escrita als tumors.
 • El papir Edwin Smith (1650 aC), de contingut fonamentalment quirúrgic. La informació mèdica continguda al papir Edwin Smith inclou l'examen, el diagnòstic, el tractament i el pronòstic de nombroses patologies, amb una especial atenció a diverses tècniques quirúrgiques i descripcions anatòmiques, obtingudes durant els processos d'embalsamament i momificació dels cadàvers.
 • El papir Hearst (1550 aC), que conté descripcions mèdiques, quirúrgiques i algunes fórmules magistrals.
 • El papir de Londres (1350 aC), on es barregen receptes i rituals màgics.
 • Els papirs de Berlín (el "llibre del cor") (1300 aC), que detallen amb bastant exactitud algunes patologies cardíaques.
 • El papir mèdic Chester Beatty (1300 aC), un receptari variat.[12]
 • El papir Carlsberg (1200 aC), de temàtica obstètrica i oftalmològica.

Entre les nombroses descripcions anatòmiques que ofereixen els textos egipcis cal destacar les que concerneixen el cor i el sistema circulatori, recollides al tractat El secret del metge: coneixement del cor, inclòs al papir Edwin Smith:

« El cor és una massa de carn, origen de la vida i centre del sistema vascular (...) A través del pols, el cor parla pels vasos a tots els membres del cos. »
El papir Ebers.

Les primeres referències pertanyen a l'època monàrquica primerenca (2700 aC). Segons Manethó, sacerdot i historiador egipci, Atotis o Aha, faraó de la primera dinastia, practicà l'art de la medicina, i escrigué tractats sobre la tècnica d'obrir els cossos. També daten d'aquesta època els escrits d'Imhotep, visir del faraó Djoser, sacerdot, astrònom, metge i primer arquitecte de qui es té notícia.[13] Tal fou la seva fama com a sanador que acabà sent deïficat, sent considerat el déu egipci de la medicina. Altres metges cèlebres de l'imperi antic (del 2500 al 2100 aC) foren Sachmet (metge del faraó Sahure, o Nesmenau, director d'una de les "cases de la vida", temples dedicats a la protecció esperitual del faraó però també protohospitals en què s'ensenyava als alumnes de medicina mentre es parava atenció als malalts.

Diversos déus vetllen per l'exercici de la medicina: Thoth, déu de la saviesa; Sekhmet, deessa de la misericòrdia i la salut; Duau i Horus, protectors dels especialistes en medicina ocular; Toeris, Heget i Neith, protectores de les embarassades al moment del part, o el mateix Imhotep després de ser divinitzat.

El papir Ebers descriu tres tipus de metges a la societat egípcia: els sacerdots de Sekhment, mediadors amb la divinitat i coneixedors d'una ampla varietat de drogues, els metges civils (sun-nu) i els mags, capaços de realitzar curacions màgiques. Una classe d'ajudant denominats ut, que no eren considerats sanadors, assistien en gran nombre la casta mèdica, representant una forma primerenca d'infermeria.

Existeix constància d'institucions mèdiques a l'antic Egipte com a mínim a partir de la primera dinastia. En aquestes institucions, ja a la dinovena dinastia, els seus empleats disposaven de certs avantatges (assegurança mèdica, pensions i llicència per malaltia), i el seu horari laboral era de vuit hores.[14]

També fou egípcia la primera metgessa coneguda, Peseshet, que exercí la seva activitat durant la quarta dinastia d'Egipte; a més del seu rol de supervisió, Peseshet avaluava llevadores a una escola mèdica de Sais.[15]

Medicina hebrea[modifica | modifica el codi]

La major part del coneixement que es té de la medicina hebrea durant el mil·lenni I aC. prové de l'Antic Testament de la Bíblia.

S'hi citen diverses lleis i rituals relacionats amb la salut, com ara l'aïllament de persones infectades

« El qui està malalt de lepra anirà amb la roba esquinçada, la cabellera deslligada, un tapaboques a la cara i cridarà: "Impur, impur!" Mentre li duri el mal, serà ritualment impur. Com a impur, viurà aïllat fora del campament. [Lv 13:45-46] »

rentar-se després de manipular cossos difunts

« Qui toqui un cadàver humà, quedarà ritualment impur durant set dies. Els dies tercer i setè es purificarà amb aquella aigua, i el setè dia quedarà pur; però si no compleix aquest ritu els dies tercer i setè, restarà en estat d'impuresa ritual.[Nm 19:11-12] »

i l'enterrament dels excrements lluny dels habitatges[16]

« Tingues fora del campament un indret per a fer-hi les teves necessitats. Porta una paleta en el teu equip. Quan surtis a fer les teves necessitats, obre un clot i després cobreix amb terra els excrements.[Dt 23:13-14] »

Els mandats inclouen profilaxi i supressió d'epidèmies, supressió de malalties venèries i prostitució, cura de la pell, banys, alimentació, habitatge i robes, regulació del treball, sexualitat, disciplina, etc.[17]

Molts d'aquests mandats tenen una base més o menys irracional, com ara la circumcisió, la suposada impuresa de les parteres o la impuresa de la dona durant la menstruació,

« Quan una dona doni a llum un nen, quedarà ritualment impura durant set dies, igual que si tingués la regla. En complir-se el dia vuitè, circumcidaran el nen. La partera es quedarà encara trenta-tres dies a casa esperant el temps de purificar-se de la sang. No podrà tocar cap cosa sagrada ni entrarà al santuari, fins que es compleixin els dies de la seva purificació.[Lv 12:2-43] »

les lleis relatives a l'alimentació (prohibició de la sang i del porc),

« A tot arreu on habitareu, no heu de menjar mai sang, ni d'ocells ni d'altres animals. 27 Perquè tothom qui mengi gens de sang serà exclòs del seu poble.[Lv 7:26-27] »
« Però, pel que fa als animals remugants i als que tenen la peülla partida, no en menjareu els següents, que heu de considerar impurs:

[...]

El porc, que té la peülla partida però no és remugant. No mengeu la carn d'aquests animals ni toqueu els seus cadàvers. Considereu-los impurs.[Lv 11:1-8]

»

el descans del Sàbat,

« Tens sis dies per a treballar, però el setè dia és dissabte, dia de repòs amb aplec sagrat. No feu cap treball. És dia de repòs dedicat al Senyor arreu on habiteu.[Lv 7:26] »

l'aïllament dels malalts de gonorrea [Lv 15:1-15] i de lepra, [Lv 13:1-23] i la higiene de la llar.[18]

El monoteisme hebreu va fer que la medicina fos teúrgica: Jahvè era el responsable tant de la salut com de la malaltia. El monoteisme en general significa un avanç: facilitar el desenvolupament de la ciència en concentrar l'home en una sola idea. Va acabar amb la noció d'un déu per a cada fenomen de la naturalesa i cada circumstància de la vida com ho postulava el politeisme. Això va permetre l'estudi i la indagació de l'origen de cada cosa.

