Tema de Viquipèdia Discussió:Categorització

La norma dels 5ac només es vàlida per les categories enciclopèdiques

27
Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
KRLS (discussiócontribucions)

Per mi és de sentit comú que les categories de manteniment no es regeixin per la norma dels 5ac.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb que abans no ho buidàvem les categories de manteniment, i a més crec que algunes categories de manteniment tenien un avís que no s'esborraven encara que estiguessin buides.

Ara bé, abans tampoc teníem categories de manteniment per any.

Aleshores tenim una mena de buit legal perquè quan vam escriure la política no comptàvem amb les categories de manteniment per any.

Jo veig un cas clar de amb les categories de manteniment que no són per any. Per exemple, no s'hauria d'esborrar la Categoria:Articles mancats de referències sobre la seva admissibilitat encara que quedés buida, perquè ha d'estar disponible per si algú posa la plantilla en algun article.

El cas menys clar és el de les categories de manteniment per any. Aquí no veig que els motius per mantenir o no una categoria d'articles sense referències des del 2015 amb menys de cinc articles siguin gaire diferents dels motius per mantenir o no una categoria enciclopèdica amb menys de cinc articles. L'excepció és si la categoria de manteniment l'està buidant activament algú, que ens podem esperar a que l'acabi de buidar abans d'esborrar-la, per no destorbar la feina, però en els altres casos no hi veig gaire motiu per tractar les categories de manteniment petites que poden fusionar-se fàcilment amb d'altres de més grans d'una manera diferent que les categories enciclopèdiques.

Paucabot (discussiócontribucions)

Tal com dic en el precedent, no em sembla malament arreplegar els tres o quatre articles que quedin de Categoria:Articles sense referències des de gener del 2014 a Categoria:Articles sense referències des del 2014. Una cosa diferent és moure els darrers tres o quatre articles de Categoria:Articles sense referències des del 2014 a Categoria:Articles sense referències des del 2015, que és més o manco el que ens ha duit aquí.

És tan coherent com moure tres o quatre articles de Categoria:Obres del 1898 a Categoria:Obres del segle XX.

Amortres (discussiócontribucions)

Igual les categories tenen un nom que incita a confusió, però jo no trobo que sigui el mateix canviar articles de Categoria:Obres del 1898 a Categoria:Obres del segle XX que canviar-los de Categoria:Articles sense referències des del 2014 a Categoria:Articles sense referències des del 2015. Les categories de manteniment amb data es diuen ...DES DE... (que vol dir a partir d'un moment determinat) però no estan marcades indicant que ho van ser en un moment concret del temps. O em falla alguna cosa, o jo entenc que una cosa estigui marcada des de 2014 també ho està des de 2015, en canvi una cosa que va passar en 1898 NO VA PASSAR al segle XX.

Paucabot (discussiócontribucions)

Uf. Si és el mateix que un article necessiti referències des de 2014 que que un article referències des de 2015, no necessitam dividir per anys per saber des de quan duu l'avís. Posam a tots 2023 (o no posam ni any) i per avall, que fa baixada.

El problema no era tant inicialment això de les categories com el procés seguit: en lloc de millorar la redacció els darrers quatre articles de la categoria del 2017, que és el que realment milloraria els articles, simplement canviï l'any basant-me en una cosa que no feim habitualment per tal de buidar la categoria i poder dir que hem millorat un article, quan, en realitat, no hem millorat res.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En general, un article amb un problema marcat des del 2015 ja el tenia abans i si segueix marcat és que encara té el problema. El 2015 és només un punt en que tenia el problema i algú el va veure. Aleshores, qualsevol altre moment posterior segueix essent cert. Seria diferent si busquéssim a l'historial i marquéssim els articles segons quan van començar a tenir el problema. No hi veig contradicció.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord, idò. Clarament, jo ho veia d'una altra manera.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I com a comentari marginal: jo no esborraria categories de manteniment durant la quinzena de la qualitat.

