Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Jey (discussiócontribucions)

Hola. Com ha fet notar en @Pau Colominas no semblen haver-hi fonts que acreditin l'ús del terme "Barcelonesos" com a gentilici del Barcelonès o "Tarragonesos" com a gentilici del Tarragonès, entre d'altres. Vegeu la llista completa aquí A no ser que hi hagi algun discrepància això implicaria modificar un gran nombre de categories com per exemple Categoria:Barcelonesos, Categoria:Tarragonesos o Categoria:Solsonencs i subcategories. Notifico també @Paucabot @Pere prlpz

Bestiasonica (discussiócontribucions)

A mi també em resulten forçats alguns gentilicis. Tampoc sóc gaire expert en la matèria. Potser @Enric no li costa menys trobar informació sobre aquest assumpte de l'IEC o la Societat Catalana d'Onomàstica o alguna altra organització que es dediqui a l'estudi d'aquestes paraules. El document citat sembla una llista positiva de gentilicis, però no constata que els altres gentilicis no hagin de ser usats.

Enric (discussiócontribucions)

Les comarques de nova creació no solen tenir un gentilici tradicional, i menys encara les formades sobre el nom d'una ciutat (Barcelonès, Tarragonès, Gironès, Solsonès). En aquest cas, per referir-nos a la gent d'aquests llocs, jo més aviat en diria "Persones del Barcelonès", "Persones del Tarragonès", etc.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord que estaria bé trobar alguna referència. Ara bé, als gentilicis d'aquesta llista del Parlament els trobo un problema d'ambigüitat, perquè fa servir gironí, tarragoní i solsoní per la comarca i la ciutat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les categories afectades són unes 26 de barcelonesos, 15 de gironesos, 5 de ripollesos, 2 de solsonencs i 12 de tarragonesos (no deuen arribar a 60 en total). Si convé s'hi pot posar a mà o amb bot les plantilles de moure perquè en Coet faci amb bot el trasllat.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Recomano veure aquesta cerca de l'Optimot. A la primera fitxa es pot detectar que està actualitzada, ja que inclou "Moià i Moianès: moianès -esa", si bé incorpora uns "altempordanès -esa" i "baixempordanès -esa", alternativa a "empordanès -esa", que no figuren al DIEC2 (potser apareixeran a la propera edició). De fet, a la llista del Parlament hi falten quatre comarques (Baix Ebre, Baix Llobregat, Conca de Barberà i Pla de l'Estany). Es pot veure que no concorda i, efectivament, si es cerca al DIEC, "gironí -ina" sols es refereix a Girona i "tarragoní -ina" sols a Tarragona. Completant comentaris anteriors, "solsoní -ina", i també "solsonenc -a", valen tant per a la ciutat com per a la comarca. Passo a crear una entrada amb detalls a la discussió de la categoria "Catalans per comarques"

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Gràcies @Jey per traslladar la meva petició. Com s'ha comentat no em sembla un volum excessiu de feina, pel que podria fer-se a mà sense gaire problema. Si no hi ha oposició m'hi poso.

Jey (discussiócontribucions)

Per mi es pot començar ja pels 60 exemples anteriorment que semblen concordar en totes les fonts aportades.

FranSisPac (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com deia en FranSisPac, a les dues referències que han sortit tampoc hi surt "conquenc" per la Conca de Barberà, ni "ebrenc" pel Baix Ebre, ni "llobregatenc" del Baix Llobregat, i tampoc surten al DIEC, tot i que aquests són un cas una mica diferent, perquè la derivació dels gentilicis és més natural tot i que segueix essent dubtós si assignar-los aquests significats és un invent legítim. El Pla de l'Estany no és problema perquè la categoria es diu Categoria:Persones del Pla de l'Estany.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Jo estic en contra d'inventar gentilicis, però això ja ho deixo a criteri de la comunitat, perquè no causa tanta confusió com el fet d'inventar-nos una distinció entre sinònims.

Espencat (discussiócontribucions)

Crec que si hi ha una entrada al DIEC, podem emprar el gentilici, per forçat que puga semblar; altrament, és encertat fer servir persones de X.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Pregunta, abans de posar-m'hi. Si reanomeno una categoria cal editar també tots els articles on es fa servir el nom antic?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sí, però hi ha dues maneres de fer-ho en massa:

  • Fer servir el giny Cat-a-lot.
  • En comptes de reanomenar, posar a la categoria la plantilla {{movent}} perquè en Coet faci el reanomenament de la categoria i el trasllat dels articles amb bot.
Pau Colominas (discussiócontribucions)