La malaltia pot ser també una prova divina com en el cas de Job

« L'Acusador es va retirar de la presència del Senyor i va afligir Job amb una úlcera maligna que l'afectà de cap a peus.[Jb 27] »

Els hebreus van adoptar preceptes mèdics dels pobles amb els quals van tenir contacte: Mesopotàmia, Egipte i Grècia.

En el Talmud es parla del nombre total d'ossos de l'home. Els hebreus van notar que en l'home faltava el bàcul (l'os intern del penis) típic en tots els animals mascles. [19]

El metge era anomenat rophe, i el circumcidador era l'Uman.

Índia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina ayurvèdica
Dhanvantari., déu de la medicina, amb quatre braços i atributs que l'igualen al déu Vixnu.

Cap a l'any 2000 aC a la ciutat de Mohenjo-Daro (en l'actual Pakistan), totes les cases disposaven de bany i moltes d'elles també posseïen latrines. Aquesta ciutat és considerada la més avançada de l'Antiguitat pel que fa a la qüestió de la higiene. Aquesta cultura de la vall de l'Indus (Pakistan) va desaparèixer sense deixar herència a les cultures posteriors de l'Índia.

El període vèdic (entre el segle XVI aC i el segle VII aC) fou una era de migracions i guerres, que va deixar textos com el Rig-veda (el text més antic de l'Índia, datat a mitjans del mil·lenni II aC), però demostra l'absència completa de coneixement mèdic.

En el període brahmànic (segle VI aC a segle X dC) es van formular les bases d'un sistema mèdic. Les malalties eren enteses pels hinduistes com a karma, un càstig dels déus per les activitats de la persona. Però, malgrat el seu component màgic-religiós, la medicina hinduista ayurvèdica va realitzar algunes aportacions a la medicina en general, com per exemple, el descobriment que l'orina dels pacients diabètics és més dolça que la dels pacients que no pateixen aquesta patologia.

Per poder diagnosticar una malaltia, els metges ayurvedes realitzaven una exploració minuciosa als pacients, en la qual s'incloïa la palpació i l'auscultació. Un cop emès el diagnòstic, el metge donava una sèrie d'indicacions dietètiques.

Els dos textos més famosos de la medicina tradicional índia (ayurveda) són el Caraka Saṃhitā (segle II aC) I el Suśruta Saṃhitā (segle III dC).

La primera escola, Caraka, es basa en la mitologia, ja que diu que una divinitat va baixar a la terra i en trobar-se amb tantes malalties va deixar un escrit sobre com prevenir-les i tractar-les. Més endavant aquesta escola es basaria en la creença que ni la salut ni la malaltia són part del que les persones han de viure i que amb esforç la vida es pot allargar. Aquesta escola és semblant a la medicina moderna en l'àmbit de tractar les malalties cròniques. Un dels majors esforços d'aquesta escola era mantenir la salut del cos i la ment ja que, segons les seves creences, es trobaven en constants comunicació.

Segons Caraka, ni la salut ni la malaltia estan predeterminades (la qual cosa contradeia la doctrina del karma predominant en l'hinduisme de l'època), i la vida pot ser allargada amb una mica d'esforç.

La segona escola, Suśruta, va basar els seus coneixements en especialitats, tècniques conformades per guarir, millorar i allargar la vida de les persones.

L'ayurveda comprèn vuit disciplines diferents:

A més de l'aprenentatge d'aquestes vuit disciplines, l'Ayurveda exigia el coneixement de deu arts indispensables per a la preparació i aplicació de les medicines. Aquestes eren:

Els ensenyaments de determinades matèries es realitzaven durant la instrucció de les matèries clíniques més importants. Per exemple, l'ensenyament d'anatomia era part de l'ensenyament de cirurgia, l'aprenentatge d'embriologia era part de l'entrenament en pediatria i obstetrícia, i el coneixement de fisiologia i patologia es derivava de l'ensenyament de les assignatures clíniques.

En finalitzar la iniciació, el guru es dirigia en un to solemne als seus estudiants per encaminar-los cap a una vida de castedat, honestedat i en el vegetarianisme. Amb uns preceptes molt semblants als del Jurament Hipocràtic. S'esperava de l'estudiant que:

 • Es dediqués en cos i ànima als malalts.
 • No traís cap pacient en benefici propi.
 • Es vestís de forma modesta i que evités donar-se la beguda.
 • Tingués autocontrol i que moderés les seves paraules.
 • Constantment s'esforcés a millorar el seu coneixement i les seves habilitats tècniques.
 • Fos amable i modest a casa del malalt, prestant la màxima dedicació al pacient.
 • No difongués dades sobre el malalt o la seva família.
 • Si no preveia la curació, que s'ho guardés per a si mateix per no causar mal als parents pròxims.

La durada de la formació es creu que era de set anys. Abans de la graduació, l'estudiant havia de passar un examen i posteriorment el metge no deixava de formar-se gràcies als textos, a les observacions directes (pratyaksha) i a la inferència (anumana). A més, els vaidyas concertaven reunions on s'intercanviaven les seves pròpies experiències. Tot això sense deixar de valorar altres remeis atípics com aquells que provenien de la gent de les muntanyes i dels boscos, o dels pastors.

L'any 2001 un grup d'arqueòlegs va descobrir restes de la civilització de la vall de l'Indus, a Mehrgarh (Pakistan), aproximadament de l'any 3300 aC. En ells es van trobar indicis de coneixements de medicina i d'odontologia.

Xina[modifica | modifica el codi]

Article principal: Medicina tradicional xinesa

La Xina també ha desenvolupat un gran corpus de medicina tradicional. Gran part de la filosofia de la medicina tradicional xinesa deriva d'observacions empíriques de la malaltia feta per metges taoistes i reflecteix la creença xinesa clàssica que les experiències humanes individuals expressen principis causals eficaços en l'entorn en totes les escales. Aquests principis causals, ja siguin materials, essencials, o místics, es correlacionen com l'expressió de l'ordre natural de l'univers.

El text fundacional de la medicina xinesa és el Huangdi Neijing (Cànon intern de l'Emperador Groc), escrit entre els segles V i III aC[20]Prop de la fi del segle II, durant la dinastia Han, Zhang Zhongjing, va escriure un Tractat sobre els danys pel fred, que conté la primera referència coneguda al Huangdi Neijing. La Dinastia Jin fou practicant i defensora de l'acupuntura i la moxa; Huangfu Mi (215-282) també cita l'Emperador Groc en el seu Jiayi jing, c. 265. Durant la dinastia Tang, la Suwen fou ampliada i revisada, i ara és la millor representació existent de les arrels fundacionals de la medicina tradicional xinesa. La medicina tradicional xinesa que es basa en l'ús de les herbes medicinals, acupuntura, massatges i altres formes de teràpia s'ha practicat a la Xina durant milers d'anys.

