Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Rubisimoes (discussiócontribucions)
Rubisimoes (discussiócontribucions)

Si us plau. Gràcies.

Alzinous (discussiócontribucions)

Diria que fa falta una revisió ortotipogràfica. Només a l'introducció canviaria el següent:

1. "inspirat" → "inspirada": Concordança amb "una idea" (femení).

2. "representant a 52 països, fins al moment (2023)" → "representant 52 països fins el 2023": Eliminació de la preposició "a", que no és necessària en aquest context i millorar redacció.

3. "2000s" → "anys 2000": Adaptació a l'ús habitual en català.

4. "determinant pel Guinness World Records" → "segons el Guinness World Records": Adaptació per millorar la fluïdesa i la claredat.

5. "donar a lloc" → "donar lloc": Correcció de l'expressió, ja que "a" no és necessària.

Una altre tema molt evident és que hi ha desenes d'enllaços interns per desambiguar.

El teu esforç en millorar l'article serà molt valuós. Endavant!

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

En el punt 2, jo no eliminaria la preposició "a". Segons el Diccionari normatiu, a l'entrada 'fins' diu: "En combinació amb a o en o bé sol, expressa una relació que denota el terme en l’espai o en el temps on algú o alguna cosa arriba sense ultrapassar-lo." I com a exemples, hi posa: "No arribaran fins a la tarda, fins al vespre, fins demà, fins divendres."

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Moltes gràcies. No conec això de l'"ortotipogràfica", però me n'informo. Cap problema. Ho corregeixo doncs.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

PS: veig que ortotipografia és la tipografia i ortografia. No m'has parlat res de tipografia. Dit altrament, és maquetació.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Rubisimoes, 'ortotipografia' fa referència a l'ús correcte de la tipografia. Per exemple, del tipus de lletra (rodona, cursiva, negreta, versaleta, etc.), de les cometes (altes, baixes, senzilles), dels punts suspensius, dels signes d'admiració, interrogació, etc.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Rubisimoes, veig que has posat l'article en avaluació, però em sembla que és molt precipitat fer-ho. Considero que li falta una revisió profunda, tant de contingut com d'estil i llengua. I hi ha una bona part del text sense referenciar. I trobo que hi ha massa enllaços, molts dels quals són innecessaris.

És d'agrair tot el treball que has fet, però trobo que l'article és redundant amb seccions de l'article Festival de la Cançó d'Eurovisió. I penso que tota la part dedicada a l'origen i història d'Eurovisió seria més adient que la posessis a l'article Eurovisió.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Les parts del text sense referenciar són la traducció de la versió francesa i per al cas he afegit una plantilla que deia que era una traducció. Bé, trec doncs l'article de la revisió, si consideres que efectivament és molt precipitat.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Rubisimoes, quan es tradueix d'una altra wikipedia no s'han de repetir els errors de l'article en la llengua original. Que el text no estigui referenciat en francès és un error i hauries de buscar-ne les referències o ometre la part que no en té

Has vist els cometaris que t'he deixat a la Taverna/Propostes? És una ampliació del que vaig escriure aquí. Un dels aspectes importants és no escriure en els articles opinions personals. A més dels exemples que hi he inclòs, un altre exemple és quan escrius " la polèmica revista Interviú...". En l'article de la referència no diu que fos una revista polèmica. T'has de limitar a la informació i afirmacions de les referències que inclous, sense afegir-hi opinions personals teves (encara que siguin encertades).

Alzinous (discussiócontribucions)

D'acord amb el comentari de la Mercè sobre les opinions personals incloses a l'article, que afecten directament VP:PVN.

Revisant l'índex, he identificat diverses seccions amb títols que podrien no complir amb els estàndards de neutralitat de la Viquipèdia catalana. Aquests títols podrien suggerir opinions o interpretacions subjectives en lloc de fets objectius. A continuació, detallo algunes de les seccions que podrien ser problemàtiques:

1. "El monopoli de la informació" i "Les ambicions imperialistes" (1.1 i 1.2) poden implicar judicis de valor que no són neutres, ja que fan afirmacions sobre la intenció i l'impacte dels inicis d'Eurovisió.

2. "L’obertura de portes a les dictadures" (3.2) implica un judici negatiu sobre la inclusió de certs països, la qual cosa no és neutral.

3. "L’Eurovisió comunista" (3.3) i "La diversitat uniformalitzadora" (3.4) utilitzen termes carregats de connotacions que poden no ser objectius.

4. "Els favoritismes de l'UER" (4.4) i "Prohibit de cantar en gaèlic irlandès" (4.6) poden implicar acusacions de parcialitat sense aportar proves en el mateix títol.

