William Labov

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

William Labov (Rutherford, 4 de desembre de 1927) és un lingüista estatunidenc del departament de Lingüística de la Universitat de Pennsilvània. Se'l considera el fundador de la sociolingüística quantitativa i el seu treball s'ha centrat en la sociolingüística i la dialectologia.

Nascut a Rutherford, Nova Jersey, va estudiar a la Universitat Harvard (el 1948) i després treballà com a químic industrial (entre 1949 i 1961) abans de dedicar-se a la lingüística. Per a la seva tesi de MA va realitzar un estudi de canvi dialectal a l'illa de Martha's Vineyard (a la costa de l'estat de Massachusetts), que va presentar a la Societat Lingüística d'Amèrica amb cert èxit. Posteriorment, Labov va realitzar el seu doctorat a la Universitat Colúmbia el 1964 sota la direcció d'Uriel Weinreich. Va ensenyar a aquella universitat entre 1964 i 1970 abans d'ingressar com a professor de lingüística de la Universitat de Pennsilvània (1971), on esdevingué més tard el director del laboratori de lingüística de la universitat (1977). Els mètodes que va fer servir per a recollir dades del seu estudi de les varietats de l'anglès parlades a Nova York, publicat com a The Social Stratification of English in New York City (1966), han tingut una influència fonamental per a la dialectologia social.

A finals dels anys 60 i al principi dels 70, els seus estudis sobre les característiques lingüístiques de l'anglès afroamericà van suposar un canvi radical de les mentalitats: Labov va argumentar que aquesta varietat no hauria de ser estigmatitzada sinó que s'hauria de considerar coma una varietat amb les seves regles gramaticals pròpies, encara que els seus locutors puguin usar sovint un anglès americà estàndard quan comuniquen en altres àmbits.

El 5 de juny de 2012 fou investit doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona.[1]

Els seus treballs inclouen Language in the Inner City: Studies in Black English Vernacular (1972), Sociolinguistic Patterns (1972), Principles of Linguistic Change (vol. I Factors Interns, 1994; vol.II Factors socials, 2001), i, amb Sharon Ash i Charles Boberg, The Atlas of North American English (2006).

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «William Labov ha estat investit doctor honoris causa». UPF.edu, 5 de juny 2012. [Consulta: 14 juny 2012].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]