Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Neoplàsies hematològiques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaMcapdevila/Neoplàsies hematològiques
Classificació
CIM-10C81-C96
CIM-9200-209
CIM-O9590-9999

Les neoplàsies hematològiques són un grup heterogeni de malalties malignes que afecten la sang, la medul·la òssia i els ganglis limfàtics i, com els tres sistemes estan connectats pel sistema immunitari, una malaltia maligna hematològica que involucri un, afectarà els altres dos. Les causes més freqüents d'aquests trastorns són translocacions a cromosoma s, cosa que no es veu sovint associat a tumors sòlids. Això comporta un abordatge exclusiu en el diagnòstic i tractament de les neoplàsies hematològiques.[1][2]

Tot i que aquestes malalties són una forma de càncer, en general no es gestionen mitjançant oncòlegs sinó per especialistes en hematologia, amb l'assistència d'altres professionals de la salut.

Classificació

[modifica]

Les neoplàsies malignes inclouen:

Altres trastorns relacionats que no es consideren, en general, com a formes de càncer inclouen:

la hematologia ens indica que hi ha persones que poden presentar trastorns sanguinis en diferents camps que s'estableix en línies cel·lulars anomenades eritroides.

Diagnòstic

[modifica]

Per a l'anàlisi d'una sospita de malignitat hematològica, un recompte sanguini complet i un frotis de sang són essencials, com les cèl·lules malignes poden mostrar de manera característica en la microscòpia de llum. Quan hi ha limfadenopatia, una biòpsia d'un gangli limfàtic es realitzen generalment amb cirurgia. En general, una biòpsia de medul·la òssia és part de l'obra "dalt" per a l'anàlisi d'aquestes malalties. Totes les mostres s'examinen al microscopi per determinar la naturalesa de la malignitat. Algunes d'aquestes malalties es poden classificar per citogenètica (AML, CML) o un inmunofenotipo (limfoma, mieloma, LLC) de les cèl·lules malignes.

Tractament

[modifica]

El tractament pot consistir a vegades de "espera vigilant" (per exemple, a la LLC) o un tractament simptomàtic (per exemple, transfusions de sang en MDS). Les formes més agressives de la malaltia requereixen tractament amb quimioteràpia, radioteràpia, immunoteràpia i - en alguns casos - un trasplantament de moll d'os.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Facts & Statistics. The Leukemia and Lymphoma Society [Consulta: 3 novembre 2009]. 
  2. Horner MJ, Ries LAG, Krapcho M, Neyman N, et al. (eds).. «Surveillance Epidemiology and End Results (SEER)». A: SEER Cancer Statistics Review, 1975–2006. Bethesda, MD: National Cancer Institute [Consulta: 3 novembre 2009]. «Table 1.4: Age-Adjusted SEER Incidence and U.S. Death Rates and 5-Year Relative Survival Rates By Primary Cancer Site, Sex and Time Period» 

Enllaços externs

[modifica]