Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Marti.bdb (discussiócontribucions)

Bon dia,

he estat pensant sobre com posar en valor els articles que bé podrien ser ABo o AdQ. No m'entra al cap que hi haguin més AdQ que ABons quan hauria de ser al revés. Proposo crear una subpàgina de projecte de la Viquipèdia:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article on poder anar posant tots els articles que aneu veient que podrien entrar en procés d'avaluació en forma de llista per a tenir un major control dels articles.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

De fa molts anys el coll d'ampolla amb la distinció d'articles no és que no es facin propostes sinó la poca participació en les propostes que es fan. Aleshores, si jo volgués augmentar el nombre d'articles bons o de qualitat no dedicaria ni un minut a demanar o fer propostes fins que hagués passat per Viquipèdia:Avaluació d'articles, m'hagués llegit tots els articles que em poguessin interessar i hagués dit alguna cosa a l'avaluació, i després hagués passat per Viquipèdia:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article, m'hagués llegit tots els articles i hagués votat a totes les propostes.

De fet, si mires a les discussions sobre el procés d'avaluació d'articles veuràs que algun cop s'ha proposat limitar el nombre de propostes que es poden fer, per tal d'evitar que el procés s'encalli (o que s'encalli encara més).

En el fons, el problema és que per avaluar i votar un article cal dedicar una bona estona a llegir atentament un article llarg, i això porta molt més temps que altres feines com participar a les discussions d'esborrat, i donat el nostre problema endèmic de la manca de mans les avaluacions s'encallen. De fet, fa molts anys s'aprovaven moltíssims més articles, però veient com sortien la principal causa eren els editors que votaven sense haver llegit l'article. D'aquell temps hem tingut articles de qualitat amb faltes evidents i errors de traducció automàtica.

Barcelona (discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb el Pere, no calen més procediments sinó més ulls llegint articles llargs, que sempre costa més que editar petits articles o altres tasques

Pau Colominas (discussiócontribucions)

La meva resposta va més o menys pel mateix camí que la dels meus companys. La millor manera d'augmentar els articles bons és participant a les propostes ja obertes, que són el coll d'ampolla. També les de retirada de distinció d'AdQ, que de tant en tant acaben desembocant en distinció d'ABo.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ídem a les respostes de la resta. No em sembla gaire constructiu suggerir millores d'un procés quan diria que mai has participat en cap proposta d'avaluació o votació, sigui pròpia o d'altres companys, @Marti.bdb.

Em temo que qui vulgui valorar els AdQ i ABo el primer que ha de fer és dedicar temps a llegir-ne les propostes dels companys. I això vol dir fer-hi esmenes ortotipogràfiques, contrastar que la bibliografia s'adiu a la cita del text referenciat, proposar millores i comentar-les críticament i votar les que ja estan en fase de votació. I, quan ja es dugui un bon bagatge fent aquesta feinada, llavors sí que pot tenir un cert coneixement del procés per veure com refinar-lo o fer-lo més accessible. Com s'ha dit, és més avorrit i no es fa sol, però és que els filtres de qualitat acadèmics i de revisió per parells són aquests a tot arreu.

Marti.bdb (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra vaig provar de posar en avaluació els articles de Catedral de Tortosa i Terra però no van prosperar, és per això que havia pensat que una de les formes d'ajudar en el procés era fer una subpàgina on anar posant aquells articles que anés veient que podrien entrar en avaluació. Mai he participat en cap votació de proposta de distinció d'alta qualitat d'un article però sé com funciona el procediment.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tota l'ajuda és benvinguda i és d'agrair, i com que som voluntaris cadascú col·labora on li sembla i li ve de gust. Un altre tema és el d'on és més efectiva aquesta col·laboració per un fi donat com el de destacar articles.

Marti.bdb (discussiócontribucions)

Des de 2016 mai s'ha superat el nombre de 40 propostes de distinció a l'any, i des de 2021 només hi ha hagut 50 propostes...

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Em sap greu insistir-hi. Però demanar a la gent que posi encara més articles en avaluació, sense que la mateixa (o altra, o nova i convençuda) gent es prengui el temps i la paciència a llegir, fer millores i proposar canvis en totes aquestes propostes és agreujar el coll d'ampolla actual i posar encara més pressió resultadista sobre els pocs que ja ho fem i que anem traient articles de l'atzucac amb una distinció.