5. "La decadència del Festival d'Eurovisió" (5.1) i "França i el Regne Unit cauen del pedestal" (5.2) fan afirmacions valoratives sobre el declivi d'alguns països o de l'esdeveniment.

6. "Iugoslàvia: última dècada de propaganda" (5.5) suggereix un ús propagandístic que podria no ser un fet acceptat universalment.

7. "El fantasma de l'empat" (6.1) i "L'IRA amenaça la celebració del concurs" (6.3) són títols sensacionalistes que podrien influir en la percepció de la persona lectora.

8. "El públic mai no té raó" (8.1.1) no és neutral, ja que desacredita l'opinió del públic de manera categòrica.

9. "El concurs musical més gai del món" (8.5) pot ser considerat inapropiat en un context enciclopèdic, ja que no presenta el fet de manera objectiva.

10. "El Brexit boicoteja l'actuació britànica" (8.7) i "Israel és repudiada pel públic europeu" (9.3) impliquen accions o sentiments que poden ser exagerats o subjectius.

En general, els títols haurien d'expressar-se de manera més objectiva i descriptiva, evitant termes que (encara que siguin encertats) suggereixin un punt de vista particular o que puguin induir a judici valoratiu. Aquests canvis ajudarien a mantenir la neutralitat, un principi fonamental de la Viquipèdia.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

L'article original té com a referència el llibre oficial de l'uer sobre la història d'eurovisió. les dades que dona l'article són correctes, però considero que el llibre emblanqueix eurovisió en tant que fa de les organitzacions, història del concurs. per això he agafat allò que considerava historiable. no obstant, tot allò que diu l'article en francès és cert. no hi ha faltes. com a molt, puc agafar la referència de l'article en francès i posar-la a la versió catalana.

paral·lelament he corregit els títols, si creieu que hi ha més títols a corregir, corregeixo.

PS: emblanqueix el concurs perquè les pròpies normes de l'uer estan pensades per a evitar tota crítica, per molt constructiva que sigui. els periodistes mateixos que cobreixen el cocnurs no poden dedicar-se a fer evident que eurovisió és política. per tant, l'uer no editarà un llibre en què s'hi digui que Ucraïna es fa la guerra amb Rússia o que l'Azerbaïtjan li fa la guerra a Armènia al concurs. O sigui, no dirà que hi ha cançons amb contingut subliminal, que autoritza cançons quan li convé, etc.

Brunnaiz (discussiócontribucions)

@Rubisimoes: Si veus que les fonts de la UER no són neutrals, el que convindria és recercar fonts que no ho siguin (segurament n'hi ha d'Israel i Austràlia, per començar, i en menor mesura d'altres països que no participen en el concurs) per a contrarestar-ho contraposant les diferents perspectives de fonts fiables que tracten el tema. El que no és admissible en cap cas és que un viquipedista interpreti segons el criteri personal la informació que aporten fonts fiables, perquè llavors es compromet la neutralitat del projecte de la Viquipèdia (les opinions originals es poden publicar en blogs, xarxes socials, cartes al director, etc. però aquí no tenen cabuda).

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Molt bé. Entesos.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Llavors, acabo d'eliminar 3 referències:

  • Vaig escoltar-ho d'Europe 1, bàsicament els flamencs i els valons es barallens a Eurovisió per qüestions lingüístiques des que existeix Eurovisió. No he tornat a trobar la font, per tan, si creieu que ho heu d'esborrar, esborreu.
  • Pensava que el Benidorm s'havia creat pel tema del Melodifestivalen. He posat la font del Jordi Ramos, però m'ho he tornat a llegir i no ho trobo. No sé d'on he tret la cosa, deu estar en algunes de les meves fonts, però ara mmateix no tornaré a rellegir-ho tot. Si creieu que heu d'esborrar-ho, esborreu. A més, buscant per internet, he trobat que Eurovision-spain.com comenta que era un tema del Festival de Sanrem. Són una font fiablee, tot i que he detectat alguns errors quan he anat redactant l'article. El melodifestivalen és un concurs de pre-selecció molt prestigiós. Us ho dirà qualsevol periodista que hagi seguit Eurovisió. La font que he trobat és una mica in extremis, si en trobeu una de millor, endavant. Però s'ha de dir,vull dir, Suècia és l'única país que ha mantingut un concurs d'aquesta mena, amb el ressò que té i amb el seguiment que té. No és un caprici parlar-ne.
  • Tema del paternalisme de França amb Mònaco, he eliminat una font, que encara no he llegit, però no trobo la font que vaig llegir en el moment d'escriure un llibre que he escrit. Però bàsciament m'he llegit la història de Luxemburg, Suïssa, Bèlgica i Mònaco, i les conclusions són sempre les mateixes. També m'he apropat als mèdia de tots aquests països, en les llengües que sé, i torno a les mateixes conclusions. M'he estudiat els paradisos fiscals i m'he estudiat moltíssim Andorra, amb alguns micro-estats, perquè òbviament, la curiositat arriba a la primera. Què passava a Sant Marí durant la Segona Guerra Mundial, què feia Mònaco en aquest període, o quin interès tenia Napoleó per reconèixer Leitchenstein. Resulta quan consultes "el més expert dels experts" en Napoleó sobre Andorra, no hi veu més lluny i no sap donar-te cap resposta. Però, bàsicament, si sabés parlar italià i alemany, ja t'ho dic que entendria moltes més coses sobre Sant Marí i Leitchenstein. Per tant, si voleu eliminar-ho, endavant.
Rubisimoes (discussiócontribucions)

