Viquiprojecte Discussió:Microbiologia dels aliments UAB

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Si no trobeu la solució als vostres dubtes amb les pàgines d'ajuda, no dubteu en preguntar en aquesta pàgina! :)

Podeu notificar i mencionar altres usuaris amb l'arrova (@): això farà que rebin un avís i us puguin ajudar!

Carlota Jaime (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra,

Tinc un problema per editar. Quan entro en qualsevol pàgina de la viquipèdia no em surt l'opció de modificar, només surt mostra, modifica el codi i mostrar l'historial. Això m'ha començat a passar avui, la resta de dies si em deixava i he pogut modificar la part del meu projecte, però necessito fer canvis i no entenc per què no em deixa.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre @Carlota Jaime. He comprovat el teu estat de registre d'usuària (per si tens cap blocatge) i tot és correcte, l'article tampoc està protegit. Poden ser dos motius:

  1. Assegura't que tens la sessió iniciada. Prova de tancar la sessió i assegura't d'iniciar-la novament.
  2. Em temo que potser edites des d'una IP pública: biblioteca, escola, institució o xarxa wifi pública? Recordeu que la Viquipèdia té moltes adreces IP bloquejades perquè hi ha precedents de vandalismes massius. Prova una altra connexió (recomano que contrastis si amb les teves dades mòbils, amb el navegador del teu mòbil, pots accedir-hi bé).
Carlota Jaime (discussiócontribucions)

Bon dia @Xavier Dengra

Ja hem vaig assegurar de que la sessió estava iniciada i ho vaig porvar diverses vegades. A més estava intentant editar des de casa per tant la IP no es pública. T'ho comento perquè el treball es tanca avui i les meves companyes de grup si que han enllaçat el nostre projecte amb altres artícles de la viquipèdia però a mi no em deixa modificar i no ho puc fer.

Docosong (discussiócontribucions)

@Carlota Jaime Crec que té relació amb les teves preferències d'edició. Pots treballar amb l'editor codi però entenc que et va millor l'editor visual. Et recomano que vagis al menú de Preferències >> Caixa d'Edició >> Pestanyes d'edició. Preferentment t'ha de mostrar Mostra'm les dues opcions d'editor, si no fos així, ho pots canviar segons les teves preferències. Un cop fet, guardar-ho i, si funciona bé, la propera vegades veuras. Mostra | Modifica | Modifica codi | Mostra l'historial.

Si no et funciona, dona'm un toc.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Carlota Jaime efectivament, comprova el que diu en @Docosong. Tingues en compte que aquesta activació i comprovació de les preferències d'edició sí que està explicada en les diapositives que el Toni us passa durant el primer dia de classe pel que fa als seminaris (en concret, la diapositiva 8):

Apunteu-vos el nom d’usuari per no oblidar-lo! I accediu al desplegable, hi trobareu l’apartat Preferències.

Feu el següent:

-Caixa d’edició > Pestanyes d’edició > activeu l’opció Mostra’m les dues opcions d’editor (desplegable).

Havia descartat aquesta opció per aquest motiu, però gràcies @Docosong per aportar-la perquè tens raó que és la més plausible!

Carlota Jaime (discussiócontribucions)
Resposta a «Problema d'edició»
Lucas Bartolomé (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra, sóc part del grup de banya del sègol. He trobat un terme en anglès que vull traduir per incloure'l a l'article però no aconsegueixo trobar la traducció en català i no tinc clar que fer. El terme en concret es "Sphacelia" per referir-se a l'anamorf de la banya de sègol. Del llatí "sphacelus" + "-ia". Si la terminació en nominatiu singular fos -us o -ium ho traduïria com a "esfacel" o "esfaceli" però sent -ia no em queda clar. Crec que la manera de traduir-ho seria "esfacèlia" (pl. esfacèlies) però això ho he intentat deduir jo de l'etimologia i no trobo bibliografia per aquesta paraula en català. No vull tampoc "inventar-me" la paraula.

Gràcies

Lucas Bartolomé (discussiócontribucions)

Buscant més he trobat llocs on fan servir nominatiu singular "sphacelium" i ara a més del dubte anterior no sé quina forma escollir, "sphacelium pl. sphacelia" o "sphacelia pl. sphaceliae"

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @Lucas Bartolomé. El criteri que tenim els viquipedistes en aquests casos de dubte i traducció és fer una consulta al TERMCAT. Cal que t'hi registris amb un nom, correu, poses que ets alumne universitari i viquipedista, exposes la consulta, les opcions de dubte i la bibliografia on hagis pogut trobar la discordança i et respondran en 2-3 dies feiners.

