Zbigniew de Polònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaZbigniew de Polònia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1070 Modifica el valor a Wikidata
Polònia Modifica el valor a Wikidata
Mort1112 Modifica el valor a Wikidata (41/42 anys)
Rei de Polònia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Piast Modifica el valor a Wikidata
ParesLadislau I Herman Modifica el valor a Wikidata  i Przecława (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansAgnes I, Abbess of Quedlinburg (en) Tradueix i Boleslau III de Polònia Modifica el valor a Wikidata

Zbigniew (després de 1070 - 1112) era el fill primogènit il·legítim de Ladislau I Herman i Przecława. Originalment va ser destinat al clergat, i passà uns anys en el claustre de Quedlinburg (ara Saxònia-Anhalt a Alemanya).

El 1093 a Polònia els nobles comandats per Sieciech s'oposaren a Ladislau Herman al voivodat. El 1098 Zbigniew i el seu germà més jove Boleslau Wrymouth van convèncer el seu pare per desterrar Sieciech i donar-los províncies separades. Bolesław va rebre Petita Polònia, Silèsia, Lubusz i probablement Sandomierz i Lublin i Zbigniew que va rebre Gran Polònia (amb Gniezno), Kuyavia, Łęczyca i Siradia, mentre ell es quedava Masovia i les principals ciutats com Wrocław, Kraków i Sandomierz.[1] A la mort de Ladislau I Herman el 1102, es van crear dos estats independents que van lluitar per la supremacia fins que Zbigniew fou desterrat el 1107 per Ladislau que es convertia en únic governant i va cercar ajuda a l'emperador Enric V. El 1109 Zbigniew s'unia a la campanya de l'emperador Enric V contra Polònia, que acabava amb la victòria de Boleslau a la Batalla d'Hundsfeld.[2]

El 1112 fou enganyat per Boleslau i torna a Polònia a on poc després morí.

Referències[modifica]

  1. R. Grodecki, S. Zachorowski, J. Dąbrowski. Dzieje Polski średniowiecznej, vol. I (en polonès). Nakładem Krakowskiej spółki wydawniczej, 1926, p. 131-135. 
  2. Tucker, Spencer C. A Global Chronology of Conflict: From the Ancient World to the Modern Middle East (en anglès). vol.1. ABC-CLIO, 2009, p. 252. ISBN 9781851096725. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zbigniew de Polònia