Horus

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Horus (escriptor)».
Horus.

A la mitologia egípcia Horus és el déu falcó en cap dels altres. Com molts déus, la natura de què era i les llegendes canviaven amb el temps. Horus era una barreja d'unes altres divinitats, totes elles relacionades amb el sol, amb la prerrogativa reial i el cel. Era com una família de divinitats relacionades unificada en un ésser; una mica semblant al Déu cristià que té tres parts.

Heru-ur (també dit Harmerti) és la versió més vella d'Horus, i era un déu falcó creador conegut per refrenar Apep. Els seus ulls eren el sol i la lluna. Durant una lluna nova, era cec i es deia Mekhenty-er-irty ("qui no té cap ull") i amb la lluna plena tornava a veure i es deia Khenty-irty ("qui té ulls"). Mentre era cec, Horus era perillós, a vegades atacava els amics després de confondre'ls amb enemics. Era fill de Geb i Nut i era el déu patró de Letòpolis.

Com a nen, Horus es deia Har-pa-khered ("Horus el nen" i Harpòcrates per als grecs) i era fill o d'Osiris i Isis o de Banebdjetet i Hatmehit. Se'l representava com un noi despullat amb un dit a la boca, assegut en un lotus amb sa mare. Era un déu de fertilitat i es descrivia amb una cornucòpia. Har-pa-Khered es va tornar molt popular durant el temps de l'Imperi Romà, quan se'l representava muntant una oca o boc (fixeu-vos que Banebdjetet, son pare, era un déu boc).

El darrer Horus era fill del cadàver d'Osiris i Isis (emergia de l'arbre d'acàcies de Saosis). Molt sovint és esmentat "El" Horus a molts llibres. Aquest Horus es deia Har-sa-iset o Harsiesis.

Com a Har-nedj-itef (Harendotes en grec), Horus era el guardaespatlles d'Osiris a l'inframon, Duat.

Com a Behedti, Horus era la divinitat de patrons de Behdet (cur: Edfu), on estava associat amb el falcó.

Com a Chenti-irti, Horus era un déu de dret i ordre.

Posteriorment encara s'associaria amb el déu del sol Ra especialment a Heliòpolis, convertint-se en Ra-Herekhty (també Ra-Heru-akhety, Her-akhety ("Horus dels dos horitzons"), Har-em-akhet ("Horus a l'horitzó"), Horakhety, Harmachis (Grec)), déu del sol de matí.

Anhur era Horus com a unió amb Shu.

Horus i Seth[modifica | modifica el codi]

Durant el tercer mil·lenni aC, Seth esdevingué el déu patró dels faraons (reemplaçant Horus en forma d'Har-mau o Harsomtus) després de derrocar Seth en forma d'Har-wer o Haroeris, però com la història de l'assassinat de Seth del seu germà es tornà popular, Har-mau va canviar. Hi va haver una guerra entre Seth i Horus durant vuitanta anys. Har-mau va tallar una cama i els testicles de Seth, que li va treure l'ull esquerre de Har-mau (per això és conegut des de llavors com "el déu d'un ull"). Horus va guanyar la guerra (amb el suport de Neith) i va ser el governant de l'Alt Egipte i el Baix Egipte. Seth es castrava o matava o s'instal·lava amb Re i es convertia en la veu del tro.

Horus era el pare dels quatre déus associats amb els vasos canòpics de les creences funeràries egípcies: Imset, Hapi, Duamutef, i Kebechsenef.

Epítets[modifica | modifica el codi]

Va tenir els epítets de:

  • "L'Únic en les altures"
  • "L'elevat"
  • "El distant"
  • "Senyor del Cel"
  • "Senyor de les estrelles circumpolars"

En els trons d'El Lisht apareix com «Horus, senyor de Mesen» i «Horus de Behdet», o «el behdetita», en referència a dues localitats del Baix Egipte. Noms alternatius: Heru-sa-Aset, Hrw, Hr, Hor-Hekenu

Hor (Horus)
en jeroglífic
 
G5 A40
 
H Hr
r
G5


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Horus Modifica l'enllaç a Wikidata