Viquipèdia:La taverna/Propostes/Arxius/2009/04

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Pluja d'idees d'abril[modifica]

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius d'abril del 2009

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia

Idees de bots per augmentar la productivitat.[modifica]

  1. Que un bot els hi instal·li automàticament els viquiestris a tots els usuaris que no els tinguin i els hi deixi una nota a la pàgina de discussió esmentant els principals avantatges i com els poden treure si no els hi agrada. Als usuaris novells en donar-los la benvinguda instal·lar-los també directament i ficar-los la mateixa nota.
  2. Que cada més un bot arxivi automàticament les pàgines de discussió dels usuaris que tinguin més de x comentaris.
  3. Fer plantilles per Portals i que un bot, seguint les categories afegeixi a la pàgina de discussió de cada article (creant-la si ho hi és) la plantilla del portal al que pertany l'article. Pel capbaix al portal de matemàtiques m'aniria molt be i poder avaluar l'estat d'avenç de l'article a l'estil de com ho fan a can EN o FR però el contingut que a mi m'agradaria és diferent: Qualificació dels articles de matemàtiques amb els corresponents bots que actualitzassin periòdicament les estadístiques.

--Gomà (discussió) 01:00, 5 abr 2009 (CEST)[respon]

a mi no m'agradaria que em fessin ni 1 ni 2 i el punt 3 crec que ha el vam comentar i vam descartar-lo, és omplir les discussions sense contingut. Per què això augmentaria la productivitat? --barcelona (discussió) 10:16, 5 abr 2009 (CEST)[respon]
  1. Els viquiestris han representat la millora més important en l'edició i en la cerca a la viquipedia, ja fa 2 anys i mig que es varen crear i per mi han superat amb molt bona nota el període de prova i ja s'haurien de reanomenar de Usuari:Pasqual/viquiestris a Viquipèdia:viquiestris. L'usuari anònim o registrat que no es té instal·lats ja disposa, per defecte, de 17 botons de viquiestris a la caixa d'edició, tard o d'hora hi hauran els 53 disponibles per defecte, però de moment en una segona fase, en sembla molt bona idea la proposta d'en Gomà, com un avantatge més d'haver-se registrat poder disposar dels 53 botons dels viquiestris en la caixa d'edició i dels botons del cercador. I encara amplio la proposta a les Finestres emergents de navegació.
  2. Que un bot arxivi automàticament les pàgines de discussió, por generar una agre polèmica. Tot i que hi han pàgines de discussió que pràcticament no es poden obrir en ordinadors de mà.
  3. Jo no recordo la discussió que es refereix la Barcelona, però em sembla molt bona iniciativa vincular els articles als portals.
Els viquiestris i els popups si que augmentaran la productivitat. Les tres iniciatives d'en Gomà són per augmentar l'indicador de productivitat Depth, que segons sembla (ho va comentar en Gomà al xat), aplicant-les, passaríem de 17 a 43 de cop. --Jordicollcosta (discussió) 12:32, 5 abr 2009 (CEST)[respon]
La discussió anterior on es va discutir ja això és Viquipèdia:La taverna/Arxius/2007/Novembre#Plantilles de Viquiprojecte. I segueixo mantenint la posició que vaig tenir aquell dia. Després, es va acordar o semiacordar esborrar totes discussions amb aquelles plantilles, però com moltes d'altres coses no es va acabar duent a terme; és un bon moment per fer-ho? (Plantilles en qüestió: Usuari:Dyvid6/article relacionat amb el projecte imperi espanyol‎ i {{VP Bàsquet}}.--KRLS , 13:31, 5 abr 2009 (CEST)[respon]

Estic d'acord amb el punt 1. Tot i no saber si augmentaria la productivitat, si que és cert que cal tenir una trajectoria com a viquipedista per a "descobrir" el viquiestris (i per a saber instalar-ho). Un bot acceleraria eixe proccés, i donaria moltisimes eines útils a gent que potser encara no les coneix. Ferbr1 (discussió) 14:03, 5 abr 2009 (CEST)[respon]

