Viquipèdia:Avaluació d'articles/Sistema solar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Sistema solar[modifica]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Reprenc l'avaluació, després de molt de temps estic tornant a afegir informació i a veure si com a mínim anem polint els punts més importants.

Nota: he traslladat l'avaluació anterior a Viquipèdia:Avaluació d'articles/Sistema solar/Arxiu-1, que és el procediment adequat.--Manlleus (disc.) 22:12, 1 març 2018 (CET)

Bones! Bufff, és una feinada d'article, s'haurà de mirar amb molta calma. Crec que el primer pas natural és polir totes les referències amb errors, i posar idioma i altres paràmetres pendents en aquelles que no en tinguin. Ànims! Xavier Dengra (MISSATGES) 13:37, 9 març 2018 (CET)

@Xavier Dengra: Cert! De fet encara no he començat a polir l'estil i format de l'article perquè volia afegir més contingut. De totes maneres aprofitaré l'avaluació de Lluna i altres articles sobre astronomia per millorar aquest. Salutacions--Manlleus (disc.) 20:55, 19 març 2018 (CET)
Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització
AmpliacionsFet Fet!
Imatges, mida (200px), peus de foto i galeriesFet Fet!
Traduir imatges (les possibles o viables) Fet Fet!
Introducció més clara Fet Fet!
Missions espacials en cursiva Fet Fet!
Referències (ordre dates DD MMM AAAA, traducció dates, idioma i paràmetres)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia?Fet Fet!
Verbs passius
Subarticles: ja fetsFet Fet!
Estil Fet Fet!
Vermells Grup d'asteroides, núvol GFet Fet!--Manlleus (disc.) 20:53, 27 oct 2019 (CET)
Fi traduccionsFet Fet!
ReferènciesFet Fet!

Acabada la proposta de distinció de "exploració de Júpiter", em centro ara amb aquesta avaluació. Disculpin la deixadesa tots aquests mesos--Manlleus (disc.) 22:30, 8 set 2019 (CEST)
Bona tarda, @Manlleus:. És un article molt important, que es veu molt ben treballat i dels que m'agraden. :-) En els propers dies/setmanes, aniré revisant-lo tot en profunditat, de moment et deixo les observacions relacionades amb la intro:
 • Es podrien pujar totes les propietats corresponents a WikiData perquè no calgués posar els paràmetres de la infotaula en local? Comentari Comentari És una plantilla única, no val la pena almenys de moment.--Manlleus (disc.) 00:20, 16 jul 2020 (CEST)
 • Tenim alguna font normativa o, almenys, de pes que digui que «any llum» es pot abreviar com a «al» en català? -->No és recomanable utilitzar-ho, en el seu lloc s'hauria d'utilitzar unitats astronòmiques o parsecs, però és el que té la vulgarització de termes, i fer calcs d'altres idiomes és d'esperar. De totes maneres no veig motiu per treure-ho.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • La nota 1, sobre l'ús de majúscules o minúscules en «sistema solar», s'hauria de reescriure des de la perspectiva de la llengua catalana, no l'anglesa.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • En català, el verb «orbitar» és intransitiu: un cos orbita al voltant d'un altre, no orbita l'altre. Fet Fet! Espero haver solucionat.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Segons el llibre d'estil de la Viquipèdia, les cometes altes s'haurien de passar a cometes baixes.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Si bé amb el diccionari a la mà «lluna» com a sinònim genèric de «satèl·lit» és admissible, utilitzar-lo gaire freqüentment és un anglicisme. Recomanaria utilitzar «satèl·lit», especificant si cal que és natural, sempre que sigui possible.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Per aquest mateix motiu, jo eliminaria les paraules «generalment denominats "llunes", com la Lluna de la Terra».Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Leptictidium (digui) 17:28, 8 oct 2019 (CEST)
De moment no he afegit més idees perquè no sé si prefereixes que m'esperi que t'hagis mirat aquestes abans de posar-ne de noves.—Leptictidium (digui) 22:20, 15 oct 2019 (CEST)
@Leptictidium: Pots afegir-n'he més, cap problema.--Manlleus (disc.) 10:53, 16 oct 2019 (CEST)
Observacions sobre la secció 1:
La frase «El descobriment del sistema solar va començar en la més remota antiguitat» em sembla problemàtica perquè durant la gran majoria de la història de la humanitat, gairebé ningú no ha tingut ni la més remota idea de què era el sistema solar. --> Més aviat irònic ;-) Ho he refet salvant la frase, em sembla millor ara mateix.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
L'etimologia que diu «i significa 'errants', ja que es desplaçaven pel firmament en trajectòries aparentment erràtiques» també em sembla problemàtica, especialment pel que fa a les trajectòries suposadament erràtiques. Jo reprendria l'etimologia que ofereix aquesta font.--> Refet i utilitzat com a referència.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Hi ha enllaços a referències que encara estan en anglès, com ara Popular Astronomy (US magazine). A més a més, caldria afegir el paràmetre «llengua» a les referències que no estiguin en català.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 00:58, 16 jul 2020 (CEST)
Com que tècnicament no es va descobrir el sistema solar, què et semblaria canviar el títol de la secció a alguna cosa com «Estudi i exploració»? Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)

