Ambrosia (híade)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAmbrosia
TipusHíades Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
MarePlèione Modifica el valor a Wikidata
PareAtles Modifica el valor a Wikidata

En la mitologia grega, Ambrosia era una de les Híades. Segons la versió més difosa del mite, les seves germanes eren Coronis, Dione, Eudora,[1] Filètoe, Pedília i Polixo, però també se n'esmenten d'altres, com Adaste, Altea, Cleia i Fèsile.

Mitologia[modifica]

Dionís va ser confiat de petit a Ambrosia i les seves germanes, les Híades. Més tard, Licurg va agredir el nen Dionís que travessava les seves terres al mont Nisa, escortat per les Híades. Licurgo va perseguir i va matar Ambrosia durant aquest atac mentre les seves altres germanes van poder escapar i es van refugiar amb Tetis.[2] Quan va morir, es va convertir en una vinya, atrapant l'assassí a les seves branques fins que Dionís va tornar.

Segons una altra versió, Ambrosia era una de les dotze filles d'Atles i Plèione i una de les cinc germanes (les Híades, en llatí Sicule).[4] A la mort del seu únic germà, Hiant, assassinat per un lleó (o un senglar), van plorar tant que, segons els mites,es van convertir en estrelles o van ser transformades pels déus i mogudes al cel convertint-se així en la constel·lació de les Híades mentre els seus el germà Hiant es va transformar en la constel·lació d'Aquari.

Referències[modifica]

  1. Eustaci de Tessalònica; en la Ilíada d'Homer, 1156
  2. Higí, De Astronomica 2.21.1; amb Asclepíades com autoritat.
  3. Per a més informació, vegeu Nonnos de Panòpolis, Dionisíaques 21.1-68. Per a un estudi detallat d'aquest mosaic, vegeu Vatin, Claude; Bruneau, Philippe «Lycurgue et Ambroisie sur une nouvelle mosaïque de Délos» (en francès). Bulletin de correspondance hellénique, 90(2), 1966, pàg. 391-427.
  4. Higí, De Astronomica 2.21.4; amb Museu com autoritat.

Bibliografia[modifica]