Viquipèdia:La taverna/Novetats/Arxius/2006/02

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tauler[modifica]

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius de febrer del 2006

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General

Demanem imatges de l'art rupestre o de l'art prehistòric a les autoritats[modifica]

Es lamentable però ni a les Wikipèdies en castellà, francès o anglès ni a la Commons trobo imatges de l'art rupestre o de l'art prehistòric.

Podriem escriure una petició colectiva, dirigida a les autoritats: Generalitat Valenciana, Generalitat de Catalunya, Govern regional de Mursia, Junta d'Andalusia, Govern de Cantàbria etc. solicitant que cedissin part de les que tenen (o haurien de tenir) amb llicència apte per a les finalitats del projecte Wiquipèdia.

Hem de tenir en compte que nosaltres no podem fer fotografies sense autorització (aixó seria altre possibilitat), ja que la protecció de les pintures exigeix no fer servir flaix o fonts de llum agresives.

Gràcies. Usuari:Vicens 20:40, 21 gen 2006 (UTC)

Tens raó, aniria bé que l'administració posés una mica de la seva part en aquest projecte. Si cal una recollida de firmes compteu amb la meva!--Aljullu 20:11, 21 gen 2006 (UTC)
N'he pujat una de la India: commons:image:Art rupestre.jpg. Què us sembla? Ara la llisto a imatges demanades. --Vedranell 19:39, 25 gen 2006 (UTC)

Bloquejar usuaris[modifica]

Tinc un dubte. Qualsevol de nosaltres pot bloquejar una IP vandàlica o és nomes tasca dels administradors? Si es pot fer, com es fa? Gràcies.--Felato 20:00, 22 gen 2006 (UTC)

nomes els administradors. Si no, qualsevol podria muntar un bon merder... Xevi 20:10, 22 gen 2006 (UTC)
Lògic, és que m'han entrat ganes de bloquejar aquest darrer provocador. Per cert, suposo que per revertir vandalisme l'única opció és copiar la darrera versió bona manualment com si fessis una modificació mes, oi? --Felato 20:24, 22 gen 2006 (UTC)
Jo el que faig és obrir la versió que vull que es desi, clicar a editar i desar-la tal i com està--SMP (missatges) 14:56, 23 gen 2006 (UTC)

Hi ha algun moderador actiu que pugui bloquejar aquesta IP que esta editant articles i ficant-hi frases de venjança? Concretament és la IP 83.34.186.129. Gràcies. --Tanwo 20:25, 24 gen 2006 (UTC)

espanya pre-provincial[modifica]

paro boig buscant un mapa pre-provincial d'espanya (d'abans de 1833) i no hi ha forma de trobar-lo... la wikipedia és la meva ultima oportunitat!!!!

Atac al gentilici de Girona[modifica]

Bon dia a tothom! Faig una crida perquè a la wikipedia en castellà es neguen sistemàticament a posar al costat del gentilici en castellà de Girona, el seu gentilici en català. Els he dit que cal reflectir la realitat d'un lloc i que és necessari indicar que en català és així. A més, ja s'indica el nom de la ciutat en català, per què no hi pot haver-hi el gentilici? No reconeixen que és un article parcial i mancat de neutralitat. Si voleu més informació sobre la polèmica, seguiu la discussió (http://es.wikipedia.org/wiki/Discusión:Gerona)
Moltes gràcies a tothom i endavant!
Vilallonga 10:28 10 feb 2006

La versió en castellà tenen les seves pròpies normes. Si han votat de posar les gentilicis en castellà són lliures de fer-ho. La teva intervenció ofensiva, per altra banda, ha sigut en un to no admisible.

Notícia entranyable[modifica]

http://www.vilaweb.com/www/noticia?p_idcmp=1735892

Articles escandalosament curts[modifica]

Hola, us vull dir que he creat un template {{massacurt}} per a aquells articles que tots ens trobem de tant en tant i que ens sorprén que en una enciclopèdia siguin tan curts. Vull dir coses bàsiques com gel, òrbita o Edat moderna, que haurien de tenir articles bastant més llargs en qualsevol obra de referència. Aquest template és com una plantilla d'esborrany, però per als casos especialment escandalosos. El template els classifica automàticament a la Categoria:Viquipèdia:Temes bàsics però molt curts perquè siguin més fàcils de localitzar i millorar. ---Leptictidium 12:16, 10 feb 2006 (UTC)

Em sembla molt bé la plantilla, però encara hi afegiria més. A l'estil de l'italiana it:Template:Da aiutare mese avisaria que si en un temps prudencial no arriba al mínim exigible a un esborrany, l'article s'esborrarà. --VRiullop (parlem-ne) 12:49, 10 feb 2006 (UTC)
Sí, però aquests articles són massa importants per ser esborrats, i a més alguns ja tenen una certa longitud l'únic que n'haurien de tenir molta més. --Leptictidium 12:54, 10 feb 2006 (UTC)
En aquest cas estem parlant de coses diferents. Jo em referia als miniesborranys. Sovint es creen articles amb una sola definició o amb un contingut tant mínim que és patètic, però que amb una mínima ampliació podrien ser vàlids. Pel que dius de "temes bàsics curts" ja existeix la plantilla "millorar" i també el Viquipèdia:Registre de pàgines a millorar on es demanen també ampliacions. --VRiullop (parlem-ne) 17:16, 10 feb 2006 (UTC)