Altre comentari:

  • Tema d'Anglaterra amb la dictadura salazarista. No tinc font. Simplement he arreplegat allò que he trobat a Internet. La cosa és la següent, si et fas preguntes relatives a Portugal durant el 1640 i 1714, trobes que a Anglaterra li interessa tenir un país al costat de Castella, per poder passar per Gibraltar i així no haver de patir pel comerç. Total, Portugal n'ha fet una doctrina, "l'atlanisme". Les fonts que indico són parladores. Si creieu que s'ha d'eliminar, endavant. És a dir, la independència de Portugal no és fruït de la "bona diplomàcia" portuguesa. Circunstancialment, el país està situat on toca. Prou. És veritat que el país també des del medieu relacions molt amistoses amb Anglaterra, però bé que Anglaterra li va treure colònies a segle XIX. Per tant, les relacions no sempre han estat bones. La independència de Portugal és per circumstàncies.

Per què explico que Anglaterra no li interessava fer caure el salazarisme? Doncs perquè també considero que s'ha d'obrir els ulls a la gent quan llegeix. Ni França ni Anglaterra li desitgen res de bo a les nacions de la península. Si fos el cas contrari, haguéssin fer avortar els cops d'estat feixistes. Té res a veure amb Eurovisió? I tant, emblanqueixes dues dictadures.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Tema: La Grande Histoire de l'Eurovision (France Télévisions). És una font molt recurrent dins el meu article. Bàsicament estic tirant de memòria perquè el documental està capat i no trobo cap còpia per internet. Llavors, el document és bo, millor que el documental de l'RTP, però també té errors garrafals (i mira que ho fa France 2; en canvi la versió RTP no fa errors). El vaig veure fa molt de temps a la tele, el vaig recuperar un cop per tornar-lo a veure i prou. Les errades jo intento no cometre-les, me'n recordo especialment del tema de la cantant finlandesa i el petó gai. La locutora no tenia ni idea de què anava la cosa, vaig seguir Eurovisió aquell any i vaig seguir el tema del petó.

Si creieu que heu d'eliminar-ho, endavant. Total, veureu que les meves fonts no són res de l'altre món. Faig com les persones normals, com els viquipedistes mateios. Qualsevol professional, no pas un borinot com jo, ho faria deu vegades millor.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Us convido fortament a corregir tot allò que creieu que és esbiaixat.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

He referenciat el tema del genocidi d'Israel. Ara bé, no entenc que s'hagi de referenciar quan és Israel, i no calgui referenciar quan diem que Rússia o Azerbaïtjan són dictadures. No penso jugar al joc de la premsa que consisteix a dir que Vladimir Putin és president i Netanyahu conservador. És coses són com són. El primer és un dictador i l'altre és d'extrema dreta.

Alzinous (discussiócontribucions)

Entenc el teu punt de vista i pot ser que tinguis raó en les teves apreciacions. No obstant, és important recordar que la Viquipèdia es basa en la política de neutralitat, i això implica que les afirmacions han d’estar sempre ben referenciades, independentment de quin sigui el país o la situació. És comprensible la frustració amb la manera com es presenten determinats temes als mitjans, però a la Viquipèdia hem de seguir les normes establertes per mantenir la imparcialitat i la credibilitat de la plataforma.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Entesos Alzinous.

Brunnaiz (discussiócontribucions)

Opino el mateix que Alzinous.

Rubisimoes (discussiócontribucions)

Entesos Brunnaiz.

Resposta a «Revisió, ajuda»