Zona de Desenvolupament Proper

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Zona de Desenvolupament Proper ( ZDP), en psicologia i pedagogia, és un concepte molt important de la teoria de Lev Vygotski que es defineix com: "la distància entre el nivell real de desenvolupament (determinat per la solució independent de problemes), i el nivell de desenvolupament possible, precisat mitjançant la solució de problemes amb la direcció d'un adult o col·laboració d'altres companys més destres".

Podem veure clarament això en un petit quadre explicatiu:

Esquema bàsic ZDP

NDR: Nivell de Desenvolupament Real, és a dir, els coneixements previs de l'alumne, el que pot fer sense ajuda.

NDP: Nivell de Desenvolupament Potencial, és a dir, el que és capaç de fer l'alumne amb ajuda.

Amb aquesta teoria, Vigostki relaciona una perspectiva psicològica general sobre el desenvolupament infantil amb una perspectiva pedagògica sobre l'ensenyament. Amb l'ensenyament es crea la Zona de Desenvolupament Proper, estimulant els processos de desenvolupament interiors. Per tant, s'entén aquesta com un factor necessari per al desenvolupament del nen.

L'ensenyament serà eficaç quan parteixi del nivell de desenvolupament real del nen per tal de fer-lo progressar a través de la zona de desenvolupament proper, per ampliar i per generar noves zones de desenvolupament efectiu.

Vegeu també[modifica]

Constructivisme

Lev Vigotski

Referències[modifica]

Coll, C., Martín, E., Mauri, T., Miras, M., Onrubia, J., Solé, I., y Zabala, A. (1999). El constructivismo en el aula. Barcelona: Graó.

Coll, C., Palacios, J y Marchesi, A. (compiladores) (2003). Desarrollo psicológico y educación Arxivat 2016-05-13 a Wayback Machine.. Tomo II Psicología de la Educación. Madrid: Alianza.