Textos funeraris de l'Antic Egipte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escrit en jeroglífic de l'interior d'una piràmide.

El conjunt de textos funeraris de l'Antic Egipte representen una col·lecció de documents religiosos destinats a ajudar el difunt a superar el viatge i arribar al més enllà (Duat). Aquests escrits evolucionen durant la història de l'antic Egipte. A l'Imperi Antic es coneixen amb el nom de Textos de les Piràmides, pel lloc on es troben escrits i estan reservats als faraons. A l'Imperi Mitjà el recull de conjurs, rituals i fórmules màgiques es troba sobretot als sarcòfags de la família reial, d'aquí que es coneguin amb el nom de Textos dels Sarcòfags. A l'Imperi Nou, i posteriorment, trobem els documents agrupats en "llibres". Amb el pas del temps, l'ús d'aquests escrits es popularitza i deixen d'estar reservats a la família reial, primer són els nobles i alts funcionaris qui els empra i més tard també hi tenen accés altres classes socials, aquells qui es poden permetre un enterrament ritual d'aquest tipus.

Imperi Antic[modifica]

Els textos funeraris de l'Imperi Antic es reserven només per al faraó. A finals d'aquesta època, els textos comencen a aaprèixer a les tombes de les esposes reials.

Imperi Mitjà[modifica]

Els Textos dels Sarcòfags són un conjunt d'encanteris que decoren els sarcòfags. Apareixen per primera vegada durant el Primer Període Intermed. Tot i que són hereus dels Textos de les Piràmides, presenten una sèrie d'innovacions respecte a aquells textos més antics, destaca la plasmació de desitjos relatius a la vida quotidiana, fet que reflecteix l'ús dels textos rituals funeraris entre la gent del carrer. Els faraons perden així l'exclusivitat de l'ús dels encanteris funeraris i de l'accés a l'altre món.[1][2]

Imperi Nou[modifica]

Finals de l'Imperi Nou[modifica]

Després del període d'Amarna, es comença a emprar un nou grup de textos funeraris.[4] La majoria se centra en representacions de Nut, la deessa del cel. Els textos descriuen el viatge nocturn del Sol qui travessa el cos de Nut, i el naixement del Sol renovat de les entranyes de la deessa al matí. Des de la construcció de la tomba de Ramsès IV, la KV2, dos d'aquests "Llibres del Cel" apareixen representats habitualment, l'un al costat de l'altre, als sostres de les tombes reials.

Període Tardà[modifica]

Període grecoromà[modifica]

  • Llibre de la Travessia de l'Eternitat[5]

Referències[modifica]

  1. Lichtheim (1975)
  2. Goelet et al. (1994)
  3. Sinopsi de l'encanteri de les Dotze Coves. (anglès)
  4. Hornung (1999), pàg.113
  5. CHAPTER V: BOOKS OF THE DEAD OF THE GRÆCO-ROMAN PERIOD. (anglès)

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Textos funeraris de l'Antic Egipte
  • Goelet, Dr. Ogden, et al.. The Egyptian Book of the Dead: The Book of Going Forth by Day. San Francisco: Chronicle Books, 1994. 
  • Hornung, E; Lorton, D. (traductor). The Ancient Egyptian Books of the Afterlife. Nova York: Cornell University Press, 1999. 
  • Lichtheim, Miriam. Ancient Egyptian Literature, vol 1. London, England: University of California Press, 1975. ISBN 0-520-02899-6.