Édouard Vaillant

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Édouard Vaillant al cementiri de Père-Lachaise de París.

Édouard Vaillant (1840-1915) fou un polític francès de tendència blanquista. Va dirigir el Partit Socialista Revolucionari de França, va ser un dels fundadors de la SFIO i va ser diputat durant gairebé vint anys, del 1893 fins a la seva mort.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Édouard Vaillant prové d'una família benestant i es va dedicar a estudiar a les universitats que tenia millor considerades (enginyeria, doctorat en ciències i en medicina successivament a França, després filosofia a Alemanya) fins que la guerra francoprussiana el va obligar a tornar a París.

El 1871 va ser conseller municipal al districte 20è de París, un dels districtes més populars i activament militants de l'esquerra a la capital.

A Londres entrà al secretariat de l'Internacional Socialista però ho deixà el 1972 per considerar que no era suficientment revolucionària.

Va dirigir el Partit Socialista Revolucionari de França (PSR de França) fins que el 1902 el partit es fusiona amb el Partit Obrer Francès (POF) per a crear el nou Partit Socialista de França (PSdF).

Va militar en el PSdF fins que l'any 1905 participà en la fundació de la Secció Francesa de l'Internatcional Obrera (SFIO), un nou partit creat de la unió del PSdF i del Partit Socialista Francès, al qual va militar fins a la seva mort.

El 1893 fou escollit diputat per primera vegada com a representant del PSR de França, va ser successivament escolit diputat, més tard com a repressentat del SFIO, fins al 1915.