Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Bona nit a tots, Veient articles sobre diversos models de càmeres fotogràfiques, m'han vingut ganes de començar a crear o traduir articles sobre càmeres reflex com la Canon EOS 2000D.

El meu dubte ve de si a Viquipèdia podria anar afegint diversos models d'aquestes o no és un tema de prou valor enciclopèdic per tenir un article per cada càmera (reflex).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com qualsevol altre tema: la política és Viquipèdia:Admissibilitat i la qüestió clau és si pots escriure l'article sobre una càmera fent servir fonts fiables independents del subjecte (en aquest cas independent del fabricant i dels distribuïdors).

Abans hagués dit que de cada model que sortia se'n podia trobar alguns articles de revista. Ara no sé com està, però segur que de molts models se'n pot trobar coses.

Pots veure a l'historial de CANON EOS 2000D que ningú l'ha marcat en cap moment com a mancat de referències, cosa que és un bon precedent. A més, en anglès tenen un bon grapat d'articles de càmeres, que no és garantia de res però també és un indici que les referències deuen existir.

Bernatargentona (discussiócontribucions)

A dia d'avui molta informació sobre càmeres la podem trobar a "revistes digitals" com xatakafoto, photolari, dzoom o d'altres. En aquest cas les podriem considerar fonts fiables i utilitzar-les com a referències?

Yuanga (discussiócontribucions)

Jo penso que sí. Per mi, endavant! Molts ànims.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Per mi són fonts fiables.

Vigila no fer servir pàgines que requereixi tenir subscripció, per tal que siguin lliurament accessibles.

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Perfecte, doncs m'hi posare en breus. Mirare que cap de les webs siguin lliures.

Moltes gràcies per l'ajuda

Amadalvarez (discussiócontribucions)

volies dir que "totes les webs siguin lliures" ?

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Això mateix, volia posar que totes les webs siguin lliures, no que cap d'elles.

Disculpa, lapsus

Docosong (discussiócontribucions)

Recordar també que serveixen les revistes especialitzades en fotografia publicades només en paper

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Gràcies, si hi ha suficients referències es podria crear dins l'article, personatges famosos com fotografs que han utilitzat aquell model concret?

Com es faria en ciutats amb els fills il•lustres?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si hi ha fotògrafs famosos que han fet servir un model de càmera se'n pot parlar a l'article de la càmera i al del fotògraf. Només és cosa de veure què va a cada un. Si s'esmenta a l'article de la càmera estaria bé que el que es digués sobre la relació entre el model i els fotògrafs fos més que una llista de fotògrafs pelada.

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Comprenc, en lloc de posar només el nom es podria esmentar per exemple quin tipus de fotografies va fer amb la mateixa i/o en quines esdeveniments famosos?

Merci per tot

Judesba (discussiócontribucions)

Jo ho faria tipus: "la fotògrafa X sol utilitzar les càmeres X i Y" (amb referències, i ampliant-ne la informació si es té) o "aquesta càmera és utilitzada habitualment pels fotògrafs X, Y i Z" (amb referències, i ampliant-ne la informació si es té). Res de llistes com les ciutats agermanades o els fills il·lustres.

Bernatargentona (discussiócontribucions)

A l'article de la Canon EOS C300 està així esmentat com dius. Millor que llistat, tens rao.

Merci

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Bones, he començat amb l'articlde de la 4000D i em ve un dubte.

Tota la informació sobre les especificacions de la càmera l'estic introduint a la infotaula.

Però pel que estic veient en altres articles de càmeres s'ha de fer manual i no per wikidata? Ja que per exemple els modes de balanç de blanc en cada idioma seran diferents o es tradueix automaticament?


Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La norma general: tot el que es pugui posar a Wikidata, va a Wikidata, i això en uns quants temes vol dir directament tot a Wikidata i la infotaula sense res en local.

Ara bé, veient el codi de la plantilla, la informació que hi has posat i el poc que surt afegint a l'article {{infotaula càmera}} em temo que molts paràmetres de la infotaula no es poden posar encara a Wikidata, de manera que moltes coses hauran de ser manuals.

Sobre la traducció: moltes de les coses que es posen a la infotaula tenen la seva traducció a Wikidata.

Em grinyola una mica que en aquesta infotaula hi ha molts camps que són un paràgraf, cosa que fa difícil que es puguin posar a Wikidata però per altra banda em fa dubtar si són informacions adients per la infotaula, on tot hauria de ser esquemàtic.

Notifico en @Amadalvarez, que és l'entès en infotaules i la seva automatització.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ho miro, tot i que sospito que tenim poques propietats relacionades amb càmeres fotogràfiques.

Donarà més feina, però podrem millorar els continguts.

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Veig que s'ha introduit informació sobre el sensor d'imatge a wikidata, pero no apareix a la infotaula. Veig que el format APS-C apareix com a format del fitxer, però més aviat seria mida del sensor o format del sensor no?

Suposo que encara esteu acabant d'arreglar el tema, si puc ajudar en alguna cosa, encantat.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Per ara, no. Estic treballant només amb la 580D per mirar de crear un prototip/model a WD el més complert possible.