Leptictidium (digui) 14:43, 22 oct 2019 (CEST) Gràcies per les millores, en els propers dies continuo revisant seccions.—Leptictidium (digui) 10:30, 20 nov 2019 (CET)

Observacions sobre la secció 2
 • Em grinyola una mica la part que diu «(bàsicament, l'estatunidenca NASA, el programa espacial soviètic i l'europea ESA)», sona poc natural en català.Fet Fet! Ho he refet perquè no lligava amb la secció.--Manlleus (disc.) 22:04, 20 set 2020 (CEST)
 • És una cosa que ja he corregit en aquesta secció, però t'ho poso per si et serveix a la resta de l'article o en altres articles: «però» sempre porta una coma al davant excepte si separa dos adjectius (o sintagmes adjectivals). Així doncs, per una banda diríem «Vull un cotxe bonic però barat», i per l'altra diríem «Em vaig comprar aquell cotxe, però no era tan bonic com deies».
 • Atenció a l'ús de les comes en les oracions subordinades. En aquest exemple, si no posem coma, s'entén que hi havia múltiples Pioneer 10 i que una d'elles va sobrevolar Júpiter. Si posem coma, com toca, s'entén bé que tan sols hi havia una Pioneer 10.
 • «Plutó és l'únic planeta que encara no ha estat visitat per cap sonda espacial. No obstant això, la sonda New Horizons, llançada el gener del 2006, està previst que arribi a Plutó cap al juliol del 2015 i després intentarà visitar algun objecte del cinturó de Kuiper encara per determinar.» En aquesta casa encara considerem Plutó un planeta? :-) A més de la correcció terminològica a «planeta nan», cal actualitzar la frase, que es va escriure quan l'NH encara no havia arribat a Plutó.Fet Fet! He refet la frase i actualitzat.--Manlleus (disc.) 22:04, 20 set 2020 (CEST)
 • «i la NASA, a través de la Vision for Space Exploration, estan planejant missions tripulades a la Lluna i Mart per a un futur no gaire llunyà». Atenció, fa ben bé una dècada que la Vision for Space Exploration fou abandonada com a política oficial de la NASA. S'hauria d'actualitzar aquesta part.—Leptictidium (digui) 21:05, 17 des 2019 (CET) Fet Fet! Pràcticament amb cada nova legislatura han canviat els plans. Ho he actualitzat.--Manlleus (disc.) 22:04, 20 set 2020 (CEST)

Observacions sobre la secció Regió transneptuniana

 • Caldria revisar la concordança de les oracions, com per exemple: «L'àrea més enllà de Neptú, o la «regió transneptuniana», no ha estat gens explorat.». He corregit part d'elles, potser me n'he deixat alguna.Fet Fet! He refet la frase i actualitzat.--Manlleus (disc.) 22:25, 20 set 2020 (CEST)
 • Hi ha certa redundància de mots en una mateixa oració, com "Sembla que està majoritàriament composta de petits mons [..] compostos principalment de roca i gel." i "però que consta principalment d'objectes compostos principalment de gel." Fet Fet! Modificat.--Manlleus (disc.) 22:25, 20 set 2020 (CEST)
 • La plantilla {{Mapa TNO}} dona error a la secció Plutó i Caront.Fet Fet! Modificat.--Manlleus (disc.) 22:25, 20 set 2020 (CEST)
 • Cal una revisió ortogràfica i gramatical en certs punts de la secció; hi ha oracions que no sonen naturals. --Adriaesc (disc.) 22:25, 2 maig 2020 (CEST)

@Leptictidium, Adriaesc, Manlleus: Hola, proposo arxivar ja aquesta proposta perquè han transcorregut més de dos anys i no hi ha hagut progressos significatius que facin pensar que acabarà a curt o mig termini. Ara mateix suposa, malauradament, una saturació respecte d'altres noves que estan entrant on els autors sí estan resolent avaluacions. Gràcies per la comprensió. Xavier Dengra (MISSATGES) 20:29, 3 maig 2020 (CEST)

Si al @Manlleus: li sembla bé, per mi OK.—Leptictidium (digui) 21:28, 4 maig 2020 (CEST)