Hola :-) A mi aquesta nova plantilla no m'entusiasma... crec que per això ja tenim els esborranys... Però si als altres us sembla bé que hi sigui, com a mínim crec que hauria de seguir la nomenclatura utilitzada fins ara... I per exemple passar a anomenar-se "Esborrany bàsic" i col·locar els articles a la "Categoria:Esborranys bàsics" o alguna cosa així... --Joanjoc (discussió) 16:15, 10 feb 2006 (UTC)

Jo trobo que està molt bé, això ens permetrà tenir classificats els articles que són massa curts pel que podríen donar de sí, els esborranys serveixen per a pàgines curtes o molt curtes, però no per a pàgines que no són tan llargues com haurien de ser. El template d'articles a millorar és massa ampli i no té la mateixa utilitat que aquest template... Bé, aquesta és la meva opinió.--Aljullu (discussió) 19:07, 10 feb 2006 (UTC)

No és per res, però si aquesta plantilla és per a articles molt bàsics, què fa Llengües mongòliques en aquesta categoria??--SMP (missatges) 20:25, 10 feb 2006 (UTC)

La llista d'articles bàsics ja la tenim: Viquipèdia:Llista d'articles que totes les llengües haurien de tenir. El que es tractaria, doncs, seria marcar apart els esborranys dels articles d'aquesta llista. Qualsevol altre consideració és subjectiva i per tant és una demanda personal d'ampliació.--VRiullop (parlem-ne) 21:32, 10 feb 2006 (UTC)

Crec que aquesta plantilla no fa falta, ja tenim esborrany i millorar, apartat que gairebé ningú mira, així com articles demanats i similas. Posem-nos a millorar articles i no a sub sub classificar-los (ja tenim les útils categories d'esborranys)--barcelona 22:42, 11 feb 2006 (UTC)

Sí, Vriullop, ja tenim la llista d'articles que totes les llengües haurien de tenir, però aquesta llista només ens indica si els tenim o no, no si tenen la longitud adient que mereixen per llur importància. Aquest template pot servir per agrupar només els que són bàsics però no tan llargs com haurien de ser. D'altra banda, no és una consideració subjectiva; precisament aquest template és per als articles que no admeten consideracions subjectives; per exemple, hi ha gent que pot dir que el ball The Hustle o la sirena Stèrope tenen una importància relativa, però ningú negarà que Edat moderna, peix o àlgebra són d'una importància capital. --Leptictidium 09:09, 17 feb 2006 (UTC)

Canvis recents[modifica]

Hola :-) He canviat la capçalera de la pàgina de canvis recents. La vaig veure a la Viqui portuguesa i me'n vaig enamorar !! Que us sembla? --Joanjoc (discussió) 09:26, 11 feb 2006 (UTC)

Està bé.--Aljullu (discussió) 11:45, 11 feb 2006 (UTC)
M'agrada. somriure --Pepetps (Podem discutir-ho) 13:06, 11 feb 2006 (UTC)
Ka waii! --Razor Ramon HG 13:42, 11 feb 2006 (UTC)
Ara que m'hi fixo al final de la pàgina de canvis recets hi surt "Categoria: Viquipèdia:Plantilles" o sigui que a alguna de les plantilles que es fan servir hi deu mancar un "noinclude" --Razor Ramon HG 17:35, 11 feb 2006 (UTC)

Viquiprojectes[modifica]

Buscant discussions de portals amb la pàgina especial de cerca per prefix (que per cert, té un redactat una mica arcaic somriure) m'he fixat que hi ha un nou prefix per a Viquiprojectes. No obstant, encara tots els viquiprojectes estan sota el prefix Viquipèdia:Viquiprojecte. A més, quan he intentat crear una pàgina amb el prefix Viquiprojecte: m'he adonat que no té posat el nom a la pestanya que surt a dalt (proveu per exemple de mirar Viquiprojecte:hola. A dalt hi diu <nstab-viquiprojecte>. En tot cas, la pregunta és: Hem de començar a passar tots els viquiprojectes a aquesta nova direcció?? (per exemple cambiar el Viquipèdia:Viquiprojecte Municipis de la Catalunya Nord a Viquiprojecte:Municipis de la Catalunya Nord. --SMP (missatges) 17:10, 11 feb 2006 (UTC)

Community portal?[modifica]

Ep, al panell de navegació hi veig "Community portal" (amb enllaç a Viquipèdia:Community_Portal), en comptes de "Portal del viquipedista" i "Donations" en comptes de "Donatius". Crec que ha canviat després de visitar Viquipèdia:Política i normes però no estic segur. Si visito Viquipèdia:Portal els noms d'aquest panell són traduïts, però si després carrego la portada tornen a estar en anglès... raroraroraro. --Razor Ramon HG 17:26, 11 feb 2006 (UTC)

Tranquil, a mi també em passa... tristesa--SMP (missatges) 17:33, 11 feb 2006 (UTC)
A part d'aquest canvi, que no sé si és accidental o no, a pàgines recents n'hi ha hagut bastants. Crec que no s'hauria d'haver llevat l'enllaç a pàgina sol·licitada. De fet, crec que s'hauria d'haver afegit el d'imatges sol·licitades. Llull · (vostè dirà) 22:16, 11 feb 2006 (UTC)

