Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

De nou busco una plantilla

21
Resum per Paucabot

Article millorat, debat a tenir en compte

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

No fa molt vaig preguntar aquí quina plantilla escauria a un article que sembla més propi d'una revista del cor que d'una enciclopèdia. En aquell cas era clar que s'hauria pogut posar la plantilla de "biaix de gènere". Però avui he vist un altre article que sembla de revista del cor. És l'article biogràfic de l'actor Evan Peters.

Aquest article consta d'una introducció, una secció de Biografia i sengles seccions/taules de filmografia i premis. La secció Biografia està dedicada a descriure un episodi de la vida sentimental de Peters --amb una disputa amb la seva parella en un hotel-- una relació posterior amb una altra dona i les crítiques rebudes en xarxes socials per una actitud racista. Res dels seus orígens familiars ni tampoc de la seva formació i carrera professional. Per altra banda, aquesta "biografia" sentimental no conté cap referència.

Hi escauria la plantilla {{incomplet}}?

AlbertRA (discussiócontribucions)

Deixa't de plantilles i apanya l'article com puguis, si és del teu interès.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@AlbertRA, gràcies pel teu "consell", que no seguiré pas perquè l'article no m'interessa gens. Però això no treu que em sàpiga greu que un article de la Viquipèdia sembli més propi d'un revista del cor que d'una enciclopèdia.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Quan hom (aliè al nostre projecte) em denuncia que "a la VP hi ha un error", acostumo a respondre "no diguis que hi ha un error, arregla-ho!", en una invitació a participar del projecte.

Si repliquen que "no és cosa seva / no els interessa l'article", llavors els faig veure que, o bé a ulls dels altres no és un error, o bé l'article no l'interessa a ningú, altrament, algú ja ho hauria corregit.


A mi tampoc m'interessa aquest article, però en menys temps del que has dedicat a escriure aquesta entrada a la Taverna, he mirat l'historial i he constatat:

  • que el va escriure un editor que només va fer 5 edicions el 2014 per crear aquest i el de la seva parella, Emma Roberts.
  • que el 4 de maig 2022 un anònim va afegir -sense referenciar- el paràgraf de salsa rosa que consideres innecessari o incorrecte.
  • que, com era d'esperar, a ningú més l'interessa ja que la resta d'edicions són de bots, canvis menors per posar enllaços interns o de patrulladors posant etiquetes.

Per tant, pots triar el tipus d'activitat que vols fer, faltaria més, ja que a la VP tothom pot fer canvis si millora allò que ha canviat.

Jo ja ho he fet.

Salut !

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Amadalvarez, suposo que vas molt més ràpid que jo per moure't per la Viquipèdia; per esbrinar tot el que has esbrinat tu en un moment jo necessitaria el temps d'escriure no la consulta que vaig fer anit, sinó unes quantes més. Vaig mirar l'historial de l'article per saber si era nou i aleshores avisar l'usuari o usuària que l'havia publicat i vaig veure que, a part dels bots, n'hi havia uns quants. Per altra banda, com que de tant en tant trobo articles biogràfics amb contingut que sembla de revista del cor, volia saber quina plantilla podria ser útil en aquests casos.

Alzinous (discussiócontribucions)

Bon dia, Mercè!

Pots fer servir la plantilla "Incomplet" afegint un comentari, però potser s'escau més la plantilla "Imprecís". Tot i així, quan es tracta de text no referenciat és més discret afegir la plantilla "Citació necessària".

Altres plantilles possibles podrien ser: "Text no enciclopèdic", "Falten referències" (que pots fer servir al principi de l'article o al principi d'una secció) o "Neutralitat".

L'opció B és esborrar tot el text que no estigui referenciat i no es pugui verificar. Que aquest text sense referenciar recordi les revistes del cor és una raó més per fer-ho.

Deixar un comentari a la pàgina de discussió de l'article o a l'editor o editora principal també es una bona pràctica.

Salutacions i gràcies per la feina.

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Trobo que el to és innecessàriament displicent, en les vostres respostes, AlbertRA, Amadalvarez. Inadequat.

Mercè, he vist esborrar articles per molt menys. Amb avís previ, esclar: amb la plantilla d'avís d'esborrament. Gràcies per la feina. Totes i tots fem falta.

AlbertRA (discussiócontribucions)

Permet-me que discrepi. Respondre animant a la lliure iniciativa personal, com he fet, o indicant fil per randa com actuar, com ha fet l'Amador, no té res de displicent.

