Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Tenen sentit com a article enciclopèdic les llistes?

8
Papapep (discussiócontribucions)

Aquests dies que tinc més temps a perdre, m'he adonat (vaig tard, ja ho sé) que hi ha un bon grapat d'articles que són directament llistes. Per exemple, aquest o aquest. De fet, revisant-ho, m'he adonat que n'hi ha un porró. Moltes em donen molt la sensació de no ser necessàries pel fet de "superposar-se" en la funció de les categories, i d'altres, com les dues que us he esmentat abans, em semblen considerablement supèrflues (criteri estrictament personal, per suposat).

Hi veieu un sentit real a que es creïn de forma indiscriminada? també pot ser que a mi se m'escapi algun criteri important que justifiqui la seva existència i per això ho comento per aquí.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No sóc amic de llistes que es poden crear automàticament, com les de "municipis de ...:", No dic que no hagin d'existir, sinó que la llista no s'ha de mantenir manualment i, si pot ser hauria de ser una secció final, plegada del nivell superior: província, comarca, etc.

Ara bé en llistes amb contingut descriptiu, com els personatges de Bola de Drac, la pregunta és "on hauríem de situar la informació que conté ?".

Com que són 3-4 línies per personatge, no justifiquen un article (en un altre entrada ens queixem d'articles curts). Per contra, tampoc val l'article del tema principal, ja que quan un article d'una sèrie té la llista de capítols, o hi ha una llista d'obres d'un escriptor prolífic, algun administrador dirà que això és "inflar antinaturalment l'article" i que hauria de posar-se en un article a banda. (ves que no sigui això el que li ha passat a Llista de programes de detecció i notificació de canvis en webs que estaria millor dins l'únic article que el crida: Sistemes de detecció i notificació de canvis en webs.)

Com es comenta en la votació d'articles curts ara en curs, no tenim un criteri establert i cadascú (creadors i revisors) fa allò que considera millor, no sempre a gust de tothom. Podries incorporar el tema com un criteri més a considerar, per coherència temàtica?.

Merci,

Beusson (discussiócontribucions)

Jo no sóc gaire partidari de les llistes, però en canvi, vaig crear la Llista de pilots de Fórmula 1 que recentment s'ha considerat AdQ. Hi ha llistes que no es poden substituir per categories, per extensió, per completesa, per donar dades que no poden encabir-se en un sol article com diu l'Amador, etc. Parlant a títol personal, crec que cada cas és diferent, i que s'ha de valorar individualment si ens donen informació o ens permeten veure-la més fàcilment que amb altres solucions.

Beusson (discussiócontribucions)

Tafanejant una mica he vist que hi ha 23 Llistes que són AdQ. També n'hi ha que com diu aquí sota en Ssola, algunes s'haurien d'eliminar si no milloren.

Ssola (discussiócontribucions)

Les llistes poden ser un contingut complementari útil per a un article, igual que una galeria d'imatges a Commons, els Viquitexts o les Viquidites, però a diferència d'aquests les llistes no tenen un projecte a part a on anar.

Sí que és veritat que n'hi ha algunes amb fonts no fiables, i que aquestes s'haurien d'eliminar.

Barcelona (discussiócontribucions)

Jo sí que considero molt útils segons quines llistes (no totes), especialment fins que les queries de wd no estiguin igual d'accessibles que els articles. Sovint es fa una llista perquè és una informació massa extensa per a l'article principal però insisteixo que cal sentit comú. Les llistes adq com segons quins nobel o les obres d'un artista quan la biografia ja és massa llarga són un exemple en la bona direcció

Kette~cawiki (discussiócontribucions)
Barcelona (discussiócontribucions)

Per això, les llistes com a tals poden estat a una enciclopèdia i poden aportar informació valuosa? Sí. Totes les llistes que tenim s'han de mantenir com estan? No. Algunes es poden suprimir i funcionar amb categories o wikidata i d'altres es poden traslladar a l'article principal si la fusió no el desvirtua

Resposta a «Tenen sentit com a article enciclopèdic les llistes?»