Vandalisme pagat per la Generalitat Valenciana[modifica]

He començat un article per documentar aquest cas de vandalisme: Vandalisme a la Viquipèdia en català des de IPs de la Generalitat Valenciana en febrer del 2006

Estaria bé si algú pogués cercar altres IPs pertanyents a la Generalitat que hagin vandalitzat la Viquipèdia, similar al que van fer a la wiki anglesa quan es va detectar vandalisme des del Senat dels EUA --Razor Ramon HG 21:08, 11 feb 2006 (UTC) Similar a això en:Congressional_Staffer_Edits però no hi ha més informació que el nom del bloc 193.145.160.0 - 193.145.215.255 (GVA) --Razor Ramon HG 21:34, 11 feb 2006 (UTC)

És interessant, però en comptes de ser un article enciclopèdic crec que hauria de ser una subpàgina de Viquipèdia:Anecdotari enllaçada des d'aquesta mateixa pàgina. Llull · (vostè dirà) 22:17, 11 feb 2006 (UTC)
el que cal fer és bloquejar les tres IP per una setmaneta...--SMP (missatges) 22:27, 11 feb 2006 (UTC)
Si, no trobo més detalls que el nom de la subxarxa: [2]
193.145.160.0 - 193.145.215.255 (GVA) Red GVA De La Generalitat Valenciana --Razor Ramon HG 23:14, 11 feb 2006 (UTC)
En comptes d'un setmana no sel's hauria de bloquejar la IP per sempre? Si no, quan passins les 3 setmanes i poden tornar.--Aljullu (discussió) 08:17, 12 feb 2006 (UTC)

La IP, no! Totes les IPs de la Generalitat fins que donaren explicacions! El que passa és el problema del proxi, que algú aliè a eixes IPs podria servir-se'n sense tenir res a veure, inclús beneficiant-se (fent-los mala propaganda, almenys que sent IPs de la Generalitat tinguen alguna mena de protecció). Jo realment de proxis no entenc res, opine segons el què tinc entès i què em va explicar en Razor Ramon HG a la meua discussió. Pasqual · * 09:36, 12 feb 2006 (UTC)

Acabo de demanar d'esborrar l'article que s'ha creat sobre aixo pq crec que es totalment innecessari. Em sembla un cas tipic de vandalisme. En tenim cada dia, probablement n'hi ha que es fa des d'escoles, ciber-cafes o llocs de treball, i no pensem pas a bloquejar totes les IPs relacionades "per sempre". A part, la major part d'aquestes croades heroiques duren 2 dies, fins que aquests il.luminats veuen que s'els reverteix de seguida i ningu no els fa cas (a no ser que s'ens acudeixi regalar-los notes de premsa, articles, o trucades a la Generalitat com algu ha proposat en aquest cas o d'altres). Per tant, bloquegem les IPs directament responsables durant uns dies, netegem el vandalisme, i oblidem-nos-en. Si hi esteu d'acord, sisplau podeu votar a favor d'esborrar l'article que s'ha fet sobre aixo ? Xevi 10:46, 12 feb 2006 (UTC)
Reconec d'en Xevi que té raó, tot va ser l'entusiasme del moment (moment que m'ha durat fins este matí al alçar-mefa l'ullet), jo pense votar que sí a l'eliminació. Reconec que és interessant el que s'hagen gastat tres IPs de la Generalitat, però això no vol dir res, o així ho vull entendre jo per no complicar-me l'existència amb eixos energumens.
Quant al que diu en Llull sobre deixar ho a l'anecdotari, tampoc ho veig adient ja que es tracta de vandalisme i no d'un error i deixar constància d'esta croada ja no em sembla que puga alçar tanta polèmica i menys arribar a igualar el cas del Senat dels EUA (o algo així, cosa de qual no vaig tindre coneiximent). Pasqual · * 11:46, 12 feb 2006 (UTC)

Volíeu dir[modifica]

Hola :-) Ja fa temps es va discutir (i crec que descartar) la utilització de redireccions des de paraules incorrectes a les corresponents formes correctes, per exemple si algú busca Fisica no hi serà, ja que la forma correcta és Física. Es va descartar per evitar que els lectors pensesin que els dos termes són correctes.

A la viquipèdia en anglès, això ho tenen arreglat amb una funcionalitat pròpia del programari que els proposa la forma correcta del terme.

Avui he fet una plantilla {{VolíeuDir}} que faria una cosa similar, per exemple al cercar Quimica ens mostra un text, mostrant el nom correcte Química. Com ho veieu? Sé que pot no agradar a alguns Viquipedistes, així que si no us agrada l'elimino i llestos :-) --Joanjoc (discussió) 10:06, 12 feb 2006 (UTC)

