Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Viquipèdia no és... al minut, ni demà

6
FranSisPac (discussiócontribucions)

Vista la carrera d'edicions a la pàgina de Carles Puigdemont i Casamajó (i no em refereixo a les molt lloables ampliacions de continguts "consolidats"): fent-lo President abans d'hora, posant com a referència el contingut de la transcripció en brut de la sessió del Parlament (on la web diu explícitament que "Aquesta transcripció està pendent de verificació i correcció. Pot contenir, doncs, errades de fidelitat i incorreccions lingüístiques i no es pot considerar com una publicació oficial"), o explicant que farà l'endemà; faig la proposta, potser polèmica i en qualsevol cas millorable, d'incloure (i procurar que es respecti) un punt de "Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és", més o menys en el següent sentit:

La Viquipèdia no és una pàgina d'informació al minut, ni de fets futurs

No és una pàgina, com la que ofereixen determinat mitjans de comunicació o certs serveis, on es pot fer un seguiment al minut d'esdeveniments o de situacions en plena evolució. Els continguts, i per tant les edicions que es facin, han de procurar recollir fets "completats", i les corresponents referències prou estabilitzades, especialment quan la seva durada o compleció és qüestió de minuts o de poques hores.

Tampoc s'hi ha d'incorporar informació que anticipa fets o situacions que es preveu succeeixin en el futur, ni en el cas que aquest futur sigui proper i les probabilitats d'ocurrència molt altes, tot i que puguin aparèixer en mitjans utilitzables com a font de referència. Es demana que la persona que desitgi posar-hi aquesta informació esperi a que el fet s'hagi produït.

Ambdues situacions, en principi necessitades de posteriors edicions, poden resultar fàcilment qualificables de {{Text no enciclopèdic}}.

++++ fi de la proposta.

Davidpar (discussiócontribucions)

La referència de la transcripció de la sessió del Parlament està recolzada per altres referències que parlen de la seva investidura i permet accedir al text original. I és evident que ha d'explicar que demà deixarà de ser alcalde, com així recullen les referències als mitjans de comunicació. Referent a la proposta, crec que no té sentit en una obra que té com a punta de llança la seva actualització constant com és la Viquipèdia. En la nostra viquipèdia i en moltes altres hi ha articles de pel·lícules que s'han d'estrenar, frases que anuncien futurs llibres d'escriptors, etc. Si una cosa fa gran la Viquipèdia, és que és una pàgina d'informació al minut. Quan es produeix un terratrèmol o un fet d'actualitat, la Viquipèdia ja ho reflecteix, i això és una fortalesa.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que més que una norma nova, el que ens cal és aplicar Viquipèdia:Verificabilitat. D'acord que és un problema dir que ha passat el que no ha passat encara, i d'acord que les infotaules i llistes de presidents no s'han dactualitzar fins que el president hagi canviat, però no veig el problema de dir que passarà el que les fonts fiables diuen (des de fa un minut) que passarà demà o el segle que ve. El problema pot ser que d'aquí un any ningú més hagi actualitzat l'article i encara digui en futur el que les fonts d'avui diuen que passarà demà, i que potser no ha passat, com tendeix a passar-nos en segons quina mena d'articles.

I sobre la cita del ple, diria que el que està referenciant es pot referenciar en moltes fonts fiables més, i el dubte pot ser només si no seria millor una font més secundària que una de tan primària.

Com a curiositat i exemple: l'article cometa Halley segueix la política que proposes, perquè no diu quan tornarà a passar. Tot i això, com en qualsevol altre article, jo posaria quan diuen les fonts fiables que tornarà, i això sense esperar a que hagi passat.

KRLS (discussiócontribucions)

Una de les claus de l'èxit d'aquesta enciclopèdia envers les tradicionals és la seva immediatesa. Un article és vàlid en la mesura de les seves referències i aquestes poden ser sobre esdeveniments futurs.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Bé, sembla que la meva proposta o no era prou encertada o estava mal plantejada, tot i que, des del punt de vista de les necessitats de manteniment que es generen, em segueix preocupant el que jo anomeno "neguit editor" (que ens pot afectar a tots)! He de reconèixer que en el cas de les infotaules ja hi ha hagut qui ho ha anat corregint sobre la marxa (les "properes" eleccions del 2016 ja van aparèixer el 3 de gener i, un altre cop -amb interrogant- dos dies més tard; en Puigdemont "ja era" President a les 17:49 de dissabte 9 i, insistentment, a les 19:07 de diumenge, quan encara faltaven quasi 3 hores perquè fos veritat!). Tanmateix, sobre l'anticipació de fets, i sense sortir de la temàtica plantejada, voldria fer notar que:

  • dissabte 9 podíem haver posat que "tot fa pensar que Anna Gabriel serà una de les dues diputades de la CUP que seran rellevades per complir l'acord amb Junts pel Sí";
  • el mateix dia també podíem haver recollit la frase textual que es va dir a TV3 en el minut 23:43 del Telenotícies cap de setmana vespre: "serà dilluns quan la Presidenta del Parlament es reunirà amb el Rei Felip VI per informar-lo...";
  • o fins i tot el dia 10, en relació amb el nou govern, podíem haver afirmat que "Ensenyament passarà a mans de la convergent Meritxell Borràs, que deixarà així Governació".

Ja veieu que de referències no n'haurien faltat. Per cert que la referència a la "transcripció en brut de les paraules del candidat", que es va posar el dia 10 a les 20:09, ja ha passat a ser {{Enllaç no actiu}} (com em temia), amb el doble efecte de no servir com a tal i de ser una peça "incorrecta". És aquesta mena de coses el que pretenia "frenar" amb la meva proposta.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquestes coses no les veig com un problema al moment sinó en tot cas un problema quan es deixa d'actualitzar l'article. Ara bé:

  • Aquests articles que s'editen molt en un moment i després es deixen també es llegeixen molt en aquest moment i després es deixen. Aleshores, el moment en que és més important que estiguin bé és quan estan passant.
  • La plantilla d'actualitat hauria de ser per això, i quan es treu la plantilla s'hauria d'esporgar l'article de tot el que s'hagi quedat obsolet. Potser el que cal és canviar el redactat de l'etiqueta.
Resposta a «Viquipèdia no és... al minut, ni demà»