Thomas Paine

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Thomas Paine

Thomas Paine (Thetford, Norfolk Anglaterra, 29 de gener de 1737Nova York, 8 de juny de 1809) va ser un intel·lectual, polític, revolucionari, escriptor i inventor anglès i nord-americà.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Va ser defensor de la llibertat i dels drets dels homes, de formació autodidacta. Va estar influït per les idees de Benjamin Franklin, el qual li va recomanar que emigrés a Amèrica.

Després de la independència dels Estats Units, Thomas Paine tornà a Europa. Primer anà a Anglaterra d'on fou expulsat en publicar Els Drets de l'Home i on es creà l'enemistat del conservador Edmund Burke, i després anà a França, on en ple Terror Jacobí, fou empresonat per Robespierre per la seva oposició a les terribles mesures que segons ell atemptaven contra els principis de la mateixa Revolució (per exemple, Paine condemnava obertament l'execució de Lluís XVI). Paine es va sentir abandonat, sobretot per part dels Estats Units que no van fer res per ajudar-lo, tot i que finalment va ser alliberat gràcies a l'ambaixador Monroe. El 1800 va conèixer Napoleó, del qual es proclamà admirador, però després adoptà una postura molt crítica quan la seva política va evolucionar cap a la dictadura.

El 1802 tornà a Amèrica convidat pel president Thomas Jefferson, però aquest retorn coincidí amb un mal moment per les seves idees, ja que era una època de revifalla dels moviments religiosos, que se li oposaren per la seva defensa del deisme. A més, les seves idees polítiques desperten l'oposició dels federalistes. Així, es troba en la misèria i en l'abandó, i al seu funeral hi assisteixen només sis persones, dues d'elles antics esclaus negres.

Principals obres[modifica | modifica el codi]

  • Common sense (Sentit comú): Pamflet propagandista a favor de la independència de les colònies americanes, publicat anònimament el 1776, abans de la revolució americana. Es va fer molt popular i va influir la Declaració d'Independència dels Estats Units.
  • Rights of man (Els drets de l'home): Publicat el 1791, és una defensa de la Revolució Francesa i de la llibertat.
  • The Age of Reason (L'edat de la raó): Començada a escriure quan estava empresonat a França i publicada el 1794, és sobretot una crítica i un rebuig de totes les formes de cristianisme i de qualsevol religió revelada. Publicada en un moment de renaixement religiós, va ser l'obra que li va fer perdre el favor de l'opinió pública nord-americana.
  • Agrarian Justice (Justícia agrària): Publicada el 1797, defensa idees de justícia social, incloent les pensions de vellesa i el repartiment equitatiu dels recursos naturals.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]