Festival d'Opet

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bella festa d'Ipet
en jeroglífic
W3
I9
F35 N35 M17 Q3
X1
Q1

Heb-nefer-en-Ipet
ḥbf-nfr-n-Jpt

El festival d'Opet o d'Ipet era el festival religiós més important dels que es feien a l'Antic Egipte. Se celebrava a Tebes cada any al segon més civil segons el calendari lunar. Es va establir durant el regnat de Hatshepsut, la faraona de la dinastia XVIII, tot i que pot provenir d'èpoques anteriors. Durant la dinastia XX va arribar a durar 27 dies. Se celebrava la unió sagrada (hierogàmia) entre Ammon-Ra, el principal déu de l'estat, i la seva esposa Mut, també se solia commemorar la coronació del faraó. El rei hi participava en lloc principal, ja que era una cerimònia d'estat. El treball estava suspès al camp degut a la crescuda del riu Nil i el poble participava en la processó que començava al temple d'Amon a Karnak i acabava al Gran temple d'Amon de Luxor uns tres quilòmetres més enllà, al sud, la processó passava per l'avinguda de les esfinxs que va d'un temple a l'altre. El faraó escortava la representació d'Amon-Ra i la seva família (que anaven amagats dins d'una barca solar) i al seu costats soldats amb tambors i nubis dansant. Al temple de Luxor es feia una cerimònia. Durant el festival es podien consultar els oracles dels temples. Els temples distribuïen menjar i cervesa als ciutadans que participaven en la cerimònia.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Siegfried Schott Altägyptische Festdaten (= Abhandlungen der Geistes- und Sozialwissenschaftlichen Klasse. 1950, 10, ISSN 0002-2977). Verlag der Akademie der Wissenschaften und der Literatur, Mainz 1950. (alemany)
  • Kurt Sethe Urkunden der 18. Dynastie (= Urkunden des aegyptischen Altertums. Deutsch. Abteilung 4 Urk IV). Vol. 1. Bearbeitet und übersetzt. Hinrichs, Leipzig 1914 (Reimpressió: Akademie-Verlag, Berlin 1984). (alemany)
  • Richard H. Wilkinson The Complete Temples of Ancient Egypt Thames & Hudson, 2000, pàg.171 ISBN 978-0500051009 (anglès)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]