Usuari:Mcapdevila/Alberg juvenil

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un hostel o alberg situat a Guadalajara, Mèxic.

Un alberg juvenil és un lloc que renda allotjament, particularment encoratjant les activitats a l'aire lliure i l'intercanvi cultural entre joves de diferents països.

En un alberg els hostes renda una llit (de vegades una llitera) en un dormitori que comparteix bany, cuina i saló comuns. Freqüentment són a habitacions privades. Els principals beneficis d'un alberg són en primer lloc, el baix preu d'allotjament comparat amb altres alternatives, com els hotel és, i que l'hoste pot conèixer als altres viatgers d'arreu del món. En el passat els albergs imposaven un límit d'edat, però avui en dia és comú que acceptin persones de totes les edats. Tot i això, la gran majoria tenen entre 18 i 26 anys d'edat.

Els albergs juvenils proporcionen l'oportunitat d'un aprenentatge multicultural. Hi ha una major interacció entre els hostes que en un hotel tradicional, i molts d'ells proveeixen altres activitats per als seus clients en forma gratuïta oa un baix cost. Els desavantatges d'aquests establiments són els possibles robatoris, i als espais són comuns o compartits, es pot prevenir deixant amb clau les pertinences personals, la majoria dels albergs ofereixen un simple sistema de seguretat per emmagatzemar sense problemes les pertinences valuoses , i altres ofereixen algun tipus de taquilla privada (armari o calaixera). No obstant això, la majoria de les persones que utilitzen aquest tipus d'allotjament es veuen preocupats per aquest aspecte, pel que solen portar les pertinences de valor.

Una altra gran desavantatge en un alberg juvenil és la dificultat de dormir a causa de sorolls, provinents dels que arriben a l'habitació a altes hores de la nit. Per aquesta raó, algunes associacions han decidit fixar temps per arribar a les nits i l'apagat de les llums.

Aquest cartell, que data de 1915, promou el suport del Fons de les Dones War Time, que va proporcionar allotjament alberg a les treballadores durant la Primera Guerra Mundial.

Les diferències dels hotels[modifica]

Hi ha diverses diferències entre els hostals i hotels, entre ells:

 • Els pressupost dels hostals tendeixen a ser considerablement més baixos i molts d'aquests albergs compten amb programes per compartir llibres, DVD i altres articles.
 • És per a aquells que prefereixen un ambient informal, els albergs no solen tenir el mateix nivell de formalitat com els hotels.
 • Són per als que prefereixen estar acompanyats dels seus amics en una mateixa habitació. L'aspecte dels dormitoris col·laboren també a la fluïda interacció dels hostes.
 • Les habitacions són ocupades per llits cucheta (lliteres) de dos nivells però tot i així la comoditat i el bon servei és assegurada.
 • Molts alberg a diferència dels hotels tenen àrees comunes com cuines pròpies, on els clients poden preparar el seu menjar, altres tenen restaurants, bars, zones de joc com a taula de billar, taula de ping pong, taula d'escacs. etc.

Característiques[modifica]

Entre les principals característiques es destaquen:

 • Els dormitoris varien de grandària entre els diferents albergs, però en general van des de quatre llits fins a vint per habitació. La gran majoria d'elles tenen llits cuchetas (lliteres).
 • Alguns hostals tenen habitacions amb bany privat, que consisteix normalment en un vàter, lavabo i dutxa. Altres tenen dutxes compartides, que normalment no es troben molt lluny de l'habitació, en el mateix passadís.
 • Molts albergs tenen cuines pròpies, on els clients poden preparar el seu menjar; altres tenen els seus propis restaurants, cafès o bars.
 • Gairebé tots els albergs ofereixen taquilles, de vegades gratuït o amb un cost de lloguer per a que les persones puguin guardar les seves pertinences de valor. Poden estar ubicades a les habitacions o en una àrea separada.
 • Alguns ofereixen roba (llençol s, tovallola s, etc.), Encara que solen imposar un càrrec extra.
 • Per poder allotjar-se en aquest tipus d'establiments sol ser necessari estar associat, per al que hi ha diferents tipus de carnet d'alberguista depenent de l'edat.

Tipus d'albergs[modifica]

Alberg a Taiwan.

el 1912 a Altena, Alemanya, Richard Schirrmann crea el primer hostel per a joves. Va ser obert al castell de Altena que havia estat reconstruït. Les velles habitacions estan només de mostra, l'alberg va ser creat en nous dormitoris.

Aquests allotjaments han format la Hostelling International (HI), una organització sense ànim de lucre composta per més de 90 associacions que representen a uns 4.000 albergs en més de 80 països del món. Hostelling International va ser originalment anomenada International Youth Hostel Federation ( Federació Internacional d'albergs per a joves , IYHF). Aquests primers van ser grans exponents de la ideologia de començaments del segle XX, és un moviment juvenil i són els joves els que han de mantenir el millor possible, fent les tasques (per la qual cosa els costos baixen).

A Espanya l'associació que dóna suport a aquest tipus d'allotjaments és la REAJ Xarxa Espanyola d'Albergs Juvenils on existeixen al voltant de 250 Albergs Juvenils.

En els anys 60 i 70 sorgeix un nou tipus de viatgers, que desitgen especialment conèixer altres llocs (freqüentment distants) per entrar en contacte amb altres cultures i persones. Els albergs sempre van ser el més utilitzat pel seu baix preu.

Actualment, en la majoria de les ciutats del món, principalment les capitals, es poden trobar albergs des de 10 en endavant. Els preus depenen de les comoditats que ofereixin.

La majoria dels seus hostes són joves, el preu és raonable, i l'allotjament és comunitari amb l'opció d'habitacions privades. La majoria d'albergs té els seus propis bars i restaurants.

Molts d'ells estan situats en edificis històrics, o poden trobar en pots sobre el riu Danubi a Hongria, en una granja a Irlanda, una presó a Canadà o en un edifici victorià a Londres.

Davant l'obligatorietat que els col·legis tenen de realitzar sortides extraescolars per a completar el currículum dels alumnes, s'ha creat un nou tipus d'alberg que es diferencia molt dels que el precedeixen. Són albergs dedicats únicament a grups escolars no poden accedir als seus serveis persones individuals o d'adults. Com a característiques comunes podrem enunciar les següents: Allotjament per a grups de més de 30 alumnes que s'allotgen a través de la seva escola com a sortida cultural o de lleure. Inclouen monitors i un projecte educatiu. Ofereixen activitats mediambientals i de multiaventura. Estan situats fora de les ciutats o nuclis de població.

Els albergs en els mitjans[modifica]

L'any 2006 Quentin Tarantino produeix la pel·lícula d'horror Hostel dirigida per Eli Roth en la qual narra les vivències de tres joves nord-americans viatjant per Europa que acaben en les xarxes d'una sinistra organització, capturats des d'un sinistre "hostel".

Vegeu també[modifica]