Viquiprojecte:Curs Bioinformàtica UPF 2021

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:Curs Bioinformàtica UPF 2021
Universitat Pompeu Fabra

Benvinguts al Viquiprojecte Curs Bioinformàtica UPF 2021. Es tracta d'un Viquiprojecte en el qual participen estudiants de l'assignatura de Bioinformàtica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El projecte es duu a terme durant el curs 2021-2022. La participació en el projecte forma part d'una activitat d'aprenentatge i avaluació.

Dates[modifica]

  • Grup 101: 29/11/2021 - 13:00 - 61.307 (INF)
  • Grup 102: 17/11/2021 - 11:00 - 61.303 (INF)
  • Grup 103: 17/11/2021 - 8:30 - 61.303 (INF)

Llista d'articles a crear i/o ampliar[modifica]

Seleccioneu una de les entrades no assignades afegint-hi el vostre nom o nom d'usuari a la casella de traducció corresponent en català. Si no existeix l'entrada traduïda, l'haureu de crear. Si ja existeix, podeu ampliar-la o millorar-la... Afegiu en la casella també l'article traduït enllaçat. Si no traduïu en català, sinó en una altra llengua, comenteu-nos-ho i podeu afegir-ho també en la casella corresponent. Quan es tracti d'una llengua diferent del català anoteu-ho a la columna interwiki i indiqueu-ho amb codillengua:nomarticle (p. ex, es:Atractoteus spatula) per a enllaçar a una Viquipèdia en aquella llengua.

Grup Subgrup Espècie Interwiki
Grup 101 1 Haplochromis burtoni
2 Pyrgilauda ruficollis
3 Hystrix brachyura
Grup 102 4 Atractosteus spatula
5 Paroedura picta
6 Nanger dama
Group 103 7 Ophiodon elongatus
8 Glandirana rugosa
9 Centrocercus urophasianus
10 Otocyon megalotis

Mentors[modifica]

Teniu problemes per editar la Viquipèdia? No sabeu com es posen les negretes, com formatar una taula o com afegir una referència? Mireu l'Ajuda, però si tot i així no us aclariu, contacteu amb un Mentor. Els mentors són voluntaris experimentats que estan disposats a ajudar als editors novells. Cliqueu aquest enllaç per contactar amb un mentor de manera aleatòria: Contacta!

Alternativament, els mentors del curs:

Recomanacions per a un bon article[modifica]

  1. Tota afirmació ha d'estar acompanyada de com a mínim per una referència a una font verificable i rellevant. Una afirmació pot ser continguda en una frase, un paràgraf, un element en un llistat o un esquema.
  2. En l'àmbit de la Bioinformàtica, catàlegs on trobar aquestes fonts són el PubMed, el WorldCat o les mateixes revistes científiques del sector. Una altra mena de fonts, com poden ser llocs web, repositoris de dades o prepublicacions , també poden utilitzar-se, però sempre millor acompanyades d'altres continguts que sí que hagin passat revisió per parells.
  3. Si es referencien llibres, es pot modificar la referència i indicar-hi de quines pàgines se n'ha recollit la informació.
  4. Per a material consultat que no se cenyeixi estrictament a una referència (això és, que no respongui una afirmació que s'ha introduït), es pot utilitzar, en comptes de «Referències», les seccions de «Bibliografia» o «Enllaços externs» segons el tipus de material.
  5. És convenció que el nom de l'article en el text d'introducció estigui marcat en negreta. Si hi ha sinònims o acrònims habituals, cal marcar-los també en negreta i procurar crear redireccions al nom més habitual en català, que és amb el que s'hauria de crear la pàgina.
  6. Si el concepte a traduir és un terme en una altra llengua diferent que el català (normalment en anglès) i no se'n sap la traducció, es pot mirar de trobar-la en recursos com el TERMCAT . Si no se'n troba cap, com passa per exemple amb certs acrònims, es pot utilitzar el nom original i oferir una traducció explicativa marcada en cursiva.
  7. Els primers paràgrafs de l'article han de permetre a un lector ocasional i no expert poder conèixer el concepte sense haver de passar a llegir el contingut de les seccions. Per altra banda, com més endins en les seccions, el que s'hi explica pot ser més complex o especialitzat.
  8. Cal tenir cura de l'ortografia i de la gramàtica. Cal utilitzar correctament els signes de puntuació i procurar que les frases siguin comprensibles. En català pot ser útil el corrector de Softcatalà o instal·lar un connector com el de LanguageTool al navegador.
  9. És recomanable afegir, sempre que sigui possible, imatges o altre material multimèdia que complementi el que s'explica a les seccions. També és una opció per a permetre identificar fàcilment d'un cop d'ull el concepte. En el darrer cas, normalment aquestes imatges ja es faciliten automàticament en les infotaules.
  10. Si no sembla haver-hi cap material multimèdia de l'article proposat, se'n pot crear (per exemple, esquemes) i carregar-lo a Wikimedia Commons. Els fitxers pujats a Commons passen a ser disponibles per a totes les versions lingüístiques de la Viquipèdia.
  11. Sempre que sigui possible i siguin de prou qualitat, cal prioritzar les referències i enllaços externs en la mateixa llengua de l'article que s'estigui fent (en la Viquipèdia en català, per tant, en català).
  12. Si es tradueix un article d'una altra llengua, sempre que tingui sentit i no se'n faci abús pel que fa a la rellevància del contingut suggerit, és recomanable incloure adaptacions i referències culturals (o regionals) escaients per al públic objectiu que ha de poder llegir l'article.
  13. Especialment -però no només-, si es tradueix un article que pot tenir ja un cert temps (vegeu l'historial associat), és recomanable comprovar si s'han produït avenços o discrepàncies en la temàtica i reflectir-ho en l'article resultant. En la literatura científica els articles de revisió (review en anglès) són un bon lloc on començar. Sempre que sigui possible, caldria transferir l'actualització que es faci a l'article en la llengua original.
  14. Si es fan edicions que modifiquen considerablement l'estructura d'un article ja existent, o que pogués arribar en contradicció amb el que estava exposat anteriorment, és recomanable que es raoni en la pàgina de discussió associada.
  15. S'aconsella incloure una plantilla de tipus infotaula a l'inici de l'article per tal d'oferir un resum amb informació estructurada. En la Viquipèdia en català aquesta informació prové majoritàriament de Wikidata. Des de Wikidata mateix també es pot enllaçar un article amb equivalents en altres versions lingüístiques de la Viquipèdia (enllaços interwiki).

Enllaços d'interès[modifica]

Ajuda a l'edició[modifica]

Cliqueu sobre les imatge de sota per a veure les diapositives.

Dubtes?[modifica]

Enllaços externs[modifica]