La resolució de dubtes de traducció lingüístic-científics del TERMCAT, que és l'òrgan oficial de terminologia científica amb assessorament de l'Institut d'Estudis Catalans, és vinculant segons el llibre d'estil que vam decidir a la Viquipèdia.

És a dir, que quan rebis resposta, allò que et diguin que és millor "va a missa". Només caldrà que citis el TERMCAT com a referència amb el botó de citació i facis constar el número de consulta. Avisa'm si tens cap dubte addicional; si no m'ho miraria jo mateix però crec que és un aprenentatge que val la pena si pots fer tu mateix. Només es comportarà uns minuts de feina. Salut!

https://www.termcat.cat/ca

Lucas Bartolomé (discussiócontribucions)

D'acord, faré la consulta al TERMCAT, moltes gràcies per la resposta!

Lucas Bartolomé (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra, m'han respost just ara la consulta de TERMCAT. El terme correcte és esfacèlia. M'agradaria poder citar la consulta (#25885) de TERMCAT com a font, però l'enllaç a la consulta només funciona si estic amb la sessió iniciada. Com ho cito? O en quin camp de la referència faig constar la consulta?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre @Lucas Bartolomé. Et recomano de seguir el format de la referència 4 de l'article sobre el Quidditch, que també és una consulta al Cercaterm. Pots copiar la URL general al TERMCAT i copiar els paràmetres de la font com apareixen en aquest article. Gràcies!

Lucas Bartolomé (discussiócontribucions)

Fet, perfecte, gràcies!

Resposta a «Dubte etimològic»

Enllaçar a un apartat concret d'una altra entrada

3
OrxataLover27 (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra, volia preguntar si és possible enllaçar un una paraula del meu text no només amb una altra entrada de la viquipèdia, sinó que quedi redirigit a un apartat en concret d'aquell article. Si no és possible, podria deixar-ho indicat en el cos de meu text? Quina seria la millor manera d'escriure-ho?

Gràcies!

AlbertRA (discussiócontribucions)

Hola OrxataLover27, quin és l'article i quin és l'apartat de l'article que vols enllaçar?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @OrxataLover27. Si per exemple, vols enllaçar una paraula o grup de paraules del teu article amb la secció "Cacauet" de l'article Al·lergogen, només cal que seleccionis aquest mot o grup, premis el botó de les anelles en la barra d'edició i a la caixa de text hi escriguis "Al·lergogen#Cacauet". El text final publicat enllaçarà llavors aquella subsecció.

El criteri és article#títol_de_la_subsecció.

Resposta a «Enllaçar a un apartat concret d'una altra entrada»
Lucas Bartolomé (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra un altre dubte, aquest cop sobre com editar l'infotaula. Per alguna raó en l'infotaula de l'espècie de la banya de sègol no surt la categoria de fílum, salta directament de regne a classe, i d'aquesta manera no queda mencionat que la banya de sègol és un ascomicot. M'agradaria poder afegir la categoria de fílum a la infotaula però no aconsegueixo trobar com editar-la. Intentar editar-la em porta a la pàgina de wikidata, però allà no trobo cap lloc per editar les categories taxonòmiques.

És un problema de l'edició en català, en la versió en anglès està ben posat, entenc doncs que no és un problema que hi hagi alguna pàgina universal sobre les categories del fong on es salti el rang de fílum sinó que alguna cosa en la pàgina en català fa que no tingui classificat/no ensenyi que té classificat la banya del sègol com a ascomicot.


Moltes gràcies

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Lucas Bartolomé, boníssima observació. Crec que he trobat el desllorigador de tot això, però no sé si m'equivoco.

Vejam si amb l'ajuda d'en @Leptictidium i l'@Amadalvarez: la {{infotaula ésser viu}} mostra per defecte la categoria taxonòmica del fílum, però sembla que per a la banya de sègol no apareix pas. Traçant cap enrere totes les propietats Tàxon superior immediat (P171) des de Banya del sègol (Q217227). no sembla que hi hagi cap problema d'estructuració, però sí que és cert que Ascomicot (Q174726) està definit amb la Categoria taxonòmica (P105) com a "divisió" i no com a "fílum".

