Usuari:Future/Jardí persa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Jardí persa
Imatge
Jardins de Chehel Sotoun
Localització geogràfica
LocalitzacióIran Iran
Patrimoni de la Humanitat  
TipusCultural  → ?
Data2011 (35a Sessió), Criteris PH: (i),(ii),(iii),(iv),(vi)
Identificador1372

Els jardins perses fan referència a una tradició i a un estil de concepció de jardí tradicionalment tancat que té els seus orígens a Pèrsia. La paraula persa (en avèstic) per a 'espai tancat' era pairi-daeza, origen del mot 'paradís' i per extensió de la idea de Jardí de l'Edèn en la mitologia judeocristiana.

El seu paper era el de procurar relaxació espiritual i recreativa. La manera segons la que el jardí és construït pot ser molt formal (l'accent es posa a l'estructura) o més informal (l'accent es posa a les plantes) i respecten algunes regles senzilles de concepció - per tal de maximitzar, en termes de funció i d'emoció, el que es pot fet al jardí. Es considera que l'origen dels jardins perses es remunta al 4000 abans de J.C. Es troba a les ceràmiques d'aquesta època els plans en creu típics dels jardins perses. El concepte persa d'un jardí ideal, semblant al paradís és semblant al Taj Mahal. És Baber qui ha introduït el concepte de jardí persa a l'Índia, i el jardí Aram Bagh d'Agra, ara descuidat és el primer dels nombrosos jardins que ha creat. El Taj Mahal és un dels majors jardins perses del món.

Història[modifica]

Obra d'art representant dos homes a un jardí Persa.

L'estil es pot remuntar als temps antics ben abans de l'era moderna. Per exemple, els contorns del Jardí de Cir I d'Anshan, que limitaven amb el palau, encara són visibles avui - va ser construït cap al 500 abans de J.C. Durant el regnat dels Sassànides (al segle vii de la nostra era), i sota la influència del Zoroastrisme, la presència de l'aigua en l'art va agafar importància i es manifesta amb la presència de fonts i basses als jardins. Durant l'ocupació dels àrabs, l'aspecte estètic del jardí va prendre encara més importància, superant fins i tot la utilitat del jardí. És en aquesta època que les regles estètiques que defineixen el jardí es desenvolupen - un exemple d'això es troba al chahar bagh (چهارباغ), una forma de jardí que intenta simular l'Edèn - tenint quatre rius i quatre quadrants, representant el món. La concepció integra de vegades un eix més llarg que els altres i canals d'aigua corrent repartits en les quatre parts del jardí que es connecta dins d'una conca central.

La invasió de Pèrsia per l'Imperi Mongol al segle xiii les estructures ornamentals dels jardins han agafat importància, amb per exemple la utilització de les peònies i dels crisantems. L'Imperi Mongol va portar aleshores la tradició del jardí persa a altres territoris de l'imperi (sobretot l'Índia). La dinastia Safàvide (S-XVII-XVIII) va construir i desenvolupar la grandària i els guarniments - amb jardins que anaven més enllà d'una senzilla extensió del palau luxós i que s'hi integra funcionalment i estèticament. En els segles següents, els dibuixos de jardins europeus han començat a influenciar Pèrsia, particularment els dibuixos francesos i, en una menor mesura, els jardins russos i del Regne Unit. Aquests canvis particulars que són atribuïts a Occident inclouen la utilització modificada de l'aigua i la modificació de les espècies emprades.

Actualment les formes i estils de jardí tradicionals ja no són presents a les ciutats de l'Iran. Tot i això poden ser trobats als monuments històrics, als museus i a les cases de les classes riques tradicionals.

Elements del jardí persa[modifica]

Els elements del jardí persa com el pavelló central, la bassa i la vegetació es poden observar al Bagh-e-Fin de Kashan.

La llum del sol i els seus efectes han estat un factor important d'estructuració dels jardins perses, les textures i les formes escollides per l'arquitecte per reduir l'impacte de la llum. A causa de la posició geogràfica en latitud de l'Iran, l'ombra és extremadament important al jardí, sense la que no podria tindre espais utilitzables -els arbres i els emparrats serveixen d'ombra natural; els pavellons i els murs serveixen també per a bloquejar el sol. Els jardins perses representen doncs un espai de verdor i de frescor en un país caracteritzat per la seva calor i la seva sequedat.

