Teresa Toda i Juncosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 11:05, 29 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaVenerable Teresa Toda, o
Teresa de Sant Josep

Retrat de la fundadora
Biografia
NaixementTeresa Toda i Juncosa
19 d'agost de 1826
Riudecanyes (Baix Camp, Catalunya)
Mort30 de juliol de 1898
Barcelona
SepulturaCasa mare de les Carmelites Tereses de S. Josep (Barcelona) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonja Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósGermanes Carmelites Tereses de Sant Josep
religiosa, fundadora
BeatificacióProclamada serventa de Déu en 1996; venerable en 2013 (3 de juny)
Festivitat30 de juliol Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiuCofundadora de les Carmelites Tereses de Sant Josep; mare de la venerable Teresa Guasch i Toda
IconografiaCom a germana de la congregació, amb nenes; sovint, amb la seva filla i nenes
Família
FillsTeresa Guasch i Toda Modifica el valor a Wikidata

Teresa Toda i Juncosa (Riudecanyes, Tarragona, 19 d'agost de 1826 - Barcelona, 30 de juliol de 1898) fou una dona de pagès, mare de família, que en separar-se del seu marit adoptà la vida religiosa i fundà la congregació de les Germanes Carmelites Tereses de Sant Josep. Ha estat declarada Serventa de Déu per la diòcesi de Barcelona i venerable pel papa Francesc en 2013.

Biografia

Teresa Toda va néixer el 1826 al si d'una família de pagesos benestant. El 7 de juliol de 1847 va casar-se amb el jove de Riudecanyes Antoni Guasch i Domènec; als tres mesos de casats, però, l'espòs va començar a maltractar la seva muller i a portar una vida de lleure i vicis. El 28 de maig de 1848 van tenir una filla, Teresa, però el comportament del pare no va canviar.

Separació matrimonial i marxa a Tarragona

Això va fer que Teresa prengués una decisió insòlita en el seu moment: demanar la separació matrimonial al tribunal eclesiàstic, a causa del maltractament injuriós continuat. El 5 d'agost de 1848 se li va concedir la separació de la casa i companyia del seu espòs per tres mesos. En aquest temps, Antoni Guasch s'havia enrolat a l'exèrcit carlí i va desaparèixer en campanya, sense que mai se sabés si va morir o no.

Teresa Toda va abandonar Riudecanyes amb la seva filla i va marxar a viure a Tarragona, on va portar una vida devota i dedicada a la caritat i la formació de la seva filla, sota la guia de Josep Caixal i Estradé, canonge de la seu i futur bisbe de la Seu d'Urgell. Va trobar així la seva vocació i va decidir de dedicar-se a la vida religiosa, acollint i educant nenes sense recursos. Amb aquest objectiu va pensar de crear una congregació religiosa.

Fundació

Teresa Guasch i Toda, la seva filla, va voler ajudar la seva mare en el projecte i el 1868, aconsellades per Caixal, van marxar a Barcelona on, amb Dolors Cotó i Caterina Pera, i no sense oposició inicial de les autoritats eclesiàstiques, van formar una primera comunitat, en una casa, el 22 de febrer de 1878, que va rebre el nom de Germanes Carmelites Tereses de Sant Josep, de carisme carmelità. Era un col·legi-asil per a educar-hi nenes pobres o orfes, on serien acollides i se'ls donaria les condicions de vida i formació cristiana que no podien tenir d'una altra manera. Volien fer especial incidència en què les nenes prenguessin consciència de la seva dignitat humana, sentint-se estimades i valorades.

El 16 de setembre de 1883 van aprovar-se'n les primeres constitucions i Teresa, amb la seva filla i tres joves més, professaren com a germanes, prenent ella el nom de Teresa de Sant Josep. El 1885 van establir-se en una casa pròpia al Barri de Gràcia de Barcelona amb l'ajut de col·laboradors, mecenes i voluntaris entre ells es trobava la familia Barba[1] i de mica en mica la congregació es difongué per Barcelona, amb dues cases més, i Tarragona: el Catllar, Reus, el Morell, Garidells, Vallmoll i la Masó.

Cap al 1891 va caure greument malalta i ja no se'n recuperà, quedant pràcticament invàlida. Va morir el 30 de juliol de 1898.

Veneració

A instància de la congregació, la diòcesi de Barcelona va obrir el 1996 el procés de beatificació. El 1999 va acabar l'enquesta diocesana i el 2008 la documentació reunida va ésser enviada a la Congregació de les Causes dels Sants.

Decret de nomenament de Venerable de l'Església

El 3 de juny de 2013 el Papa Francesc va aprovar el decret pel qual es ressaltava l'heroïcitat de les virtuts de la serventa de Déu Teresa del Inmaculat Cor de Maria i la nomenava Venerable de l'Església.[2][3]

Podeu llegir el decret a la pàgina oficial del Carmelites: Decret.

Aquest nomenament obra el procés de canonització a l'espera d'un miracle reconegut que elevaria a Teressa Todà als altars com a Beata, pas previ a ser considerada Santa.

Vegeu també

Referències

  1. Congregació de Germanes Tereses de Sant Josep: Arxiu propi.
  2. «ABC» (en castellà). Abc, 04-06-2013. [Consulta: 29 juny 2015].
  3. List of people declared venerable by Pope Francis. [Consulta: 29 Juny 2015]