Andrew Victor Schally

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Andrew Victor Shcally.
Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1977)

Andrew Victor Schally (en polonès: Andrzej Wiktor Schally) (Vílnius, Polònia, avui a Lituània 1926) és un metge nord-americà, d'origen polonès, guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1977.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 30 de novembre de 1926 a la ciutat de Vílnius, en aquells moments situada a Polònia però que avui dia és la capital de Lituània, en una família d'arrels jueves. Amb l'ocupació nazi de Polònia emigrà al Regne Unit, on estudià química a la Universitat d'Edimburg i Londres, on es graduà el 1949.

Treballant a l'Institut Nacional de Recerca Mèdica de Londres s'interessà per la medicina, i rebé influències de Rodney R. Porter, Archer John Porter Martin i John Warcup Cornforth, entre altres. El 1952 es traslladà al Canadà per treballar a la Universitat McGill de Mont-real, on conegué Roger Guillemin i es doctorà l'any 1957 en endocrinologia. Aquell mateix abandonà Canadà per traslladar-se als Estats Units, on inicià la seva recerca a la Tulane University i es nacionalitzà nord-americà el 1962.

Recerca científica[modifica | modifica el codi]

Al costat de Roger Guillemin desenvolupà nous mètodes d'investigació referents al control del cervell sobre la química del cos humà, realitzant estudis sobre la hipòfisi i l'hipotàlam, aconseguint descriure l'existència de determinades hormones que interaccionen entre aquests dos òrgans. Van aconseguir determinar l'hormona alliberadora de la tirotropina (TRH), de l'hormona alliberadora de la ganadotropina (GnRH) i van aïllar la somatostatina i l'endorfina.

L'any 1977 ambdòs científics foren guardonats amb la meitat del Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pels seus estudis sobre les hormones proteiques produïdes al cervell, premi que compartiren amb Rosalyn Yalow pels seus estudis sobre les hormones proteiques usant el radioimmunoassaig.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]