Al segle XVIII, durant la dinastia Qing, hi va haver una proliferació de llibres de divulgació, així com enciclopèdies més avançats en la medicina tradicional. Els missioners jesuïtes van introduir la ciència i la medicina occidental a la cort reial, però els metges xinesos no els van fer cas.[21]

Finalment, al segle XIX, la medicina occidental es va introduir en l'àmbit local per part dels metges missioners cristians de la Societat Missionera de Londres (Gran Bretanya), l'església metodista (Gran Bretanya) i l'Església Presbiteriana (EUA). Benjamin Hobson (1816-1873) el 1839, va establir una exitosa clínica Wai Ai a Guangzhou, Xina.[22]La Facultat de Medicina per la Xina de Hong Kong va ser fundada el 1887 per la Societat Missionera de Londres, i el seu primer graduat (en 1892) fou Sun Yat-sen, que més tard va dirigir la Revolució Xinhai. La Facultat de Medicina per la Xina de Hong Kong fou la precursora de l'Escola de Medicina de la Universitat de Hong Kong, que va començar el 1911.

A causa del costum social que els homes i les dones no havien d'estar a prop l'un a l'altre, les dones de la Xina van ser reticents a ser tractades per metges homes. Els missioners enviaren metgesses com la doctora Mary Hannah Fulton (1854-1927). Amb el suport de la Junta de Missions Estrangeres de l'Església Presbiteriana (EUA)el 1902 va fundar la primera escola de medicina per a les dones a la Xina, el Col·legi Mèdic Hackett per a la Dona, a Guangzhou.[23]

Grècia[modifica | modifica el codi]

Al voltant de 800 aC Homer a La Ilíada dóna descripcions de tractament de ferides pels dos fills d'Asclepi, els admirables metges Podaliri i Macàon i un metge en funcions, Pàtrocle. A causa de Macàon està ferit i Podaliri està en combat Eurípil demana a Pàtrocle de tallar aquesta fletxa de la meva cuixa, rentar la sang amb aigua tèbia i estendre ungüent calmant en la ferida. Asclepi, com Imhotep, es converteix en déu de la curació a través del temps. Els temples dedicats al déu sanador - Asclepi, conegut com a Asclepieia (grec antic Ἀσκληπιεῖα, sing. Ἀσκληπιεῖον, Asclepieion), funcionaven com a centres d'atenció mèdica, prognosi curació.[24] En aquests santuaris, els pacients podrien entrar en un estat de somni del somni induït conegut com a enkoimesis (ἐγκοίμησις) no molt diferent de l'anestèsia, en el qual qualsevol dels dos rebia l'orientació de la deïtat en un somni o es curava amb cirurgia.[25]Asclepeia proporcionat espais acuradament controlats que conduïen a la curació i acomplien diversos dels requisits de les institucions creades per a la curació.[24]A l'Asclepieion d'Epidaure, tres plaques de marbre grans, datades al 350 aC, preserven els noms, les històries de casos, les queixes i les cures d'uns 70 pacients que van acudir al temple amb un problema i el van vessar allà. Algunes de les cures quirúrgiques enumerades, com ara l'obertura d'un abscés abdominal o l'extracció de material estrany traumàtic, són versemblants i poden haver passat realment, però amb el pacient en un estat d'enkoimesis induïda amb l'ajuda de substàncies soporíferes com l'opi.[25]

La primera escola de medicina grega coneguda va obrir les seves portes a Cnidos el 700 abans de Crist. Alcmeó, autor de la primera obra anatòmica, va treballar en aquesta escola, i va ser aquí on es va establir la pràctica d'observació dels pacients. Com va ser el cas d'altres indrets, els antics grecs van desenvolupar un sistema de medicina humoral on el tractament tractava de restablir l'equilibri dels humors dins del cos.

Hipòcrates[modifica | modifica el codi]

Una figura destacada en la història de la medicina fou el metge Hipòcrates de Kos (c. 460 – c. 370 aC), considerat el "pare de la medicina occidental".[26][27] El Corpus hipocràtic és una col·lecció de prop de setanta treballs mèdics primerencs de l'antiga Grècia fortament associats amb Hipòcrates i els seus estudiants. Hipòcrates va inventar també el jurament hipocràtic per als metges, que segueix sent rellevant i en ús avui en dia.

Hipòcrates i els seus seguidors van ser els primers a descriure moltes malalties i condicions mèdiques. Se li atribueix la primera descripció de l'acropàquia dels dits, un signe diagnòstic important en la malaltia pulmonar supurativa crònica, el càncer de pulmó i la cardiopatia cianòtica. Per aquesta raó aquesta patologia també es coneix de vegades com a hipocratisme digital. Hipòcrates també va ser el primer metge a descriure el rostre hipocràtic a Prognosi. Shakespeare al·ludeix a aquesta descripció en escriure sobre la mort de Falstaff a l'acte II, escena III. d'Enric V.

Hipòcrates va començar a classificar les malalties com a agudes, cròniques, endèmiques i epidèmiques, i a utilitzar termes com "exacerbació, recaiguda, resolució de crisi, paroxisme, pic, i convalescència."[28][29][30] Una altra de les principals contribucions d'Hipòcrates es pot trobar en les seves descripcions de la simptomatologia, els signes físics, el tractament quirúrgic i el pronòstic de l'empiema toràcic (pleuritis purulenta), és a dir la supuració de la mucosa de la cavitat toràcica. Els seus ensenyaments segueixen sent rellevants per als actuals estudiants de medicina pulmonar i cirurgia. Hipòcrates va ser el primer a documentar la cirurgia toràcica i les seves conclusions segueixen sent vàlides.

Vista de l'ascleipion de Kos, l'exemple millor preservat d'un asclepeion.
El Plinthios Brokhos com es descriu pel metge grec Heraclàs, un cabestrell per a la unió d'una fractura de mandíbula. Aquests escrits van ser preservats en una de les col·leccions d'Oribasi.[31]

Algunes de les tècniques i teories desenvolupades per Hipòcrates ara es duen a la pràctica pels camps de la medicina ambiental i integrativa. Aquestes inclouen el reconeixement de la importància de tenir una història completa que inclogui exposicions ambientals, així com els aliments consumits pel pacient, que podrien tenir un paper en la seva malaltia.

