Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Leptictidium (discussiócontribucions)

Tenim una bona pila d'articles sobre càrrecs públics o privats que porten molts anys obsolets perquè encara donen com a titular del càrrec algú que ja no l'ocupa, com ara «Ministeri d'Economia i Comerç Exterior de Luxemburg». Els mags de WikiData, creieu que podríeu crear una plantilla que xuclés de WikiData la llista completa de titulars d'un càrrec i la presentés en forma de taula?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Dius directament a la pàgina del Ministeri afectat ?. Ho miro.

Això no treu que els càrrecs que surten a la infotaula de la persona fa temps que s'hauria de fer neteja dels paràmetres manuals per aconseguir que s'agafin de WD.

Leptictidium (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Leptictidium Vista la pobresa informativa que té la política luxemburguesa, ja he creat totes les entrades. Només és per demostrar que es pot fer, però la política luxemburguesa no és la meva prioritat actualment. A més l'article és igual a totes les WPs, inclosa la luxemburguesa, vol dir que no ens hem d'avergonyir gaire.

Bé, el tema aniria més o menys així.

Ja em diràs.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Fa molt bona pinta. Llàstima que porti tanta feina, no pensava que en dugués tanta i no vull desviar-te dels teus projectes personals.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

L'important és tenir el model fet. Les dades sempre donen feina, però un cop tenim el model, si hi ha dades el posem i si no, esperem a que la cosa millori.

Preguntes:

  • anava a arregla el format de dates. Vols la data a nivell de dia com està ara (si han afinat tant a WD, és clar)? o és més estètic només amb l'any?.
  • Vols la foto del titular?
Leptictidium (discussiócontribucions)
  • Amb l'any millor, crec.
  • Estaria bé.
  • L'única altra cosa que canviaria, si pot ser, és que cada gabinet només surti enllaçat la primera vegada que apareix.
Amadalvarez (discussiócontribucions)

La darrera petició no es pot controlar.

Tens les dues primeres aquí, i inclou un extra.

Una altra cosa. Reanomenaré l'article, ja que ara es denomina "Ministeri d'Economia" i ho recolliré al tex de l'article.

Salut !

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Mmmmm. Caldria fer una plantilla per incorporar dins el cos de l'article i això és un tema més complicat/discutit.

Tenim actualment el cas de la {{IniciBio}} que és idolatrada per alguns -entre els que m'incloc-, si bé està discutida perquè argumenten que desorienta als editors novells quan fent servir l'editor visual troben diferent allò que veuen amb allò que està escrit. També afecta als sistemes de lectura automàtica (text-to-speech).

Si vols obrir aquest debat de forma més general serà interessant i constructiu.

KRLS (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

@KRLS Per la llista, no hi ha dubte.

Quan parlava de obrir debat, em referia als continguts variables dins el text.

KRLS (discussiócontribucions)

No vull obrir el debat, però el contingut automàtic (text) en el cos de l'article serà l'espai de l'Abstract Wikipedia.

FranSisPac (discussiócontribucions)

M'agafo a l'arrancada d'aquest fil: «Tenim una bona pila d'articles sobre càrrecs públics o privats que porten molts anys obsolets perquè encara donen com a titular del càrrec algú que ja no l'ocupa». Quan vaig llegir això, feia encara no quinze dies que havia vist la frase «Des del 2016 Alfonso Dastis Quecedo és el ministre d'Afers Exteriors.» i no cal anar a Luxemburg, això ho posa la nostra pàgina "Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya". La veritat és que, quan vaig començar a moure'm per arreglar-ho, vaig començar a trobar coses "rares" en diverses pàgines de la temàtica, les vaig "guardar" a part, sense tocar, i ho tinc pendent perquè he estat treballant en altres coses, algunes relacionades.

De fet sempre m'ha preocupat més l'obsolescència de càrrecs que es troba en el text, i ho faig extensible a tota mena de "titulars", com poden ser els directors o presidents d'entitats i companyies. Entenc que té tota una altra dimensió que el tema de les llistes, que és cap a on ha anat el debat, i ja m'agradaria el suggeriment d'«obrir aquest debat de forma més general» (gràcies Amador), però en aquest moment a mi em desborda.