Soc conscient que això és una reflex digital i que ens faltarà per definir aspectes propis de càmeres amb objectius fixos i/o amb pel·lícula, però de moment comencem per aquí.

Tinc dubtes de modelitzar a WD conceptes com "Modes d'exposició", "Mesurament de l'exposició" i "Balanç de blancs", no només perquè no hi ha cap propietat que els tracti (que té solució), sinó perquè ni tant sols els conceptes (ex.:Escena intel·ligent automàtica, sense flaix, Creative Auto, SCN (retrat, pell suau, paisatge, primers plànols, esport, foto de grup, retrat nocturn, escena nocturna sense trípode, control contrallum,.....avaluativa per punts, parcial, etc...) existeixen com a item dins WD. Es podrien crear, però a mida que avancem aquestes característiques esdevenen comuns per a tots els equips i perd valor informatiu, excepte en les històriques o les automàtiques. Dóna-li una volta i em dius si es pot abreujar d'alguna forma.

En qualsevol cas, els paràmetres manuals han de tendir a desaparèixer..

Seguim,

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Crec que lo més adient seria suprimir els següents aspectes, ja que serien iguals en la inmensa majoris de càmeres i no donen detalls importants sobre la mateixa més enlla de configuracions internes. Jo suprimiria de les taules: - modes d'enfocament - modes d'exposició - mesurament de l'exposició - flaix - bràqueting del flaix - balanç de blanc - bràqueting del balanç de blanc

Les altres si que les inclouria a WD Com ho veus?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Estic d'acord. Podem mantenir el paràmetre manual per explicar les excepcions quan arribem a les històriques. Per exemple: flash, en lloc de dir quines tenen, podem dir "no té connexió" en aquelles que no tenien ni intern ni sincronitzable.

Mira aquesta nota i aquesta altra per familiaritzar-te amb com acordar canvis de criteri a WD.

Salut !

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Perfecte, doncs dels articles que he creat eliminare les dades que hem comentat. El temps d'exposició si no vaig errat surt a WD pero no a la infotaula automaticament. Tots els demés parametres ja estan inclosos a WD?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

El Temps d'exposició (P6757) està pensat per les fotos, per això hi ha tan pocs casos, perquè les imatges que tenen item propi, no estan tan ben documentades.

Per això he demanat d'aprofitar-la ampliant el domain d'aplicació.

Ara esperem 10 dies i "no news, good news". Amb una propietat tan misèrrima, suposo que ningú respondrà.

Em queda mirar d'arreglar la forma de presentació de la velocitat d'exposició, perquè ara surt en segons (0,00025) en lloc de fracció 1/4000 i polir algun detall més dels paràmetres que no estaven a la llista d'abans.

Faré un repàs d'algunes coses rares a veure com s'estan fent servir. Per ex.: "Rang de velocitat d'obturador" vs "Velocitats de l'obturador" o "Ràfega" vs "Imatges/seg"....

Si no estan clars i no els fa servir ningú, els eliminaré de la infotaula. No la coneixia gaire però fa pinta de ser una traducció acrítica de la versió anglesa.

Salut !

Bernatargentona (discussiócontribucions)

De la Canon EOS 250D i la EOS 850D ja he reduit la plantilla com vam acordar i he introduit tota la informació a WD com vas fer a la 850D.

Ara en manual, si no vaig errat, només apareix: Model, Àrea d'enfocament, Visor i Processador

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Crec que aquests els podrem posar també.

Suposo que acabes de començar a editar WD, oi?. Si vols t'explico alguns gadgets per anar més de pressa. Per començar, ajustat les preferències (de WD) segons això:

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Si, és dels primers cops que edito WD, ho he fet correctament?. He activat les opcions que em comentes, hi havia alguna més activada que la he deixat activa.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Veuràs que ha canviat el format de l'edició. Amb les fletxes en corba a la dreta de les declaracions pots copiar o traslladar aquell contingut específic a un altre item. Per exemple, pots copiar la dada de les muntures a totes les càmeres de la sèrie, fàcilment

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, així és molt més senzill de omplir les especificacions a WD.

Veig que ha canviat el mini-conector HDMI de transmissió de dades a connectar AV, ho he canviat també als altres articles

Bernatargentona (discussiócontribucions)

A l'article de la Canon EOS 850D diria que tot el que pot anar a Wikidata ho he posat allà. Les altres opcions no m'han sortit i he posat manual. Si es posen noves o m'he deixat alguna, siusplau comenta'm i ho canvio. Moltes gràcies

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Els camps de la infotaula també els puc reduir, però llavors hi haurà molta informació faltant, si que és veritat que en molts camps el text és força llarg, ja que són modes fotogràfics o de configuració amb forces aspectes on escollir dins la càmera.

Quedo a l'espera pel tema infotaula a veure quina seria la millor opció

De moment he creat el de la Canon EOS 4000D i la Canon EOS 250D, si hi ha algun error o millora encantat de poder millorar l'article.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Compte que a aquesta darrera li has posat Cànon amb accent, a diferència de totes les altres, i per això l'enllaç no funciona.

A dalt a la dreta tens la pestanya de reanomenar la pàgina.

Bernatargentona (discussiócontribucions)