Cels i Alexandria[modifica | modifica el codi]

Dos grans alexandrins van establir les bases per a l'estudi científic de l'anatomia i la fisiologia, Heròfil de Calcedònia i Erasístrat.[32] Altres cirurgians alexandrins van contribuir amb l'hemostàsia, litotomia, operacions d'hèrnies, cirurgia oftàlmica, cirurgia plàstica, mètodes de reducció de les dislocacions i fractures, traqueotomia, i l'ús de la mandràgora com a anestèsia. Les poques coses que sabem d'ells provenen de Cels i Galè de Pèrgam (grec: Γαληνός)[33]

Heròfil de Calcedònia, que treballava a l'escola de medicina d'Alexandria, situava la intel·ligència al cervell, i connectada al sistema nerviós per al moviment i la sensació. Heròfil també va distingir entre venes i artèries, assenyalant que aquestes últimes donaven el pols mentre que les primeres no ho fan. Ell i el seu contemporani, Erasístrat de Quios, investigaren el paper de les venes i els nervis, i assenyalaren els seus cursos a través del cos. Erasístrat relacionava l'augment de la complexitat de la superfície del cervell humà en comparació amb altres animals amb la seva superior intel·ligència. De vegades emprava experiments per continuar la seva investigació, alhora que pesava diverses vegades un ocell engabiat, i prenent nota de la seva pèrdua de pes entre els intervals d'alimentació. A la fisiologia d'Erasístrat, l'aire entra al cos, és inhalat a continuació, pels pulmons cap al cor, on es transforma en esperit vital, i després és bombejat per les artèries de tot el cos. Una mica d'aquest esperit vital arriba al cervell, on es transforma en esperit animal, que després es distribueix pels nervis.[34]

Galè[modifica | modifica el codi]

El grec Galè fou un dels més grans cirurgians del món antic i realitzat moltes operacions, incloses audaces cirurgies als ulls i al cervell - que no es van intentar de nou durant gairebé dos mil·lennis. Més tard, a l'Europa medieval, els escrits de Galè sobre l'anatomia es va convertir en el pilar del currículum universitari del metge medieval; però van sofrir molt d'estasi i estancament intel·lectual. En la dècada del 1530, però, l'anatomista i metge belga Andreas Vesalius va dur a terme un projecte de traduir molts dels textos grecs de Galè al llatí. L'obra més famosa de Vesali, De humani corporis fabrica, estava molt influenciada per l'escriptura i la forma galènica.[35]Les obres de Galè foren considerades com a autoritat fins ben entrada l'Edat Mitjana.

Els romans va inventar nombrosos instruments quirúrgics, incloent-hi els primers instruments exclusius de les dones,[36], així com els usos quirúrgics del fòrceps, bisturí, cauteri, tisores de pales en creu, la sutura quirúrgica, la sonda i els espèculums.[37][38]Els romans també van realitzar cirurgia de cataractes.[39]

Islam[modifica | modifica el codi]

Anatomia. Representació persa del segle XVII.

El món islàmic va assolir l'hegemonia medieval en el terreny de les ciències mèdiques gràcies a savis com Ar-Razí (865 - 925), Ibn Sina (980 - 1037) i Ibn an-Nafís (1210 - 1288).

La primera generació de metges perses d'excel·lent reputació va sorgir de l'Acadèmia de Gundishapur, on també va néixer el primer hospital-escola. Va ser allà on l'iranià Al-Razí (o Razés) va començar a utilitzar l'etanol de forma sistemàtica en la seva pràctica mèdica.

En aquesta època apareix l'enciclopèdica Kitab al-Hawí fi al-Tibb d'Ar-Razí. En ella, el metge iranià va registrar els casos clínics que va tractar, la qual cosa va fer del llibre una font molt valuosa d'informació mèdica. Una altra de les seves obres, Kitab fi al-jadarí wa-en-hasbah, conté una introducció al xarampió i la verola de gran influència sobre l'Europa contemporània.

Una altra de les figures representatives de l'època va ser Ibn Sina, o Avicenna. L'obra d'aquest filòsof titulada Al-qanun fi al-tibb (Cànon de la Medicina) sol ser considerada com una de les més importants de la història de la medicina, ja que va constituir la referència per antonomàsia a tota Europa fins a l'arribada de la Il·lustració i en la tradició islàmica fins a la seva renovació amb conceptes de la nova de medicina científica.

Maimònides (1135 - 1204), jueu andalusí, va contribuir de forma important a la medicina àrab durant el segle XII. Va escriure un bon nombre de tractats entre el que es pot destacar el Tractat sobre els verins i llurs antídots (1199), la Guia de la bona salut (1198) i Explicació de les alteracions (1200).

Ibn an-Nafís va contribuir a la descripció de la sistema cardiovascular. Les seves teories serien redescobertes el 1628 per William Harvey, a qui sol atribuir-se l'esmentada troballa. De la mateixa forma, moltes altres aportacions mèdiques i astronòmiques atribuïdes a europeus van prendre com a punt de partida els descobriments originals d'autors àrabs o perses.

Europa medieval del 400 al 1400 AD[modifica | modifica el codi]

Una miniatura que descriu l'Escola Mèdica Salernitana

Després de 400 dC, l'estudi i la pràctica de la medicina en l'Imperi Romà d'Occident van entrar en profunda decadència. Els serveis mèdics van ser proporcionats, especialment per als pobres, als milers d'hospitals monàstiques que van sorgir a tot Europa, però la cura era rudimentària i principalment pal·liatiu.[40] La major part dels escrits de Galè i Hipòcrates es van perdre l'Oest, amb els resums i compendis de Sant Isidor de Sevilla sent el principal canal per a la transmissió d'idees mèdiques gregues.[41] El renaixement carolingi va portar un major contacte amb Bizanci i una major consciència de la medicina antiga,[42] però només amb el renaixement del segle XII i les noves traduccions procedents de fonts musulmanes i jueves a Espanya, i la inundació del segle XV dels recursos després de la caiguda de Constantinoble tenia Occident recuperar plenament el seu coneixement de l'antiguitat clàssica.

Wallis identifica una jerarquia de prestigi amb educació universitària als metges en la part superior, seguit per cirurgians apreses; cirurgians artesanals entrenats; els cirurgians del perruquer; especialistes itinerants com dentista i oculistes; anàlisi empírica; i llevadores.[43]

Escoles[modifica | modifica el codi]

Es van obrir les primeres escoles de medicina, sobretot l'Escola Mèdica Salernitana a Salern, al sud d'Itàlia. Les influències cosmopolites de grec, llatí, àrab, i les fonts hebrees li van donar una reputació internacional com la Ciutat de Hipòcrates. Els estudiants de famílies adinerades van venir per tres anys d'estudis preliminars i cinc dels estudis mèdics. Al segle XIII l'escola de medicina a Montpeller va començar a eclipsar l'escola salernitana. A les universitats del segle 12 es van fundar a Itàlia, França i Anglaterra que aviat desenvolupat escoles de medicina. La Universitat de Montpeller a França i la Universitat de Pàdua i la Universitat de Bolonya van ser les principals escoles d'Itàlia. Gairebé tot l'aprenentatge era de conferències i lectures en Hipòcrates, Galè, Avicenna i Aristòtil. Hi havia poc treball clínic o dissecció.