Del que deia abans ve el fil que he obert sobre "L'evolució de les denominacions dels ministeris i conselleries" (més gràcies, Amador; això ho seguim allà). De totes maneres, si vull advertir que els canvis de noms, en aquest cas ministerials, pot crear situacions menys lineals del que sembla i això afecta les llistes per acabar-ho de simplificar. Dos exemples de situacions actuals:

  1. En el cas d'Afers Exteriors, sense haver-hi aprofundit i encara que potser això vagi a l'altre fil, però ja que aquí parlem de llistes de titulars de càrrecs... en tenim a
    1. Llista dels Ministres d'Afers Exteriors d'Espanya (Q1654490), article Llista de ministres d'Afers Exteriors d'Espanya, des de l'any 1808 fins a Fernando Dastis.
    2. Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya (Q6017179), l'esmentat article Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya, des de 1923 fins a, aquest cop, Josep Borrell.
    3. Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació (Q54864437), en l'article que correspon a la denominació específica Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació d’Espanya, però que a l'hora de posar-hi una llista va de 1976 a Alfonso Dastis, qui, efectivament, fou l'últim amb aquesta denominació.
    4. Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i de Cooperació (Q2339304), en l'article de la denominació actual Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d'Espanya, amb proposta "discutida" de fusionar-hi l'anterior. En aquest cas la llista va del 1976 a la ministra actual (l'únic).
  2. "Ministeri de Ciència i Tecnologia d'Espanya", per a la meva sorpresa, és una redirecció a Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Suposo que és degut a que el primer tenia, encara que no massa explícites, les competències d'Indústria. Val a dir que també tenim el Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya. Això ho dic perquè no es poden menystenir els balls de competències. En aquest cas no tinc clar com es resol.

@Amadalvarez: sobre això últim i com que té a veure amb el teu "incident" a WD, que es generava d'aquest fil, copio d'un BOE de 2004: «... el Ministerio de Educación y Ciencia asume distintas competencias hasta ahora atribuidas al Ministerio de Educación, Cultura y Deporte y al Ministerio de Ciencia y Tecnología, y que el citado real decreto no ha atribuido a los nuevos Ministerios de Cultura y de Industria, Turismo y Comercio.» Més moviments "interessants" figuren a les disposicions addicionals primera i segona del BOE que el segueix, sobre l'esmentat Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Compte!

Espero haver contribuït al debat. Cordialment,

Leptictidium (discussiócontribucions)

Això que dius al principi del teu missatge, @FranSisPac:, potser es podria solucionar amb una plantilla «WD-Titular» que mostri automàticament el titular actual d'un càrrec i quan va començar.

Així doncs, per exemple, podríem posar al text:

{{WD-Titular|Q2339304}} (on Q2339304 és l'ítem del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació a WikiData)

I el resultat, sempre que WikiData estigués degudament actualitzada, seria:

«Arancha González Laya ocupa aquest càrrec des del 13 de gener del 2020.»

FranSisPac (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, @Leptictidium. Efectivament, si seguim parlant del problema "in-line", la teva proposta sona bé. Jo en suggeriria dos paràmetres opcionals addicionals: un per flexibilitzar el "ocupa aquest càrrec" i l'altre per poder prescindir de la data, que potser ja queda especificada en una altra part del text.

Per a la materialització, em trobo com tu, però si cal, em poso a intentar-ho (termini indefinit).<<< afirmació agosarada, feta abans de veure el comentari / advertència de l'Amador!

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Hi ha alguna guia per aprendre a fer plantilles a partir de WikiData?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Tal com ho dius, no. Si comptes que sabries com fer la plantilla sense WD, la resta d'informació que cal per accedir està a la documentació del mòdul:Wikidades

La meva frase irònica, és perquè la selecció d'un valor (d'una propietat multivalor, com seria el Titular del càrrec (P1308)) no es pot fer per la seva data. Ja sé que et semblarà insòlit, però el mestre @Vriullop defensa que fes seleccions amb dates que poden tenir valors en diferents precisions, és un embolic considerable.

Una possible solució seria fer "ad hoc" i en LUA un mòdul que faci el que tu descrius sense passar pel mòdul:wikidades. Si bé això requereix un professional informàtic d'altre nivell.

Vriullop (discussiócontribucions)

El problema de seleccionar per dates és per obtenir una dada històrica analitzant intervals definits amb diferents precisions. En aquest cas suposo que es vol la dada actual, normalment hauria de ser el valor marcat com a preferent. En el cas de Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i de Cooperació (Q2339304) no veig que es pugui arribar a qui ocupa el càrrec.

Resposta a «Plantilla anti-obsolescència»