Perfecte! Jo sempre havia dit que aquest tipus de faltes havien de redireccionar d'alguna manera.--SMP (missatges) 10:36, 12 feb 2006 (UTC)
Jo també done el meu suport a la iniciativa! És inconsentible que una paraula incorrecta ens duga a una de correcta sense que ens en adonem i aixó pot passar si fem servir abusivament les redireccions, com és el cas per a pintallavi, vaig correns a modificar-la! Pasqual · * 11:51, 12 feb 2006 (UTC)
D'aquesta manera s'acumularan mils de pàgines de noms incorrectes a "articles curts" i "articles sense categories". Això sí que pot ser preocupant. Si en canvi, 1· es fa redireccions, 2· s'explica a la guia d'estil que no tenen caràcter normatiu, i 3· es posen a l'inici de cada article tots els noms correctes possibles (com a moresc) aquest problema desapareix. Ara mateix, aquesta plantilla la veig un estorb i crec que no hi hauria de ser. Llull · (vostè dirà) 06:32, 13 feb 2006 (UTC)

Hola :-) De fet jo també preferia la opció de redireccionar, però a la pàgina de redireccions; Ajuda:Redirecció hi diu;

En general, cal crear totes les redireccions que puguin ser útils.
Només cal evitar aquelles que siguin incorrectes, que creïn confusió,
o que puguin ser ofensives o partidistes.

Per tant la redirecció de Quimica a Química en principi no seria correcta. Però si prospera la última proposta de'n Xevi (8/2/2006) a la pàgina Viquipèdia:Presa de decisions/2006/Sobre la política de redireccions entenc que si que es podrien fer redireccions des de paraules incorrectes a a paraules correctes i podríem evitar la nova plantilla :-) --Joanjoc (discussió) 16:19, 14 feb 2006 (UTC)

Per redirecció incorrecte jo entenc que quimica redireccioni a física o posar-hi qimiqa que no ajudaria a ningú per a res. Llull · (vostè dirà) 17:08, 14 feb 2006 (UTC)
Un altre argument en contra en el que no hi havia caigut i que possiblement és el més ferm: creieu que donarà bona imatge que en pitjar "pàgina aleatòria" es vagi a parar a una pàgina dient que tal mot és incorrecte i que el correcte és a una altra pàgina? Decididament, cal respectar els espais de noms i no es pot escriure més coses articles en les pàgines reservades per als articles. El programari sencer està pensat per a fer-ne aquest ús. Llull · (vostè dirà) 18:48, 15 feb 2006 (UTC)

Sembla ser doncs, Llull, que el problema és que eixes pàgines no han de ser comptades com a articles, per a que no apareguen com a pàgines curtes, sense categoria o que no puguen ser trobades amb l'opció de pàgina aleatòria. Seria doncs un problema de programari. Segons Joanjoc aixó ho tenen solucionat, bé no sé exactament el què, a la Viqui en anglès, potser es puga fer alguna cosa en eixe aspecte. Pasqual · * 22:35, 15 feb 2006 (UTC)

Ortogràficament, quimica és igual d'incorrecte que qímica, qimiqa, ... Pasqual · * 22:54, 15 feb 2006 (UTC)

Però quimica pot fer servei com a redirecció mentre l'altre no. Un cop va venir un de la versió en anglès fent cents de redireccions des dels noms sense accents cap als noms anb accents. Vaig aconseguir que parara després de demanar-ho, però ell no m'entenia ja que segons deia era un tipus de redirecció que a la versió en anglès feien per sistema degut a la quantitat de gent que no té accents en el teclat. De manera que no totes les redireccions d'un nom incorrecte tenen la mateixa utilitat que permetin considerar conservar-les encara que la seva mesura sigui un aspecte 100% subjectiu. Llull · (vostè dirà) 07:12, 16 feb 2006 (UTC)

Doncs canviem "Enciclopèdia del coneiximent lliure" per "enciclopèdia anàrquica lliure i de la cultura popular" darrerament estic observant massa comportaments il·lògics i irracionals, en favor del "saber popular" del sentit comú i en contra del que és realment CONEIXIMENT. Pasqual · * 10:58, 16 feb 2006 (UTC)

No entenc la teva reacció dsi és deguda a això que ens estem referint.
  • Per mi és indiscutible que és millor tenir redireccions des de noms incorrectes que ens estalviïn maldecaps que no tenir-ne. És una soberana murga haver de posar un dia rere l'altre el catrell de fusionar per després haver d'eliminar qualsevol de les fomes alternatives de Sud-àfrica que amb freqüència s'escriuen malament (per exemple). És més pràctic deixar-hi noms incorectes redirigits.
  • Donat que no és possible distingir entre "redireccions enciclopèdicament correctes" i "redireccions enciclopèdicament incorrectes" trobo com el més pràctic que no es doni cap valor enciclopèdic a les redireccions. Aquesta sempre ha estat la política aquí i a les altres llengües. És més, fins i tot és la política de diccionaris tan prestigiosos com el DCVB on hom hi cerca anis o pastis i és directament redireccionat cap a "anís" i pastís respectivament. Com que el nom està ben clarament escrit a l'inici no passa desaparcebut i queda patent la correcció feta pel programari.
  • Entenc la bona intenció de la plantilla proposada i els seus propòsits però cal també adonar-se'n de què té llacunes importants, llacunes que des del meu punt de vista fan preferible prescindir-ne.

