Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Augmentem el nombre d'editores de la Viquipedia

14
Resum per Paucabot

Debat sobre com augmentar el nombre d'editores a la Viquipèdia a proposta de Leptictidium que acaba en una discussió sobre edició amb CI.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bona tarda. Com sabeu, a la Viquipèdia hi ha moltes menys editores que editors. No comparteixo la creença, bastant estesa a altres viquipèdies, que això se solucioni simplement escrivint més articles sobre dones. Per tant, proposo que ens mirem les nou causes del dèficit femení assenyalades per Sue Gardner i analitzem el seu impacte a la nostra Viquipèdia en concret.

  1. Una manca d'amabilitat amb l'usuari en la interfície que presenta la Viquipèdia per editar;
  2. No disposar de suficient temps lliure;
  3. Una manca de confiança en si mateixa;
  4. L'aversió al conflicte i desinterès a participar en llargues guerres d'edicions;
  5. La creença que les pròpies contribucions seran revertides o eliminades;
  6. Algunes troben l'atmosfera global de Viquipèdia misògina;
  7. La cultura de Viquipèdia és sexual en formes que troben desagradables;
  8. Que es dirigeixin a elles com si fossin homes és desagradable per a les dones que la primera llengua de les quals té gènere gramatical;
  9. Les dones tenen menors oportunitats que en altres llocs per crear relacions socials i trobar un to acollidor.

En negreta, les meves reflexions sobre cadascun dels punts:

  1. No faig servir el nou editor visual, però tinc entès que és molt més fàcil d'utilitzar que l'antic. M'equivoco?
  2. Entenc que no és una cosa que puguem canviar des de la Viquipèdia
  3. Entenc que no és una cosa que puguem canviar des de la Viquipèdia
  4. És cert que tenim guerres d'edicions. Valdria la pena, amb xifres a la mà, conèixer-ne la freqüència.
  5. Aquest és un problema que crec que afecta molts usuaris novells, no només dones, i que hauríem de resoldre.
  6. Companyes de la Viquipèdia, teniu aquesta sensació?
  7. Companyes de la Viquipèdia, teniu aquesta sensació?
  8. No crec que sigui una causa, ja que només costa 5 segons dir que ets de gènere femení.
  9. Malgrat que som una Viquipèdia amb molt bon ambient en general, és cert que a vegades l'estil és massa agressiu (i de ben segur que jo he comès aquest error).
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bona feina, Lepti. Només aportaria un tema menor, però em sembla que sensible en la línia del punt 6: Tenim feminitzades les professions a les infotaules. Ara semblarà normal, però quan no ho estaven, les peticions eren contínues envers una manca de sensibilitat causada per la tecnologia.

Lluis tgn (discussiócontribucions)
We can edit, motivació per contrarestar el punt 3

Primer de tot dir que crec que estem engolits per la bretxa de gènere digital que ens afecta moltíssim. Al meu parer els punts 2 i 3 són molts determinants quan parlem de que hi han poques editores. Si bé el punt 2 per mi no és tan una qüestió de temps lliure (conseqüència) com de la divisió sexual del treball (causa). Cert és que s'escapa dels nostres objectius com a enciclopèdia però crec que es poden fer moltes (petites) coses per anar millorant, ho estem fent en molts aspectes. A través de projectes com Bibliowikis o EDU arribem a grups concrets de dones, bibliotecàries, mestres, ... Els canvis a que aspirem són petits però hi són i hi seran encara més si anem posant granets de sorra entre tota la comunitat. Per altra banda també hi ha iniciatives que si bé pot semblar que ajuden a pal·liar el nostre problema fan encara més gran aquesta bretxa, no tot ha de ser benvingut, s'ha de saber analitzar i jugar pensant a llarg termini.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Gràcies per les vostres consideracions. En la línia dels punts 3 i 5, estaríeu d'acord a reanomenar "Viquipèdia:Errors freqüents" com a "Viquipèdia:No passa res per equivocar-se" i que el reescrigui amb un to bastant més positiu?

Barcelona (discussiócontribucions)

Penso que caldria debatre els punts més a fons, discrepo en molts d'ells. Ja que el tema gènere està agafant volada, proposo que destinem un espai per debatre'l amb calma, com s'ha proposat en diverses ocasions. Aprofito per a dir, com a dona que s'identifica com a tal, que alguna de les remarques Sue/WMF em semblen un insult.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Així, ningú no s'oposa a la meva proposta una mica més amunt?