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

És curiós, però m'ha semblat que ella no ho rebia així... i m'ha semblat que no us hi havíeu fixat.

I tant que pots discrepar! i també sense el meu consentiment!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvolguda, @Pilardenou999. No sé quantes vegades li has respost preguntes similars a @Mercè Piqueras a la Taverna. T'asseguro que jo li he respost un bon grapat.

Quan anava a respondre-li a aquesta, he vist el seu rebuig al consell d'@AlbertRA.

Potser el considerareu poc sensible per part d'Albert, però m'ha semblat d'allò més indicat per una companya que té més tendència a empaperar d'etiquetes un article que dedicar 1 minut a corregir-lo.

Com sempre he defensat, cadascú pot dedicar-se a l'activitat que més li agradi. Però menysprear el consell que li ha fet l'Albert, no crec que sigui "Netiqueta", precisament.

Així doncs, amb una certa ironia, no ho negaré, li he facilitat un procediment de millora d'articles més eficient que el que acostuma a emprar. Per si l'interessa, òbviament.

Gràcies

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Tu sabràs el que fas, Amador.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pilardenou999 Sí, ho sé. No hi haurà altra oportunitat d'equivocar-me ni de discutir.

Gràcies pel vostre temps

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Diu @Amadalvarez (referint-se a mi): "una companya que té més tendència a empaperar d'etiquetes un article que dedicar 1 minut a corregir-lo."

Mira't les meves contribucions i veuràs si dedico més temps a "empaperar d'etiquetes" els articles que a corregir-ne. Potser tu siguis molt ràpid corregint articles, però a mi em porta bastant de temps. I si trobo un article que té mancances i que, pel motiu que sigui, no corregeixo, una plantilla que indiqui el problema és un advertiment per a qui entri en aquella pàgina a consultar l'article.

Hiperterminal (discussiócontribucions)

Hola.

Llegint el debat, estic d'acord amb la @Pilardenou999. Sento dir-ho, però sembla que en aquest espai s'oblida la netiqueta.

@Mercè Piqueras @Alzinous Gràcies per esmentar les plantilles. M'ajuda a entendre millor com fer-les servir.

Salutacions.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Gràcies, @Alzinous, @Pilardenou999 i @Hiperterminal, pels vostres comentaris. Entenc que no tothom tingui la mateixa opinió a la Viquipèdia i que es pugui discrepar de les opinions d'altres persones, però hi ha moltes maneres de dir les coses i en aquest espai de tat en tant hi ha qui oblida, com indica @Hiperterminal, la netiqueta. (serà per això que, d'aquest espai, se'n diu "la Taverna"?).

Un usuari va dir-me fa algun temps que el to del llenguatge i el registre que de vegades es fa servir a la Taverna, així com la manca d'empatia que demostren alguns usuaris, no són els que ell està acostumat en el seu àmbit (acadèmic) i que potser això sigui un dels motius pels quals hi ha dones que se n'allunyen.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

I els homes no se n'allunyen?

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Robertgarrigos, no ho sé; jo sé només el que m'han dit altres dones i el que he llegit en articles que parlen de la poca presència de les dones a la Viquipèdia. I una de les causes és que, en els debats, poden arribar a sentir-se intimidades o menyspreades. I d'això vaig parlar amb l'usuari que em va donar la seva opinió sobre algunes converses/debats a la Taverna.

Tiputini (discussiócontribucions)

@AlbertRA i @Amadalvarez el vostre to d'aquesta discussió és insultant. L'expressió 'deixa't de plantilles i apanya l'article com puguis' o 'empaperar d'etiquetes' mostra un despreci absolut cap a una persona que edita la Viquipèdia i tal com les seves contribucions ho demostren, es mereix tot el respecte i ser tractada amb molta més amabilitat.

Alzinous (discussiócontribucions)

A les discussions de la taverna, podem veure com, alguna vegada, usuaris i usuàries acaben embolicant-se amb paraules dures i actituds que es poden qualificar com a mancades de cortesia o maleducades. Això resulta especialment incòmode i difícil de justificar (i entendre) quan es tracta d'usuàries i usuaris veterans i que es coneixen personalment i han coincidit presencialment diverses vegades.

Les nostres polítiques actuals afirmen que la clau d’una col·laboració eficaç en la construcció de la Viquipèdia és el respecte. Aquesta discussió és un exemple clar de com, de vegades, no s'aconsegueix el clímax desitjat de col·laboració i respecte mutu.

