Andrew Victor Schally

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrew Victor Schally

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(pl) Andrzej Wiktor Schally Modifica el valor a Wikidata
30 novembre 1926 Modifica el valor a Wikidata (97 anys)
Vílnius (Segona República Polonesa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFacultat de medicina i ciències de la salut de la Universitat McGill Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiRudolf Klimek Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBioquímica i endocrinologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómetge, bioquímic, investigador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Tulane Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
PareKazimierz Schally Modifica el valor a Wikidata
Premis

Andrew Victor Schally (en polonès: Andrzej Wiktor Schally) (Vílnius, Polònia, avui a Lituània 1926) és un metge nord-americà, d'origen polonès, guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1977, compartint-lo amb Roger Guillemin i Rosalyn Sussman Yalow.

Biografia[modifica]

Va néixer el 30 de novembre de 1926 a la ciutat de Vílnius, en aquells moments situada a Polònia però que avui dia és la capital de Lituània, en una família d'arrels jueves. Era fill del Brigadier Kazimierz Schally qui era Cap de Gabinet del President de Polònia Ignacy Mościcki i la seva mare es deia Maria Łącka, de la noblesa polonesa.

Amb l'ocupació nazi de Polònia emigrà al Regne Unit, on estudià química a la Universitat d'Edimburg i Londres, on es graduà el 1949.

Treballant a l'Institut Nacional de Recerca Mèdica de Londres s'interessà per la medicina, i rebé influències de Rodney R. Porter, Archer John Porter Martin i John Warcup Cornforth, entre altres. El 1952 es traslladà al Canadà per treballar a la Universitat McGill de Mont-real, on conegué Roger Guillemin i es doctorà l'any 1957 en endocrinologia. Aquell mateix abandonà Canadà per traslladar-se als Estats Units, on inicià la seva recerca a la Tulane University i es nacionalitzà nord-americà el 1962.

Recerca científica[modifica]

Al costat de Roger Guillemin desenvolupà nous mètodes d'investigació referents al control del cervell sobre la química del cos humà, realitzant estudis sobre la hipòfisi i l'hipotàlam, aconseguint descriure l'existència de determinades hormones que interaccionen entre aquests dos òrgans. Van aconseguir determinar l'hormona alliberadora de la tirotropina (TRH), de l'hormona alliberadora de la gonadotropina (GnRH) i van aïllar la somatostatina i l'endorfina.

L'any 1977 ambdós científics foren guardonats amb la meitat del Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pels seus estudis sobre les hormones proteiques produïdes al cervell, premi que compartiren amb Rosalyn Yalow pels seus estudis sobre les hormones proteiques usant el radioimmunoassaig.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andrew Victor Schally