Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Ferranbrosa (discussiócontribucions)

Hola companys,


M'agradaria traslladar aquí un debat que ha sorgit a Twitter, ja que crec que aquesta és la plataforma de discussió apropiada sobre el tema. L'àmbit de la música i dansa popular catalan té molt de marge de millora a la Viquipèdia, però planteja una sèrie de dificultats. Estem parlant d'una comunitat petita, on la majoria ens coneixem entre nosaltres i tenim (o hem tingut vincles) amb festivals i organitzacions al llarg de la nostra vida. Per altra banda, tot i que les fonts hi són, sovint són difícils de trobar ja que són llibres de tirada curta publicats fa anys. Per tant, ens trobem que els que tenim coneixement i accés relativament fàcil a les fonts no podem escriure les pàgines ja que hi ha el risc d'un conflicte d'interès. I per altra banda la gent de fora l'àmbit potser no té ni el coneixement, ni l'accés a les fonts, ni la motivació per escriure l'entrada. Per posar un exemple paradigmàtic: el Festival Tradicionàrius no té entrada, tot i ser un dels festivals de referència de la música tradicional al nostre país, amb més de 30 anys d'història (i aquí el conflicte d'interès pot saltar de seguida ja que la majoria d'artistes tradicionals han passat pel festival en un moment o altre).


Per resumir-ho en una pregunta: com ho hem de fer perquè aquest contingut sigui a la Viquipèdia? A través d'un Viquiprojecte en què els que som de l'àmbit puguem proposar pàgines que falten i referències sobre el tema i llavors els viquipedistes contribueixin? Hi ha alguna manera de crear pàgines com si fossin esborranys i que algú imparcial les modifiqui i publiqui per evitar conflictes d'interès (semblant al que es fa amb el codi obert)?


Moltes gràcies!


Ferran

Medol (discussiócontribucions)

Bàsicament es tracta de posar's-hi. Veig que Tradicionàrius, per exemple, té diverses fonts fiables que en parlen de manera significativa com la mateixa Enciclopèdia Catalana. Vull dir que no tindria problemes d'admissibiltiat, en tot cas té problemes de que a ningú li ha interessat crear l'article.

Es pot fer un Viquiprojecte de música i dansa popular, on proposar articles i aportar referències per qui s'animi a tirar endavant els articles. També es pot fer una Viquimarató vinculada a algun centre educatiu relacionat. O bé simplement proposar articles a Viquipèdia:Articles demanats. Hi ha mil maneres, no sé quin tipus d'activitat tens al cap.

Si vols pots llegir Viquipèdia:Criteris d'admissibilitat. Qualsevol dubte, pregunteu el que necessiteu.

Ferranbrosa (discussiócontribucions)

Doncs mentre serveixi per a revertir la situació i tenir aquests articles, qualsevol activitat :). El debat venia perquè a un company li han esborrat un article per un aparent conflicte d'interès, i això ha generat el debat a Twitter. Ens trobem que la gent amb la motivació per contribuir es troben sovint amb aquests inconvenients, i per tant la feina queda per fer.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si aquest company és un que el primer que va fer a la Viquipèdia va ser l'article del seu esbart, jo en som el responsable.

Estam davant un cas molt similar a aquell en què, ja fa anys, des de la pròpia Viquipèdia s'animava a les colles castelleres a editar el seu propi article i sortiren els currículums que sortiren.

I en aquestes ocasions, tal com ja vaig comentar, s'incendia Twitter xerrant de censures, despotismes i inquisicions. És el que té venir a editar sense conèixer les polítiques de la casa.

Ferranbrosa (discussiócontribucions)

D'acord, però d'aquí em sorgeix una pregunta: el conflicte d'interès es jutja segons l'autor o segons l'entrada? És a dir, en el cas d'haver comés un error en una primera edició, això l'invalida per escriure qualsevol entrada sobre esbarts en un futur, tinguin o no relació amb el seu?


Per altra banda, per evitar articles no imparcials, hi ha algun mecanisme per a fer una proposta d'article (a discussió o similar) i que algú la revisi i la publiqui?

Paucabot (discussiócontribucions)

El CI es jutja segons la proximitat al subjecte de l'article en concret, és clar,i, a més, tots ens podem equivocar i no per això sempre estarem equivocats. Però aquest editor, en alguns casos, ha escrit sobre coses massa properes a ell. Per exemple, res a dir quan escriu sobre Sac de gemecs, però hauríem d'anar en compte quan escriu sobre Esbart Olot o el Ball Pla d'Olot, que representen la meitat de les seves edicions.