CarminaRF (discussiócontribucions)

Com a dona, i novella, he de dir que no em sembla que cap dels 9 punts siga causa imputable al fet de ser dona.

Només tres coses diria:

En algun cas (punt 8) m'ha resultat desagradable una resposta que se m'ha donat --perdoneu la meua sinceritat. Crec que la persona que em responia veia en un article fet per mi "conflicte d'interès" i no en tinc cap interès en absolut. Em vaig sentir "atacada" i si haguera sigut home em sentiria "atacat" igualment, no té res a veure amb el gènere o sexe).

D'altra banda, pel que fa al punt 4: què vol dir "guerra" d'edicions? Algú em pot explicar què és "guerra d'edicions", potser així. entendria més coses.

Tinc la sensació i la por (i no sé en cas de ser home si la tindria) que se m'elimine un article que tinc en proves. No sé per què. Potser pel fet de ser dona?

Paucabot (discussiócontribucions)

CarminaRF, me sap greu si t'has sentit atacada. En cap moment t'he atacat i molt manco pel fet de ser dona. Els companys poden verificar que la meva actuació és la mateixa en els cas dels editors masculins o dels editors dels quals desconec el sexe. El que passa és que segons quines coses ens diuen, encara que sigui de manera ben correcta, com crec que ha estat el cas, no ens agraden.

O sigui, d'acord amb tu al principi quan dius que el fet no té res a veure amb el que aquí es debat i que és independent de si l'editor és home o dona i en desacord amb la part final, quan suggereixes que aquest podria ser el motiu.

A més, m'agradaria fer una puntualització sobre el tema del CI. El conflicte d'interessos existeix i la mateixa editora així ho ha reconegut aquí i aquí. Addicionalment, és fàcil de comprovar vegent l'article.

Respecte del terme "guerra d'edicions", no ho tenim aquí explicat, però sí que ho tenen a la Viquipèdia en castellà: es:Wikipedia:Guerra de ediciones.

CarminaRF (discussiócontribucions)

Paucabot, el que jo no entenc i que m'agradaria que m'explicàreu, és el següent: per què el fet de pertànyer a un grup i presentar una informació que es té d'aquest grup de manera objetiva, ben confrontada, amb totes les dades necessàries, (perquè l'he acumulada al llarg d¡un temps i la tinc) i voler presentar-la al món lliurement a través de la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure, vol dir entrar en conflicte d'interessos? Només vull que entengueu que la meua persona no té cap interès ni un, ni mig (ni econòmic, ni moral, de d'imatge, ni de res de res...). I si ho creieu així, ho lamente moltíssim i us assegure que esteu equivocatsquant a la meua motivació de presentar aquesta informació. I molt. Només volia practicar fent un article original meu, tot aprofitant una informació i unes dades que tenia. Res més.

Tanmateix, continuaré col·laborant en la Viquipèdia, si és que no em diueu que hi ha cap interès, però, digueu-m'ho per favor, perquè estic totalment cega en el tema del conflicte d'interessos: no hi veig els límits, on comença un interès i on acaben les ganes d'aportar informació a la societat (ho lamente de veritat).

Paucabot (discussiócontribucions)

El conflicte d'interessos no implica que estiguis fent res de mala fe, només que, per proximitat, no ets la persona més indicada per escriure aquest article. De veres que no hi ha cap intenció de dejectar la teva persona sinó només d'identificar un problema. Que la teva proximitat a l'entitat és un problema ho demostra clarament la redacció de l'article. El fet de tenir el conflicte d'interessos, a més, et fa pensar que el teu article és perfecte i immaculat, quan realment necessitaria moltes millores per convertir-lo en un article enciclopèdic.

Dit això, crec que ja podem deixar el tema (o en tot cas, continuar a un altre lloc) perquè aquesta queixa teva no té res a veure amb el que es parlava al fil. Si vols documentar-te una mica més sobre aquesta casuística, et recoman pegar una ullada als enllaços que tens a Viquipèdia Discussió:Conflicte d'interessos.