Llegeixo a la bibliografia que "divisió" i "fílum" són sinònims, però el primer s'empra en Plantae i Fungi, mentre que fílum s'aplica a Animalia. Pot ser aquesta la raó per la qual cap de les plantes o fongs a les nostres infotaules en català mostren l'equivalent al fílum ("Divisió"), perquè no ho tenim activat per a la importació de Wikidata, mentre que pels animals sí?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Sense ser expert en el codi de la infotaula, recordo que hi va haver problemes amb aquest paràmetre. Vaig demanar a l'Amador i el @Paucabot: si aquest paràmetre es podia presentar com a «Embrancament» per als animals* i «Divisió» per a les plantes/fongs/bacteris, per reflectir la terminologia habitual, i em van dir que seria extremament complicat. No sé si en tot aquest procés es va tocar alguna cosa que es carregués la divisió de les infotaules.

* Això que has trobat a la bibliografia deu ser en la bibliografia en anglès; en català, «fílum» és el terme genèric per a aquesta categoria taxonòmica i «embrancament» el que es fa servir específicament per als animals.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Sigui com sigui, @Lucas Bartolomé, no pateixis per l'article perquè aquesta qüestió afecta totes les infotaules de fongs i plantes i no hi ha res que puguis fer per canviar-ho. Això sí, parla'n una mica més en la introducció o en una secció filogenètica si teniu pensat de crear-la.

Resposta a «Infotaula»
Claudia Camacho Faura (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra

Soc una de les alumnes que realitza el treball del Coriandre. He afegit en la pàgina informació obtinguda d’un llibre sobre aquesta planta. No obstant, les pàgines són diverses. A l’hora de fer la citació, afegeixo una referència diferent per a cada frase/paràgraf que hagi obtingut de pàgines diferents o simplement poso una vegada la referència del llibre i totes les pàgines que he consultat?

Moltes gràcies.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És una molt bona pregunta aquesta també, @Claudia Camacho Faura. A classe no ho vaig explicar per no saturar-vos amb massa informació, però en aquests casos fem servir la Plantilla:Sfn. La mateixa pàgina de la plantilla explica com utilitzar-la, però a grans trets:

  1. Crea una secció a sota de la de Referències que es digui Bibliografia. En la línia següent, afegeix un punt de llista puntejada i feu clic a Insereix > Plantilla > Ref-llibre. Emplena tots els paràmetres del llibre (aquí sense la pàgina!) i accepta; veuràs que citarà el llibre però sense cridar-lo com un numeret, a diferència del que passa normalment.
  2. Ara, allà en el cos del text on vulguis citar la pàgina concreta del llibre que ja tenim afegit al final, fes clic a Insereix > Plantilla > Sfn. Emplena els paràmetres que et demana (noms, cognoms, any i pàgina/pàgines) i accepta. Veuràs que apareixerà un numeret i, quan publiquis els canvis definitivament, el numeret citarà per exemple un Nogué, Garcia, Stuart, 1999, p. 234 i remetrà al llibre escrit per Nogué, Garcia i Stuart de la secció de bibliografia. És important que els paràmetres de noms, cognoms i any siguin idèntics tant en el pas 1 com en el 2.

En principi amb això us hauria de funcionar i farà molta més patxoca perquè la secció de Referències no sembli massa repetitiva citant 8 cops el mateix llibre només canviant un detall com la pàgina. Podeu veure com queda a l'article Greix de la llet (si tafanegeu l'edició en codi, veureu que també es pot fer de manera força fàcil en codi). Ja direu si teniu dubtes, i si no ho acabem de resoldre en el seminari de dubtes. Però proveu-ho abans!

Resposta a «Bibliografia llibre: pàgines»
Claudia Camacho Faura (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra

Respecte al nostre article de Coriandre, tenim un avís al final, relacionat amb la informació que hi havia anteriorment i que hem eliminat, ja que la bibliografia consultada vam considerar que no era del tot fiable.


El avís diu el següent:

“Aquest article té bibliografia però no se sap quina referència verifica cada part. Podeu millorar aquest article assignant cadascuna d’aquetses obres a frases o paràgrafs concrets”


Nosaltres si que estem referenciant la bibliografia usada, però no sabem com eliminar aquest avís.

