Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies
L'article necessita algunes millores pel que fa a l'ortografia i la gramàtica. |
Aquest article o aquest apartat conté informació obsoleta o li falta informació recent. |
Fent-ne 5 cèntims: Per posar els enllaços a les versions d'un article en altres idiomes, cliqueu al menú de l'esquerra "Afegeix enllaços" (a baix de tot), i a la finestra que s'obre poseu-hi la llengua i el títol de la pàgina en un altre idioma |
| |||||
Consultar | |||||
Editar | |||||
Manteniment i organització | |||||
Establir contacte | |||||
Modifica |
Es poden crear enllaços entre els diferents projectes de Wikimedia, anomenats interwikis (iw). El cas més habitual són els enllaços entre viquipèdies que permeten trobar l'equivalent d'una pàgina de la Viquipèdia en d'altres llengües. Aquests enllaços, normalment es visualitzen a l'esquerra de l'article, en la secció «en altres llengües». Un altre cas són els enllaços dins del text a una pàgina en una altra llengua.
En cadascun dels casos es fa de forma diferent i s'expliquen a continuació.
Llista d'enllaços en altres llengües
[modifica]Les pàgines de la Viquipèdia poden tenir una llista de pàgines equivalents en altres llengües. Per exemple, la Viquipèdia en occità té una pàgina sobre la Vall d'Aran, anomenada "Val d'Aran", i l'article de la Viquipèdia en català enllaça l'article corresponent en occità i viceversa.
Cerqueu l'article equivalent en una altra viquipèdia
[modifica]Quan creeu un article nou, intenteu cercar l'equivalent en una altra Viquipèdia. Per exemple els articles equivalents de llit són es:cama (espanyol), en:bed (anglès), i fr:lit (francès)... (vegeu l'element de Wikidata).
Les categories, també haurien de portar enllaços interwiki que dirigeixin a les categories equivalents en altres viquipèdies. Per exemple la Categoria:Ciència.
Enllaços de Wikidata
[modifica]Wikidata és un altre projecte que té el propòsit de construir bases de dades col·laboratives. Un dels objectius és centralitzar els enllaços entre llengües de totes les Viquipèdies. Una entrada a Wikidata per a una pàgina és un conjunt de dades que té, entre altres coses, una llista d'enllaços d'aquella pàgina en altres llengües. Aquesta llista es mostra en la pàgina de la Viquipèdia. Es pot accedir a l'entrada corresponent de Wikidata clicant a «modifica els enllaços» al final de la llista de llengües (o l'enllaç "element de dades" del menú "Eines", també a l'esquerra). [nb 1]
Si una pàgina no té encara cap enllaç cap a altres llengües, el procés és molt senzill perquè on hi hauria d'haver els interviquis hi ha l'enllaç «Afegeix un enllaç», amb un auxiliar per crear-los que només us demana un article d'una altra versió per enllaçar i que fa tot sol tota la feina.
Alternativament, podeu accedir a l'element de Wikidata per editar els enllaços com vulgueu. Recordeu que Wikidata és un projecte multilingüe. Podeu definir en les preferències de Wikidata la llengua de la interfície, utilitzant el mateix compte global de la Viquipèdia en català.
Per afegir un nou enllaç, al final de la secció d'enllaços a viquipèdies de la pàgina de Wikidata hi ha una línia en blanc amb l'opció [afegeix]. Tot seguit, s'obren dues caixes de text, una per la llengua i una altra per al títol de l'article. Per exemple, ca
i Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies
per aquesta mateixa pàgina, o oc
i Ajuda:Ligam interlenga
per la versió en occità.
Per modificar una entrada, cliqueu a [modifica] de la línia corresponent. Podeu canviar el títol o bé suprimir-lo.
Per editar a Wikidata cal tenir el JavaScript habilitat en el vostre navegador web. No és possible editar els enllaços amb versions anteriors del navegador Internet Explorer 9.0.
Enllaços multilingües i codis QR responsius
[modifica]Pots crear un enllaç multilingüe canviant la part de l'URL:
wikipedia.org/wiki/
per
qrwp.org/
L'enllaç enviará a la wikipedia en l'idioma per defecte del browser de l'usuari.
un exemple:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Gat
en un dispositiu d'idioma anglès per defecte obrirá la pagina:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cat
O pots crear un codi QR utilitzant https://qrpedia.org/.