CarminaRF (discussiócontribucions)

Per descommptat que deixem el tema i ho deixem tot. No crec que siga immaculat ni molt menys. Estic aprenent, ja fho dic; però com que no hi ha forma que em guies bé, PauCabot, ací tems la resposta perquè una dona, en concret, jo, deixa la viqui desanimada. I això ho dic ara i ací, és clar.

En sap molt greu i ho lamente de veres. Lamente ta,bé haver-vos fet perdre el temps i l'energia.

Paucabot (discussiócontribucions)

No és el primer cas (ni per desgràcia serà el darrer) d'editors (homes i dones) que deixen la viqui desanimats perquè no tot és permès aquí i no se'ls permet fer el seu article. Per acabar, afegesc una cita a un company que ho va definir molt clarament: .

Slastic (discussiócontribucions)

Hola, bon dia ! Reobro aquest tema, que no havia vist abans, perque em sembla important. Sé que en Lepti ha actuat de bona fe i ha aportat el punt de vista d'una dona i t'ho agraeixo de debó. Dit això, com a dona viquipedista els arguments de la Gardner em semblen insultants.

Us explicaré un secret, el fet que hi hagi poques dones a la viquipèdia ''no és perque no poden, és perque no volen''. La viquipèdia té menys participant que la wiki en anglès, per exemple, i això fa que tingui un tarannà o personalitat més marcada. Hi ha temes més desenvolupats que d'altres, un estil, una manera de fer en general propis. Malauradament, un d'aquests trets és que és molt masclista. I això és un cercle viciós, les dones i en general les persones sensibles amb la perspectiva de gènere es neguen a participar i ni tan sols llegir-la, perque s'emprenyen o per principis, mentre que qui es queda i se sent a gust és en general qui se sent comfortable amb aquesta manera de fer. Així, cada vegada es capten més persones poc sensibles amb la perspectiva de gènere, la viquipèdia cada vegada es fa més andròginaa, masculina, misògina o masclista, i això atrau a més persones així i encoratja a que escriguin així, etc. És una generalització, sé que no tothom és aixií! I ho dic amb tot el carinyu i apreci personal amb molts de vosaltres.

El primer i que més desencoratja les dones i també altres persones d'altres gèneres, és en general la manera de tractar-les als articles, en discussions i en el projecte viquidones. Les dones no som estúpides. Em pregunto perque, si el que volem és ser menys masclistes, perquè no es fan tallers i cursos de perspectiva de gènere i feminismes als autors, editors i col·laboradors de la viquipèdia en comptes d'ensenyar a les dones a fer articles. Ep, que és molt bona iniciativa també ensenyar a fer articles a joves, gent gran, homes, dones i gent de tota mena. Però allà l'objectiu és crear articles i engrescar a persones a que es facin viquipedistes. El masclisme s'ataca amb feminisme.

Hi ha persones que no els agrada gens un tema en general de la viquipèdia i que l'antirecomanen, en català o altra llengua, o que recomanen que, si s'ha de consultar tal o qual cosa, es faci en una llengua determinada. El "tema" pot ser la teoria de màquines o la dansa contemporània o els articles, per exemple. Quan hi ha alguna petita cosa a millorar, hi ha persones disposades a fer-ho, però quan és molt aleshores la majoria opta per menysprear-ho i allunyar-se, sovint emprenyades. Això és el que passa amb el masclisme.

Sovint és la manera de redactar articles, us encoratjo a llegir la prova de Finkbeiner, per exemple. Quants articles la passarien? I per què les dones em d'ecriure sobre dones o sobre articles que se suposa que interessen a les dones? No és discriminació? Jo haig de fer biografies de dones mentre que un home pot escriure sobre el que li interessi personalment. Moltes dones, i homes, s'han vist amb discussions i respostes de males maneres quan han volgut millorar un article per a desmisoginitzar-lo, entrant en guerres i mals rollos, a qui li ve de gust ocupar part del seu temps lliure, desinteresadament, en això?