Llull · (vostè dirà) 17:40, 16 feb 2006 (UTC) A la wiki anglesa tenen categories pels redirects: Wikipedia:Redirect entre altres:

No se quina a quina "funcionalitat pròpia del programari" es referia en JoanJoc, a no ser que sigui que la capitalització en certes condicions no es té en compte ... --Razor Ramon HG 18:08, 16 feb 2006 (UTC)

A la nostra viqui no se com s'hauria de fer, però crear redirects per tots els articles que porten accents sembla una mica "overkill" --Razor Ramon HG 14:49, 16 feb 2006 (UTC)

No entenc la utilitat que pot tenir posar categories en les redireccions. Passa desaparcebut per a l'usuari que ha escrit malament el nom, per tant els problemes aquí plantejats, no s'arreglen. Llull · (vostè dirà) 17:40, 16 feb 2006 (UTC)
Crec haver llegit no se on que era per excloure'ls a l'hora de fer versions impreses, però no ho tinc gaire clar... --Razor Ramon HG 18:08, 16 feb 2006 (UTC)

Hola :-) Veig que a la Viquipèdia anglesa, ara està desactivada la cerca amb suggeriments... Però la prova de que existeix està aqui; MediaWiki:Searchdidyoumean. El programari de la Viquipèdia inclou aquesta funcionalitat, hauriem d'investigar si es pot activar a la Viquipèdia catalana... --Joanjoc (discussió) 17:36, 16 feb 2006 (UTC)

Potser és que això feia servir massa temps de CPU. Sembla que hi és al CVS de MediaWiki /cvsroot/wikipedia/extensions/Lucenesearch.php --Razor Ramon HG 18:08, 16 feb 2006 (UTC)
La descripció de la revisió 1.60 d'aquest fitxer sembla suggerir això que he dit abans: "Ability to disable search context as an emergency optimisation measure"
El paràmetre que van afegir per deshabilitar-ho es deia $wgDisableSearchContext
viewCVS de la cosa --Razor Ramon HG 18:18, 16 feb 2006 (UTC)
Més info: en els MediaWikis aquesta variable s'hauria de canviar al fitxer LocalSettings.php (els defaults són a un fitxer anomenat DefaultSettings.php). Potser també caldria posar a "true" aquest: "$wgDisableInternalSearch - Disable internal search so that extensions can implement it." [3] i en el cas de la Viquipèdia suposo que ho hauria de fer un "administrador tècnic". --Razor Ramon HG 18:41, 16 feb 2006 (UTC)

Jo estava categoritzant pàgines sense categoria i m'he trobat dues amb el volieu dir i he pensat que eren errors i les he posat l'etiqueta de a eliminar. Trobo que porta a confusió. No se si seria més pràctic muntar robots que cerquin les paraules que es considerin conflictives i les canviï automàticament (si es possible).--Felato 19:16, 16 feb 2006 (UTC)

La meua reacció s'enraila ben abans d'esta discussió, però és que m'encenc de no res!
Categoritzar les redireccions tampoc em sembla una solució satisfactòria si no tenim massa clar la seua funcionalitat.
Passe el que passe al DCVB o al DIEC no significa que l'hem de copiar ni que siga correcte, a mi personalment m'agradaria més que em senyalaren que no existeix el mot de la recerca però que hi ha entrades que poden tenir certa coincidència, és un diccionari, no el Google, i açó és una enciclopèdia, o això pense jo!
Crec que si l'usuari no s'assabenta que el que ha escrit és incorrecte no hi haurà forma possible que se'n adone del seu error, ho dic per experiència pròpia. El teu mateix exemple, Llull, si busques Sud-àfrica lletrejant Sudàfrica o Sud-Àfrica difícilment et percataràs de la seua correcta ortografia. Altra cosa són els sinònim, com a moresc, sac de gemecs, etc.
Jo crec que d'alguna forma s'hauria d'assenyalar que la forma introduïda no és la correcta, per exemple redireccionant cap al'article correcte i allí en lloc de que aparega la nota (seguint l'exemple de Sud-àfrica:
(Redirigit des de Sud-Àfrica)
que posara:
L'ortografia introduïda no és correcta, ha sigut redirigit cap a la pàgina què més s'aproxima
(Redirigit des de Sud-Àfrica)
o alguna cosa semblant, introduint la plantilla {{VolíeuDir}} però aixó ha de ser una mica complicat, encara que no impossible! No obstant si no es pot fer ens hauríem de quedar amb l'idea proposada per en Joanjoc
Pasqual · * 19:54, 16 feb 2006 (UTC)
No, si no et dic que això no estiguera bé, però no ho podem fer. No ho podem fer almenys, vaja, que sàpigues de programació i ho puguis incloure al proper build de MediaWiki. En tot cas ja he explicat que la plantilla "Volíeu dir" no és per mi una solució i per tant segons ho veig "no ens hauríem de quedar amb la idea proposada per en Joanjoc". Ja has vist que un que no era de la guerra no sabia de què anava això i anava a eliminar una pàgina amb la plantilla en concret en no entendre-la. Tal com ho veig té més contres que pros. Llull · (vostè dirà) 20:06, 16 feb 2006 (UTC)
Potser seria de certa utilitat en barbarismes molt comuns, sobretot per a castellanoparlants, tals com plassa en lloc de plaça, o inclús Yordi Puyol! Pero això pot ser infinit si contemplem totes les possibles errades ortogràfiques. Imagineu paraules amb accents oberts, tancats, sense, i combinacions singular-plural. D'això s'ha d'encarregar el motor de recerca que calculi els plurals, l'accentuació, les bes i les ves, etc... i no crear cadascun dels articles amb els infinits noms. Ja dic, trobaria útil la plantilla en casos molt concrets. Però no en p.ex. quimica sense accent.Aleator 20:56, 16 feb 2006 (UTC)
Estic d'acord que no és una bona idea utilitzar aquest template. Al llibre d'estil ja s'hi ha dit que les redireccions no tenen valor enciclopèdic; per als usuaris poc avesats significaria una "molèstia" afegida haver de tornar a picar un altre enllaç, i per últim, canviar totes aquestes redireccions suposaria una feina enorme. Jo, per exemple, quan he creat un període geològic, com l'Eocè, he hagut de fer "Període Eocè, Eocè, Període Eocé, Periode Eocè, Periode Eocè"... i altres articles com les Guerres Mundials encara en deuen tenir més. Ho trobo innecessari. -- Leptictidium 09:00, 17 feb 2006 (UTC)
Està bé, no vaig a dissentir eternament, a mi em sembla una bona iniciativa però és de veres que si no es pot aconseguir un missatge d'avís ortogràfic al mateix article redirigit, la plantilla pot ser un desventatge per als no avesats. Pasqual · * 10:42, 17 feb 2006 (UTC)