Vincular els articles als portals sona bé, però no li veig l'avantatge d'anar posant automàticament plantilles a les discussions. Si algú vol fer servir plantilles d'aquestes per valorar l'article, pot posar la plantilla quan el valori; la resta sembla una manera d'anar plantant banderetes sense massa avantatge, fora d'augmentar artificialment el depth. Per altra banda, crec que per controlar els articles va millor una llista com les dels 100 o 1000 articles fonamentals, i el que sí que pot fer un bot és posar a l'article (no a la discussió) un enllaç al portal que hi tingui relació, més com un servei al lector que com una manera de controlar, tot i que també serviria. El que sí que seria útil i augmentaria el depth seria fer un repàs a les redireccions que va fer l'iradi fa temps, amb les diferents tipografies d'apòstrofs i punts volats de la l·l, i de pas fer les dels anys dC.

Sobre arxivar discussions, jo ho faria opcional, perquè en la gran majoria de discussions no cal arxivar res, i els que tenim discussions llargues som quatre gats que si convé ja sabrem apuntar-vos. Es podria fer una cosa semblant amb la llista aquella perquè el bot d'en Pasqual actualitzi l'indicador d'estat, i així també s'hi poden posar els paràmetres (mida mínima de la discussió per començar a arxivar, i antiguitat mínima de cada secció per arxivar-la).--Pere prlpz (discussió) 14:20, 5 abr 2009 (CEST)[respon]

El viquiestris han de ser opcionals, no es poden posar a un usuari que no ho hagi demanat o que prefereixi altres estris existents. El que es pot fer és més publicitat i unes instruccions. L'arxiu de discussions s'hauria de lligar amb Viquipèdia:Mida dels articles. Tampoc es poden fer arxius automàtics de pàgines d'usuari que no ho hagi demanat, a més que cal saber si un fil està tancat o no. Però sí que se'ls hauria de recomanar segons l'enllaç anterior, i facilitar-los el procés, per exemple explicant-los Ajuda:Arxiu de discussions. --V.Riullop (parlem-ne) 14:29, 5 abr 2009 (CEST)[respon]

Un comentari previ breu: Les idees van sorgir a partir de l'anàlisi del depth i d'un brain-storming ràpid de coses que el farien pujar.

Però si les he presentat aquí ha estat perquè un cop revisades amb calma m'ha semblat que podrien tenir alguns avantatges per augmentar la productivitat en el sentit, no d'augmentar artificialment el depth, sinó de poder fer més feina amb menys esforç:

