Thelma Aldana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaThelma Aldana

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Thelma Esperanza Aldana Hernández Modifica el valor a Wikidata
27 setembre 1955 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Gualán (Guatemala) Modifica el valor a Wikidata
Attorney General of Guatemala (en) Tradueix
17 maig 2014 – 16 maig 2018
← Claudia Paz y PazMaría Consuelo Porras →
Jutgessa
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de San Carlos de Guatemala
Escola Judicial Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióadvocada Modifica el valor a Wikidata
OcupadorOrganismo Judicial de Guatemala (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Partitindependent Modifica el valor a Wikidata
Premis

Thelma Esperanza Aldana Hernández de López, coneguda simplement com a Thelma Aldana (Gualán, 27 de setembre de 1955), és una advocada i notària guatemalenca, va ser magistrada de la Cort Suprema de Justícia de Guatemala des del 13 d'octubre de 2009.[1] Va ser elegida presidenta de la Cort Suprema de Justícia per al període 2011-2012. Va ser nomenada pel president Otto Pérez Molina per dirigir el Ministeri Públic de Guatemala al maig de 2014 i com a tal va liderar investigacions anticorrupció que van portar a la renúncia i arrest del president Pérez Molina.[2]

Formació[modifica]

Aldana es va graduar com a advocada i notària al Centre Universitari d'Occident, a Quetzaltenango, de la Universitat de Sant Carles de Guatemala el 1982.

Té un màster en Dret Civil i Processal Civil, graduada l'any 2007, amb mitjana de 88 punts, per l'Escola de Postgrau de la Facultat de Ciències Jurídiques i Socials de la Universitat de Sant Carles de Guatemala.

També va estudiar Dret Mercantil a l'Escola d'Estudis Judicials de Barcelona, amb una beca atorgada pel Poder Judicial d'Espanya.

Activitat professional[modifica]

Aldana va treballar en l'Organisme Judicial el 1981 com a conserge del Jutjat de Família de Quetzaltenango, oficial i notificadora d'aquest. El 1983 va passar a ser secretària de la Sala contenciosoadministrativa havent exercit, a més, els llocs de secretària de la Sala de Família i secretària de la Sala Quarta del Ram Penal.

L'any 1999 va ser elegida magistrada titular de la Cort d'Apel·lacions, havent exercit com a presidenta del Tribunal de Conflictes de Jurisdicció. Després va ser vocal I de la Primera Junta de Disciplina Judicial, vocal I de la Sala 13a de la Cort d'Apel·lacions del Ram Civil, vocal I de la Sala Primera del Tribunal del Contenciós Administratiu i magistrada de suport de la Sala Primera de Treball i Previsió Social.

Més tard va ser elegida magistrada titular de la Cort d'Apel·lacions, designada com a presidenta de la Sala Segona Civil i Mercantil. També va treballar en l'Organisme Executiu, específicament en el Ministeri de Treball i Previsió Social, el 1989, com a assessora jurídica, presidenta del Consell Tècnic i viceministra de Treball i Previsió Social.

Ha estat assessora jurídica de l'Oficina Nacional de Servei Civil, cap del Departament de Recursos Humans de l'Institut Guatemalenc de Turisme i cap de l'Assessoria Jurídica de l'Empresa de Transport i Control d'Energia Elèctrica de l'INDE. També compta amb experiència en l'exercici professional de l'advocacia des de 1983 i és docent de la Universitat Mariano Gálvez.

Va ser elegida presidenta de la Cort Suprema de Justícia per al període 2011-2012 el 13 d'octubre del 2011. Va ser escollida pel president Otto Pérez Molina per dirigir el Ministeri Públic el maig de 2014. Com a fiscal general i Cap del Ministeri Públic, Aldana va liderar diverses investigacions d'alt nivell, entre les quals una investigació anticorrupció a la cúpula de govern de Guatemala, que va portar a la renúncia i arrest del president, Pérez Molina, i de la vicepresidenta, Roxana Baldetti, el 2015. També va impulsar altres investigacions que involucraven els presidents Álvaro Colom, Álvaro Arzú i Jimmy Morales.[3][2]

Reconeixements i mèrits[modifica]

L'advocada va rebre la medalla del Col·legi d'Advocats i Notaris de Guatemala per 25 anys d'exercici professional i medalla Magister Artium per l'Escola de Postgrau de la Facultat de Ciències Jurídiques i Socials de la USAC.

També va rebre una plaqueta del Col·legi d'Advocats i Notaris de Guatemala, per l'aportació al dret laboral guatemalenc i una altra pel Consell de la Carrera Judicial, per haver integrat la primera Junta de Disciplina Judicial.

Al desembre de 2015 va rebre el Premi Internacional Jaime Brunet a la promoció dels Drets Humans.[4][5][6][7]

L'any 2018 va rebre el Right Livelihood Award, conegut com el Premi Nobel alternatiu, al costat del jurista colombià Iván Velásquez, cap de la CICIG, la Comissió Internacional Contra la Impunitat a Guatemala.[8]

Campanya presidencial[modifica]

El juliol de 2018 va anunciar que iniciava un projecte polític, que es concretà a començaments de 2019, entorn del partit Movimiento Semilla, amb el qual es postulava com a candidata a la presidència a les eleccions de 2019, acompanyada de l'economista Jonathan Menkos com a candidat a la vicepresidència.[9]

Referències[modifica]

  1. Arrazola, Carlos. «La favorita según muchos, la más preparada según ella» (en castellà). Plaza Pública. Universidad Rafael Landívar, 09-05-2014. [Consulta: 29 juliol 2020].
  2. 2,0 2,1 Lizano, Erick. «Thelma Aldana, la fiscal general que apresó a más de un presidente de Guatemala» (en castellà). CB 24. Noticias Centroamérica, 15-05-2018. Arxivat de l'original el 2018-08-25. [Consulta: 29 juliol 2020].
  3. «Aldana, Thelma» (en espanyol europeu). Deutsche Welle (DW), 25-02-2020. [Consulta: 29 juliol 2020].
  4. Diario de Navarra: La fiscal general de Guatemala, Premio Brunet de la UPNA.
  5. Universidad Pública de Navarra: La fiscal general de Guatemala, Premio Brunet 2015 de la UPNA por su trabajo en pro de los derechos de la mujer y los pueblos indígenas.
  6. Europa Press: La fiscal general de Guatemala, Premio Brunet 2015 de la UPNA.
  7. Periódico Siglo 21:Fiscal Aldana recibe premio Jaime Brunet en España Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine.
  8. Carrera, Mario Alberto. «Glosa y adiciones al discurso de Thelma Aldana, al recibir el Premio Nobel Alternativo en Estocolmo -2» (en castellà). Diario La Hora, 03-12-2018. Arxivat de l'original el 2021-09-20. [Consulta: 29 juliol 2020].
  9. «La ex fiscal general Thelma Aldana, proclamada candidata a Presidencia de Guatemala» (en castellà). Contrainformación.es, 10-03-2019. [Consulta: 29 juliol 2020].