Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Sobre el pes relatiu de l'OIEC i altres fonts

12
Leptictidium (discussiócontribucions)

Arran de Categoria Discussió:Persones de Bangla Desh i per assolir un consens prou ampli de la comunitat per a aquest cas i altres de similars que puguin sorgir en el futur, plantejo la següent pregunta:

En cas que l'Ortografia de l'Institut d'Estudis Catalans proscrigui una certa ortografia, però aquesta tingui una presència prou significativa en altres fonts fiables com ara la GEC i el Termcat, quin dels dos criteris següents hem d'aplicar?

  1. L'OIEC és una publicació de l'IEC i, per tant, passa per sobre de qualsevol altra font fiable. Hem de corregir l'ortografia incorrecta proscrita per l'OIEC arreu de la Viquipèdia, igual que ho faríem amb qualsevol altre falta d'ortografia.
  2. L'OIEC és una publicació de l'IEC, sí, però l'ortografia alternativa té una presència prou significativa en altres fonts fiables per permetre'n l'ús a la Viquipèdia. Ceteris paribus, hem de respectar l'elecció de l'autor original de cada pàgina.

Gràcies.

Medol (discussiócontribucions)

Em decanto per la segona opció, no crec que l'OEIC hagi de ser l'únic criteri.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Em decanto també per la segona opció.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Amb moderació. Molt en contra de fer canvis massius amb bot amb arguments d'aquest tipus i menys sense una discussió prèvia del cas.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Em decanto per la segona opció, però per exemple estic a favor de canviar arreu Bielorúsia per Belarús, donades les connotacions imperialistes russes del primer nom.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Si hem de generar un debat per cada terme... Perquè jo estic totalment en contra aquest canvi...

Medol (discussiócontribucions)

Entenc que no estem parlant d'un terme sinó d'un criteri a seguir a partir d'ara.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Correcte. Ara bé, aquest cas es limita als criteris lingüístics. Com apunta el @Pau Colominas: més amunt, pot haver-hi altres casos en els quals criteris no lingüístics facin preferible l'ús d'un terme per sobre de l'altre. A mi tampoc no em sembla malament canviar «Bielorússia» per «Belarús», però aquest és un debat per a un altre dia.

AlbertRA (discussiócontribucions)

No veig el sentit en el fet que la Viquipèdia assumeixi una postura recalcitrant insistint en l'ús de formes anacròniques, quan és més que probable que les "altres fonts fiables" acabin assumint les decisions de l'OIEC.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Segona opció, també.

Paracel63 (discussiócontribucions)

La segona opció, en general. Si "l'ortografia alternativa té una presència prou significativa en altres fonts fiables", és recomanable. Les paraules clau són prou i fiable.

KajenCAT (discussiócontribucions)
Resposta a «Sobre el pes relatiu de l'OIEC i altres fonts»