Amortres (discussiócontribucions)

Estic d'acord en no esborrar les categories durant la quinzena (o potser mai), perquè buidant categories antigues m'he m'he trobat que s'anaven omplint perquè alguns usuaris canvien els tipus de plantilles sense canviar la data, per exemple {{Millorar format|data=2016}} per {{FR|data=2016}}. Cap problema, però el meu criteri és diferent, doncs jo canvio {{Millorar format|data=2016}} per {{FR|data=2023}}, per dues raons: 1) la detecció del FR la he feta ara, i 2) l'article pot acabar en una categoria de manteniment inexistent (perquè mai ha existit o perquè s'ha buidat). Entenc el criteri de mantenir la data perquè indica l'antiguitat de l'obsolescència, però he escollit un altre criteri. Potser ja que hi som podem definir-ne un dels dos.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tenim un robot que posa data a les plantilles de manteniment. No crec que costés gaire que corregís també les dates incorrectes, o sigui, canviés les dates per les que no hi ha categoria per l'actual o per la més antiga amb categoria.

Notifico @Arnaugir per al·lusions, perquè crec recordar que és el botaire.

Amortres (discussiócontribucions)

Abans de fer treballar un bot crec que caldria decidir si definim o no quina és la data que s'hauria de posar en una nova plantilla de manteniment quan es fan correccions o traduccions, per exemple Pallares i jo tenim criteris diferents (exemples de criteris diferents: i )

Pallares (discussiócontribucions)

La veritat és que he aplicat diversos criteris en l'esporgada dels articles amb format a millorar 2013, 2014...@Amortres:Alguns, perquè hi ha feina, els he passat a l'any següent, i ja els abordaré amb calma. Altres, on he canviat l'item de MF a FR, per exemple, els he dut al 2023. La veritat, només he mirat de deixar els articles en condicions. Alguns, em direu, he tirat pel dret, eliminant l'etiqueta, però és que de vegades hi ha moltes edicions des que es va posar. Pel que fa al títol de la discussió, em sembla indiferent i (amb la veu petita) una pèrdua de temps.

Amortres (discussiócontribucions)

@Pallares: Cap queixa amb la molta feina que has fet, al contrari, màxima gratitud. Per a mi la data d'una plantilla em serveix de guia orientativa, perquè faig manteniment d'articles habitualment, i en general miro de triar els més antics. Per mi, pots posar la data que et sembli, l'actual o la de quan es va deixar l'article en males condicions (les dues opcions poden ser correctes), perquè com tu, crec que l'important és deixar els articles en condicions.

Amortres (discussiócontribucions)

M'és indiferent, tot i que preferiria no fer regles diferents per coses semblants. Al final és un indicatiu que dona pistes sobre el temps que duen articles sense revisar. La categorització per data és important doncs dona pistes de l'abandonament dels articles i de l'obsoleta que pugui estar la informació, i el fet que es categoritzi el manteniment per data és una cosa crec que no hem de posar en dubte

Pau Colominas (discussiócontribucions)

A favor que la norma 5ac no apliqui a cap categoria de manteniment. Sobre quines cal esborrar quan, això ja són figues d'un altre paner.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les categories de manteniment es poden posar com convinguin als usuaris que les fan servir. Ara bé, reconec que a mi em costaria molt argumentar que la categoria "articles sense referències des del 2013" amb només 3 articles és útil als seus usuaris perquè ajuda a trobar i classificar els articles, mentre que la categoria "simfonies de Wolfrang Trombonius" amb només 3 articles no és útil als lectors perquè complica el trobar i classificar els articles, tot i que els editors interessats sí que troben útil i necessària aquesta categoria.

O sigui, portem dècada i mitja llegint propostes del tipus "el mínim dels 5 articles no s'hauria d'aplicar als articles de [tema que interessa al proponent]", i ara veig que els mateixos que hem estat tombant aquestes propostes estem proposant el mateix per les categories del tema que ens interessa a nosaltres.

Aleshores no veig clar fer una excepció per les categories de manteniment per any sense una molt bona raó de per què són diferents.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Per mi la raó que les fa diferents és que són dinàmiques. És a dir, la quantitat d'articles a la categoria d'articles d'indrets sense coordenades és, per naturalesa, fluctuant però amb objectiu 0. Crec que és això el que ha de permetre no esborrar-les si mai arriben a tenir menys de 5 articles (tot i que, sincerament, és per comoditat: no seria pas cap drama anar-les creant i esborrant també dinàmicament).