Moltes gràcies.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @Claudia Camacho Faura. Gràcies per fer-me arribar la pregunta. El podeu eliminar sense problema atès que ara la bibliografia, com bé dius, sí que és nova i cita correctament cada part del text. Només cal que, en el mode d'edició, hi poseu el cursor al damunt i feu anar la tecla d'esborrar del teclat. Bon cap de setmana!

Resposta a «Avis anterior de bibliografia»
Helenavarro22 (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra,

He fet una entrada a la Viquipèdia de 10 línies i en contribucions em surt que només he fet 102 caràcters d'aquesta edició.

Gràcies

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre @Helenavarro22! No sé si acabo d'entendre la pregunta, però la Viquipèdia, en termes de quantificació de participacions, suma i resta tots els caràcters que afegeixes o elimines en un text d'un article i te'n dona el balanç net: ja sigui positiu (més text afegit) o negatiu (menys text que abans de l'edició).

Segons el que hi ha a l'historial, veig que aquesta edició de 102 caràcters nets correspon a això: canvis de reformulació de la introducció. Resolc el teu dubte?

Helenavarro22 (discussiócontribucions)

Hola! Si es això, llavors que faig? Perque em sortiran menys caràcters dels que vaig afegir en realitat! Gràcies

Resposta a «Càracters»
Ona Traveria (discussiócontribucions)

Bon dia @Xavier Dengra

Volia preguntar-te pel tema de l'infotaula de menjar de l'article del confitat. He modificat algunes coses a Wikidata per completar-la, però no m'apareixen a la infotaula de l'article. No sé quin és el criteri perquè es mostrin o no.

He intentat mirar articles de la temàtica (tècniques de conservació) i he vist que en la majoria d'articles no hi ha infotaula, llavors no sé si l'hauríem de treure (ens la va posar un altre usuari).

Gràcies

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre @Ona Traveria,

El criteri dels paràmetres que es xuclen de Wikidata estan explicats a Plantilla:Infotaula de menjar. No tot el que s'hi posa apareix automàticament a l'entrada, però pel que veig hi has fet bona feina. Sempre pots guiar-te amb les instruccions de la plantilla per prioritzar què afegir i que sí que es mostri a l'article. Un altre usuari ha suprimit algunes dades que has posat a Wikidata perquè no eren exactament les que tocava, però no t'amoïnis perquè allò principal ja hi és i veig els canvis a l'historial. Salut!

Resposta a «Infotaula menjar»

IMPORTANT: Espai per avisar d'oblits de sessió!

4
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Diversos alumnes heu avisat que se us ha desconnectat la sessió i heu editat amb la IP. Si us plau, per evitar rebre desenes de correus electrònics, consulteu l'historial del vostre article i aviseu en aquest fil del vostre nom d'usuari, article assignat i data (dia i hora) en què us vau descuidar d'editar amb la sessió iniciada. Gràcies!

Xavierzofio (discussiócontribucions)

Bona dia @Xavier Dengra,

En el nostre viquiprojecte sobre Chlorella vulgaris, la contribució 19:50, 9 nov 2022 corresponent al usuari 95.23.122.182, és meva, que no ser perquè em va fer fora de la meva sessió i es va publicar com anònim. Faig constància per tal de que s'em comptin els caràcters publicats. Gracies!

Sora Ndiaye (discussiócontribucions)
Laura Palau Grabulosa (discussiócontribucions)
Resposta a «IMPORTANT: Espai per avisar d'oblits de sessió!»
Núria Ruiz Ruiz (discussiócontribucions)

Bona tarda @Xavier Dengra

Volia preguntar-te que si jo creo un enllaç nou de la Viquipèdia que no existia abans i l'enllaço amb el nostre tema, si el que escric en aquesta nova entrada em compten com a caràcters o no.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre @Núria Ruiz Ruiz! L'article que s'avalua és el que teniu assignat, tant pel que fa a quantitat (caràcters) com qualitat. Aquest és en el qual heu de dedicar gairebé tots els vostres esforços. Ara bé, companys teus d'altres anys no només van fer petites millores en altres articles de la temàtica per enllaçar-los al seu principal (això és importantíssim), sinó que es van animar i crear petits articles satèl·lit relacionats que no eren necessàriament llargs, però tenien cara i ulls i un bon nivell de referències. Evidentment, això és un extra que ajuda molt significativament a tenir la nota completa del 5è punt de les pautes d'avaluació si es fa bé. Espero haver resolt el teu dubte!

Resposta a «Dubte caràcters»