Respecte de la segona pregunta que fas, no, no tenim cap mecanisme d'articles a la carta. Si volen, poden posar-lo a la llista Viquipèdia:Articles demanats#Altres peticions. Si són articles ja creats, sí que es poden afegir fonts, millores, rectificacions i propostes a la discussió.

ÀlvarBF (discussiócontribucions)

Intervinc, per al·lusions,

soc conscient que l'Esbart i el Ball Pla d'Olot són temes molt propers a mi, tot i que en ambdós casos són dos elements centenaris de la cultura de la nostra ciutat, que existien abans que jo. I, de fet, el gruix del que hi ha en els dos articles no guarda relació directa amb mi en ser història del segle passat.

La meva visió era que la millor manera d'introduir-se a l'edició d'articles era tractar un tema que em fos familiar, per seguretat, no pas per autopublicitar-me. I que els llibres que tinc més a mà parlen d'això, en el fons! No hi havia una voluntat publicitària ni molt menys.

I pel que fa al sac de gemecs igualment: vaig editar l'article perquè en tenia llibres a l'abast. En tot moment ha estat amb voluntat de divulgació

Paucabot (discussiócontribucions)

No sé que ha passat a Twitter, però gràcies per tornar a debatre el tema aquí, que és el lloc que realment correspon.

Ferranbrosa (discussiócontribucions)

Però llavors, el mecanisme automàtic de la Viquipèdia en casos així és esborrar l'article en comptes d'intentar verificar l'article o en què es pot millorar per tal que arribi a uns estàndards de qualitat? Perdoneu l'ignorància, però és un tema amb el qual no m'havia trobat mai amb els articles que he editat.


Respecte a la segona pregunta, posar-lo a articles demanats no és ben bé el que deia. Em referia a proposar un article, juntament amb informació per escriure l'article (un esborrany, referències...) per tal que qui vulgui (i pugui) escriure l'article no ho faci de zero. Tornant a l'àmbit que ens ocupa, estem parlant d'un àmbit en què trobar les referències pot no ser trivial ja que són llibres de antics i de tirada curta, que probablement ara s'han de consultar en biblioteques municipals. Per tant, poder suggerir fonts als futurs editors pot suposar un estalvi d'esforç considerable.

Paucabot (discussiócontribucions)

Primer tema: el mecanisme automàtic no esborra articles perquè sí. Esborra articles que compleixen alguna de les condicions que s'esmenten en aquesta pàgina, com Pàgines que exclusivament promouen alguna entitat i que s'haurien de refer pràcticament de nou perquè fossin enciclopèdiques. El fet que una pàgina tracti sobre una companyia o un producte no vol dir necessàriament que sigui aplicable aquest criteri (VP:CSR#G11) o bé Articles sobre persones, organitzacions o webs, sense cap descripció mínima que expliqui la seva significació o contribució. Això és diferent de qüestions com els criteris de notabilitat, la verificabilitat o la citació de referències. En cas que pugui ser controvertit cal seguir el procés d'esborrar pàgines (VP:CSR#A5). Dit d'una altra manera, si un article es pot millorar, no se sol esborrar, però si no es pot millorar (per exemple perquè no hi ha traces de la seva significació) o és molt més fàcil començar de nou que reutilitzar aquest, sí que és pertinent una supressió ràpida.

Segona qüestió: ja sé que el que t'he respost no és exactament el que tu demanaves. Un mecanisme de fer articles a la carta no el tenim. El que sí que es pot fer és posar a continuació de l'article demanat les referències que servirien per redactar l'article (cosa que ja es fa en algunes peticions d'aquesta mateixa pàgina que t'he citat).

Medol (discussiócontribucions)

Mecanisme automàtic no n'hi ha, l'esborrament el fan persones voluntàries que hi dediquen temps i tenen en compte els criteris establerts que són públics i coneguts i és l'últim recurs davant casos flagrants. Llegint Viquipèdia:Conflicte d'interessos és fàcil que cadascú vegi sobre què pot escriure. I després, si sabeu sobre allò que no podeu escriure i sobre allò admissible sobre el que podeu escriure, llanceu-vos-hi. No veig pràctic obrir un espai on fer esborranys suggerint fonts, penso que es tarda el mateix iniciant articles directament a l'espai principal, sempre que abans s'hagi mirat que el concepte sigui admissible i que hi hagi prou informació per a fer un article. Potser es podria fer una viquimarató amb un jitsi per resoldre dubtes per encarar la cosa, no sé.