Refrescar la pàgina
[modifica]Després d'editar els enllaços a Wikidata, pot ser que no els vegeu a la pàgina de l'article. Això pot ser perquè esteu veient els enllaços d'una versió anterior que encara és a la memòria cau del servidor. Al cap d'unes hores el servidor refresca la pàgina automàticament, però si teniu pressa per veure com queden els enllaços podeu fer servir l'enllaç de purgar la pàgina que hi ha a les pestanyes (normalment al menú desplegable de la darrera pestanya).[nb 2]
Interviquis locals
[modifica]És possible posar interviquis afegint un codi a la mateixa pàgina en comptes de posar-los a Wikidata. Això en general no es recomana perquè els interviquis haurien de ser a Wikidata, però en algun cas pot ser útil:
- Interviquis que apunten a una secció de l'article d'una altra llengua, en comptes del principi de l'article, cosa que Wikidata (de moment) no permet gestionar.
- Interviquis en espais de noms no incorporats a Wikidata, com ara interviquis entre pàgines d'usuari.
Tot i que els interviquis locals tenen preferència sobre els de Wikidata, sol ser contraproduent fer-los servir com a pegat per resoldre un conflicte d'interviquis.
El codi es posaria al final de la pàgina i és de l'estil de la forma [[en:Majorca]].
Enllaços dins del text
[modifica]Per posar enllaços a altres viquipèdies dins de les pàgines de discussió, és a dir, per citar pàgines dins del text, cal prefixar l'enllaç amb dos punts. Per exemple, [[:en:Interlanguage link]] produeix en:Interlanguage link. Fixeu-vos en els primers dos punts, que són la diferència entre aquest codi i el codi local dels interviquis que surten al marge de la pàgina.
No es recomana posar aquests enllaços a l'espai principal (articles), i menys per substituir un enllaç intern a un article inexistent (enllaç vermell), però es fan servir molt en pàgines de discussió per parlar d'altres viquipèdies i altres projectes.
Per enllaçar dins d'un text a pàgines de projectes germans, fem servir el codi del projecte: [[q:Joan Maragall]] dona q:Joan Maragall enllaça aquesta pàgina de Viquidites en català. Per altres idiomes s'encadenen els codis de la llengua i el del projecte, com ara a [[:en:s:Macbeth]], que dona en:s:Macbeth i porta a Viquitexts en anglès. Tot i això, per enllaçar un article als seus equivalents als projectes germans, fem servir la plantilla {{projectes germans}} i les seves variants.
Com puc ajudar
[modifica]Afegiu, sempre que sigui possible, enllaços interwikis a les pàgines (articles, desambiguacions, categories, plantilles...) que creeu.
A la pàgina de tasques de manteniment hi ha una secció específica per detectar i reduir el nombre d'articles sense interwikis. Vegeu Viquipèdia:Manteniment#Enllaços_interwikis.
Podeu fer servir aquesta eina, d'ús força senzill, que permet trobar pàgines sense interviquis dins d'una categoria i les seves subcategories (i alguns refinaments més).
A Usuari:PasqualBot/log:sense IW/categories, un bot actualitza periòdicament aquest llistat de categories sense interviquis.
Modificar enllaços a wikidata
[modifica]En algunes ocasions pot resultar que l'enllaç creat en un determinat moment a una pàgina de wikidata, que és la que proveeix els corresponents enllaços a totes les versions idiomàtiques, no és correcte, bé per error, per poca precisió o per altres causes. Per canviar enllaços incorrectes a wikidata us heu d'adreçar a la corresponent pàgina de wikidata (fent clic a l'enllaç "Modifica la pàgina"). Esborrar l'enllaç a la pàgina a ca.wiki des d'aquella pàgina. Tornar a la pàgina de ca.wiki i clicar a "Afegeix enllaços". Igualment fer-ho per a commons o altres enllaços.
Notes
[modifica]- ↑ Si la pàgina és nova en la Viquipèdia en català o si no ha estat vinculada encara a Wikidata per qualsevol altre motiu, aquest enllaç "element de dades" no hi serà.
- ↑ Si voleu refrescar una pàgina en una altra viquipèdia que no tingui l'ordre de purgar al menú, podeu fer-ho manualment: cliqueu el botó d'editar i a la URL que apareix al vostre navegador canvieu "=edit" per "=purge" (per exemple, canviem http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Equatorium&action=edit per http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Equatorium&action=purge).
Vegeu també
[modifica]- Ajuda:Enllaç interviqui, del manual d'ajuda.
- Especial:Interwiki, taula de prefixos disponibles.
- Not in the other language, eina per trobar articles en una viquipèdia no enllaçats a una altra llengua.
- Lonely items, elements de Wikidata enllaçats a un sol projecte.