Humors[modifica | modifica el codi]

Il·lustració del segle XIII que mostra les venes.

El principi subjacent de la majoria de la medicina medieval era la teoria dels humors de Galè . Aquesta es derivava dels treballs mèdics antics, i va dominar tota la medicina occidental fins al segle XIX. La teoria declarava que dins de cada individu havia quatre humors o fluids principals - bilis negra, bilis groga, flegma i sang, aquests eren produïts per diferents òrgans del cos, i havien d'estar en equilibri perquè una persona es mantingués saludable. L'excés de flegma en el cos, per exemple, causava problemes en els pulmons; i el cos tractava d'expulsar la flegma per restaurar l'equilibri. L'equilibri dels humors en els éssers humans podria aconseguir-se mitjançant la dieta, medicaments, i per sagnies, utilitzant sangoneres. Els quatre humors també es van associar amb les quatre estacions, bilis negraa-tardor, bilis groga-estiu, flegma-hivern i primavera-sang.[44]

La curació incloïa tant les teràpies físiques i espirituals, com les herbes adequades, una dieta adequada, roba de llit neta, i el sentit que l'atenció estava sempre a l'abast. Altres procediments que s'utilitzaven per ajudar els pacients incloïen dir missa, oracions, relíquies dels sants, i la música s'utilitzava per calmar una ment pertorbada o el pols accelerat.[45]

Medicina renaixentista[modifica | modifica el codi]

Diverses plagues van assolar la població europea fins al final de l'Edat Mitjana i ben entrat el Renaixement: la pesta, la lepra o la tuberculosi són els exemples més coneguts, però hi va haver moltes altres epidèmies : sífilis, sarna, carboncle, tifus ... Durant l'epidèmia de pesta de 1656, a Roma, els metges creien que aquesta vestimenta protegia del contagi: unes estovalles encerades, màscara i guants. En el bec es col·locaven substàncies aromàtiques.

Dos fets històrics van marcar la manera d'exercir la medicina, i fins i tot d'emmalaltir, a partir del Renaixement.

D'una banda, les grans plagues que van assolar i van protagonitzar el final de l'Edat Mitjana. Durant el segle XIV fa la seva aparició a Europa la pesta negra, causa de la mort, per si sola, d'uns 20 o 25 milions d'europeus.[46] De l'altra, els segles XV (el Quattrocento) i XVI (el Cinquecento) van tenir en Itàlia l'origen d'unes filosofies de la ciència i de la societat basades en la tradició romana de l'humanisme. El sorgiment d'universitats a Itàlia a l'empara de les noves classes mercantils va suposar el motor intel·lectual del qual es va derivar el progrés científic que va caracteritzar aquest període. Aquesta "nova era" va recalar amb especial intensitat en les ciències naturals i la medicina, sota el principi general del "revisionisme crític". L'univers començava a contemplar sota una òptica mecanicista.

És l'època dels grans anatomistes: l'evidència experimental acaba amb els errors anatòmics i fisiològics de Galè i les propostes avançades de Roger Bacon arriben a totes les disciplines científiques: Copèrnic publica la seva teoria heliocèntrica el mateix any en què Andreas Vesal, el principal anatomista d'aquest període, publica De humani corporis fabrica, la seva obra més rellevant i manual imprescindible per als estudiants de medicina dels següents quatre segles.

Vesal es doctora a la Universitat de Pàdua, després de formar-se a París, i és nomenat "explicator chirurgiae" (professor de cirurgia) d'aquesta universitat italiana. Durant els seus anys com a professor redactarà la seva gran obra, i acabarà la seva carrera professional com a metge personal de Carles I i, posteriorment, de Felip II. Va peregrinar a Jerusalem, segons es revela en una carta del 1563, després de ser-li commutada pel rei la pena de mort per la penitència de la peregrinació. El motiu de la condemna és la dissecció que va realitzar a un jove noble espanyol després de la seva mort i el descobriment, en obrir-li el pit, que el cor encara bategava.

Mondino, Anathomia, 1541

Però Vesal és el resultat d'un procés que es va desenvolupar lentament des de ben entrat el segle XIV. En 1316 Mondino de Luzzi, medieval per naixement però renaixentista per dret, va publicar a l'Escola de Bolonya la seva Anathomia. Fou el primer a fer una descripció anatòmica sobre una dissecció pública, i donà pas a una successió de tractats anatòmics i quirúrgics en què la medicina havia de reinventar-se com a disciplina empírica i protocientífica. El mateix Leonardo da Vinci va publicar un innombrable catàleg d'il·lustracions, a cavall entre l'anatomia i l'art, basats en disseccions d'almenys vint cadàvers, i es publica la primera classificació de les malalties mentals

De humani corporis fabrica, xilografia 164. Edició del 1543.

L'obra de Vesal va veure dues edicions en vida de l'autor, i va suposar una concepció de l'anatomia radicalment diferent a les anteriors: es tracta d'una anatomia funcional, més que macroscòpica, que albira, en la descripció de les cavitats del cor, el que serà el gran descobriment anatòmic i fisiològic de l'època: la circulació pulmonar o menor, que formularan de manera més completa dos grans metges renaixentistes: Miquel Servet (a Christianismi restitutio de 1553) i Realdo Colombo (a De re anatomica, 1559), tot i que la paternitat d'aquesta s'ha atribuït clàssicament al metge anglès del segle XVII William Harvey. [47]

A causa de la seva enorme influència han quedat amb el nom de Vesal alguns epònims en estructures anatòmiques del cos humà, com el "forat de Vesal" (orifici de l'os esfenoide), la "vena de Vesal" (emissària que passa per el forat de Vesal), o el "lligament de Vesal" o de Poupart (en la vora inferior de l'aponeurosi del múscul oblic major). També es van convertir en epònims anatòmics els noms d'alguns dels seus deixebles o contemporanis, com Gabriele Falloppio (1523 - 1562) o Bartolomeo Eustachi (1524 - 1574).

A més de anatomistes en el Renaixement, també van sorgir algunes figures mèdiques d'interès, com Ambroise Paré, pare de la cirurgia moderna, Girolamo Fracastoro i Paracels.