Veig que aquesta discussió ja es va tenir fa uns quants mesos però la meva impressió és que no se'n va treure l'aigua clara. Ara mateix m'he adonat de l'error que signifacava tenir l'article Estat federal alemany enlloc del correcte Estat federat alemany i, com que és un error molt estès, crec convenient no eliminar la primera pàgina, però em sembla contraproduent deixar que la versió incorrecta redireccioni la correcta de tal manera que la persona que navegui no s'adoni de l'error. Jo crec necessari que les redireccions que tenen un error, l'usuari se n'adoni de l'error que ha fet. Així doncs crec que tant l'opció de la plantilla voleudir o del missatge que en Pasqual proposa són més que necessàries. A més a més, jo afegiria al comentari o a la plantilla una frase que digues: "Si heu vingut a parar a aquesta pàgina després de clicar un enllaç, si us plau, corregiu l'enllaç corresponent", ja que això voldria dir que tenim una falta/error a una de les nostres pàgines.

Tal com dic, crec que es va tancar el tema sense una posició clara general, amb aproximadament la meitat d'opinions en cada sentit. Per tant crec que seria conveninent fer-ne un debat més profund del qual en pogués sortir, potser mitjançant una votació, una política ferma. O potser incorporar-ho a la nova política de redireccions abans que s'acabi la discussió. Salut.--Xtv (que dius que què?) 15:20, 1 jul 2006 (UTC)

Problema visualització Imatges?[modifica]

M'ha passat una cosa curiosa. En visualitzar Ruc català m'ha aparegut això en lloc dela imatge:

Error creating thumbnail: convert: unable to open image `/mnt/upload3/wikipedia/commons/2/22/Donkey_Catalan_race.jpg': No such file or directory. convert: missing an image filename `/mnt/upload3/wikipedia/commons/thumb/2/22/Donkey_Catalan_race.jpg/300px-Donkey_Catalan_race.jpg'.

És el mateix que apareixia ahir o abans d'ahir a tota la viqui quan van estar aturats els servidors de tota wikipedia. En la previsualització tb la vèia bé. Pot ser problemas de caché o encara hi ha problemes ambles imatges?Aleator 20:14, 15 feb 2006 (UTC)

Coi! Vaig salvar la imatge, llavors la imatge ja m'apareixia. I no hi consto a l'historial!?? M'estic tornant boig!Aleator 20:16, 15 feb 2006 (UTC)

WIKIQUOTES O VIQUIQUOTES[modifica]

Hola, sóc l'Espercius. Ja fa temps que no passo per aquí perquè he tingun uns problemes i m'ha estat impossible col.laborar des de Setembre. Igual us enrecordeu de mi perquè el mes d'Agost vaig donar embranzida al projecte Wikiquotes i em vaig posar molt pesada demanant-vos que colaborèssiu i que si fèieu articles de personalitats no oblidessiu fer li el seu corresponent article a Wikiquotes.

Aquella pàgina encara està molt abandonada. Hi ha botons sense traduir i ni tan sols ens posem d'acord amb el nom. Li hem de donar un nom definitiu. Wikiquotes o Viquiquotes?. La meva opció és Viquiquotes amb V, perquè Viquipèdia va ser rebatejada en catalá amb aquest nom i així la seva germana, la Viquiquotes també hauria de dur el nom amb V. Per coherència i harmonia. Hi ha alguns companys que están fent feina construint categories, etc i no s'aclaren amb el nom.

Què opineu?. Ha de ser Wikiquotes o Viquiquotes?.

Proposo fer una votació i decidir-ho entre tots.

--Espercius

Hola :-) Afegeixo una tercera opció Viquicites, que és la que a mi m'agrada més, ja que lliga més amb els projectes germans; Viquipèdia, Viccionari i Viquillibres... :-) Joanjoc (discussió) 18:13, 12 feb 2006 (UTC)

Sí Joanjoc aquesta també és bona. La qüestió és trobar un nom definitiu i adecentar aquella pàgina. Ha millorat molt de com estava, pero encara falta fer molta feina. Jo no sé traduir les pàginas i botons de l'anglès perquè tècnicament no sé com ho feu. Si no jo mateixa ja les hauria traduit.