Jo tinc molts articles dels meus alumnes que serien candidats a AdQ i ABo, però posar-los en una llista vol dir que algú altre n'haurà de llegir encara més en una pàgina llarga i, fins i tot si ho fes i me'ls comentés, podria tenir temps a incorporar tots aquests comentaris i millores? No és el cas. Això ja passa ara amb el sistema actual; moltes avaluacions romanen mesos i anys pendents de desencallar les valoracions i mai passen la segona ronda. D'aquí que calguin mans en l'avaluació actual per a un millor acompanyament de lectura+edicions complementàries i alleujar el tap, no comprimir-lo. Fa 4 anys vaig tirar endavant el Viquiprojecte:Els tres dies d'or que va anar molt bé per a despressuritzar aquest tema. Es podria recuperar perquè, si mirem les dades amb perspectiva, va tenir prou èxit.

Marti.bdb (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra no has entès la idea. Jo no vull posar més articles en processos d'avaluació, el que proposo és fer una subpàgina on posar els articles que PODRIEN entrar en procés d'avaluació. Així podria avançar la feina de buscar articles.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Possiblement, tens tota la raó i no ho entenc. Per què voldries posar articles que podrien entrar en procés d'avaluació, si directament, en una situació normal, qualsevol que trobessis que compleix els requisits ja el pots proposar directament a la pàgina amb aquest efecte? Fer una llista d'articles "en reserva" (que ho pots fer personalment o en la pàgina de discussió de les avaluacions, de fet ningú t'impedeix de fer-ho i cadascú prioritza allò que vol, faltaria més) com a procediment estructurat és, de fet, una aproximació que ja assumeix implícitament que les avaluacions en qüestió van desbordades, lentes i amb menys atenció de la que mereixen.

Marti.bdb (discussiócontribucions)

De vegades veia articles que estaven relativament bé i em preguntava perquè no eren ABo o AdQ. Vaig provar de posar en avaluació els articles de Catedral de Tortosa i Terra però per algun motiu no va funcionar. El que vaig pensar era fer una pàgina on pogués anar posant aquests articles i que algú altre que té més experiència pugués posar en avaluació aquests articles.

El que també veig que passa actualment és que moltes de les propostes d'avaluació venen d'articles que han modificat i ampliat alguns usuàris i aquests mateixos comencen l'avaluació. Així el que passa és que mai es posarà en valor el que ja tenim.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

"aquests mateixos comencen l'avaluació" a què fas referència? És totalment normal que sigui l'usuari que ha creat o modificat l'article qui s'ocupi de presentar-lo en avaluació, implementar els comentaris de millora i moure'l a la votació. És qui millor coneix les fonts que ha fet servir, si n'hi ha més de disponibles i l'estil de redacció que ha fet servir. Excepte casos puntuals, sembla impensable que sigui un viquipedista aliè qui s'encarregui de gestionar, proposar, refer i ampliar articles llarguíssims i complexos en bibliografia d'altres usuaris.

Marti.bdb (discussiócontribucions)

El que dic és que només entren en avaluació aquells articles que es milloren i un cop ja poden entrar en avaluació s'avaluen. No és cap queixa, és una observació. Posar en avaluació una pàgina que has millorat i pot ser ABo o AdQ és casi obligat. El problema rau en aquells articles que amb poques modificacions també es podrien posar en avaluació. Per això vaig repetint que hauríem de posar en valor el que ja tenim.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Torno al de dalt: som voluntaris i cadascú aprofita/perd el seu temps en el que li sembla. Si algú vol dedicar-se a recollir articles per proposar o a millorar-los i proposar-los, doncs endavant. Que crear una pàgina per tal que algú altre deixi de fer el que està fent i faci el que li suggerim nosaltres no hagi funcionat fins ara gairebé mai no treu que no es pugui intentar.

Per la resta, sembla que no té consens crear una subpàgina dins de Viquipèdia:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article (però es pot fer una pàgina personal o una entrada a la discussió, o totes dues coses), i tampoc tindria consens inundar les avaluacions amb moltes propostes (però això darrer tampoc ho està proposant ningú).

Marti.bdb (discussiócontribucions)

Cert, som voluntàris i podem perdre el temps en proposar coses que no arriben enlloc. Suposo que ja es pot donar per acabat el tema. Em dedicaré a perdre el temps fent el que sé fer i prou. Gràcies.

Quetz72 (discussiócontribucions)

En la línia de la majoria. Tenint en compte com d'encallades estan les avaluacions, i el temps que porten moltes, a parer meu la prioritat hauria de ser donar sortida al que hi ha: FIFO, first in, first out, no serveix de massa ampliar llistes d'espera o de pre-espera quan la feina realment important no avança. Si jo no he tingut encara temps per mirar-me el que està en avaluació, menys encara en tindria per mirar-me les que estiguessin en pre-avaluació i que, de fet, és una feina més fàcil i agraïda però que no aporta massa res a l'objectiu últim de revisió per parells.

Resposta a «ABo/AdQ»