Ara bé, el que sí faria és eliminar la classificació per anys d'aquestes categories. Crec que no tenen cap rellevància i que seria molt més útil dividir la categoria "articles sense referències" per temes que per any (de cara a trobar viquipedistes que vulguin referenciar-los).

Amortres (discussiócontribucions)

@Pau Colominas Crec que el tema de debat està centrat en la data, i no en altres característiques de les categories. Les que tenim amb data en principi no s'han de reomplir si no és en el període corrent, en canvi la resta poden buidar-se de manera temporal i tornar-se a omplir.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sí, jo també ho entenc així. La categoria d'articles sense referències es podria buidar del tot (tant de bo) i tornar-se a omplir més tard i per això no s'ha d'esborrar.

Les que parlem aquí són les subcategories per data.

I sobre classificar les categories de manteniment per tema, diria que això no cal perquè és molt fàcil de fer amb PetScan, com fem cada setmana al diumenge de les referències.

Amortres (discussiócontribucions)

Paucabot, KRLS, Pere prlpz, Pau Colominas entenc que estem arribant a un consens per no aplicar #5AC en cap circumstància en cap categoria de manteniment.

Podem passar a rematar altres temes que han sortit i incorporar-ho a la revisió, com

  • Categorització per mesos. Crec que ja no queda cap categoria amb mesos, però per si de cas proposo incorporar a la revisió que la datació de manteniment es faci únicament sense data o per any.
  • Esborrar categories de manteniment buides. S'ha proposat que les categories no s'esborrin mai. Entenc que es limita a les arrel, no a les que tenen data
  • Quina data es posa en una plantilla de manteniment? En traduccions a vegades es posa la data de la plantilla d'origen i no de la traducció, i en la quinzena és habitual canviar plantilles mantenint la data de la eliminada, i hi ha editors que posen la data de la traducció o el canvi de plantilla. Homogeneïtzem i seguim amb criteri lliure?
  • S'ha proposat no esborrar cap categoria buida amb datació durant la quinzena. Entenc que no es posaria a la revisió, atès que seria una excepció temporal
Paucabot (discussiócontribucions)

Entenc que no hem de buidar categories de manteniment com Categoria:Sol·licituds de supressió immediata perquè tenguin menys de cinc elements perquè s'aniran omplint i buidant i no tendria gaire sentit fer-ho. Fins aquí, diria que estam tots d'acord.

Jo havia considerat aquestes categories tipus Categoria:Articles amb redacció per millorar des de 2019 eren categories de manteniment (en realitat són subcategories de Categoria:Manteniment) i per tant, aplicava el mateix principi.

No aplicar el mateix principi per a totes les categories de manteniment es pot fer però haurem de pensar un bon motiu per justificar que aquestes categories de manteniment per any no són categories de manteniment.

Resumint: no hem tractat mai (que jo sàpiga) les categories no enciclopèdiques com si ho fossin i, en el cas de voler-ho fer a partir d'ara, seria una feina diferenciar on sí aplicam la regla dels 5 articles i on no.

Paucabot (discussiócontribucions)

Veig que no hi ha consens per afegir al text que la regla dels cinc articles no s'aplica a les categories no enciclopèdiques. Em podríeu confirmar que això és així?

Amortres (discussiócontribucions)

Jo entenc que hi ha consens sobre aquest punt, i crec que també tenim consens en què únicament es poden esborrar les subcategories de manteniment organitzades per data quan han quedat buides, mentre que la resta no es poden esborrar.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per mi feu com us sembli, però si hi ha unes categories de menys de cinc articles que no s'ompliran mai més i són útils per classificar articles, gairebé m'he quedat sense arguments per seguir dient que la norma dels cinc articles s'ha de seguir aplicant als articles enciclopèdics.

Paucabot (discussiócontribucions)
Resposta a «La norma dels 5ac només es vàlida per les categories enciclopèdiques»