Paré representa a la perfecció el model renaixentista de metge fet a si mateix i reinventor del paper de la medicina. Era de família humil però va aconseguir tal fama que va acabar sent el metge de cort de cinc reis. La seva formació es va iniciar en el gremi dels barbers i arrencaqueixals, però va compaginar el seu treball amb l'assistència a l'Hôtel-Dieu de París. Va sofrir un cert rebuig de la comunitat mèdica, ja que el seu origen humil i el seu desconeixement del llatí i el grec van portar a escriure tota la seva obra en francès. Des dels seus inicis va ser considerat un "renovador", cosa que no sempre li va beneficiar, per bé que la seva reputació va ser fins al final el seu principal aval. Bona part de la seva obra és un compendi d'anàlisi i refutació de costums, tradicions o supersticions mèdiques, sense fonament científic ni utilitat real.[48]

Estudi anatòmic de Leonardo da Vinci: Els òrgans principals i els sistemes vasculars i urogenitals d'una dona , 1507.

Del segon hauria poc a destacar, excepte per per una obra menor escrita en 1546 que no aconseguiria repercussió fins a diversos segles més tard: De contagione et contagiosis morbis. En ella Fracastoro va introduir el concepte de "Seminaria morbis" (llavor de malaltia), un avançament rudimentari de la teoria microbiana.

I, pel que fa a Paracels (Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim), la seva controvertida personalitat (el sobrenom autoproclamat de Paracels el va prendre per considerar-se "superior a Cels", el metge romà) l'ha col·locat en un lloc potser immerescut de la història : més pròxim a l'alquímia i a la màgia que a la medicina. Cal destacar, però, el seu estudi crític de la teoria hipocràtica dels humors, els seus estudis sobre el líquid sinovial, o la seva oposició a la influència de l'escolàstica i la seva predilecció per l'experimentació enfront de l'especulació. El 1527 proclama a Basilea:

« Qui doncs ignora que la major part dels metges del nostre temps han fracassat en llur missió de la manera més vergonyosa, fent gastar les més grans riqueses a llurs malalts ? S'han adherit, amb un pedantisme extrem, a les afirmacions d’Hipòcrates, de Galè i d’Avicenna (...) Jo ensenyaré durant dues hores la medicina pràctica i teòrica (...). L’experiència [erudita] és el nostre mestre d'escola suprem - i del meu propi treball. Són, doncs, l’experiència i la raó, i no les autoritats [Hipòcrates, Galè, Avicenna] que no em guiaran fins que no provaré alguna cosa.[49] »

Aquesta posició obertament enfrontada amb la medicina més ortodoxa, així com els seus estudis herborístics, li van valer el rebuig dels metges alemanys i, en general, de la historiografia mèdica oficial.

També van destacar alguns clínics, com el francès Jean Fernel, autor d'Universa Medicina, 1554, al qual es deu el terme veneri: A la fi del segle XV es va produir a Europa una pandèmia de sífilis. La màxima extensió d'aquesta epidèmia (el 1495) es va donar durant el setge de Nàpols, defensat per italians i espanyols i assetjat per l'exèrcit francès al servei de Carles VIII. Durant el setge les prostitutes franceses van propagar la malaltia entre els exèrcits mercenaris i els soldats espanyols, amb la qual cosa es batejà la misteriosa plaga amb el nom de morbo gallico (malaltia dels francesos), i més tard com a "malaltia de l'amor".

El Renaixement també és l'època d'ascens de la psicologia, amb Joan Lluís Vives, de la bioquímica amb Jan Baptist van Helmont, o de l'anatomia patològica: Antonio Benivieni va recopilar en la seva obra De abditis morborum causis (De les causes ocultes de les malalties, 1507) els resultats de les autòpsies de molts dels seus pacients, comparant-los amb els símptomes previs a la mort, a la manera de l'empirisme científic modern. La gran figura de l'anatomia patològica, però, pertany al següent segle: Giovanni Battista Morgagni.

El segle XVII y la Il·lustració[modifica | modifica el codi]

A principis del segle XVII la professió mèdica no gaudia encara d'excessiu prestigi entre la població. Francisco de Quevedo s'esplaia contra la seva incompetència i la seva avarícia en nombrosos versos:

Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola. El 1980 l'OMS va declarar eradicada aquesta malaltia.
« Sangrar ayer, purgar hoy.

Mañana ventosas secas
y es otro Kirieleyson.
Dar dineros al concejo,
presentes al que sanó
por milagro o por ventura,
barbar bien, comer mejor.
Contradecir opiniones.
Culpar siempre al que murió
de que era desordenado
y ordenar su talegón.
Que con esto y buena mula,
matar cada año un lechón
y veinte amigos enfermos;
no hay Sócrates como yo.[50]

Francisco de Quevedo.

»

Però Isaac Newton, Leibniz i Galileu donaran pas en aquest segle al mètode científic. Mentre encara es cataloguen malalties com la diabetis en funció del sabor més o menys dolç de l'orina, o mentre la verola es converteix en la nova plaga d'Europa, els avenços tècnics i científics estan a punt de inaugurar una època més eficaç i resolutiva. Edward Jenner, metge britànic, observa que els ramaders que han patit una malaltia lleu procedent de les seves vaques, en forma de petites butllofes farcides de líquid, no contrauen la temible verola, i decideix realitzar un experiment per contrastar la seva hipòtesi: Amb una llanceta inocula part del líquid d'una ampolla d'una jove infectada per la verola bovina (variolae vaccine) a un nen anomenat James Phipps, voluntari per a l'experiment. Després d'uns dies presenta els símptomes habituals: febrícula i algunes ampolles. A les sis setmanes inocula al nen una mostra procedent d'un malalt de verola humana i espera. James Phipps no contraurà la malaltia i, des de llavors, a aquest tipus d'immunització se la coneix com "vacuna".

William Harvey, metge anglès, és el gran fisiòleg d'aquest segle, descobridor oficial de la circulació sanguínia, abastament descrita en el seu Exercitatio anatomica de motu cordis et sanguinis in Animalibus (1628). En els últims anys de la seva vida també va escriure alguns tractats embriològics d'interès. La teoria més estesa sobre la sang abans de la publicació de l'obra de Harvey és que aquesta es fabrica al fetge constantment a partir de l'aliment. Però les seves observacions li demostren que això no és possible:

« la quantitat de sang que passa de la vena cava al cor i d'aquest a les artèries és aclaparadorament superior a la de l'aliment ingerit: El ventricle esquerre, la capacitat mínima és de unça i mitja de sang envia a l'aorta en cada contracció no menys de la vuitena part de la sang que conté; per tant cada mitja hora surten del cor uns 3000 dracmes de sang (uns 12 kg), quantitat infinitament més gran que la que pugui formar-se en el fetge: després és necessari que torni a passar pel cor. »
William Harvey, pare de la fisiologia i l'embriologia modernes. Considerat per alguns autors com una de les màximes figures de la història universal del saber mèdic.