Intentant fer una anàlisi objectiva del que s'ha dit aquí, més enllà de l'ambigüitat del text pla, és obvi que hi ha hagut paraules que podrien fer mal i atacs personals en forma de desqualificacions greus. El fet de reafirmar-se en allò que s'ha dit sobre l'altra persona, per intentar autojustificar-se, no ajuda. Quan algú no es pot disculpar honestament és millor quedar-se callat.

Tot i això, és cert que en un moment concret, a vegades podem dir (o escriure) coses que era millor no haver dit (o escrit). Algunes vegades algun company o companya pot verbalitzar alguna cosa ofensiva per accident, sense adonar-se que les seves paraules es poden interpretar com un menyspreu. Ens ha passat a totes i a tots. Aleshores, disculpar-se sempre ajuda a reduir les tensions. Una disculpa pot suavitzar les coses.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

@Alzinous sense deixar donar-te la raó en el fons de la teva resposta, vull matisar el teu primer paràgraf en què dius:

"Això resulta especialment incòmode i difícil de justificar (i entendre) quan es tracta d'usuàries i usuaris veterans i que es coneixen personalment i han coincidit presencialment diverses vegades."

Crec que justament es justifica (o s'entén) perquè han coincidit i es coneixen personalment. I ho dic només per la sensació que m'ha donat tota la conversa, perquè no conec la @Mercè Piqueras personalment, però sí l'@Amadalvarez i la @Tiputini (vull dir que els poso cara, no que els conec com la mare que els va parir, ja m'enteneu)

No estic sortint en defensa de ningú ni atacant ningú. He llegit la conversa i he pensat, ostres la Mercè, si que s'ha enfadat per res, amb el comentari de l'Albert (que tampoc conec de res) i després, ostres, com salta l'Amador. I per l'ús de termes com "biaix de gènere", per descriure un problema purament de contingut, he intuït que aquí hi ha quelcom de més de fons que se m'escapa, però que està incidint. Per tant, justament perquè es coneixen és que crec que s'està fent un gra massa d'un no res. Hi ha hagut casos, em sembla a mi, molt més flagrant de falta d'etiqueta.

En fi, el meu consell: respirem una mica i pensem 10 segons abans de respondre (o 20).

Salut i bon diumenge.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Robertgarrigos, em sembla que una vegada vaig coincidir amb @Amadalvarez en el MACBA, però a @AlbertRA no recordo haver-lo vist mai. I com he dit en un altre comentari, penso que hi ha moltes maneres de dir que no estàs d'acord amb el que ha fet algú. Dir a una persona "Deixa't de plantilles i apanya l'article com puguis" potser no sigui la millor manera d'animar-la "a la lliure iniciativa personal". I afirmar que tinc "més tendència a empaperar d'etiquetes un article que dedicar 1 minut a corregir-lo" és, per una banda, no conèixer el meu historial de contribucions i, per una altra, pressuposar que en un minut puc arreglar un article; potser ell pugui fer-ho, però a mi em costa molt més. I sempre que trobi un article amb mancances, seguiré posant-li una plantilla, si per algun motiu jo no ho soluciono. I un motiu pot ser que aquell article no m'interessi o que no conegui prou bé el tema de què es tracta. Penso que qui consulta la Viquipèdia té dret a saber que aquell article té algun problema.

I si sóc usuària 'veterana' deu ser sobretot per la meva edat (més propera als 80 que als 70) perquè encara que em vaig fer el perfil d'usuària el 2008, durant bastants anys no sabia gairebé res de la Viquipèdia, fins que vaig seguir uns tallers que un grup de viquipedistes dones van fer en el meu barri. Segueixo encara ignorant moltes coses de la Viquipèdia i per això fins ara he fet bastantes consultes a la Taverna.

També he de dir que el fet que m'hagi dedicat a l'edició científica possiblement fa que em miri els articles amb una visió diferent, com en els temps en què havia de corregir articles de manera habitual i fixar-me en detalls que potser passin desapercebuts a molta gent; per exemple l'ortotipografia, el registre del llenguatge o la manca de citacions en el text. I la veritat és que, a la Viquipèdia, sovint amb trobo articles per als quals no sé quina plantilla posar. Malgrat el "deixa't de plantilles" que m'han etzibat, suposo que, si les plantilles existeixen, són perquè s'usin quan es consideri necessari.