Fins i tot a nivell d'imatge, perdoneu, no hi havia ni una sola dona que pogués portar el projecte viquidones? I en què consisteix, desde fa més de dos anys hi ha 8 articles de dones de qualitat, d'entre més de mig milió d'articles en total, també encoratja a fer biografies de dones, es contabilitza i es puntúa. (Si algú s'avorreix, podeu buscar una mica les relacions entre agafar una característica mesurable, la productivitat o treball productiu segons el capitalisme, el patriarcat i la discriminació de la dona; tal com es veu al feminisme, postfeminisme i estudis de gènere.). Fer articles sobre dones està bé, investigar sobre dones que no han estat tingudes en compte (trobadores, compositores, generació del 27, enginyeres, investigadores, metgesses, etc.), buscar-ne i donar-les un article, és un pas. Però gens suficient, és un previ a enllaçar aquests articles tant com es pugui per a que les persones que no les coneixen, quesón la majoria, arribin a elles. És afegir-les als articles generals d'història de la música o de la ciència, al mateix nivell que els homes, fer articles sobre les màquines que han inventat, sobre el que han fet. Que apareguin a altres articles. I sobretot, molt més que això, ser justos amb elles a les biografies d'homes i dones en general, no les escribim igual, fixeu-vos bé.

A nivell d'imatge també, i ara en sentit literal, comptem a cada article quantes dones i quants homes apareixen? També a les imatges, entenen a l'imatge no només la foto o la pintura sinó els noms que n'apareixen al peu, al títol i a l'autoria.

Està molt clar que la viquipèdia és androcèntrica, tot i que molts homes potser no en són conscients. Hi ha articles que poden ser insultants, encara que a d'altres llengües també apareguin, per exemple en un article sobre la histèria es diu tranquilament que es tractava fent que un home magregès els genitals de la dona (sense el seu consentiment), això és una violació. I posar en context una mica més i explicar el que era realment canvia moltes coses. No veig cap etiqueta de cal citació (vaig jo ara mateix a posar-la) o d'informació esbiaixada. En canvi, curiosament, de seguida es troben aquestes etiquetes en articles ben fets amb una perspectiva de gènere, mentre que d'altres semblants, sense tenir referències, per exemple, no tenen cap avís. Per cert, parlant d'androcentrisme, com comptem el nombre de dones? Hi ha potser dones que no marquen el seu gènere a la seva pàgina, igual que altres no volen posar el seu nom o el seu signe del zodíac. Hi ha dones que en una enquesta no diran que participen a la viquipèdia perque saben que és masclista i no els agrada dir que hi formen part.

Qui em coneix sap que sóc fan de les etiquetes a les pàgines d'usuari ! Només es pot escollir entre "home" i "dona"? no hi ha "altres gèneres"? o "No ho vull dir"? No n'hi ha cap per dir que la meva funció, o el que m'agrada com a tasca és "corregir el biaix de gènere" d'articles? o com ho volgueu dir? o "jo he fet el curs de feminisme de la viqui i em comprometo a..."? tantes que n'hi ha sobre gustos i política. O, proposo, m'agrada o em comprometo o el que volgueu amb la prova de Finkbeiner. A favor de la perspectiva de gènere. En contra de la redacció sexista. Etc.

Resum:

  1. No tractar les dones com a imbècils.
  2. No ser imbècils amb les seves edicions (m'informo abans d'esborrar o corregir una modificació antimasclista).
  3. Proposar cursos, tallers, projectes, col·laboracions, etc. per a educar els viquipedistes (i no viquipedistes) en el feminisme i la perspectiva de gènere.
  4. Escriure els articles sense biaix de gènere masculí ni androcèntricament (prova de Finkbeiner).
  5. Incorporar avís "Millorar el biaix de gènere d'aquest article", afegir-ne els de "article esbiaixat", etc. als articles que no compleixin la prova o que puguin ser vistos com a androcèntrics, misògins o masclistes per la selecció del seu contingut o la manera d'expressar-lo.
  6. Incorporar dones a tots els articles, des dels generals als específics, al text, a les referències, a les imatges i als peus d'imatge.
  7. Investigar i cercar dones per al punt anterior.
  8. Enllaçar tant com es pugui els articles sobre dones i les seves obres.
  9. Crear etiquetes de descripció personal inclusives i que facin referència a estats, característiques, gustos, activismes i compromissos referents a homes, dones i altres gèneres, a la voluntat de fer entre tots i totes una viquipèdia menys misògina i menys masclista. Proposo "estic en contra de la classificació binària ''home'' i ''dona''", "prova de Finkbeiner", "les dones sabem editar", "visibilitzem les dones i la seva obra", etc.
  10. Fer accions i màrqueting per a combatre el masclisme que sabem que hi és i no ens agrada, en comptes de tancar els ulls i voler demostrar que no ho som tant o que ho podríem ser més encara o ho som menys que d'altres o que la culpa és de les dones que no saben o no volen editar.
  11. Cuidar l'estètica i el com es fan les coses. El viquiprojecte viquidones hauria de ser portat per una dona.