Harvey adopta una visió més vitalista enfront del mecanicisme renaixentista: els éssers vius estan animats per una sèrie de forces determinants, que estan en l'origen de la seva activitat fisiològica, susceptibles del seu estudi sota una òptica científica, però totes elles supeditades a una vis (força) superior, origen de la vida, encara que no necessàriament de naturalesa divina.

Durant aquest segle l'experimentació avançava a un ritme tal que la clínica era incapaç d'absorbir. Comencen a fundar-les Acadèmies d'experts per a la transmissió de la informació obtinguda dels continus troballes: la Acadèmia dei Lincei a Roma, la Royal Society a Londres, o la Acadèmia de Ciències a París. A conseqüència de les múltiples i innovadores propostes terapèutiques sorgeix la iatroquímica com una disciplina amb entitat pròpia, el principal exponent és Franciscus Sylvius, hereu de la perspectiva química de la medicina anticipada per Helmont.

Portada de Cerebri anatome Thomas Willis.

Importants metges adscrits a aquesta escola iatroquímica van ser Santorio Sanctorius o Thomas Willis. Santorio va ser l'autor d'un estudi que el va col·locar a l'inici d'una llarga llista de endocrinòlegs, en ser el primer a definir els processos metabòlics: El primer experiment controlat sobre el metabolisme humà va ser publicat en 1614 en el seu llibre Ars de statica medecina.[51] Santorio descrivia com es va pesar a si mateix abans i després de dormir, menjar, treballar, tenir relacions sexuals, beure i excretar. Va trobar que la major part del menjar que ingeria es perdia en el que ell anomenava "transpiració insensible". Igual que Harvey, Santorio atribuïa aquests processos a una "força vital" que animava al teixit viu.[52] El vitalisme es desenvolupa com a plantejament filosòfic i trobava adeptes entre els metges i naturalistes, aconseguint el seu màxim apogeu en ple segle XVIII, de la mà de Xavier Bichat (1771 - 1802), John Hunter (1728 - 1799), François Magendie (1783-1855) o Hans Driesch (1867-1941).

Thomas Willis, en la seva obra Cerebri anatomi (1664), va descriure diverses estructures anatòmiques cerebrals, entre elles el polígon vascular de Willis, així anomenat en el seu honor; però les millores tècniques, com el microscopi, anaven ampliant el nivell de detall de les descripcions anatòmiques i aviat proliferen les estructures epónimas batejades pels seus descobridors o pels historiadors posteriors: Johann Georg Wirsung (que dóna nom al conducte excretor del pàncrees), Thomas Wharton (el conducte de Wharton és el d'excreció de la glàndula salival submandibular), Nicolás Stenon (conducte de Stenon: excretor de la glàndula paròtide), Caspar Bartholin, De Graaf i un llarg etcètera.

Microscopi compost fabricat cap 1751 a Magny.

Un altre metge destacable d'aquest període és Thomas Sydenham, anomenat com el Hipòcrates anglès . Un clínic nat més interessat en la semiologia (la descripció dels símptomes com a mètode diagnòstic) que en l'experimentació, i que també va deixar el seu nom associat al de malalties com la Corea de Sydenham. En els seus tractats es planteja el concepte de entitat morbosa , un concepte molt actual de malaltia, entesa com un procés originat per les mateixes causes, amb un quadre clínic i evolutiu similar i amb un tractament específic. Aquest concepte de malaltia ho completarà, gràcies a les seves descripcions anatòmiques microscòpiques Giovanni Battista Morgagni. Morgagni, deixeble de Antoni Maria Valsalva va destacar des de jove per les seves inquietuds mèdiques. La seva obra més important és " De sedibus et causis morborum per anatomen indicatis " publicada en 1761 i en ella descriu més de 700 històries clíniques amb els seus protocols d'autòpsies. En el seu haver s'explica la nova (i encertada) proposta que la tuberculosi era una malaltia infecciosa, susceptible per tant de ser contreta al contacte amb malalts. Aquesta teoria trigarà a ser demostrada per Robert Koch, però origina els primers moviments socials de "quarantena" en institucions específiques per a malalts d'aquest mal.

Marcello Malpighi també va saber aprofitar les millores desenvolupades per Anton van Leeuwenhoek al microscopi. Les seves descripcions de teixits observats sota augment li han valgut el títol de pare de la histologia. En el seu honor han quedat batejades unes estructures renals denominades piràmides de Malpighi.

El despotisme il·lustrat va inspirar un humanisme vertical que està en l'origen de la medicina social (antecedent de la salut pública), el primer gran èxit és la implantació de la vacuna de la verola després el descobriment de Jenner. Aquest mateix humanisme serà l'inspirador dels primers treballs en ètica mèdica (Thomas Percival) i dels primers estudis sobre història de la medicina. Entre els cirurgians notables d'aquesta època estan Pierre Dessault o Dominique-Jean Larrey (cirurgià de Napoleó) a França i John Hunter a Anglaterra.

