Ramon Llovet Miserol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamon Llovet Miserol

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 agost 1917 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort2 agost 1987 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola de la Llotja Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógravador, pintor, escultor Modifica el valor a Wikidata

Ramon Llovet Miserol (Barcelona, 7 d'agost de 1917 - Barcelona, 2 d'agost de 1987) fou un artista pintor que conreà altres disciplines com el gravat i l'escultura.

Va néixer a Barcelona en el si d'una família menestral humil. Des de molt petit començà a dibuixar i a pintar. Més endavant, assistí a classes a Llotja i a l'Ateneu Obrer.

El 1938 participà com a soldat en la Guerra Civil i retornà del front amb la lesió al cor que patia de naixement agreujada, alguns dibuixos i aquarel·les petites sobre les experiències viscudes i un incipient menyspreu cap al món militar i tota forma de violència.

La seva obra primerenca té algunes influències del noucentisme, però s'acosta més a l'obra de Gimeno, tant per la temàtica, com per l'ús de colors terrosos i foscos i la pinzellada matèrica.

El 1939 realitzà la seva primera exposició a les Galerías Costa de Barcelona, on farà dues exposicions més. Participà en els Salons d'Octubre dels anys 40 i 50. Es va fer soci del FAD i del Cercle Maillol i participà de forma activa en tota mena de debats i discussions sobre temes artístics.

El 1948 trencà amb el període anterior i va pintar una curta sèrie d'obres expressionistes-cubistes. De temperament inquiet i investigador, la seva obra evolucionà constantment. Així, a partir del 1950, es va produir un nou canvi en la concepció del seu treball, ara predominaven el temes socials, dramàtics, dintre d'un expressionisme líric. Exposà aquestes obres a la Sala Argos, entre els anys 1951 i 1956.

A partir d'aquí, la seva obra fou valorada i reconeguda per la crítica, els col·leccionistes, etc. Rebé diferents guardons i va fer les primeres exposicions fora del país.

La temporada 1957-58, passà a formar part del grup de pintors de la Sala Gaspar, fins als anys 80.

A partir de 1955, la seva obra inicià una lenta evolució cap a un major lirisme, sense oblidar, però, la ironia o la crítica.

Ramon Llovet al seu estudi

El 1967 començà a interessar-se pel pensament i l'obra del pacifista Lanza del Vasto, fet que va influir en la seva forma de pensar, en la seva vida i en la seva obra. També s'interessà profundament per l'obra filosòfica del pensador Krishnamurti i per la teosofia.

A partir d'aquí, el contingut poètic i espiritual de la seva obra es va anar accentuant fins a desembocar –a mitjans dels anys 70 i fins a les seves darreres obres– en una representació quasi metafísica de la realitat.

Obra gràfica i escultures[modifica]

El 1954 realitzà diferents gravats sobre planxes de guix –tècnica de la seva invenció– i, en anys posteriors, aiguaforts impresos per ell mateix en el seu taller. A partir dels anys 60 i fins a la seva mort, realitzà nombroses litografies.

Atret pel sentit volumètric i tàctil, a partir del 1964 conreà l'escultura, treballant diferents tècniques: ciments, llimadures metàl·liques, pedres volcàniques, terracota...

A mitjans dels anys 70 realitzà una sèrie de “caixes” que incorporaven pintura, escultura, sorres, elements trobats...

Obres[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Manuel Ibáñez Escofet. Interpretación humana de una pintura. Sala Gaspar. Gráficas Universidad. Barcelona, 1965.
  • R. Santos Torroella. Breu soliloqui de Ramon Llovet. Colección Sala Gaspar. Barcelona, 1968.
  • Pilar Vélez, “Ramon Llovet (1917-1987): el gravat al servei de l'expressió plàstica”, Butlletí del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona, 2, 1994, p. 217-223.
  • Bernat Puigdollers. Ramon Llovet. Més enllà de la realitat aparent. Vida i obra 1917-1987. Nova Era Publications. Barcelona, 2017.
  • Bernat Puigdollers (direcció de l'obra), Albert Mercadé (pintura). Art i cultura de postguerra, Barcelona 1939-1962. Àmbit Serveis Editorials. Barcelona, 2019.
  • Alex Mitrani. Pintura catalana. Segones avantguardes. Enciclopèdia Catalana. Barcelona, 2020.
  • Artur Muñoz. Raons i maneres de pensar la Recerca Artística. (Tesi Doctoral, p. 149-151). Barcelona, 2023.
  • Alex Mitrani (Comissariat). Quina humanitat? MNAC. Barcelona, 2023.

Enllaços externs[modifica]