Ferranbrosa (discussiócontribucions)

Gràcies Medol! La meva principal preocupació al respecte és que, després del Congrés Nacional de Música d'Arrel semblava que hi havia una sèrie de gent motivada per contribuir a la Viquipèdia en temes de música i dansa tradicional, i sabria greu que tota aquesta motivació es perdés per culpa d'aspectes tècnics i mals entesos. Per això, ja que des de les organitzacions del món tradicional no podem intervenir escrivint articles probablement una Viquimarató sigui el millor. Què s'ha de fer per proposar-ne una?

Medol (discussiócontribucions)

T'ho explico a la pàgina de discussió.

Paucabot (discussiócontribucions)

Crec que estam intentant trobar una solució a un problema que, en molts casos, no la té: en:Irresistible force paradox.

Hi ha gent a la qual, per més que t'esforcis, no podràs convèncer de que allò que és tan important per ells no té cabuda a la Viquipèdia. O sigui: de tant en tant, haurem de tenir alguns incendis a Twitter i aprendre a viure amb això. El darrer que record que es queixava d'això era l'impulsor d'Eixos.cat, que es queixava amargament a Twitter de la mala fe dels editors de la Viquipèdia amb un article que havia escrit ell gairebé en solitari i que encara és a la casa!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Els conflictes d'interessos són un problema greu, com ha descrit molt bé en Pau. Ara bé, em sembla que el plantejament que fa en Ferran, agafat al peu de la lletra, exagera una mica, tot i que és una exageració que fem sovint i que ens porta a confondre els interessats en un tema interessant, amb els que tenen un conflicte d'interès.

L'exageració més clara és la del Tradicionàrius. Seria clarament un conflicte d'interès que en fessin l'article els organitzadors, però no és un conflicte d'interès que facin l'article els aficionats a la música tradicional, incloent els que hagin anat al Tradicionàrius o fins i tot els que fa dècades que van a totes les actuacions. Els centenars de músics que hi han actuat algun cop estan a la zona grisa. Probablement l'article del Tradicionàrius no existeix perquè el festival és massa important: no li cal un article a la Viquipèdia per promocionar-se i els organitzadors no intenten fer trampes com els d'alguns festivals petits. Ara bé, crec que hi ha milers de persones que si volguessin podrien fer l'article (els agrada el tema i el coneixen prou com per trobar-ne alguna font) i no hi tindrien cap conflicte d'interès.

Amb els grups musicals i els esbarts individuals que siguin rellevants (els rellevants són molt menys que els existents) passa una cosa semblant. Hi ha molta gent que es podria posar a fer articles d'esbarts mentre no el faci del seu esbart ni dels massa propers. L'únic problema és que ningú ho ha fet i només veiem els que venen a fer l'article del seu propi esbart.

I sobre la manca de fonts, també hi ha casos dubtosos, però si les fonts fiables no existeixen pot ser que un grup musical o un esbart no sigui notable. És cert que per alguns subjectes és més o menys evident que les fonts han d'existir encara que no estiguin en línia, però tornem a estar en una zona grisa.

I la idea de crear esborranys amb conflictes d'interès perquè vingui algú neutral a arreglar-los no funciona, perquè el nombre de gent amb interès a abocar la seva publicitat a la Viquipèdia és uns quants ordres de magnitud més grans que el nombre de gent amb ganes de convertir la publicitat dels altres en articles.

Paucabot (discussiócontribucions)

Un exemple brutalment honest d'una persona que va venir a escriure amb CI i que explica el perquè de tot plegat:

Quan dic que no tinc relació directa amb el grup, vull dir que no sóc membre, però sí parent d'un dels membres i al ser nous, com que la viquipèdia, malauradament és quelcom important per a que un projecte nou tingui èxit (perquè tenir pàgina de viquipèdia és tenir indirectament prestigi), doncs l'he creada el més imparcialment possible, però repeteixo, si vols, la pots editar per tal que, si no s'adecua amb les normes de la plataforma, pugui ser admissible. Tu entens d'això i jo sóc nou en aquest món.

Font

Una mala interpretació de la política és suposar que CI i mala fe van lligats. És per això que alguns editors s'ofenen quan els ho comentes. Heus ací un cas claríssim que deixa ben clar que no té perquè ser així.

Resposta a «Música i dansa popular»