M'estimo molt el Kippleboy i li agraeixo moltíssim el que fa i com ho fa. No és res personal. Com deia, es tracta de pura estètica, per algú de fora que s'hi acosti és el primer que veu. El més difícil i el repte més gran per a la viquipèdia, en general, és que es tracta molt d'una qüestió de forma, a més de fons.

Companys i companyes, és una autocrítica dura però o ens afrontem al que hi ha realment o lluitarem fent esgrima a l'aire. Portem anys sent amables sense dir res, o marxant escandalitzades sense dir res, o que ja fent un petit comentari molts es tirin a sobre a atacar... Espero que no veieu com un comentari agressiu sinó una invitació a reflexionar.

Moltes gràcies per llegir-me. Una abraçada,

Barcelona (discussiócontribucions)

Gràcies pel teu comentari, intento respondre a algun dels punts, tot i que és un debat per mantenir de manera periòdica i en diferents espais (en aquest sentit et convido a aparèixer a algun dels actes fora de línia on podrem xerrar amb més calma).

Respecte a les paraules de Gardner i la WMF en general, jo també em sento insultada, de fet des d'Amical ens hem queixat de la manera nefasta que tracten el gènere (i a títol personal he expressat la meva opinió en diverses ocasions): tracten les dones d'idiotes que només saben escriure de temes "de dones" (com si existissin) en actes muntats per a elles i només entre elles i afirmen que la part tècnica és molt complicada, com si facilitar l'edició fos només per a dones i no per a tothom. Totalment d'acord per tant amb la primera crítica (i caldrà seguir escrivint al respecte en breu veient les darreres iniciatives). També comparteixo que reduir la qüestió de gènere a home vs dona és contraproduent i no respon a la realitat.

Pel que fa a l'androcentrisme, crec que efectivament s'ha de corregir el biaix i que no és suficient amb fer biografies de dones (tot i que és bàsic que hi apareguin), però justament com que es tracta d'articles genèrics, sol costar més de trobar voluntaris, no per un tema de masclisme sinó per la complexitat, a mi em passa igual quan cerco mans per millorar els conceptes bàsics. Fes un repàs pels conceptes fonamentals de cada disciplina i veuràs que estan molt pitjor que els específics o biografies (més fàcils d'elaborar). Qualsevol iniciativa que vagi en aquesta direcció serà benvinguda.

Justament és una de les potes de viquidones. Entenc el retret que fas de la part "estètica" però no la comparteixo. Precisament a mi no m'importa que lideri home, dona o qualsevol persona que se senti identificada amb qualsevol altra etiqueta. Els temes de dones o de gènere no han d'importar només a les dones o a col·lectius particulars sinó a qualsevol viquipedista, perquè representen un biaix del projecte a corregir, més enllà de l'evident injustícia. Per tant aposto per diluir el lideratge. I des d'Amical, qui sol muntar les pàgines de projecte és el @Kippelboy, perquè és la seva feina, no perquè sigui home o qualsevol altre atribut. Estem treballant en maneres de definir la postura de l'organització sobre qüestions de diversitat i penso que coincidirem en molts dels punts. El projecte en si només vol ser un paraigües per ajuntar tots els projectes parcials relacionats amb el tema, des de l'espai d'edició social, els concursos, les aliances amb socis externs i molt més. No el porta ningú i tothom, com qualsevol altre projecte wiki. De fet, et convido a ser més activa en aquest projecte si t'interessa, seràs més que benvinguda!

Altres qüestions que comentes, com les etiquetes d'usuari que demanes, campanyes per combatre el masclisme invisible o fer més autocrítica: sí a tot, ja saps, llança-t'hi i si quelcom no saps /vols /pots, demana ajuda. Seguim!