Viquipèdia:Criteris d'admissibilitat (empreses, societats i productes)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica
Admissibilitat
Directrius aprovades
Biografies
Empreses
Associacions
Llibres
Centres educatius
Vegeu també
Esborrar pàgines: Precedents

Criteris de notabilitat (empreses, societats i productes) recull les directrius generals a les quals els editors de la Viquipèdia es poden referir per decidir si una empresa, una societat o una altra entitat econòmica poden ser objecte d'un article a la Viquipèdia.

Els articles redactats de forma propagandista o publicitària estan prohibits en virtut del principi fundador del punt de vista neutral. Per evitar això, i perquè aquesta enciclopèdia no té vocació de ser una eina d'estratègia de comunicació, es recomana als membres d'una empresa o d'una societat així com als creadors, als productors i als distribuïdors d'un producte d'evitar contribuir a la redacció dels articles sobre la seva pròpia empresa, societat o producte.

Els articles en relació amb empreses o productes menors poden no satisfer la prohibició de fer treballs inèdits, que estableix que tota informació publicada a la Viquipèdia ha de ser la síntesi de publicacions fiables que tractin sobre l'assumpte considerat.

Una empresa, una societat o un producte, com més realitzen publicacions externes, les informacions relacionades són més verificables i pertinents. Els següents criteris suggereixen doncs maneres d'avaluar aquesta notorietat així com la verificabilitat de les informacions contingudes en un article que tracti sobre una empresa, societat o producte. És possible que els criteris suggerits no cobreixin tots els casos, s'aconsella doncs d'utilitzar el sentit comú i, sobretot, de cercar de respectar els principis fundacionals.

Criteris per a les empreses i les societats[modifica]

D'una manera general, la Viquipèdia admet la notabilitat d'una empresa o d'una societat quan d'altres organismes o persones reconegudes i independents ja ho han admès, i n'han publicat treballs d'investigació.

Així, un article sobre una societat o una empresa serà considerat com a admissible si aquesta compleix almenys una de les condicions següents:

  1. Si se n'han publicat treballs significatius i independents.
  2. La societat o l'empresa apareix en una classificació d'empreses, realitzada per publicacions conegudes i independents. Així, aquest segon criteri reforça el primer, i permetrà d'assegurar-se de l'exhaustivitat de la cobertura feta per la Viquipèdia.
  3. L'evolució de l'acció de l'empresa s'utilitza per al càlcul d'un indici borsari. Un cop més, aquest criteri ha de reforçar el primer, i permetrà d'assegurar-se de l'exhaustivitat de la cobertura feta per la Viquipèdia.

Precisions[modifica]

Es desprèn d'aquests criteris les precisions següents:

  • No es considerada una font significativa i independent tota publicació procedent de l'estratègia de comunicació de l'empresa: reimpressions d'articles de premsa, comunicats, publicitat, balanç, etc. El punt de vista neutral i la verificabilitat són per la Viquipèdia nocions fonamentals i no són conciliables amb l'objectiu de les publicacions dependents de l'empresa.
  • Igualment, no es considera com a font significativa tota referència de l'empresa que l'objectiu principal sigui simplement trobar-la: horaris d'obertura, adreça, telèfon, etc.
  • La notabilitat és demostrable per tota obra publicada, sigui quin sigui el seu suport: diaris, llibres, televisió, publicacions d'organitzacions de consumidors, etc.

Criteris per als productes i serveis[modifica]

Un producte o un servei serà considerat conegut si compleixen amb un o l'altre dels criteris següents:

  1. El producte o el servei ha estat objecte de diversos treballs publicats dels quals la font no té cap relació amb l'empresa mateixa.
    • Aquest criteri exclou:
      • Les reimpressions d'articles de premsa i els comunicats de premsa, així com tot altre tipus de publicació on l'empresa o la societat parlen dels seus productes o serveis, així com la publicitat per a aquests productes o serveis. Els articles de diaris que no atribueixen a un periodista o a una agència premsa i es conformen amb presentar informacions sobre l'empresa de manera no objectiva o laudatòria poden ser considerats com comunicats de premsa en absència de prova contrària.
      • Una cobertura de premsa no significativa, com senzilles indicacions de preu en catàlegs de productes.
    • Inclou les obres publicades de tota mena, articles de diaris, lliures, documentals de televisió i publicacions d'organitzacions de consumidors.
  2. El producte o el servei és tan conegut que la seva marca s'ha convertit en una marca genèrica.