L'altra característica lligada a la calor als jardins és la importància de l'aigua. Una mena de túnel soterrani, sota el mantell freàtic, anomenat Qanat s'empra per irrigar el jardí i la seva rodalia. Estructures semblants a pous són connectades al Qanat, permetent així portar l'aigua a la superfície. Alternativament, un pou persa emprant la força animal pot servir per portar l'aigua a la superfície. Aquests sistemes també poden ser emprats per desplaçar l'aigua pel sistema aquàtic de superfície com els que existeixen en l'estil anomenat chahar bagh. Els arbres eren sovint plantats en un fossat anomenat Jub, que reduïa l'evaporació de l'aigua i permetia l'aigua arribar més ràpidament a les arrels.

L'estil persa intenta sovint integrar les parts "interiors" amb les parts "exteriors" - això és sovint realitzat mitjançant un jardí envoltant un pati interior. Elements arquitecturals com arcs voltats permetien obrir l'espai entre l'exterior i l'interior.

Descripcions[modifica]

Les més velles descripcions i il·lustracions de jardins iranians provenen dels viatgers que han arribat a l'Iran des de països més a l'oest. Aquests relats inclouen els d'Ibn Battuta al segle xiv, Ruy Gonzáles de Clavijo al segle xv i Engelbert Kaempfer al segle xvii. Battuta i Clavijo no fan més que referències furtives als jardins i no en descriuen la planificació. Kaempfer va realitzar dibuixos precisos i els convertí en gravats a la seva tornada a Europa. Ensenyen jardins de tipus chahar bagh contenint els elements següents: unes muralles, basses rectangulars, una xarxa interior de canals, pavellons i plantacions frondoses. Exemples que es conserven d'aquest tipus de jardí es poden veure a Yazd (Dowlatabad) i a Kaixan (Bagh-e Fi). L'emplaçament dels jardins representats amb Kaempfer a Esfahan hi poden ser identificats.

Estils[modifica]

Hayat[modifica]

Públicament, és un estil persa clàssic amb un fort accent sobre l'estètica respecte a la seva funció. Les estructures fetes per la mà de l'home al jardí són particularment importants - amb arcs i basses (que poden ser utilitzades per a la neteja). El terra és sovint cobert de grava o d'una altra substància derivada de la pedra. Les plantacions són habitualment molt senzilles - arbres arrenglerats, que fan també una funció d'ombra.

En la versió privada, aquests jardins estan sovint centrats al voltant d'una bassa i molt estructurats. La bassa serveix de punt d'atenció però serveix també per humitejar l'ambient. Hi ha poques plantes - sovint degut a les limitacions pel que fa a la quantitat d'aigua disponible en zona urbana.

Meidan[modifica]

És un jardí públic, formal on predominen més els elements naturals que a l'hayat i on la importància de l'estructura està minimitzada. Les plantacions consisteixen en arbres, matolls, herbes i parterres de plantes. Els elements com la bassa i els camins de grava divideixen la gespa. Pel que fa a les estructures, tenen sovint la funció d'oferir ombra.

Chahar Bagh[modifica]

Aquests jardins són privats i formals - la seva estructura de base consisteix en quatre parts dividides. Aquests són generalment separats per canals o camins. Tradicionalment, aquests jardins feien funcions vinculades a les ocupacions dels rics (com les relacions amb ambaixadors). Aquests jardins presenten estructures equilibrades amb la verdor - les plantes són sovint situades al voltant de l'estructura de la bassa i dels camins.

Parc[modifica]

Com nombrosos altres parcs, el parc persa fa una funció pública i informal posant l'accent sobre la vida vegetal. Disposen de camins i indrets on asseure's, però són limitats en termes d'elements estructurals. L'objectiu d'aquests llocs és la relaxació i la socialització.

Bagh[modifica]

Com l'altre jardí informal, el parc, el Bagh posa l'accent sobre l'aspecte verd i natural del jardí. Contràriament al parc, el bagh és sovint un espai privat unit a les cases i consisteix en gespa, arbres i plantes baixes. Les vies d'aigua i els camins són menys importants que als altres jardins més formals i són molt funcionals. La funció primera d'aquests espais és la relaxació en família.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Future/Jardí persa