Un comentari que no ve al cas... com és que quan deixo un missatge aquí ja no em deixa la firma ni la data i l'he de posar jo a mà?.

--Espercius

Ei!, no em vull fer pesada però podríeu parar atenció a aquest tema... Només ha opinat en JoanJoc i aquí som un bon grapat. La Wikiquotes és eina per a tots, podríem millorar-la molt si hi posèssim interès...

Em sembla que proposaré una votació.

--Espercius

Com es diu a dalt, els noms dels projectes haurien de rimar. Per tant, si tenim viquipedia, hauria de ser viquiquotes (o viquicites) i no wikiquotes. De totes maneres sovint hi ha gent que es queixa que hauria de ser wikipedia. Si hi ha d'haver alguna votacio potser hauria de ser general. Xevi 23:07, 14 feb 2006 (UTC)


Quan començarem la votació? Jo votaré per viquicites, que és la que trobo més raonable, com deia en Joanjoc.--Aljullu (discussió) 17:19, 16 feb 2006 (UTC)

Hola. Em penso que hauria de ser Viquicitacions; vegeu "cita" i "citació" al DIEC. --Álvaro M 15:14, 16 feb 2006 (UTC)

Viquicitacions no és gaire maco, no?--Aljullu (discussió) 17:19, 16 feb 2006 (UTC)

Hola, la votació començarà quan s'organitzi, aviam si per la setmana que ve està la cosa en marxa. De tota manera ho anunciaré al tauler per a que tothom se n'assabenti. Qualsevol proposta de nom és vàlida i es tindrà en compte a la hora de votar. He pensat en posar totes les opcions i la que sigui més votada serà finalment la escollida. Així Wikiquotes tindrà un nom definitiu i aixó ja és un començament. He pensat que la votació sigui de 30 dies per a que tots tinguin la oportunitat i temps de sobres per votar. Les propostes de moment són:

Wikiquotes

Wikicites

Viquicites

Viquicitacions

Si se us acudeixen més propostes, poseu-les aquí abans que comenci la votació. Us animo a tots a participar en aquesta qüestió ja que Wikiquotes és de tots i és un projecte germà de Viquipèdia digne d'atenció.

Us saluda,

--Espercius

Nomes un petit comentari: abans de comensar qualsevol nova votacio, sisplau acabem les que s'han comensat fa mesos i no hem acabat mai. Ens costa molt poc de comensar votacions i discussions, pero a la que s'allarguen o costa de posar-se d'acord, la cosa acaba com el rosari de l'aurora i aixi no anem en lloc. Xevi 19:59, 16 feb 2006 (UTC)

Convocada votació per escollir nom[modifica]

Hola, us informo que ja he convocat una votació per escollir nom. Els passos a seguir per la elecció seran:

Del 18 de Febrer al 26 de Febrer, proposta de noms per part dels wikipedistes.

Del 27 de Febrer al 27 de Marça votació de noms. El nom que tingui més vots serà el finalment escollit. La votació durarà 30 dies únicament, temps suficient per a que tothom voti el nom que més li agradi.

Xevi, no t'amoïnis, aquesta votació només és per escollir un nom i ja li he posat el plaç d'un mes per a que no s'allargui eternament. També he donat una setmana per a que els companys proposin els seus noms. Tots els noms proposats sortiran a votació, així que el més votat serà l'escollit. Ens evitem així discussions eternes.

Si's plau, participeu!!!:

Viquipèdia:Presa de decisions/2006/Sobre el nom definitiu per Wikiquote

--Espercius 14:19, 19 feb 2006 (UTC)

ATENCIÓ: La votació es posposa una setmana[modifica]

Hola a tots. En la pàgina de discussó de la votació per escollir nom a la Wikiquote hi ha hagut usuaris que opinen que el període d'una setmana per proposar noms és insuficient, així que he decidit ampliar-lo en una setmana. Així que la cosa quedarà:

del 18 de Febrer al 5 de Març: període de propostes de nom. Suggereixo que a les vostres propostes els inclogueu una breu explicación lingüística per justificar que sigui l'opció més correcte. Recordeu que també hi ha l'opció de deixar el nom de la Wikiquote tal i com està.

Del dilluns 6 de Març al dijous 6 d'Abril, votació per escollir el nom.

Si's plau, passeu per la pàgina de votació i feu les vostres propostes o digueu la vostra a la pàgina de discussió.