  1. A mi em va costar molt descobrir que existien els viquiestris, de fet va ser per casualitat queixant-me al xat de que m'havia equivocat en un nom i que tenia que perdre un munt d'hores en cercar i canviar un per un tots els llocs on sortia, en SMP amb els viquiestris ho va fer en un minut i llavors men vaig assabentar, després va venir la aventura d'instalar-los, nomes per mandra de tornar-ho a recordar no els tinc a viquillibres. Dono fe que augmenten la productivitat. No he vist a ningú que digui que molesten. Crec que si tothom els tingués podrien estalviar molt temps en edicions feixugues i tenir més temps disponible per fer més i millors articles.
  2. La meva pàgina comença a ser pesada encara no l'he arxivat perquè em fa mandra mirar com es fa i dedicar-hi temps, si m'ho fes un bot, el temps necessari per arxivar el podria dedicat a fer articles que és el que m'agrada. El fet que no tothom ho necessiti i que hi poden haver fils oberts crec que queda resolt fixant que només es faci en les pàgines que tinguin més de x koctets i que s'arxivin les primeres n entrades que tinguin més de t dies d'antiguitat, per exemple. Una alternativa podria ser que l'usuari que ho vulgui posi una plantilla d'usuari a la seva pàgina i el bot només ho faci als que tenen la plantilla. Però en aquest cas jo faria que en arribar la pàgina de discusió a certa mida el bot els deixés un missatge a la pàgina de discussió explicant-los que existeix aquesta eina, altrament molts usuaris es poden quedar sense saber que existeix.
  3. El que proposo no és exactament el mateix que es va discutir al novembre. Allí es tractava de posar plantilles per projectes, això pot provocar una proliferació de plantilles no consensuades i una apropiació dels articles per part de projectes sense sentit. El que proposo és per portals temàtics. Com a fr:Portail:Mathématiques, ara veig que ho van començar per projectes perquè en clicar la pestanya avaluació surt el projecte matemètiques\avaluació. Però permet tenir controlats exactament quants articles hi ha del portal, quants estan avaluats quins de cada nivell quants i quins hi ha pendents d'avaluar. Personalment no m'imagino fer-ho sense un bot. Al començament pot semblar fàcil que al mateix temps d'avaluar l'article es pengi la plantilla però un cop estigui a mig fer anar repescant articles per les categories per trobar per casualitat els que no estan avaluats encara pot ser tota una aventura amb articles nous escrits per gent que no sap que hi ha el tema de la avaluació i amb articles que surten a més d'una categoria.A demés no és el mateix posar tota la plantilla que modificar-la per posar un senyal o un nombre on hi ha un interrogant. En el cas dels articles de matemàtiques jo estic molt preocupat, la ortografia no és lo meu i la llengua tampoc, quant faig articles que poden ser d'interès a eso o batxillerat sempre em quedo amb l'angoixa d'estar donant mal exemple, una eina com aquesta podria facilitar que de tant en tant una ànima caritativa es passés pel portal i revises la ortografia i la llengua, si mes no dels articles de nivell d'entrada més elemental. A més avisa als usuaris del que esta revisat i el que no. I convida als lectors a classificar el nivell dels articles si entren a la pàgina de discussió.

--Gomà (discussió) 18:59, 5 abr 2009 (CEST)[respon]

Per instal·lar-te els viquiestris a viquillibres, copia tal qual wikt:Usuari:Vriullop/monobook.js. --V.Riullop (parlem-ne) 20:31, 5 abr 2009 (CEST)[respon]
A un novell que l'instal·lin una eina no demanada i que permet veure més de 30 botonets a la barra d'edició el farà sortir corrents! Com a mínim a mi em passaria. Ja s'avisa de la possibilitat als anònims, potser es pot fer publicitat dels viquiestris sense forçar ningú. La discussió, per arxivar només cal fer una subpàgina i enganxar, com diu en Pere tampoc no som tants amb pàgines llargues i a mi m'agrada tenir segons quins comentaris a la vista fins que no els necessito més. Es pot parlar el tema portals, ja hi ha alguns articles amb indicació de vegeu també el portal corresponent i pot ser útil, després es cosa de cada àmbit el tema avaluació o seguiment (no estic tampoc d'acord a classificar per "nivells" a l'article, de cara al lector, ha de ser una eina interna de millora, com les taules que en Peer va fer per als 100). --barcelona (discussió) 20:21, 5 abr 2009 (CEST)[respon]
Si el fet de tenir 30 botons els espanta potser la solució, en comptes de no posar-los-en cap, és posar només els que serveixen per augmentar la productivitat al editar, en la meva opinió són:
  • Cercar i substituir
  • Crear taula
  • Canviar a majúscules o a minúscules
  • Subíndex i superíndex.
  • Accés directe a: DIEC, GEC i Termcat.
--Gomà (discussió) 01:19, 15 abr 2009 (CEST)[respon]

Un bot que m'agradaria és un que portés a Wikipedia catalana les plantilles que he posat a Wikipedia anglesa sobre coordenades celestes. La plantilla allà es diu "sky" i aquí "cel" només s'ha de canviar el nom de la plantilla i serà igualment operativa. L'he posada a més de 500 articles i em faria pal posar-les aquí un altre cop manualment. He vist un bot que posava coordenades terrestres a articles de Wikipedia anglesa i suposo que funcionarà igual.Telescopi (discussió) 19:26, 5 abr 2009 (CEST)[respon]