Amb la revolució industrial es van donar una sèrie de circumstàncies socials i econòmiques que van impulsar de nou a les ciències mèdiques: d'una banda s'inauguren els fenòmens migratoris de grans masses poblacionals que s'amunteguen a les ciutats, amb les conseqüències insalubres corresponents : mala alimentació i desenvolupament de malalties relacionades amb la mateixa (pel·lagra, raquitisme, escorbut ...) i proliferació de malalties infeccioses (especialment la tuberculosi). Però també es donen les condicions tècniques perquè els descobriments apuntats durant la il·lustració vegin complert i millorat el seu desenvolupament tècnic: El segle XIX serà el segle de la salut pública, de la [[asèpsia] ], de la anestèsia i de la victòria definitiva de la cirurgia.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. L'Organització Mundial de la Salut definí el 1948 la salut com "un estat comple de benestar físic, mental i social, i no únicament l'absència de malaltia".
 2. Mirko GRMECK, 1983. Altres hipòtesis a A. Cockburn (1963), o R. Hare (1967)
 3. Paul BARTELS (1967)
 4. Zink A., Sola C., Reischl U., Grabner W., Rastogi N., Wolf H., Nerlich A., "Characterization of Mycobacterium tuberculosis complex DNAs from Egyptian mummies by spoligotyping", J Clin Microbiol, volum 41, pgs. 359-67, 2003.
 5. Pedro LAÍN ENTRALGO: Historia de la medicina, Masson, pg. 9 (1978)
 6. Codi de Hammurabi
 7. "Moleu fins a fer pols de la fusta de perera i la flor-r (arrel?) de la planta de la lluna, dissoleu-ho tot en vi i doneu-ho al pacient perquè s'ho begui." Traducció de Samuel Noah Kramer.
 8. Samuel Noah Kramer, La historia empieza en Sumer, Círculo de Lectores, 1975.
 9. R. Campbell Thompson, A Dictionary of Assyrian Chemistry and Geology (1936)
 10. José Ignacio de Arana, Historias curiosas de la medicina, Espasa Calpe (1994) p. 25
 11. Homer, Odissea, IV, 229
 12. No s'ha de confondre amb el papir bíblic Chester Beatty, molt posterior i que conté textos bíblics.
 13. Fou l'arquitecte de la piràmide esglaonada de Saqqara.
 14. Medicine in Ancient Egypt 3
 15. Medicine In Ancient Egypt, pàgina 3
 16. Max Neuburger:History of Medicine. Oxford University Press, 1910.
 17. Medicine in the Bible and the Talmud: Selections from Classical Jewish sources. Hoboken, Nova Jersey, EE. UU.: KTAV Publishing House, 1995. 
 18. Max Neuburger: History of Medicine . Oxford University Press, vol. 1, pàg. & Nbsp; 38; 1910.
 19. [Per això en el Gènesi es diu que la dona va ser feta amb l'os que li faltava a l'home. Els hebreus, quan veien esquelets d'homes humans, notaven que no faltava cap costella, però sí faltava el bàcul.
 20. Unschuld (2003), 1
 21. Frank Dikotter, "China" in Roy Porter, ed, The Cambridge History of Science: Volum 4: 18th-century Science (2003) pp 695–7
 22. TJ Hinrichs et al.. Chinese Medicine and Healing: An Illustrated History. Harvard University Press, 2012, p. 197. 
 23. Edward T. James et al. eds. Notable American Women, 1607–1950: A Biographical Dictionary. Harvard U.P., 1971, p. 685–86 vol 2. 
 24. 24,0 24,1 Risse, G. B.. Mending bodies, saving souls: a history of hospitals. Oxford University Press, 1990, p. 56. 
 25. 25,0 25,1 Askitopoulou, H., Konsolaki, E., Ramoutsaki, I., Anastassaki, E.. «Surgical cures by sleep induction as the Asclepieion of Epidaurus.». The history of anesthesia: proceedings of the Fifth International Symposium, by José Carlos Diz, Avelino Franco, Douglas R. Bacon, J. Rupreht, Julián Alvarez. Elsevier Science B.V., International Congress Series 1242 p. 11–17, 2002.
 26. Hippocrates: The "Greek Miracle" in Medicine
 27. «The Father of Modern Medicine: Hippocrates». Web.archive.org, 28-02-2008. Arxivat de l'original el 28-02-2008. [Consulta: 21 abril 2012].
 28. Silverberg, Robert. The dawn of medicine. Putnam, 1967 [Consulta: 16 de gener del 2013]. 
 29. Loudon, Irvine. Western Medicine: An Illustrated History. Oxford University Press, 07-03-2002. ISBN 978-0-19-924813-1 [Consulta: 16 de gener del 2013]. 
 30. Nutton, Vivian. Ancient Medicine. Routledge, 20-12-2012. ISBN 978-0-415-52094-2 [Consulta: 16 de gener del 2013]. 
 31. Day, Cyrus L. Quipus and Witches' Knots. Lawrence, Kansas: University of Kansas Press, 1967, p. 86–89, 124–126. 
 32. Longrigg, James. Greek Rational Medicine: Philosophy and Medicine from Alcmaeon to the Alexandrians. Psychology Press, 1993. ISBN 978-0-415-02594-2 [Consulta: 16 de gener del 2013]. 
 33. Galen, On the Natural Faculties, Llibres I, II, i III, Loeb Classical Library, Harvard, 2000
 34. Mason, A History of the Sciences, p 57
 35. Dear, Peter. Revolutionizing the Sciences: European Knowledge and Its Ambitions, 1500–1700. Princeton, NJ: Princeton University Press (2001), 37-39.
 36. «Surgical Instruments from Ancient Rome». Healthsystem.virginia.edu. [Consulta: 21 abril 2012].
 37. «Roman period surgery set on show». BBC.
 38. William Alexander Greenhill, Chirurgia
 39. The Romans carried out cataract ops, BBC
 40. Roy Porter, The Greatest Benefit to Mankind. A medical history of humanity (1997) pp 106–34
 41. William D. Sharpe, "Isidore of Seville: The Medical Writings, An English Translation with an Introduction and Commentary" (1964).
 42. Rosamond McKitterick, "The Carolingian Renaissance of Culture and Learning" in "Charlemagne: Empire and Society" (2005).»
 43. Faith Wallis, Medieval Medicine: A Reader (2010) p 361
 44. Nicola Barber. Medieval Medicine. Heinemann-Raintree Library, 2012, p. 13. 
 45. Barbara S. Bowers, ed. The Medieval Hospital and Medical Practice (2007) p 89
 46. Lain Entralgo, P. Historia de la medicina, Masson, p. 227.
 47. En realitat, encara que de manera més imprecisa i amb algun error, aquest descobriment caldria atribuir-lo a Ibn-al-Nafis, metge sirià del segle XIII, que va proposa un model de circulació pulmonar bastant aproximat al correcte en els seus Comentaris de l'Anatomia del Cànon d'Avicenna
 48. Hamby WB, Ambroise Pare surgeon of Renaissance, St Louis, Green 1967
 49. Intimatio Theophrasti medicae artis studiosis (Anunci de Teofrast als estudiants de medicina), 5 de juny del 1527, a Sämtliche Werke, K. Sudhoff edit., t. IV, p. 4
 50. Confusión deliberada entre Sócrates e Hipócrates.
 51. Eknoyan G. «Santorio Sanctorius (1561-1636) - founding father of metabolic balance studies». Am J Nephrol, 19, 2,  1999, pàg. 226-33. 10213823.
 52. Williams, H. S (1904) A History of Science: in Five Volumes. Volume IV: Modern Development of the Chemical and Biological Sciences Harper and Brothers (New York) Retrieved on 2007-03-26

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Dominique Lecourt (dir.), Dictionnaire de la pensée médicale (2004), réed. PUF/Quadrige, Paris, 2004.
 • Alessandra Parodi, Storie della medicina, Edizioni di Comunità 2006
 • Roger Dachez, Histoire de la médecine de l'Antiquité au s. XX, Tallandier, 2004
 • Jean-Charles Sournia, Histoire de la médecine, La Decouverte, reed. 2004

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història de la medicina Modifica l'enllaç a Wikidata