Viquipèdia:Presa de decisions/2006/Sobre el nom definitiu per Wikiquote

--Espercius 14:05, 26 feb 2006 (UTC)

Llista d'enllaços externs trencats[modifica]

Finalment, he penjat la llista d'enllaços externs trencats que hi ha a la Viquipèdia. Ara podem anar-los arreglant. --Álvaro M 18:11, 14 feb 2006 (UTC)

Perfecte! Hi ha alguna política específica per fer això?
En la wiki anglesa sembla que afegeixen un template anomenat dlw-inline i dlw que redirecciona a web.archive.org; però si ja existeix un enllaç semblant al trencat es podria esborrar o trobar-ne un de nou... --Razor Ramon HG 18:35, 14 feb 2006 (UTC)
Hola, no crec que hi hagi cap política, però estaria bé enllaçar amb archive.org --Álvaro M 15:19, 16 feb 2006 (UTC)
En alguns casos però la URL només ha canviat de lloc (és a dir, la informació encara es pot trobar), com ara els de diariparlem, aquests els podria canviar amb un bot. Els que s'han perdut definitivament si que es podrien, mitjançant un template, enllaçar a archive.org --Razor Ramon HG 15:29, 16 feb 2006 (UTC)

Més templates estil Babel[modifica]

He vist això a la Wikipedia anglesa: http://en.wikipedia.org/wiki/WP:UBX M'ha semblat que està molt bé, aquí no en tenim no? Jo s'hi voleu en puc crear algunes, què n'opineu?--Aljullu (discussió) 19:43, 15 feb 2006 (UTC)

He creat aquesta pàgina: Viquipèdia:Userboxes.--Aljullu (discussió) 20:04, 15 feb 2006 (UTC)

25.000 Articles ![modifica]

Hola :-) Enhorabona a tothom per haver fet possible aquest número !!! --Joanjoc (discussió) 11:37, 18 feb 2006 (UTC)

Amb els 25.000 no hem fet res, en canvi amb els 20.000 si que es van fer moltes coses (missatges als mitjans, un logotip especial, etc.)... Per cert, sabeu si faran quelcom quan arribin a 1 milió a la Wiki anglesa?--Aljullu (discussió) 18:24, 19 feb 2006 (UTC)

.cat[modifica]

De lamateixa manera que www.wikipedia.de porta a la viquipèdia alemanya, perquè no es registra www.wikipedia.cat o www.viquipedia.cat per a la nostra???--81.34.140.226 14:32, 18 feb 2006 (UTC)

Ho pagues tu? Llull · (vostè dirà) 14:37, 18 feb 2006 (UTC)
Crec que, per a casos com aquest, estaria bé posar publicitat a la Viquipèdia. No es podria tornar a obrir el tema? Jo faria una publicitat estil google, que al buscar una paraula et surtís una petita part de la pàgina amb publicitat relacionada, sense que molestés, a més potser podria ser útil per als usuaris. Crec que mantenir-se a base de donacions no és gaire viable, o com a mínim en projectes petits com la Viquipèdia catalana i tampoc trobo tan greu posar publicitat.--Aljullu (discussió) 18:27, 19 feb 2006 (UTC)
Home, això de que les donacions no són gaire viables... l'últim "fundraiser" de wikimedia va treure $400.000, el registre d'un domini deu costar 60 euros l'any. La fase 2 de registre de dominis .cat comença demà (20-feb). --Razor Ramon HG 20:11, 19 feb 2006 (UTC)
El .cat em sembla que costa 150 euros per els 2 primers anys, que per ser un domini acabat de sortir està força bé. Però si la Wikimedia no ho vol/pot pagar... Crec que una mica de publicitat no faria mal...--Aljullu (discussió) 19:46, 20 feb 2006 (UTC)
Bé, a mí el posar publicitat em sembla un preu força alt a pagar pel domini. Es clar que així hi haurien més calers per fer coses, però d'una altra banda perdríem la nostra identitat al web. Vull dir, si el que volem es fer un recopilatori lliure d'informació el menys esbiaixada possible, no és gaire credible posar al costat un banner anunciant samarretes del Barça, per exemple. A més seria compatible amb els principis de neutralitat, fair use i tota la pesca? Una altra cosa seria fer un "fundraiser" local, a 150 euros segur que arribaríem, però no sé si és possible...--Brandir 23:57, 20 feb 2006 (UTC)
Bé, només era un proposta, ara no vull canviar tota la Viquipèdia, però jo no ho trobo tant disparatat. No passa res per a posar un anunci (estil Google, això no vol dir banners i tot això, i que quadre amb el contingut de la web, per tant si busques oli a la Viquipèdia, et surtir un petit requadre a la dreta amb publicitat d'un oli), i per a 150 euros si arribaria molt ràpid, però bé.--Aljullu (discussió) 17:59, 21 feb 2006 (UTC)
Si fem una recollida de fons, només que hi posem 1 euro cadascun ja està. --Leptictidium 22:32, 21 feb 2006 (UTC)

Fair use per a discs[modifica]

Hola, no sé si he de preguntar açò ací, però... existeix en la viquipèdia el mateix que a la Wikipedia en anglés per a les portades de discs. És a dir, es poden pujar portades de discs per a il·lustrar els articles?? I... es poden pujar a Commons??

A commons no, allà han de ser lliures. Aquí deixant clar que són "fair use" i tenen drets. Llull · (vostè dirà) 16:13, 19 feb 2006 (UTC)
I existeixen templates dedicades al fair use de portades de discs, o només al fair use, o tradueixo les angleses?? (i aquesta vegada si que signo!!)--Javi Sorribes 18:59, 23 feb 2006 (UTC)

És possible acusar de no neutralitat una pàgina sense ni tan sols registrar-se--Paco 09:30, 25 feb 2006 (UTC)

Si s'expliqués els motius de la no neutralitat s'entendria, el que no es pot fer és acusar de neutralitat sense dir en que es basa.