Múscul oblic major de l'abdomen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Oblic major de l'abdomen)
Infotaula anatomiaMúscul oblic major de l'abdomen
Múscul oblic extern de l'abdomen
Músculs del tronc.
Múscul oblic major de l'abdomen.
Detalls
Llatímusculus obliquus externus abdominis
OrigenEn els cartílags costals de les vuit costelles inferiors.[1]
InsercióEn la meitat anterior de la cresta ilíaca, en la línia alba entre la beina del recte.[1]
IrrigacióSuperior: artèries intercostals inferiors.
Inferior: artèria circumflexa ilíaca profunda o l'artèria iliolumbar.
InnervacióNervis intercostals inferiors i abdominogenitals.[1]
AccionsFlexiona i rota la columna vertebral, comprimeix les vísceres abdominals.[1]
Identificadors
TAA04.5.01.008 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 13335 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.409
Termes anatòmics dels músculs

El múscul oblic major de l'abdomen o múscul oblic extern de l'abdomen (musculus obliquus externus abdominis) és un múscul que es troba a la part anterolateral de l'abdomen. És un múscul ample, parell, amb forma de quadrilàter irregular; està constituït per una part carnosa i una altra aponeuròtica. En la majoria dels éssers humans (especialment en les dones) l'oblic no és visible, a causa dels dipòsits de greix subcutani i la mida del múscul.

S'origina, per dalt, a la cara externa i a la part inferior de les set o vuit darreres costelles; per baix ho fa mitjançant l'aponeurosi de la cresta ilíaca, en la vora anterior del coxal, el pubis i la línia blanca.

S'insereix en la cara externa de les 7 o 8 últimes costelles. Des d'allí es dirigeix cap a la vora superior de la cresta ilíaca i també fins a la part anterior de l'espina ilíaca anterior i superior. Continua cap a la línia mitjana, on hi ha la seva aponeurosi (la qual s'insereix en l'apèndix xifoide i arriba fins a la símfisi pubiana); es creua amb l'aponeurosi del costat oposat i formen la línia alba. Una altra de les insercions que té l'oblic major és a nivell de la vora anterior de l'os coxal, a l'engonal, on forma per mitjà de fibres aponeuròtiques l'arc crural o arc femoral (lligament inguinal).

Està innervat pels nervis intercostals inferiors i els abdominogenitals. La part cranial del múscul està irrigada per les artèries intercostals inferiors, mentre que la part cabal està irrigada per les branques, ja sigui de l'artèria circumflexa ilíaca profunda o les de l'artèria iliolumbar.

En la seva acció, flexionen el tronc i deprimeixen la paret abdominal i les costelles. Quan s'immobilitza el tòrax, flexionen la pelvis sobre el raquis. Si un dels músculs es contreu aïlladament, inclina el tronc cap a un costat, provocant un moviment de torsió. Manté el tronc recte quan el braç oposat eleva una càrrega.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 13 febrer 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]